Nu på lördag är det dags för andra upplagan av tävlings- och motionsloppet i skidor, som går under namnet Linde-Rännet. Nu är målsättningen att dubbla antalet deltagare från i fjol.
– Vi hade ett 40-tal deltagare förra året, nu är målsättningen att nå det dubbla och det tror jag att vi gör också, säger tävlingsledare Stefan Leskinen, Lindesbergs GK som tillsammans med IFK Lindesberg står som arrangör för tillställningen.
I mars förra året arrangerades Linde-Rännet för allra första gången och lanserades lika mycket som en familjedag som en skidtävling. Nu tidigareläggs Linde-Rännet och det av flera orsaker.
– Vi fick den här idén ganska sent på säsongen, så det var först i slutet av mars som vi körde Linde-Rännet. Nu har vi haft möjlighet att planera bättre, så det inte heller skall krocka med andra aktiviteter och lovdagar, och därför kör vi Linde-Rännet i början av februari istället, säger Stefan Leskinen, som är tävlingsledare för Linde-Rännet.
Skidloppet delas upp i två klasser, en tävlingsklass som skall avverka 20 km och en motionsklass som skall ta sig halva den sträckan.
– Vi ser tävlingsklassen som en bra genomkörare för de som vill träna inför andra och större lopp, som till exempel Vasaloppet. Men allt handlar inte om skidor på Linde-Rännet, vi vill ju även aktivera alla andra också, inte bara de som tar sig hit för att delta i skidloppet. Vi har till exempel en tipspromenad som väntar de som vill aktivera sig utanför loppet, påpekar Leskinen.
Enligt tävlingsledaren är förhållandena mycket goda inför starten på lördag kl. 11. Den snö som fallit och fått ligga kvar ser han som en garanti.
– Vi har perfekta förhållanden inför helgen, med ett snödjup på en halvmeter och en snökvalitet som har gjort det möjligt att packa snön mycket bra. Även om det nu sägs bli mildare och eventuellt lite regn innan start, så är det absolut inget som ställer till det för oss. Det hade varit värre om det kom fin pudersnö i spåren, som inte går att packa ner, säger Stefan Leskinen.
Mer information om Linde-Rännet och hur anmälan sker, finns att läsa på denna länk
Fotnot: Medverkar gör även Team Sportia, som har ett team som ordnar rätt skidvalla. Gratis korv med bröd samt dryck signeras sponsorerna Bergslagsdelikatesser och Hemköp Lindesberg. Även Libo och Bergslagens Sparbank sponsrar Linde-Rännet.
Nu skall en stor och väderskyddad uteservering byggas upp vid restaurang Bytesgatan 17 – det som tidigare var Salute. Trots det just nu mycket osäkra läget, på grund av coronarestriktionerna, genomförs planen med vissa orosmoln på himlen. Det får bära eller brista, menar restaurangägaren.
– Det är tufft nu och det här är en ren chansning – men jag tror på det här och hoppas att det skall bli uppskattat, säger Hasan Agrali.
Med ca 1500 nya coronafall under vecka 15 placerar sig Örebro län som den region i landet med den tredje högsta smittspridningen. I Lindesbergs kommun ligger antalet fall fortfarande på en hög nivå, med 99 bekräftade fall de senaste 7 dagarna.
Du behöver inte bo i Spannarboda eller Finnåker. Du behöver inte heller ta dig till församlingshemmet i Lindesberg. Det är bara att logga in via internet för att få höra berättelsen om torparsonen Carl Jansson liv och hemska öde.
Nordanvind med vindbyar på uppemot 16 meter per sekund – och snöfall. En mycket skarp kontrast till hur veckan inleddes – men just så ser prognosen ut för torsdagsdygnet i Lindesbergstrakten.
Under vecka 16 vaccinerar Region Örebro län med totalt 15 700 doser vaccin. Nu kan personer som är födda år 1956 och tidigare boka tid för vaccination, då åldersgränsen nu gäller födelseår, och inte födelsedag som tidigare.
Fastighetsägare i bostadsområden i Lindesberg uppmanas nu att greppa tag om kvasten och sopa ut gruset från tomtgränsen. I nästa vecka påbörjas nämligen grusupptagningen i dessa områden.
– Vi börjar på måndag. Då kommer vi att sopa på Stadsskogen 2, sedan arbetar vi oss vidare till nya områden under veckans gång, berättar Monica Iwarsson Lindh, enhetschef, Park och Idrottsverksamhet på Samhällsbyggnad Bergslagen.
Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via partiell fjärrundervisning i ytterligare två veckor. Årskurs 9 kommer dock ha all sin undervisning på plats. Detta enligt ett beslut från Barn- och utbildningsnämnden, som fattats för att minska trängseln i skolans lokaler.
Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets Arbetslivsmuseum, och fick därmed ta emot en emaljskylt samt en prissumma om 25 000 kronor.
– Det betyder så mycket personligen att få vara med och utveckla vår verksamhet, och speciellt att få ett ekonomiskt tillskott under ett hårt pandemiår, berättade den märkbart rörda museichefen Mikael Tiderman.