Socialdemokraterna i BUN: ”Valet står mellan lokaler eller lärartjänster”

Debatten om byskolornas vara eller icke vara har rasat under en dryg veckas tid. Nu vill Socialdemokraterna i Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun göra ett förtydligande i ovan nämnda debatt.

Ett förtydligande i debatten om småskolorna

Rockhammars skola
14 barn totalt i en skola. Inte 14 barn i en klass på en skola. Det är så det ser ut på Rockhammars skola. Det går 14 barn totalt på hela skolan. De går i förskoleklass, ettan, tvåan och trean. Men som du kan räkna ut är det inte en klass för varje årskurs. Det betyder att det blir en extra svårighet för den som ska undervisa på skolan. Dels ska läraren vara kunnig i alla ämnen barnen ska ha. Dels ska läraren kunna möta elever på väldigt olika kunskapsnivå samtidigt, i samma klassrum.

Ramshyttans skola
På Ramshyttans skola i Ramsberg är det 22 barn totalt. 22 barn i hela skolan. Inte bara i en klass. På Ramshyttans skola är eleverna fördelade mellan förskoleklass och femman. Det vill säga i snitt 3,6 barn per årskurs.

Lönngårdens förskola i Rockhammar
Här är det 7 barn som berörs till hösten. Det vill säga 7 barn totalt på hela förskolan nästa år. Vi ser att antalet barn på förskolan sannolikt inte kommer att öka de närmsta åren.

Rekryteringssvårigheter på båda skolorna
Till båda de här skolorna har kommunen haft svårt att rekrytera lärare. I perioder har vi haft turen att ha en behörig lärare per skola, med kompetens i alla de ämnen eleverna ska undervisas i. Så ser det inte ut hela tiden. När lärarna blir sjuka behövs det vikarier. Det är idag brist på vikarier, och de flesta vill inte behöva åka till de små skolorna på landet. Det betyder att ibland går läraren till jobbet trots att den är sjuk och borde stannat hemma. Ibland betyder det att personalen på förskolan gått in och jobbat i skolan, med resultatet att det är lägre bemanning hos de riktigt små barnen. Bristen på kontinuitet får givetvis konsekvenser för barnen i skolan.
Det finns de som anser att kommunen ska beordra lärare att arbeta på de små skolorna, att det är väl bara att tvinga dem att jobba där. Faktum är att det är lärarnas marknad nu. Lärare har lätt att hitta annat jobb om de inte är nöjda där de är. Det betyder att skulle vi tvinga någon att tjänstgöra på en skola de inte vill jobba på så kommer de att söka sig bort därifrån. Inte bara till en annan skola i kommunen, men till en annan kommun eller en fristående skola.

Vedevågs skola
I Vedevåg vill vi satsa på att minska barngrupperna i förskolan. Det är inte möjligt i de lokaler kommunen nu hyr av en privat hyresvärd på ett 30-årigt kontrakt som går ut om två år. Den tillfälliga lokalen som byggdes för en tid sedan har ett tillfälligt bygglov och kommer inte kunna stå kvar mer än några år till. Därför är planen att bygga om en del av Vedevågs skola och flytta in alla förskolebarn i skolbyggnaden. I samband med det kan vi minska barngrupperna i Vedevåg där vi idag har trångt i grupperna. För att kunna göra den här satsningen behöver vi skapa utrymme på Vedevågsskolan och det gör vi genom att barnen som går på mellanstadiet kommer att få skolskjuts till Fröviskolan och till Lindesberg. Beslutet om Vedevågs skola togs av en enig barn- och utbildningsnämnd i måndags.

Valet står mellan lokaler eller lärartjänster
Barn- och utbildningsnämnden har vridit och vänt på frågan om hur besparingarna på nämndens område ska hanteras sedan början av året. I slutänden kokar det ner till ett val mellan att betala för skollokaler eller säga upp lärare. Att avskeda lärare är som vi ser det inte en bra väg för att förbättra elevernas betyg i årskurs 9 och öka deras möjligheter att komma in på gymnasiet. Vi Socialdemokrater sparar hellre på lokaler än på pedagogisk personal. Att andra partier väljer att säga upp lärare istället för att säga upp lokaler är upp till dem.

Socialdemokraterna i barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun
Linda Svahn, ordförande
Zaki Habib, vice ordförande
Linda Andersson, ledamot
Kent Wanberg, ledamot

Publicerad 14 november 2018 klockan 11:12

Camilla Lagerman , 0581-61 71 71 , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan Amos målvakt såg till att LIF inte fick någon utbetalning, när avsluten väl kom. När slutsignalen väl närmade sig, hade LIF minskat poänggapet från ett tolvmålsunderläge till en tiomålsförlust.

28 februari 2021 klockan 18:11 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons


Arkivbild Foto: Hasse Persson

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 blev 24-23, följde Lindelaget genom matchen. Något som gav positiva besked från Linde Volley, som nu kommer att ladda upp, inför ett spel i åttondelsfinalen.

27 februari 2021 klockan 18:15 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny förlust för Lindlöven

Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter ...

Misstänkta föremålet ej explosivt men hälsovådligt

Som tidigare har rapporterats, spärrades polishuset och delar av kvarteret av på fredagsmorgonen sedan ...

Zila Conejeros enhetschef Arbetsmarknadsenheten. Foto: Camilla Lagerman

Snart dags för kommunens unga att söka sommarjobb

Nu är det snart dags för ungdomarna i Lindesbergs kommun att söka ferieplats för sommaren, och i år kan unga få pröva på att driva eget företag som feriejobb.
– Kanske har någon ungdom en idé som den vill pröva eller ett intresse av att få lära sig mer om hur det är att driva eget företag? säger Zila Conejeros, enhetschef på arbetsmarknadsenheten, Tillväxtförvaltningen, i ett pressmeddelande.

25 februari 2021 klockan 11:14 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon

Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in bortalaget trots tre fina mål i den andra perioden. Matchen fick i slutändan avgöras i straffläggning, där tabelljumbon spelade in 1-2.

24 februari 2021 klockan 21:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Smittspridningen i länet ökar samtidigt som det råder brist på vaccin
Region Örebro län ser nu en svag ökning när det gäller smittspridningen av covid-19. Av totalt knappt 7 000 analyserade prover förra veckan var ...
24 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Regionens genomgång av hanteringen av överblivna vaccindoser klar
Region Örebro län har i en genomgång granskat hur de överblivna doserna vid inledningen av vaccineringen har använts. Genomgången visar att nå...
24 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lastbil av vägen på R68: ”Krockat med ett träd”
UPPDATERAD. En lastbil har åkt av riksväg 68 och kört in i ett träd, enligt tidiga uppgifter från SOS Alarm och polisen i region Bergslagen. ...
23 februari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Per Nelzén instruerar Christina Orrbo och Ann Björklund bakom kassan. Foto: Camilla Lagerman

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.

23 februari 2021 klockan 13:38 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Minskade öppettider på kommunens bibliotek

Från och med den 1 mars kommer biblioteken i Lindesbergs kommun att minska sina öppettider. Bakgrunden till åtgärden är minskade resurser till biblioteken som därför behövt minska personal. Detta meddelade Kulturenheten i ett pressmeddelande under måndagen.

23 februari 2021 klockan 09:29 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Tävlingen avslutad och två vinnare utsedda

Det var väldigt många som ville vara med och tävla om de signerade exemplaren av Anders Johnssons debutkokbok ”...

Nya siffror: Befolkningen ökar i Lindesberg

I dag, måndag, publicerar Statistiska Centralbyrån färska befolkningssiffror för 2020 för kommuner runt om i ...

Inbrottstjuvar stal bil vid ishallen – dumpade fordonet i Frövi

Någon gång mellan fredag och lördag har inbrottstjuvar härjat vid ishallen Lindehov i ...

Annons


Magnus Storm vald till ny ordförande efter Jonas Kleber. Foto: Centerpartiet

Det blåser nya vindar i Centerpartiet – Storm tar över efter Kleber

Centerpartiet i Lindesbergs starke man, Jonas Kleber, lämnar nu över klubban efter tio år som ordförande.

22 februari 2021 klockan 08:43 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger

Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo...

Lindlöven tog en poäng mot Kumla

Vårserien är en svajig historia för Lindlöven, som tidigare stod med fyra raka segrar. Efter sextio spelade minuter i sitt...

bildspel Förlust mot snabbspelande Engelholm

Grundspelets sista hemmamatch spelades mot vassa Engelholm under lördagen. Hemmalaget bjöd upp till kamp, men fick svårt ...

Partiell distansundervisning även efter sportlovet

Stadsskogsskolan i Lindesberg har vid ett flertal tillfällen under hösten och vintern fått övergå till ...

Halkan så extrem att även halkbekämpande maskiner måste krypa fram

Regn och minusgrader har resulterat i att det råder blixthalka i vårt område. Halkbekä...

Färre nya coronafall i Lindesberg

Efter att ha legat på en platå under en period om 14 dagar, rapporteras nu allt färre nya coronasmittade personer i ...

Sara Sporre, kultursekreterare i Lindesbergs kommun. Foto: Lindesbergs kommun

Bibblan erbjuder digitalt sportlovsprogram

På måndag startar årets sportlov för kommunens barn och ungdomar, och precis som så mycket annat i pandemitider blir även lovprogrammet ett annorlunda sådant.
”Att vara ute är bra men barnen vill kanske göra lite annat än att bara åka skidor. Eftersom vi inte får ha live-arrangemang blir vi digitala under lovet”, meddelar kultursekreterare Sara Sporre i ett pressmeddelande.

19 februari 2021 klockan 09:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Begränsade vaccinleveranser ger få tider att boka
I dagsläget har cirka 14 000 länsbor vaccinerats mot covid-19, men leveranserna av vaccin är fortfarande mycket begränsade, vilket gör att ...
18 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Befarad ladugårdsbrand var kontrollerad eldning
UPPDATERAD. Strax före klockan 11 på torsdagsförmiddagen larmades Nerikes Brandkår ut till en befarad brand i en ladugård strax norr om ...
18 februari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Varnar för plötslig ishalka i samband med väderomslag
SMHI har på torsdagen utfärdat en klass 1-varning för plötslig ishalka. Varningen gäller för hela länet och flera angränsande län.
18 februari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-18

2021-02-17

2021-02-17

2021-02-17

2021-02-16

2021-02-16

2021-02-15

2021-02-15

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-12

2021-03-01 07:11