Socialnämnden i Lindesberg vill ändra sitt arbetssätt till att bli mer förebyggande i sina insatser när det gäller barn, ungdomar och äldre. Ett steg i en helt ny satsning som man kallar för ett hälsofrämjande och förebyggande arbete, är att man tar bort fältassistenterna som tidigare har haft 1,5 tjänst.
– Jag skulle gärna haft fältarna kvar, men det finns inte budget för båda delarna, säger socialnämndens ordförande Mathz Eriksson.
Under ett extra sammanträde i socialnämnden skulle man avhandla två stora frågor, hur man skulle fördela de 25 miljoner kronor som man fått i ramökning av budgeten från kommunfullmäktige samt hur man kan effektivisera verksamheten under kommande år.
– Kostnaderna för barn och unga har ökat, och det ser likadant ut för hela norra länsdelen. Vi kände att vi ville förebygga, och därför tog vi 5 miljoner till något som vi kallar för hälsofrämjande och förebyggande arbete, eller förebyggande 2.0, säger Mathz Eriksson.
En del i det mer förebyggande arbetet blir att spara in på fältassistenternas tjänster, då man inte riktigt ser att de når rätt målgrupp.
– Vi gör det här för att vi måste omorganisera så att vi når ungdomarna som socialnämnden står för, fältarna når till exempel inte de unga som vi har placeringar på och som kostar oss mycket pengar. På sikt ska vi kunna sänka kostnaderna för våra placeringar och insatser, och börjar vi i tid så blir allting bättre. Men det handlar också om att hjälpa människor, och det gäller att hjälpa rätt människor, barnen som vi får till oss i socialnämndens arbetsutskott är inte samma barn som springer på mejkparkeringen. Vi vill satsa på samverkan med skola och polis och bygga upp nya, bra nätverk så att vi får det här att fungera, säger Eriksson.
Exakt hur det förebyggande arbetet ska gå till är inte bestämt ännu, men Mathz nämner att man vill bli mer digitala för att kunna möta ungdomarna i deras vardag.
– Världen för våra ungdomar idag är inte densamma som när vi var unga, det händer jättemycket på nätet som vi inte har en aning om som vuxna, och bara att kunna tränga in i den världen vore värt jättemycket, att kunna få fatt i de som faktiskt har bekymmer.
Mathz efterlyser även ett större föräldraansvar, något som han menar att fältarna fått axla i deras arbete.
– Vi måste fråga oss, vad är socialnämndens uppdrag? Är det att springa på stan till exempel? Vi ska se till att vi har en bra äldreomsorg, ett bra funktonsstöd och bra insatser genom individ och familj som hjälper människor som behöver stöd. Fältarna ser jag som en jättestor föräldraansvarsbit, det ska inte behöva springa runt kommunala tjänstemän och leta efter vuxnas barn. Men jag har också träffat vuxna som är ute med sina ungdomar, då blir jag riktigt glad, men det ska vara fler som gör det istället för att bara skicka iväg problemet på kommunen. Sedan menar jag inte att fältarna har gjort ett dåligt jobb, tvärtom. Jag skulle gärna haft fältarna kvar, men det finns inte budget för båda delarna.
Även om fältassistenterna försvinner, så kommer man även i fortsättningen att bemanna upp under de så kallade riskhelgerna.
– Det kommer finnas människor från socialtjänsten ute på riskhelgerna, då är det socialsekreterare som jobbar med barn och unga, berättar Mathz.
Något som nämns som något av en inspirationskälla till beslutet att effektivisera bort fältassistenterna är Norrköpings kommun, där man genomförde detta redan för några år sedan. Dock har beslutet mötts av skarp kritik och så sent som i september meddelade socialnämnden i Norrköping att man återinför fältarbetarna igen.