När sommaren väl hittade till Lindesberg var det så lagom dags att ta farväl av den, och detta gjordes ikväll med sång och musik, och dunder och brak. Guldsmedshyttans Musikkår, allsång och fyrverkerier blev tillsammans till en riktig Sommarsalut, en salut som onekligen är populär och lockade man ur huse för att vara på plats.
– Det är trevligt att det ordnas saker här i Lindesberg, kommenterar Kristina Öster som intagit plats i gröngräset.
Den traditionsenliga Sommarsaluten fick sin start redan år 1988 på initiativ av Guldsmedshyttans Musikkår, och det har kommit att bli ett fortsatt uppskattat och växande inslag under årens lopp. Och således ägde den 28:e upplagan rum under fredagsaftonen. I Oscarsparken och utefter strandpromenaden har man under fredagskvällen samlats för att tillsammans säga adjö till den lite snåla sommaren som än dock kom igång här på slutet. Med filtar, utfällbara stolar och en och annan glass i handen har man slagit sig ned i gräset eller på Café Oscars uteservering. Det är många som trängs för att få se och höra, barn som äldre. På scenen har Guldsmedshyttans Musikkår intagit sin plats och under ledning av dirigenten Tommy Lundholm ljuder en mäktig konsert.
Innan mörkret lagt sig, vilket man också väntar in, hinner man med några låtar som inkluderar allsång, såsom Lasse Berghagens ”Teddybjörnen Fredriksson”, ”Ta mig till havet” och klassikern ”Dansen den går på Svinsta skär”. En av Elton Johns låtar kommer upp på listan, så också Astrid Lindgrens ”Fattig bonddräng”. Publiken är vaken och hakar gladeligen på.
– Det är trevligt att det ordnas saker här i Lindesberg, tycker Kristina Öster, från Lindesberg, som tagit sällskap med sonen Stefan Öster hit ikväll. De berättar att det är första gången för de båda att vara här vid Sommarsaluten.
– Och så är det vackert väder, och jätteroligt med allsång. Det är också kul att komma ut och träffa bekanta som man inte träffar så ofta, tillägger Kristina glatt.
– Jag håller med!, konstaterar Stefan som är nöjd över kvällens väder:
– Och så regnar det ju inte heller!
Strax före halv tio anser man att mörkret som fallit över Lindesberg är tillräckligt för att man ska sätta igång fyrverkerispelet. Några båtar ligger stilla på Lindessjön för att från bästa parkett se det som komma skall. Strandpromenaden, Kyrkbryggan, parken, ja, det är full publik. Fyrverkerierna utlovas komma att stämma överens med musiken som Guldsmedshyttans Musikkår samtidigt spelar, som i år blev ”The Phantom of the Opera”. Och det är ett vackert och generöst skådespel som besökarna får avnjuta under några minuter. Färgglada explosioner, sprakar, smällar och rök. En fyrverkeripjäs skjuts upp, öppnar sig och sakta, sakta liksom rinner den ner över vattnet likt ett vattenfall.
Musiken tystnar, den sista pjäsen har brunnit av och man börjar sakta men säkert att bege sig hemåt. Sommaren är avtackad för den här gången, men förhoppningsvis stannar den ändå ytterligare några dagar framöver.
INSÄNDARE/DEBATT: Beroende och skadligt bruk av alkohol och narkotika är ett växande samhällsproblem som kräver omedelbar och långsiktig uppmärksamhet. I Statens offentliga utredningar (SOU 2023:62) föreslås ett flertal åtgärder för att förbättra vård, stöd och forskning inom området. En central del av förslagen handlar om att säkerställa att kompetensförsörjningen inom vård och socialt arbete stärks, samt att forskningen får mer fokus och resurser. En myndighet ska fungera som en pådrivande kraft för att se till att dessa insatser blir både effektiva och hållbara. Men frågan om hur vi bäst hanterar beroendeproblematiken är inte enkel. Vi måste hitta en balans mellan att förebygga, behandla och samtidigt minska skadorna för dem som redan är drabbade.
De tre unga män i 20-årsåldern från Lindesberg som häktades den 28 februari, misstänkta för bland annat våldtäkt mot barn, omhäktades under fredagen. Samtliga är fortsatt misstänkta på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden.
Redan en stund innan Mejks livsmedelsavdelning öppnade dörrarna på torsdagsförmiddagen köade nyfikna besökare utanför, spända på att få se Lindesbergs nyaste livsmedelsbutik. När klockan slog 10:00 fylldes butiken snabbt av köpsugna kunder som fyllde sina varukorgar.
– Många reagerade på att det var så stort, de hade förväntat sig att vår mjölkkyl skulle vara som en liten låda ungefär, så det är jättekul, säger vd Mikael Karlsson glatt.
Per Erikssons stiftelse har beslutat att tilldela Bergslagens IF i Lindesberg 417 200 kronor. Pengarna kommer att användas till läx- och språkhjälp, material, lovaktiviteter, trygghetsvärdar samt integrationsprojekt för föräldrar, uppger Jenny Ågren, VD för Adolf Lindgrens och Per Erikssons stiftelser i Örebro, i ett pressmeddelande.
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.
Vid ortopedmottagningen på Lindesbergs lasarett utförs dagligen ett stort antal knä- och höftledsprotesoperationer, och under 2024 sattes ett nytt rekord med hela 1240 genomförda ledbyten. Enligt ett pressmeddelande från Region Örebro län är avdelningen, trots det ökade antalet operationer, bäst i Sverige när det gäller låga infektionssiffror.
– Det är också jätteroligt att vi håller god kvalitet och att vi bibehåller den trots att vi ökat antalet operationer och även opererar sommartid vilket ibland har ifrågasatts. Det här bevisar att det går att kombinera kvantitet med bra kvalitet, säger Gunnar Falk, sektionschef för Protessektionen.
INSÄNDARE/DEBATT: Nedläggningen av Statens Servicekontor i Lindesberg är inte genomtänkt, varken från SD-stödda regeringens minskade anslag, som är det orsakande faktorn till nedläggningen, men inte heller i den konsekvensanalys som Statens servicecenter har gjort.
Den här veckan har gett mig vårkänslor.