Med dagens moderna verktyg och maskiner, är det en gäspning att fälla ett stort träd och sedan bearbeta timret. Annat var det på medeltiden – vilket man på Siggebohyttans bergsmansgård nu får chansen att praktiskt prova på med dåtidens verktyg i sin hand.
Det är Örebro läns museum som arrangerar detta seminarium nu på lördag med start klockan 10.00. Den som inleder den medeltida dagen, är Daniel Eriksson, timmerman, från Karlskoga. Han kommer såväl ge en föreläsning om medeltida trähantverk som att leda de praktiska momenten.
I de praktiska momenten ingår t ex klyvning av stock, grovhuggning och sprätthuggning. Deltagarna får här prova på att bearbeta timret med ”de rätta verktygen”, det vill säga verktyg som är rekonstruerade från medeltida arkeologiska fynd.
Lars Petersson är Länshemslöjdskonsulent på Örebro läns museum:
– Att återskapa hantverksprocesser genom praktiska försök där utgångspunkten är bevarat material, verktygsspår och intakta byggnader ger oss kunskaper och berättelser om allt från virkeskvaliteter, verktyg till om människorna som levde på medeltiden, säger Lars Petersson i ett pressutskick.
Kunskaperna man skaffar sig genom dylika projekt, ser man som motivation att bevara och bruka vårt kulturarv.
Fotnot: Under seminariet visas också den helt nyproducerade filmen Medeltida träklyvning – ett försök att återskapa hantverkskunskap. Filmen är producerad av Örebro läns museum med stöd av Svenska kyrkan, Strängnäs stift.
En polispatrull fick göra en kraftig inbromsning för att undvika en kollision med ett tungt fordon på riksväg 68 på onsdagsmorgonen. Enligt uppgift skall lastbilen dessutom ha varit drabbad av en däckexplosion strax före omkörningen ägde rum.
– Här kan man verkligen ifrågasätta om chauffören verkligen är lämplig att vara ute i trafiken, kommenterar Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
Du behöver inte bo i Spannarboda eller Finnåker. Du behöver inte heller ta dig till församlingshemmet i Lindesberg. Det är bara att logga in via internet för att få höra berättelsen om torparsonen Carl Jansson liv och hemska öde.
UPPDATERAD. Vid 14-tiden på måndagen larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand i Grönbo, en mil öster om Lindesberg.
Under vecka 16 vaccinerar Region Örebro län med totalt 15 700 doser vaccin. Nu kan personer som är födda år 1956 och tidigare boka tid för vaccination, då åldersgränsen nu gäller födelseår, och inte födelsedag som tidigare.
Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det tänkt att en ny curlinghall ska vara på plats, där man förutom en delad entré med Lindehov, även kommer att kunna hålla lokalen i varmare temperaturer.
– Det är jättehäftigt och vi hoppas såklart att det lockar fler till curlingen, säjer Christer Larsson.
Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via partiell fjärrundervisning i ytterligare två veckor. Årskurs 9 kommer dock ha all sin undervisning på plats. Detta enligt ett beslut från Barn- och utbildningsnämnden, som fattats för att minska trängseln i skolans lokaler.
Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax under en miljon kronor.
– Vi är övertygade att Bergslagen kan utvecklas till en Sveriges främsta turistdestinationer, säger Håkan Ceder, verksamhetsansvarig för Destination Bergslagen och ansvarig för projektet som nu skall göra norra länsdelen mer attraktiv för turister.
De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte påskhelgen. Redan på Långfredagen upptäcktes ett första sabotage mot den påskprydda installationen, som skapats av personalen vid Samhällsbyggnad Bergslagen. Då hade en av påskkärringarna slitits upp och lämnats på en annan plats i närområdet.
– Det är naturligtvis jättetråkigt att det blir så här, men på något sätt var det nästan väntat att det inte skulle få vara i fred, säger Monica Iwarsson Lindh, enhetschef på Samhällsbyggnad Bergslagen.