Arbetsmarknadsmässa i Lindesberg Arena och det är så fullt som det kan bli. Utställare och besökare trängs om vartannat och för att ta sig fram får man försöka att hitta en myrgång. Intresset är jättestort och eleverna uppskattar det stora arrangemanget. – Det är jättebra, vi skulle hinna prata med åtta olika, vi har hunnit med tre för att vi pratat så mycket på varje ställe, säger Emma Karlsson som går i åttonde klass på Storåskolan.
Den stora arbetsmarknadsmässan bjuder på ett sjuttiotal utställare och där finns både olika skolor, gymnasieprogram och en mängd olika företag. Tre tjejer som kombinerat både företag och gymnasieprogram, är Isa Jansson, Elin Nilsson och Elin Axelsson. Tjejerna går andra året på ekonomiprogrammet och läser nu kursen ”företagande och entreprenörskap” och kom på idén att sälja vatten med stylade etiketter.
– Vattenflaskorna har profiletiketter, det är främst föreningar och företag som kan trycka sitt eget vatten. Vi har även vår egen logga. Det är kolsyrat och med smakerna hallon, citron och naturell, berättar Isa.
För att gå ekonomi är tjejerna överens om att man behöver vara både ambitiös, engagerad och målmedveten.
– Det är ganska krävande, så man måste ha motivation, säger Elin Axelsson.
Ett av företagen som är med och ställer ut är Fröviföretaget Maxidoor. Maxidoor tillverkar bland annat brand- och säkerhetsdörrar. Produktionsledare Jonas Hirvelä säger:
– Vi är här för att göra ungdomar intresserade och visa att det finns även privata aktörer i kommunen. Vi tar även emot praktikanter, framförallt de som går yrkesförberedande. Vi är alltid på jakt efter unga medarbetare. Ska man jobba i verkstaden så bör man ha gått teknik eller industri, ja, naturtekniska kan också fungera.
Från Kultur- och fritidsnämnden finns Sara Sporre och Airie Tervaniemi, som driver projektet ”Ungdomssatsningen”, som riktar sig till ungdomar mellan tretton och arton år, framförallt tjejer prioriteras.
– Vi fick i uppdrag av politikerna att satsa extra på ungdomarna. Vi har en lokal i källaren på stora biblioteket som vi håller på och gör jättefin. Den elfte februari kommer att vi att ha ett stort informationsmöte med alla som vill vara med och arrangera något, kanske en festival eller konstutställning. Vi vill att de ska få mer information så de till exempel vet hur de kan söka pengar. Här har man chansen att vara med och påverka vad man vill göra på fritiden, säger Sara.
Anna Mattsson och Alma Sundh är med i referensgruppen och har varit med och hjälpt till väldigt mycket.
– Det är kul, man träffar så himla mycket nya kompisar, säger Anna, och Alma håller med:
– Det är väldigt bra!
Wiktoria Drohomirecka, Emma Karlsson, Ida Luth Lind och Nina Zlatkovic går i åttonde klass på Storåskolan. Trots att de har ett år kvar till gymnasievalet har de redan börjat grubbla noggrant på vad och hur de ska välja. Så den informationen de får möjlighet att hämta från arbetsmarknadsmässan är mycket uppskattad.
– Det är kul, jag vill gå allting, säger Emma och Nina fortsätter:
– Kanske inte allt, men det finns mycket saker som är kul, så jag kan inte bestämma mig.
Wiktoria däremot är säker, hon berättar att hon redan bestämt sig för bygg, och Ida har planer på estet, vilket kompisarna intygar:
– Hon är helt amazing på att sjunga, säger Emma och fortsätter: Det är jättebra, vi skulle hinna prata med åtta olika, vi har hunnit med tre för att vi pratat så mycket på varje ställe!
Förra helgen var jag på besök i kungariket.
Inom kort kommer den gröna och bruna avfallstunnan att få sällskap av en grå. Denna innebär att man utöver matavfall och restavfall snart kommer att kunna sortera tidningar samt förpackningar av papper, plast och metall på ett fastighetsnära sätt.
– Vi kommer att använda oss av ett färgsorteringssystem, man lägger först förpackningarna i påsar i olika färger innan man lägger dessa i kärlet, förklarar Michael Lindström, Avfallsstrategstrateg på Samhällsbyggnadsförvaltningen.
Tveksam om opera är något för dig? Ta då chansen och lyssna och se på en av de mest hörvärda styckena – Aida – som nu visas på bio i Lindesberg. Kanske att just detta får operabilden att klarna något.
Efter att bioåret 2024 summerats står det klart att Lindesbergs Bio går mot strömmen och gör ett riktigt bra resultat, detta enligt färsk statistik från Bioguiden. Medan biobesöken nationellt minskade med 5 procent har man i Lindesberg istället ökat med hela 18 procent!
– Det känns väldigt bra, det betyder att vi har en trogen publik, säger biografens föreståndare Björn Persson.
En ny utredning ska visa vilka förutsättningar det finns att omstrukturera förskole- och grundskoleverksamheten i den norra kommundelen. Det beslutade Barn- och utbildningsnämnden på måndagen.
– Kanske att vi kan fatta beslut i mars eller april, säger nämndens ordförande Lillemor Bodman (M).
INSÄNDARE/DEBATT: Vi vill förtydliga detta då vi inte stödjer den uppgörelse som Vänsterpartiet gjort med den styrande minoriteten på regionsnivå. Vänsterpartiet Lindesberg anser att Lindesbergs Lasarett skall vara ett fullvärdigt akutsjukhus.
Efter ett års uppehåll återupptar IFK Lindesberg nu sin populära gåfotboll för seniorer. Under hösten genomförde kommunen projektet Seniorkraft, som uppmuntrade äldre att prova på olika fysiska och sociala aktiviteter, där gåfotboll visade sig vara en stor succé. För att möta det stora intresset satsar nu IFK Lindesberg på en nystart.
– Deltagarna som var med under hösten tyckte att det var väldigt roligt, så vi har beslutat oss för att ge detta en ny chans, säger Pernilla Eriksson från IFK Lindesberg.
Nerikes Brandkår befinner sig just i denna stund på en adress i Vedevåg med anledning av en omfattande vattenläcka i en fastighet.
– Jag har precis fått en uppdatering från platsen och det uppskattas vara cirka 10 centimeter vatten i hela källaren, uppger SOS Alarm som svarar för räddningsregion Bergslagen.