Arbetsmarknadsmässa i Lindesberg Arena och det är så fullt som det kan bli. Utställare och besökare trängs om vartannat och för att ta sig fram får man försöka att hitta en myrgång. Intresset är jättestort och eleverna uppskattar det stora arrangemanget. – Det är jättebra, vi skulle hinna prata med åtta olika, vi har hunnit med tre för att vi pratat så mycket på varje ställe, säger Emma Karlsson som går i åttonde klass på Storåskolan.
Den stora arbetsmarknadsmässan bjuder på ett sjuttiotal utställare och där finns både olika skolor, gymnasieprogram och en mängd olika företag. Tre tjejer som kombinerat både företag och gymnasieprogram, är Isa Jansson, Elin Nilsson och Elin Axelsson. Tjejerna går andra året på ekonomiprogrammet och läser nu kursen ”företagande och entreprenörskap” och kom på idén att sälja vatten med stylade etiketter.
– Vattenflaskorna har profiletiketter, det är främst föreningar och företag som kan trycka sitt eget vatten. Vi har även vår egen logga. Det är kolsyrat och med smakerna hallon, citron och naturell, berättar Isa.
För att gå ekonomi är tjejerna överens om att man behöver vara både ambitiös, engagerad och målmedveten.
– Det är ganska krävande, så man måste ha motivation, säger Elin Axelsson.
Ett av företagen som är med och ställer ut är Fröviföretaget Maxidoor. Maxidoor tillverkar bland annat brand- och säkerhetsdörrar. Produktionsledare Jonas Hirvelä säger:
– Vi är här för att göra ungdomar intresserade och visa att det finns även privata aktörer i kommunen. Vi tar även emot praktikanter, framförallt de som går yrkesförberedande. Vi är alltid på jakt efter unga medarbetare. Ska man jobba i verkstaden så bör man ha gått teknik eller industri, ja, naturtekniska kan också fungera.
Från Kultur- och fritidsnämnden finns Sara Sporre och Airie Tervaniemi, som driver projektet ”Ungdomssatsningen”, som riktar sig till ungdomar mellan tretton och arton år, framförallt tjejer prioriteras.
– Vi fick i uppdrag av politikerna att satsa extra på ungdomarna. Vi har en lokal i källaren på stora biblioteket som vi håller på och gör jättefin. Den elfte februari kommer att vi att ha ett stort informationsmöte med alla som vill vara med och arrangera något, kanske en festival eller konstutställning. Vi vill att de ska få mer information så de till exempel vet hur de kan söka pengar. Här har man chansen att vara med och påverka vad man vill göra på fritiden, säger Sara.
Anna Mattsson och Alma Sundh är med i referensgruppen och har varit med och hjälpt till väldigt mycket.
– Det är kul, man träffar så himla mycket nya kompisar, säger Anna, och Alma håller med:
– Det är väldigt bra!
Wiktoria Drohomirecka, Emma Karlsson, Ida Luth Lind och Nina Zlatkovic går i åttonde klass på Storåskolan. Trots att de har ett år kvar till gymnasievalet har de redan börjat grubbla noggrant på vad och hur de ska välja. Så den informationen de får möjlighet att hämta från arbetsmarknadsmässan är mycket uppskattad.
– Det är kul, jag vill gå allting, säger Emma och Nina fortsätter:
– Kanske inte allt, men det finns mycket saker som är kul, så jag kan inte bestämma mig.
Wiktoria däremot är säker, hon berättar att hon redan bestämt sig för bygg, och Ida har planer på estet, vilket kompisarna intygar:
– Hon är helt amazing på att sjunga, säger Emma och fortsätter: Det är jättebra, vi skulle hinna prata med åtta olika, vi har hunnit med tre för att vi pratat så mycket på varje ställe!
Allra helst bör man just nu avstå helt från att elda utomhus. Den som ändå så vill göra, bör vara mycket, mycket försiktig. Den uppmaningen kommer från kårchef Mikael Juneholm, Nerikes Brandkår i Lindesberg, med anledning av att det just nu råder stor risk för gräsbränder i vår region.
– Normalt sett brukar april vara tiden då vi har den här typen av brandrisker, men nu har vi fått väderomständigheter där torrt fjolårsgräs snabbt torkat upp och utgör brandrisk tidigare än vanligt. Detta bör man vara mycket försiktig med, säger Mikael Juneholm.
Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande åttondelsfinal. Med ett utvecklande spel på planen och en stark spelarform, står Lindelaget laddade mot säsongens tuffaste uppgift.
– Vi är redo för att gå vidare, säjer Ida Larsson.
Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 blev 24-23, följde Lindelaget genom matchen. Något som gav positiva besked från Linde Volley, som nu kommer att ladda upp, inför ett spel i åttondelsfinalen.
Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter efter matchens första nedsläpp, kunde Lindlöven spela in 0-1. En ställning som snabbt ändrade sig till 2-1, inom loppet av fyra minuter på isen. Uppkommande matcher är nu viktiga, för att slippa återkval.
Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in bortalaget trots tre fina mål i den andra perioden. Matchen fick i slutändan avgöras i straffläggning, där tabelljumbon spelade in 1-2.
Region Örebro län ser nu en svag ökning när det gäller smittspridningen av covid-19. Av totalt knappt 7 000 analyserade prover förra veckan var antalet positiva fall 450. Det kan jämföras med 390 fall veckan innan. Dessutom har man för närvarande brist på vaccin, detta meddelar regionen i ett pressmeddelande under tisdagen.
Från och med den 1 mars kommer biblioteken i Lindesbergs kommun att minska sina öppettider. Bakgrunden till åtgärden är minskade resurser till biblioteken som därför behövt minska personal. Detta meddelade Kulturenheten i ett pressmeddelande under måndagen.
Grundspelets sista hemmamatch spelades mot vassa Engelholm under lördagen. Hemmalaget bjöd upp till kamp, men fick svårt att möta tabelltreans spel vid flera tillfällen under matchen. Trots ett starkt hemmaspel vid sina ställen, fick Linde Volley se sig slagna efter tre set.
– De spelade mycket snabbare än oss, kommenterar Ida Larsson.