Det är alldeles snart återigen dags för Lindeskolans Estetiska programs musikteaterprojekt. Ticket, tack eller har du tiden? , är namnet på årets föreställning. Det ligger många människor bakom projektet, för att inte tala om den energi och engagemang som läggs ner. Vilket tidigare år resultaterat i välbesökt succé. – Det är en blandning av allt, alla borde komma och titta!, rekommenderar Sofia Rydelius som går sista året på Estet.
Förberedelserna, repetitionerna, dansen, sången; allt är igång. När Estetiska programmet är igång med sitt årliga musikteaterprojekt är det en stor karusell som sätts igång och aktiverar betydligt fler än esteterna. Sofia Rydelius går sista året och har just lagt ifrån sig mikrofonen efter att ha sjungit.
– Bygg, fordon, el och restaurang som står för supén på föreställningarna, berättar hon och klasskompisen Christoffer Pålerud tillägger:
– Maten är jättegod, jag har provsmakat den. Och så får vi hjälp med ljud och ljus, det är många myggor att hålla reda på.
Det är olika föreställningar varje år och ingen är den andra lik. Det är lärarna som bestämmer temat och eleverna spinner därefter vidare. I år blev det ett tidlöst tema som handlar om tiden. Det utspelar sig på en väntplats där man kommer att stifta bekantskaper.
– Allt centreras kring väntplatsen där alla väntar på något, avslöjar Staffan Blixt, lärare vid programmet.
Nytt för i år är att man byggt en läktare på scenen som rymmer ytterligare sextio åskådare. Detta innebär förstås att ännu fler kan få möjlighet att se föreställningen, men å andra sidan får aktörerna en utmaning att bita i. Något Sofia uppmärksammat:
– Nu måste vi tänka på hur vi vänder och vrider oss, det är ju inte så kul att se en rygg hela tiden. Så man kan inte bara tänka på replikerna.
I bakgrunden syns en del av den tillbyggda läktaren.
Det råder ingen tvekan om att det är en uppskattad del av läsåret som läggs på musikteaterprojektet.
– Det här är det roligaste vi gör på estet. Är man nere eller mår dåligt vill man ändå gå hit. Man får så bra kontakt med de andra. Är det några som man inte känner i ettan så har man lärt känna varandra efter det här, man sitter till exempel bakom scenen och pratar, säger Christoffer.
Även lärarna spelar en viktig roll.
– Nog för att det är vi som gör allt, men det hade aldrig gått utan lärarna, säger Sofia med värme.
– Och det är skönt att vi är ett sådant tryggt gäng, det är ingen som skäms. Det bidrar till att man vågar gå in i en annan person, man känner inte igen sig själv, man blir verkligen sin roll, berättar Christoffer.
Nu till helgen väntar helgrepetitioner för att man ska vara riktigt redo att ta sig an kommande vecka, som innehåller flertalet föreställningar; både för skolan och offentliga. Och än så länge finns det biljetter kvar, men Staffan rekommenderar att man köper sin biljett så fort det går; förra året tog biljetterna slut och vissa fick besviket vända i dörren.
– Det är en blandning av allt, alla borde komma och titta!, uppmanar Sofia.
Föreställningarna spelas 26, 27 och 28 mars.
Biljetter finns att köpa på Akademibokhandeln. För att göra det extra festligt kan man även välja att köpa supébiljett.
En sträcka på 50 meter av Strandpromenaden kommer under nästa vecka att stängas av för fotgängare och cyklister. Anledningen är att man funnit förändringar i marken som kan innebära fara för allmänheten.
Det har nu gått tolv år sedan gymmet i Frövi öppnade dörrarna för första gången. Vad som började med en liten lokal på källarplan har utvecklats till en modern och populär träningsanläggning på hela 1100 kvadratmeter, där både träning och socialt umgänge står i centrum.
– Jag känner att Folkets Hus har fått tillbaka sitt värde, folk rör sig här i huset igen, säger ägare Daniel Andersson glatt.
Torsdagsdygnet ser ut att bli en riktigt besvärlig dag ute i trafiken. SMHI har målat upp en prognos som kan ge över 20 millimeter nederbörd – inledningsvis som regn eller snöblandat regn för att senare övergå i snöfall som periodvis kan vara ymnigt. Omständigheterna kan orsaka is- och slaskhalka med konsekvenser för trafiken, enligt prognosen.
Under tisdagsförmiddagens sammanträde i Tillväxtnämnden beslutades att man ska skriva ett långsiktigt hyreskontrakt med Falab avseende Stripa Gruvområde. Samtidigt vill Falab sälja området, då det helt enkelt inte går ihop sig ekonomiskt.
– Det handlar om att börja smått och bygga stabilitet, det finns en långsiktig plan, försäkrar nämndens ordförande Tom Persson (SD).
Det är inga glada tankar och toner hos LIF Lindesberg. Laget som har samlat ihop en rekordung trupp i ett försök att plocka en placering i tabellens övre halva står efter lördagen med tre raka, otroligt tunga, förluster. Hammarbys farmarlag, HK Cliff, tog tidigt ledningen under lördagen och utökade till en tolvmålsseger.
Med bara sju matcher kvar av grundserien så har Guldsmedshytte SK lagt siktet på en av seriens fyra kvalplatser. När tabellsjuan Hallsberg gjorde säsongens sista besök till Råsshallen så fick man ta sig genom en tuff match. Hemmatruppen ångade sig genom motståndet och har bäddat upp för en jämn tabellavslutning i HockeyTvåan.
– Det är sex matcher kvar av grundserien och vi ska vinna resten, säger Oskar Holmstedt.
INSÄNDARE/DEBATT: I den nyligen avslutade konferensen Folk och Försvar i Sälen framfördes mycket oroande uttalanden från talarstolen.
Vid 13-tiden på måndagen larmade allmänheten om ett befarat tillbud på Stora Lindessjöns is. En öppen vak hade siktats några hundra meter ut.
– Initialt gick det ut ett drunkningslarm, men vi har precis fått veta att det inte rörde sig om en människa i vaken – utan en livboj, som på något sätt har hamnat där ute, uppger SOS Alarms operatör som svarar för räddningsregion Bergslagen.