Henrik Arenvang och Irja Gustavsson. Foto: Jennie Larsson

Stora ekonomiska konsekvenser att vänta i spåren av Coronakrisen

På måndagen kallades media till en pressträff av kommundirektör Henrik Arenvang och kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson. Detta med anledning av coronaläget och för att delge allmänheten hur man arbetar för att hantera situationen som råder.
– Prioritering just nu, är att se till att förskola och fritids hålls öppna. Sedan måste vi säkerställa att vi har personal till äldre och inom hemtjänsten, berättar Irja Gustavsson.

Sedan Coronaviruset fått fäste i landet och spridningen är ett faktum, har en rad åtgärder vidtagits av regeringen och Folkhälsomyndigheten för att bromsa smittspridningen. Hur ser det då ut på kommunnivå i Lindesberg? Ja, under måndagen gav kommundirektören och KS-ordföranden en bild av deras idag högst ovanliga vardag, vad man gjort hittills och vad som görs just nu.

– Läget är naturligtvis ansträngt vi jobbar hårt, alla gör ett fantastiskt jobb och vill hjälpa till, berättar kommundirektör Henrik Arenvang, och fortsätter:

– Vad vi vet just nu så finns det ingen rapport angående antalet smittade av Coronaviruset i Lindesbergs kommun, det är sjukhussekretess kring det hela, men i länet är det 90 konstaterade fall. Inom socialförvaltningen och hemtjänsten har vi just nu hög sjukfrånvaro, vissa skolor är också utsatta. Överlag så är det en pressad situation, men det är inte så att vi står utan personal. Nästan alla verksamheter är igång, dock har vi stängt familjecentralen på grund av smittorisken.

Just nu är högsta prioritet att kunna hålla förskola och fritids öppna. Detta för att kunna säkerställa att personal finns inom bland annat äldrevården, och inom hemtjänsten.

– Näringslivet har det tufft nu, och det viktigaste vi kan hjälpa företagen med just nu, är att se till så grundskola och förskola och fritidshem håller öppet, det är vårt grunduppdrag. Sedan har vi på statens rekommendationer låtit gymnasieelever gå över till distans och fjärrundervisning, det handlar om att gymnasieelever reser väldigt mycket, och det har fungerat mycket bra, berättar Henrik Arenvang.

Med anledning av effekterna på näringslivet så börjar man även att se över möjligheterna för de som tillfälligt kan tänka sig att byta arbetsplats.

– Vi har inte beordrat någon att gå från ett yrke till ett annat, men snart kommer vi uppmana, och ser gärna att frivilliga vill hjälpa till inom andra områden. Vi ser att exempelvis elevassistenter, eller vissa delar inom måltidsorganisationen skulle kunna hjälpa till inom förskola, fritids och äldreomsorg, det är nästa steg. Det finns de redan nu som har bytt arbetsområde men frivilligt självklart, berättar Henrik Arenvang.

–  I och med att Meritor har varslat, så förbereder vi tillsammans med Masugnen för att kunna låna tillbaks våra undersköterskor som tidigare gick till Meritor när de utökade sin verksamhet, tillägger Irja Gustavsson.

Att få demokratin att fungera i nuvarande läge är väldigt viktigt konstaterar Irja, och berättar:

– Skulle det bli riktigt allvarligt så har vi en krisledningsnämnd där jag själv sitter med, som kan träda in och ta över ansvar från alla nämnder och förvaltningar. Jag har ännu inte bedömt att vi är i det läget ännu, men jag har håller nämnden informerad om allt som pågår.
Vi har gjort vissa justeringar i politiken för tillfället, bland annat så tar vi bara upp de allra viktigaste frågorna just nu, sedan är det endast ordinarie ledamöter i nämnderna, berättar Irja och fortsätter:
– Frågan finns hos fullmäktige att se över våra riktlinjer för att kunna sänka antalet deltagare i fullmäktige. Vi är 45 där i dagsläget och med tanke på att det är satt en gräns till 50 personer samtidigt i en lokal, så kan det behövas en ändring. Eftersom deltagandet ska vara fysiskt, så fungerar det inte med Skype eller liknande.

Prognoserna för kommunen just nu är väldigt osäkra, men att skatteintäkterna sjunker kan man konstatera berättar Irja.

– Det kommer bli stora ekonomiska konsekvenser för vår kommun och där har vi en ekonomiavdelning som har gett oss prognoser på att skatteintäkterna kommer sjunka. De 12 miljoner extra som vi fick tidigare kan vi inte ens planera för, då vi inte vet konsekvenserna av vad som händer och sker just nu. Budgeten kommer vi senarelägga till hösten istället, det finns ingen anledning att göra den nu. Vi satt redan på ett svårt läge med effektiviseringar som ska göras, och så kommer det här, vi vet inte hur det kommer slå. Vi vet inte heller vilka företag som kommer klara sig. Det vi kan göra för företagen är att stötta på alla sätt vi kan som att exempelvis låta uteserveringar öppna tidigare.

Irja betonade också vikten av att alla hjälps åt tillsammans att följa Folkhälsomyndighetens order.
Ett mantra som finns uppskrivet på ett blädderblock i kommunhuset lyder:

* Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer
* Sträva efter största möjliga normalitet
* Var rädd om dig själv och andra

Publicerad 30 mars 2020 klockan 20:25

Jennie Larsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Slog sönder dörr med yxa – pepparsprayad och handfängslad av polisen

Sent på tisdagskvällen skickades flera patruller till en adress i Guldsmedshyttan sedan man fått samtal om att en påverkad man hade beväpnat sig med en yxa, vilken han också skall ha slagit sönder en dörr med.
– Det verkar ha varit väldigt stökigt på platsen. Vi har bland annat fått använda spotthuva, pepparspray och handfängsel vid ingripandet, uppger Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

21 april 2021 klockan 10:43 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Foto: Camilla Lagerman

Yrkeschaufför misstänkt för farlig omkörning efter däckexplosion

En polispatrull fick göra en kraftig inbromsning för att undvika en kollision med ett tungt fordon på riksväg 68 på onsdagsmorgonen. Enligt uppgift skall lastbilen dessutom ha varit drabbad av en däckexplosion strax före omkörningen ägde rum.
– Här kan man verkligen ifrågasätta om chauffören verkligen är lämplig att vara ute i trafiken, kommenterar Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

21 april 2021 klockan 09:30 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Från torpet i Spannarboda – till döden i pesten i Etiopien

Du behöver inte bo i Spannarboda eller Finnåker. Du behöver inte heller ta dig till fö...

Våren läggs tillfälligt på is – SMHI flaggar för snö och friska nordanvindar

Nordanvind med vindbyar på uppemot 16 meter per sekund - och snöfall. ...

bildspel Grönsiskans små konstnärer invigde förskolans ateljé

Förskolan Grönsiskan i Lindesberg invigde sin helt nya ateljé under tisdagseftermiddagen. Under ...

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Måste kirurgakuten stänga nattetid även i Karlskoga?

INSÄNDARE/DEBATT: För att få ekonomin i balans beslöt Hälso- och sjukvårdsnämnden i september 2019 att reducera antalet arbetade timmar under kvällar, nätter och helger inom området jour och beredskap.
Tjänstemännen visade att det under 2018 endast hade gjorts 26 operationer på operationsavdelningen nattetid i Lindesberg. De beslöt därför att ta bort primärjouren på akutmottagningen i Lindesberg. De rådde närapå enighet om detta i nämnden. Först efter en längre tid uppdagades det att nämndens ordförande inte presenterat verksamhetens hela omfattning. Mellan klockslagen 17.00 och 07.00 behandlades dessutom 2 585 ytterligare patienter av kirurgjouren på akutmottagningen och 1 175 mellan 21.00 och 07.00.

20 april 2021 klockan 09:29 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Brandkåren larmades ut när kontrollerad eldning spred sig

UPPDATERAD. Vid 14-tiden på måndagen larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand i Grönbo, en mil öster om Lindesberg.

19 april 2021 klockan 14:15 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Över 15 000 doser vaccin fördelas i länet under veckan
Under vecka 16 vaccinerar Region Örebro län med totalt 15 700 doser vaccin. Nu kan personer som är födda år 1956 och tidigare boka tid för ...
19 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Dags att sopa ut gruset från tomtgränsen: ”Vi börjar på måndag”
Fastighetsägare i bostadsområden i Lindesberg uppmanas nu att greppa tag om kvasten och sopa ut gruset från tomtgränsen. I nästa vecka påbörjas...
16 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Minskning i antal covidfall – lättnader i restriktioner för vaccinerade
Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har legat runt 100 sjukdomsfall per vecka i kommunen, har nu siffran minskat ...
16 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Bil i diket på Lv249

En singelolycka med personbil har inträffat på länsväg 249 strax utanför Fellingsbro i riktning mot Arboga.

16 april 2021 klockan 13:32 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Rivningen är igång. I oktober beräknas en ny curlinghall att finnas på plats. Foto: Hasse Persson

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det tänkt att en ny curlinghall ska vara på plats, där man förutom en delad entré med Lindehov, även kommer att kunna hålla lokalen i varmare temperaturer.
– Det är jättehäftigt och vi hoppas såklart att det lockar fler till curlingen, säjer Christer Larsson.

15 april 2021 klockan 20:25 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Stadsskogsskolan förlänger fjärrundervisning för två tredjedelar av eleverna

Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via ...

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet

Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ...

Nattlig utryckning när rishög stod i lågor

Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.

Annons


Egenproducerad glass är den stora nyheten som man hoppas kunna lansera inom kort. Foto: Privat

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.

13 april 2021 klockan 13:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax ...

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem ...

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bost...

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaff...

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge

Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillf...

Vattenmassorna dånar fram vid kraftstationen i Dalkarlshyttan. Foto: Fredrik Norman

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget

Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på egendom. Just nu ger dock Linde energi ett lugnande besked till de som berörs. Någon extrem vårflod ser man inte på kartan i dagsläget.

7 april 2021 klockan 11:14 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”
De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte påskhelgen. Redan på Långfredagen upptäcktes ett första ...
6 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt
Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur en ensam gärningsperson sågs kasta vad som liknade en så ...
6 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret
Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger ...
4 april 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-04-03

2021-04-02

2021-04-02

2021-04-02

2021-04-01

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-30

2021-03-30

2021-03-29

2021-03-29

2021-03-26

2021-04-21 13:06