På Storåskolan har man ett identiskt tävlingsbord som finns på FIRST LEGO League Challenge för att kunna träna inför robottävlingen. Foto: Jennie Einarsson

Storåskolans LEGO-robot gav blodad tand: ”Vi är så otroligt stolta över våra elever”

Med en stor portion av skaparglädje har sex elever från årskurs fem på Storåskolan arbetat intensivt sedan augusti med att förbereda sig inför regiontävlingen i FIRST LEGO League Challenge, som gick av stapeln i lördags. Efter en omfattande tävlingsdag bestående av flera delmoment stod det slutligen klart att man lyckats knipa en hedersvärd elfte plats i sin allra första legotävling.
– Vi är så otroligt stolta över våra elever som arbetade riktigt hårt, säger Nicola Hedlund, lärare på Storåskolan.

FIRST LEGO League challenge är en global kunskaps- och teknologisk tävling för barn och unga i åldern 10 till 16 år med målet att på ett roligt sätt ge ökade kunskaper i ämnen så som vetenskap, teknologi, teknik och matematik. Under helgens regiontävling i Falun gjorde 16 lag upp om en vinstsumma på 60.000 kronor och en åtråvärd plats i den skandinaviska finalen i Norge. Bland de tävlande debuterade i år Storåskolan, som för första gången ställde upp med laget ”Tech Titans” bestående av sex entusiastiska elever från årskurs fem.

– Vi är så otroligt stolta över våra elever som arbetade riktigt hårt, sedan var de också väldigt väluppfostrade och agerade positivt mot de andra lagen, säger Nicola Hedlund, lärare på Storåskolan.

Sedan augusti har gruppen arbetat intensivt med med uppdraget som bland annat inneburit att designa, skapa och koda en robot i LEGO som skulle kunna utföra olika uppgifter. Eleverna förklarar att det krävs olika kodningar till varje uppgift som ska utföras, en minst sagt utmanande uppgift.

– Sedan måste man även vara väldigt noggrann när det kommer till vart man ställer upp roboten så att det blir rätt. Annars kan den gå för långt eller för kort, förklarar eleven Shirleen Ondayo.

LEGO-roboten ”Spike” samlade in värdefulla poäng under helgens tävling. Foto: Jennie Einarsson

På en speciell matta skulle lagets robot ”Spike” sedan utföra olika uppdrag vid flera installationer, så som att dra, lyfta eller bära något. Under två och en halv minut gällde det att klara av så många uppdrag som möjligt för att samla poäng. Enligt eleverna själva gick dock deras robot lite för långsamt, något som man dragit lärdom av inför nästa års tävling.

– Inför nästa gång tycker jag att vi kan öka hastigheten på roboten, konstaterar Shirleen och de andra eleverna nickar instämmande.

– Vi hade inte behövt tänka så mycket på de röda poängprickarna heller, det gjorde inte de andra som var med, tillägger eleven Axel Luth Mossberg.

Utöver robottävlingen skulle laget även hålla en fem minuter lång presentation över hur man arbetat kring hela robotprocessen samt ytterligare en valfri presentation om något som folk vill veta mer om.

– I vårt fall så valde vi att berätta lite mer om handboll, vi hade förberett en text på 3000 ord som vi framförde tillsammans, berättar Shirleen.

Tech Titans består av: Övre raden fr. v Martin Karlsson, Lucas Bergkvist, Otto Berg. Nedre raden fr. v Axel Luth Mossberg, Shirleen Ondeyo, Elvira Härder. Tillsammans med lärarna Linus Andersson och Nicola Hedlund. Foto: Jennie Einarsson

Inte nog med att gruppen redan innan var rejält nervösa inför presentationerna, man råkade dessutom på problem under resan som ökade på pulsen rejält.

– Tåget blev två timmar försenat, så de fick skjuta upp vår presentation till sist av alla, till och med efter att domarna pratat, men det gick bra ändå, berättar eleverna i mun på varandra.

Nu är gruppen många erfarenheter rikare och ivriga på att ställa upp igen i nästa års tävling.

– Många av de andra lagen har varit med flera år tidigare och hade bättre koll än oss på vad som skulle göras, men vi kommer absolut att ställa upp igen. Men vi kanske inte tar tåget, avslutar Nicola Hedlund med glimten i ögat.

Publicerad 15 november 2023 klockan 10:46

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Camilla Lagerman

Bäver orsakade brand utanför Lindesberg

Strax innan 16-tiden på onsdagseftermiddagen larmades Nerikes Brandkår till Västra Bor, mellan Lindesberg och Vedevåg, där det enligt uppgift brann i närheten av en kraftstation. Väl på plats upptäckte man en markbrand, där boven i dramat var en något annorlunda sådan.
– Vi har haft en markbrand på knappt 1000 kvadratmeter, och orsaken är en bäver som har fällt ett träd över ledningen, berättar insatsledare Anders Carlsson.

22 maj 2024 klockan 17:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Trots ett tidigt 0-1, så slutade den senaste hemmamatchen med seger. Då mot det rutinerade IFK Örebro, nu gästas Fritidsbyn av nykomlingarna Ett Fyra. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Inför IFK-BK Ett Fyra: ”Gäller bara att få allt att sitta”

Det är ett skadedrabbat men hemmastarkt IFK Lindesberg som tar emot nykomlingarna BK Ett Fyra under torsdagen. Även om bortamötet mot topptippade Laxå slutade med en 4-0-förlust, där IFK Lindesbergs skadebänk var en stor orsak till förlusten så är det optimistiska tankar från hemmalaget.
– Vi är ett bra lag, det gäller bara att få allt att sitta, säger Martin Eriksson.

22 maj 2024 klockan 17:08 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Brand vid Prästryggens camping i Frövi

UPPDATERAD. Strax innan tiotiden på onsdagsförmiddagen larmades räddningstjänst, polis och ambulans till Prä...

Polisen lanserar kampanj för att informera unga om penningtvätt

Bedrägerier med hjälp av penningtvätt ökar i Sverige, även bland ungdomar under 18 år. D...

Stort intresse för nya cykelleder i trollskogarna

Genom djupa trolska skogar, på rullstensåsar, längs sjöar och gamla gruvhål går den helt nya cykelleden ...

Det blev en känslosam hyllning för en av världens bästa kvinnor inom judon. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Anna Bernholm hyllades under Judofestivalen

Efter en lång och mycket framgångsrik karriär som en av världens bästa kvinnor inom judon, bestämde sig Anna Bernholm i februari att lägga dräkten på hyllan. Under söndagens sista timmar av Judofestivalen tackade hemmaklubben av henne, genom att högtidligt hissa upp hennes dräkt i taket på Lindesberg arena.
– Jättefint verkligen. Jag visste att de skulle uppmärksamma det lite grann, men jag var inte beredd på de skulle hissa upp min dräkt, säger en rörd Anna Bernholm.

20 maj 2024 klockan 11:39 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ali Hayjiev från Frövi judo lyckas med ett snyggt kast. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Judofestivalen slog nytt rekord – igen

Frövi judos omåttligt populära evenemang Judofestivalen slog storartat rekord, när man i helgen välkomnade mer än 900 aktiva från hela Sverige till Lindesberg arena. Med ett strålande solsken och högsommarvärme blev det en magisk inramning på festivalen, som bjöd på aktiviteter från morgon till kväll.

20 maj 2024 klockan 10:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Blandade händelser på ett varmt Fornaboda
Eftermiddagen på travet bjöd verkligen på en blandning av allt det goda. Alla typer av travlopp visades upp på Fornabodas tävlingsoval i det ...
19 maj 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Klockars efter beskedet från LPO: ”Deras fria vilja”
Det politiska styret i Lindesberg är inte längre i majoritet efter att LPO lämnade beskedet under torsdagen att man lämnar samarbetet. - Jag har...
16 maj 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

LPO avslutar samarbetet med majoriteten – blir vågmästare
Efter knappt 17 månader vid makten har det nya majoritetsstyret i Lindesbergs kommun gått i kras. Under torsdagseftermiddagen meddelade LPO att man ...
16 maj 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Patrik Ljungberg, Tobias Larsson, Johan Eriksson och Örjan Westerberg från gruppen Ankaret sålde plantor i mängder. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Sommarkänsla när Kullgatan dukade upp för Vårmarknad

För andra året i rad hölls Vårmarknaden på Kullgatan 1 under onsdagen – ett efterlängtat evenemang som blivit ett roligt och meningsfullt inslag för alla på daglig verksamhet. Gården var full av aktivitet med försäljning av fika, loppis och mängder med plantor som deltagarna själva har odlat. Dessutom hade arrangören vädergudarna på sin sida som bjöd på somriga temperaturer och strålande sol.
– Det är väldigt många som har handlat redan, det har varit en strid ström sedan vi startade för en halvtimme sedan, säger Örjan Westerberg från gruppen Ankaret.

16 maj 2024 klockan 11:02 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Många ville ta bild med gymnasiechef Staffan Hörnberg. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Glammigt och känslosamt när årets idrottsprestationer prisades på Lindeskolan

Judodräkter, hockeyskydd och fotbollsskor fick ge plats åt stiliga kostymer och vackra klänningar, när årets Idrottsgala gick av stapeln på Lindeskolan under onsdagskvällen. En gala där årets främsta prestationer bland eleverna på Idrottscollege utsågs, under mycket festliga och glammiga former. Det finaste priset, Årets Idrottare, tilldelades i år Algot Eknor Grönlund, för sina framgångar inom armbrytningen.
– Det känns jättebra, jag skulle ljuga om jag sade något annat, säger han efter prisutdelningen.

15 maj 2024 klockan 22:28 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

JUST NU: 10-tal lösa småhundar har observerats i trakterna av Grönbo

Under två dagars tid har en boende i trakterna av Grönbo i Lindesbergs kommun ...

Ekonomiskt mörker tvingar till besparingar: ”Dystra besked”

Under en pressträff på tisdagseftermiddagen meddelade Tillväxtnämnden att man tagit ...

Nya sparförslaget: Avveckla förskolor

Barn- och utbildningsnämndens arbete med att nå en budget i balans fortsätter, och under måndagens sammanträde kom ...

Dino Pajazetovic från Frövi judo gjorde en supermatch, ivrigt påhejad av en stolt pappa. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Vänskap över gränserna under helgens judoevenemang

Under den gångna helgen genomfördes årets upplaga av Swedish A-judo Open i Lindesberg Arena. Ett uppskattat evenemang, som lockade ett 80-tal aktiva med olika former av funktionsvariationer från Sverige, Finland, Norge och Åland. Förutom en högt efterlängtad tävling hölls även ett tillhörande träningsläger blandat med olika festligheter för de aktiva.

14 maj 2024 klockan 09:03 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel 40 år senare – Bilsport följer upp klassiskt reportage i Lindesberg

Det har gått fyrtio år sedan tidningen Bilsport besökte Lindesberg för att göra ...

bildspel Bildspecial: 149 ögonblick från cruisingen

Gatorna i centrala Lindesberg fylldes under lördagen av ljuv motorsång, glädje och gemenskap när årets Vårmö...

bildspel Bildspecial: Vårmönstring 2024

Under en strålande sol samlades mängder med människor vid årets Vårmönstring. På Lindeskolans grönområde syntes ...

Tågtrafiken stoppad på grund av brand

Just nu (kl. 12.22) är tågtrafiken stoppad i Frövi med anledning av en gräsbrand som härjar längs spåret.

Skogsbrand var gräsbrand

UPPDATERAT KL. 12.19. Som tidigare rapporterat, har Nerikes Brandkår larmats ut till ett område i Östra Löa under lördagsfö...

Festhelg stundar – polisen skickar upp drönare över Lindesberg

Vårmönstring, cruising och musikfestival på ett och samma bräde - då rustar polisen f...

Hemmasegrarna fortsätter för IFK Lindesberg som snart har passerat ett år utan serieförlust på hemmaplan. Under torsdagen blev det en skön seger mot IFK Örebro. Foto: Timmy Lundegård

Pressat IFK Lindesberg kämpar sig till seger

Det blev ingen enkel uppgift för IFK Lindesberg som fick en tung press på sig av det gästande IFK Örebro. Trots ett tidigt 1-1 så hittade de gästande örebroarna flertalet målchanser, samtidigt som IFK Lindesberg kämpade för att få bollen närmare mittlinjen. Mot den andra halvleken tog hemmalaget kontroll över matchen och avgjorde med två avslutande mål.
– Momentumet ändrades väl nästan direkt i den andra halvleken, säger Loke Laurberg.

10 maj 2024 klockan 14:02 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Storås framtid avgörs nu
INSÄNDARE/DEBATT: Det är inte ovanligt att mindre orter runt om i landet beskrivs i negativa ordalag. Minskande befolkning, åldrande befolkning och...
10 maj 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Dubbel juniorglädje när Anna tog första segern
Med dagens teknologiska målkameror så händer det inte ofta att man inte kan skilja två hästar från varandra efter en jämn målgång. Under ...
9 maj 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Lindesberg får en egen stadsfest – premiär i juli
Lördagen den 6 juli är det premiär för den allra första upplagan av Lindesberg Stadsfest, ett evenemang som man hoppas ska få stan att gunga rej...
9 maj 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-05-08

2024-05-08

2024-05-08

2024-05-07

2024-05-06

2024-05-03

2024-05-02

2024-05-02

2024-05-01

2024-04-30

2024-04-30

2024-04-29

2024-04-26

2024-04-26

2024-05-23 07:39