På Storåskolan har man ett identiskt tävlingsbord som finns på FIRST LEGO League Challenge för att kunna träna inför robottävlingen. Foto: Jennie Einarsson

Storåskolans LEGO-robot gav blodad tand: ”Vi är så otroligt stolta över våra elever”

Med en stor portion av skaparglädje har sex elever från årskurs fem på Storåskolan arbetat intensivt sedan augusti med att förbereda sig inför regiontävlingen i FIRST LEGO League Challenge, som gick av stapeln i lördags. Efter en omfattande tävlingsdag bestående av flera delmoment stod det slutligen klart att man lyckats knipa en hedersvärd elfte plats i sin allra första legotävling.
– Vi är så otroligt stolta över våra elever som arbetade riktigt hårt, säger Nicola Hedlund, lärare på Storåskolan.

FIRST LEGO League challenge är en global kunskaps- och teknologisk tävling för barn och unga i åldern 10 till 16 år med målet att på ett roligt sätt ge ökade kunskaper i ämnen så som vetenskap, teknologi, teknik och matematik. Under helgens regiontävling i Falun gjorde 16 lag upp om en vinstsumma på 60.000 kronor och en åtråvärd plats i den skandinaviska finalen i Norge. Bland de tävlande debuterade i år Storåskolan, som för första gången ställde upp med laget ”Tech Titans” bestående av sex entusiastiska elever från årskurs fem.

– Vi är så otroligt stolta över våra elever som arbetade riktigt hårt, sedan var de också väldigt väluppfostrade och agerade positivt mot de andra lagen, säger Nicola Hedlund, lärare på Storåskolan.

Sedan augusti har gruppen arbetat intensivt med med uppdraget som bland annat inneburit att designa, skapa och koda en robot i LEGO som skulle kunna utföra olika uppgifter. Eleverna förklarar att det krävs olika kodningar till varje uppgift som ska utföras, en minst sagt utmanande uppgift.

– Sedan måste man även vara väldigt noggrann när det kommer till vart man ställer upp roboten så att det blir rätt. Annars kan den gå för långt eller för kort, förklarar eleven Shirleen Ondayo.

LEGO-roboten ”Spike” samlade in värdefulla poäng under helgens tävling. Foto: Jennie Einarsson

På en speciell matta skulle lagets robot ”Spike” sedan utföra olika uppdrag vid flera installationer, så som att dra, lyfta eller bära något. Under två och en halv minut gällde det att klara av så många uppdrag som möjligt för att samla poäng. Enligt eleverna själva gick dock deras robot lite för långsamt, något som man dragit lärdom av inför nästa års tävling.

– Inför nästa gång tycker jag att vi kan öka hastigheten på roboten, konstaterar Shirleen och de andra eleverna nickar instämmande.

– Vi hade inte behövt tänka så mycket på de röda poängprickarna heller, det gjorde inte de andra som var med, tillägger eleven Axel Luth Mossberg.

Utöver robottävlingen skulle laget även hålla en fem minuter lång presentation över hur man arbetat kring hela robotprocessen samt ytterligare en valfri presentation om något som folk vill veta mer om.

– I vårt fall så valde vi att berätta lite mer om handboll, vi hade förberett en text på 3000 ord som vi framförde tillsammans, berättar Shirleen.

Tech Titans består av: Övre raden fr. v Martin Karlsson, Lucas Bergkvist, Otto Berg. Nedre raden fr. v Axel Luth Mossberg, Shirleen Ondeyo, Elvira Härder. Tillsammans med lärarna Linus Andersson och Nicola Hedlund. Foto: Jennie Einarsson

Inte nog med att gruppen redan innan var rejält nervösa inför presentationerna, man råkade dessutom på problem under resan som ökade på pulsen rejält.

– Tåget blev två timmar försenat, så de fick skjuta upp vår presentation till sist av alla, till och med efter att domarna pratat, men det gick bra ändå, berättar eleverna i mun på varandra.

Nu är gruppen många erfarenheter rikare och ivriga på att ställa upp igen i nästa års tävling.

– Många av de andra lagen har varit med flera år tidigare och hade bättre koll än oss på vad som skulle göras, men vi kommer absolut att ställa upp igen. Men vi kanske inte tar tåget, avslutar Nicola Hedlund med glimten i ögat.

Publicerad 15 november 2023 klockan 10:46

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

LIF Lindesberg säkrade två viktiga poäng mot Allsvenskans tabellfemma Vinslöv. Sjumålssegern är LIF-truppens bästa resultat för säsongen och förhoppningsvis är det något som fortsätter när serien snart vänder. Foto: Hasse Persson

Överlägsen hemmaseger av LIF

Med en bortamatch där inget stämde för LIF Lindesberg så var det viktigt att samla ihop truppen för revansch på hemmaplan. Trots osäkra sjukdomar i laget så fanns reserver med på bänken, däribland LIF Lindesbergs 17-åriga juniorspelare Axel Nilsson. En ung spelare som fick göra sitt debutmål i Allsvenskan inför hemmapubliken.

1 december 2023 klockan 22:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons
Patrik Esenius kommer ha ansvar på plats, Per Sander, Peter Larsson och Daniel Forsman. Foto: Camilla Lagerman

Driven trio tar över efter Peter Larsson: ”Jag är nöjd med mitt verk”

Efter 18 år bakom spakarna på Lindesbergs Bilskadecenter kliver nu Peter Larsson av som ägare, och lämnar över stafettpinnen till ett gäng drivna killar med stora visioner.
– Jag hoppas att jag kommer trivas med pensionärslivet, men det känns helt rätt att sälja till de här killarna, säger Peter.

1 december 2023 klockan 14:55 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Världens musik samlad i en konsert: ”Väldigt kul”

Efter en höst fylld av repetitioner bjuder nu Kulturskolan Garnalia och den kulturella fö...

Polisinsats utanför Lindesberg – man slagen och rånad

En man i 40-årsåldern har under fredagsförmiddagen gripits på en adress i Gusselbyområdet, ...

Lindlöven och Libo välkomnar till en gemensam familjedag

Gratis popcorn, autografskrivning och skott mot skottramp är bara några av aktiviteterna som Lindlö...

Lindbackaskolan i Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Elev grovt misshandlad – och avstängd från skolan

I slutet av förra veckan inträffade en grov misshandel i anslutning till Lindbackaskolan i Lindesberg. Två elever stämde träff för att slåss, något som slutade med att den yngre av pojkarna fick uppsöka sjukvård och senare blev inlagd över natten på USÖ för observation. Händelsen är polisanmäld.

30 november 2023 klockan 10:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Operadivan Florencia Grimaldi återvänder till sitt hemland Brasilien för att sjunga på operahuset i Manaus. Foto: Paola Kudacki / Met Opera

Unik, fantastisk och magisk opera – från Amazonas till Linde

Det är inte många dagar kvar till jul, när Folkets Hus i Lindesberg bjuder på riktig julgodis. Direkt från operahuset Metropolitan i New York sänds föreställningen Florencia en el Amazonas.

30 november 2023 klockan 09:17 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Bortaförlust i säsongens första straffläggning
Det blev en match med få skott när Lindlöven gästade tabellfemman HC Dalen, som kämpar för en säkrad plats i Allettan. Med de kvitterade ...
29 november 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Inga julbelysta träd förrän nästa år
Julbelysning är ett efterlängtat inslag när vintermörkret smyger sig på och med första advent runt hörnet är det åter dags att tända upp ...
29 november 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Kommunen går mot ett minusresultat: ”Kommer behöva fatta väldigt tuffa beslut”
Under tisdagens sammanträde i kommunstyrelsen beslutade man att ge kommundirektören samt alla nämnder i uppdrag att skyndsamt ta fram en ...
28 november 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Foto: Pavel Koubek

Högre vårdavgifter väntar när regionen gör enormt underskott

Då den nuvarande ekonomiska prognosen för Region Örebro län pekar på ett underskott på cirka en miljard kronor, har man i regionfullmäktige beslutat om en höjning av avgifterna för bland annat Folktandvården. Detta innebär en tioprocentig höjning av patientavgifterna från och med den 15 januari 2024, meddelar Region Örebro län i ett pressmeddelande.

28 november 2023 klockan 13:05 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Elon Ljud & Bild flyttar in i Elon-butik

Elon Ljud & Bild kommer att stänga efter årsskiftet – men konceptet hemelektronik kommer fortfarande finnas kvar i Lindesberg, som en del i Elon-butiken på Charlottenlunds Handelsområde. Det innebär att ägaren Daniel Larsson, Elon, tar över konceptet från Mattias Rudenvall, Elon Ljud & Bild, när butiken stänger. Detta meddelar ägarna av de två butikerna i ett gemensamt uttalande på måndagen.
– Nu blir det vitvaror, kök och hemelektronik under ett tak, uppger Daniel Larsson på Elon.

27 november 2023 klockan 16:19 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Se läsarnas egna bilder från norrskenet

Under lördagskvällen bjöds stora delar av landet på en mäktig uppvisning över himlavalvet, när norrskenets grö...

Kontrollerad hemmamatch i Lindehov

Efter en bortaseger mot Tranås AIF så bjöd Lindlöven även på seger när man klev ut på hemmaisen i Lindehov. Trots må...

Fångat norrskenet? Skicka dina bilder till oss!

På många platser i Mellansverige, kunde man under lördagskvällen skåda norrsken. Så även i våra trakter...

Pressbild. Foto: Region Örebro län

Utan skattehöjning minskar vår tillgång till sjukvård

INSÄNDARE/DEBATT: Sveriges 21 regioner räknar under nästa år med ett underskott i sina budgetar på sammanlagt mellan 20 och 24 miljarder kronor. Regeringen har föreslagit att de generella statsbidragen förstärks med 10 miljarder kronor. Dessutom ytterligare 6 miljarder kronor i riktade bidrag. Likväl fattas det pengar.

26 november 2023 klockan 11:49 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Dubbla guld och ett silver för hemmalaget i judo-RM

Det blev en gedigen medaljskörd för hemmadistriktet Värmland-Örebro under lördagens riksmästerskap i ...

Gemensamma krafter skapar en finare jul för utsatta familjer

För många är julen en högtid förknippad med familjemys, julklappar och julmat - men inte för ...

Redovisa arbetsgivaravgifter

INSÄNDARE/DEBATT: Sverige har idag en dold skatt på arbete som kallas för arbetsgivaravgift. Det gör att många betalar ...

Person avliden i samband med trädfällning

UPPDATERAD. En allvarlig olycka inträffade vid 14-tiden på torsdagen i trakterna av Vasselhyttan, norr om ...

Fler avgångar för Lindesbergsresenärer när Tåg I Bergslagen förändrar tabellen

Från och med den 10 december genomför Tåg I Bergslagen en hel del ...

Socialdemokraterna i Lindesberg står upp för Lindesbergs akutsjukhus

INSÄNDARE: Vi förstår frågetecknen kring att vi inte var delaktiga i den gemensamma ...

Lindlöven tar tre nya poäng mot Tranås AIF. Med den nya segern så har man fått full utdelning mot tabelltvåan i HockeyEttan. Arkivfoto: Hasse Persson

Rejäl insats av Lindlöven ger tre poäng

Även om det blev en trög inledning i bortamatchen mot Tranås AIF, så blev det ändå en klar seger. Med en lyckad mittperiod och en nykomling med fina meriter, så kunde man vända 2-0 till 2-5 med drygt åtta minuter till godo. Ett mål i öppet mål gjorde susen för Lindlöven som plockade tre nya poäng inför hemresan från Jönköping.

22 november 2023 klockan 23:10 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Wajih klipper till förmån för Barncancerfonden
Måndagen den 18 december håller Salong Diem i Lindesberg öppet i hela 11 timmar för att göra folk julfina inför den stundande högtiden. Alla ...
22 november 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tryckfel i kommunens almanacka tidigarelade första advent: ”Väldigt olyckligt”
I den almanacka som Samhällsbyggnad Bergslagen delar ut till hushållen i de fyra kommunerna i norra länsdelen har det upptäckts något som kanske ...
22 november 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Bil började brinna under färd
På tisdagskvällen larmades brandkåren till Storå med anledning av en bilbrand.
22 november 2023 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-11-21

2023-11-21

2023-11-21

2023-11-20

2023-11-20

2023-11-20

2023-11-18

2023-11-17

2023-11-16

2023-11-16

2023-11-16

2023-11-15

2023-11-15

2023-11-15

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2023-12-02 15:53