Bengt Storbacka, Socialdemokraterna. Foto: Monika Aune

Storbacka svarar Engstrand

INSÄNDARE/DEBATT: Tack för ditt öppna brev Ingemar! Jag gillar din dialoginriktade ton. Jag är en av de politiker i Lindesbergs kommun som träffat dig, PRO, företagare, personal på lasarettet och regionalpolitiker. Jag vill också att primärkirurgin finns kvar dygnet runt och det framför jag kontinuerligt till regionledningen.

Här är mitt öppna brev till dig och andra som vill läsa. Jag har funderat mycket över vården i vårt land sedan min då 1,5 årige son snabbt remitterades från vårdcentralen i Lindesberg till USÖ för att sedan med ambulans, poliseskort, trafikinformation via radion till allmänheten, helikopterövervakning och specialistsköterska ombord, snabbt fick landets bästa vård på Östra sjukhuset i Göteborg.

Det gick bra. Det har gått två decennier sedan dess. Vården har utvecklats, de exklusiva analysmaskinerna de använde då, finns idag på minsta sjukhus. Vad vill jag säga med det? Jag vill säga att sjukvården utvecklas oerhört snabbt och vi vill alla snabbt till bästa vården. Idag kan den vården som min son fick, ges i Örebro. Imorgon kanske den finns på Lindesbergs lasarett. Min upplevelse är inte att vårt fina lasarett nedmonteras utan tvärtom. Sjukvården förändras snabbt. Idag kan man i Sverige ta bort proppen i hjärnan så människor inte behöver bli som grönsaker efter en stroke, även om insatsen dröjt flera timmar. Snart har vi troligen den möjligheten i Örebro också. Vad är nästa utvecklingssteg?

Vi har ett akutsjukhus i Lindesberg som kommer fortsätta att vara öppet 24-7 men hur akutvården organiseras är ytterst sjukhuspersonalens och regionpolitikernas beslut. Jag framför att vi vill ha primärkirurgin kvar som en del i detta. Självklart vill jag, liksom alla andra, att vi får hjälp med urinblåsor, skärsår, brutna armar direkt på plats närsomhelst. Men jag vet också att ingen stoppas i dörren efter kl 21 utan du får en professionell bedömning! Mitt mål är att du aldrig ska behöva tveka. Ring 1177 eller åk in till akuten i Lindesberg eller om det är ännu värre, ring 112 så avgöra ambulanspersonalen var du får bästa hjälpen. Detta har jag och vi Socialdemokrater och andra lokala politiker kommunicerat många gånger till våra regionala politiker.

Sjukvården utvecklas och Region Örebro län är ett litet och tryggt län där vi får snabb professionell hjälp. Men jag vet att allt inte är perfekt. Det finns exempel där människor borde fått hjälpen direkt på lasarettet i Lindesberg istället för att passera det med onödiga transporter. Det har jag framfört till regionledningen. Målet är självklart att alla får bästa vård och ingen regionpolitiker som jag träffat vill att det ska bli fel

Ingemar, och ni andra som eventuellt läser detta, jag har under den här tiden funderat mer och mer på andra utmaningar inför framtiden. Förutom frågorna om akuten som vi framför, har vi kommunpolitiker andra frågor att lösa! Länets kommuner och regionen behöver utveckla en bra samverkan särskilt runt vården för våra multisjuka äldre. Vården och den medicinska utvecklingen utvecklas snabbt men när du blir riktigt gammal och skör behöver kommunen och regionen möta behoven tillsammans. Här finns det brister. Min mamma bodde på äldreboende de sista åren i sitt liv. Hon ”bollades” mellan boendet och sjukhuset med allt fler komplikationer men det var vi anhöriga som fick informera om medicinering och sjukdomstillstånd mellan två separata system. Gemensamma journalsystem, nära vård i samverkan mellan sjukhuset, inklusive akutvården, och kommunens äldreboenden, hemtjänst mm är en del av vårt gemensamma utvecklingsansvar. Här behöver vi lokalpolitiker engagera oss nu!

I ett par offentliga sammanhang har jag uttryckt hur glad jag är för det driv som finns i kommunen och genom många år av kontakter inom näringslivet vet jag Lindesbergs lasaretts betydelse för norra länsdelen. Lasarettet är en pärla. Befolkningsökning, en påbörjad rotation på arbetsmarknaden, sjuksköterskor som återvänder till lasarettet, nya industrietableringar är tecken på att vår kommun är rätt bra. Men det som är bra kan självklart bli bättre. Mitt fokus nu måste vara att tillsammans med alla er som vill, fortsätta att utveckla vår fantastiska kommun och att ihop med regionen, utveckla framtidens nära vård. Vi har ett rejält jobb att göra!

Bengt Storbacka
Kommunstyrelsens ordförande, Lindesbergs kommun

Publicerad 11 mars 2021 klockan 08:23

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Väktare till sjukhus efter stenkastning – tre attacker på kort tid

Sent på tisdagskvällen fördes en kvinnlig väktare till sjukhus med skärskador på armarna. Detta sedan hennes tjänstebil blivit utsatt för stenkastning under färd. Detta var den tredje attacken mot väktare i Lindesberg – inom loppet av två dygn.
– Det här är mycket allvarligt, kommenterar Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

21 juli 2021 klockan 09:23 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons

Linda Svahn lämnar sina politiska uppdrag under hösten. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Linda Svahn lämnar sina uppdrag under hösten

Efter närmare åtta år som ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun väljer nu Linda Svahn att lämna sina uppdrag. Processen med att hitta en efterträdare kommer att påbörjas i augusti, då Linda Svahn lämnar sin position redan under hösten, det meddelar hon i ett pressmeddelande.

20 juli 2021 klockan 14:00 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Öppet för drop-in på vaccinationsmottagningen

Under vecka 29 vaccinerar Region Örebro län med 15 217 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra och ...

Hemmaseger i sommarvärmen!

Det blev inga större tempouppvisningar när Fornaboda Travbana körde sin första tävlingsdag, efter den stora travfesten. Vinnargl...

bildspel Idyllisk sommarkväll när Martin Almgren tog ton på Råsvalen

Närmare 300 båtar och ett trettiotal flottar samlades på Råsvalens vatten under lördagskvä...

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Singelolycka med hästtransport på länsväg 249

En singelolycka inträffade under fredagseftermiddagen, då en personbil med hästtransport kört av på länsväg 249 i höjd med Frövi. Räddningstjänsten finns på plats och norrgående körfält är för tillfället avstängt för trafik och begränsad framkomlighet råder.

16 juli 2021 klockan 13:39 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Platschef Pernilla Johansson tillsammans med en del av det gäng som tar emot kunderna under premiärhelgen. Foto: Camilla Lagerman

Succé när Byggmax premiäröppnade i Lindesberg

Kunderna stod beredda när klockan slog 10.00 på fredagsmorgonen och Byggmax slog upp portarna till sin helt nybyggda butik i Lindesberg. En timme efter öppning var det fortfarande full fart i den helt nybyggda anläggningen.
– Vi har haft rusch ända sedan vi öppnade, berättar platschef Pernilla Johansson glatt.

16 juli 2021 klockan 13:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Man utsattes för väpnat rån utanför vårdcentralen
En man i 40-årsåldern utsattes under torsdagskvällen för ett väpnat rån utanför Lindesbergs vårdcentral. Två män hotade rånoffret med ett ...
16 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Idag genomförs nya lättnader i restriktionerna – detta gäller
Under torsdagen genomförs steg tre i regeringens plan för hur de råd och restriktioner som har införts med anledning av covid-19-pandemin ska ...
15 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Över 100 olika loppisar att besöka under helgens fyndfest
Under den kommande helgen, 17-18 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget Bergslagens loppishelg går av stapeln för tredje å...
14 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lindesbergs lasarett. Foto: Camilla Lagerman

Coronaläget: Regionen öppnar drop-in för vaccination

Smittspridningen av covid-19 minskar något i Örebro län. Samtidigt öppnar man upp vaccinationsmottagningarna för drop-in.
– Prova, kom direkt och ha med legitimation, antalet tillgängliga doser avgör för dagen säger Inger Nordin Olsson, regional vaccinationssamordnare i ett pressmeddelande.

14 juli 2021 klockan 09:43 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Flera hushåll drabbade av översvämning

Ett flertal fastighetsägare i Storå larmade räddningstjänsten under tisdagskvällen sedan deras bostäder fått in vatten efter det häftiga skyfallet tidigare under eftermiddagen. Styrkor från Guldsmedshyttan och Lindesberg finns på plats för att försöka pumpa ut vattnet från fastigheterna.

13 juli 2021 klockan 20:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Biljakt genom tre län slutade i Hägernäs

Ett par minuter innan midnatt försökte en polispatrull stoppa ett fordon för kontroll i Ludvika, i Dalarnas län. ...

Inbrott på Fellingsbro folkhögskola – vittne larmade polis

Tidigt på måndagsmorgonen observerade ett vittne att flera okända personer rörde sig inne ...

Annons

Foto: Camilla Lagerman

Många lediga vaccintider under kommande vecka

Under vecka 28 vaccinerar Region Örebro län med 19 139 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra och det är personer födda 2003 eller tidigare som kan boka tid för vaccination. Bokningen fortsätter också att vara öppen för alla tidigare grupper.

12 juli 2021 klockan 09:44 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Se polisens bilder inifrån stora cannabisodlingen – närmare 32 kilo narkotika

Den 12 januari sprängde polisen en jätteodling av cannabis på en enslig ...

Coronaläget: Deltavarianten ökar i länet

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Region Örebro län ökade något jämfört med föregående vecka och totalt...

Nya hemligheter ska avslöjas i Löa Hytta

Imorgon fredag är det efterlängtad premiär av årets teaterföreställning signerad Hyttans Hemligheter. Årets ...

Succé när tutbingon hade efterlängtad premiär: ”Sketkul!”

Det blev en riktig succékväll när Guldsmedshytte SK höll sin första tutbingo sedan...

Banrekord när Fornaboda Travbana firade 70 år

Det en minst sagt lyckad tävlingsdag när Fornaboda Travbana firade 70 år som travbana. Förutom ett nytt ...

Victoria hyllades för sitt nytagna gesällbrev

Innan coronapandemin hölls det varje år en stor fest på Örebro slott för att prisa de hantverkare i länet ...

Modiga Calisa Nilsson kastar sig ut i luften från 10 meters höjd. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Modiga ungdomar når nya höjder på Klotenlägret

48 ungdomar i åldern 13-15 år upplever under veckan ett riktigt sommaräventyr, då de deltar i Klotenlägret som är en del i Lindesbergs kommuns sommarlovsprogram. Under veckan kommer de få prova på en uppsjö av olika aktiviteter, bland annat Bubbleball och höghöjdsbanan som stod på schemat under tisdagen när LindeNytt hälsade på.

7 juli 2021 klockan 12:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Sista förberedelserna inför OS – på måndag reser Anna till Japan
När det internationella judoförbundet IJF presenterade sin slutgiltiga OS-kvallista under tisdagen stod som väntat Frövi Judos supertalang Anna ...
7 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Travets golfchampion ska koras!
Trav och golf är vanligtvis en kombination av sporter som man inte ser tillsammans. På onsdag ska det ändras då Linde Golfklubb står som arrangö...
6 juli 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Ny utryckning till eldhärjade villan i Hinderbacken
Villan som under måndagskvällen eldhärjades i Hinderbacken, strax norr om Lindesberg, gick inte att rädda då den redan var kraftigt övertänd n...
6 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-07-06

2021-07-05

2021-07-05

2021-07-05

2021-07-02

2021-07-02

2021-07-01

2021-07-01

2021-06-30

2021-06-30

2021-06-29

2021-06-29

2021-06-29

2021-06-28

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-07-23 20:40