Kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka. Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Storbacka svarar Pilkrogs elever

Under måndagen publicerade LindeNytt insändare skrivna av barn som går på Pilkrogs friskola, där barnen uttryckte sin oro över nedläggningen av busslinjerna 350 och 352. Nu svarar kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka (S) på elevernas brev.

Hej alla elever från Pilkrogs skola och tack för era brev!

 

Jag förstår att ni är mycket oroliga och arga för att buss 352 ska sluta åka förbi er skola. Jag tycker också att vi ska kunna åka buss på landsbygden men ibland klarar vi inte av allt det vi vill göra. Jag håller även med er om att det är bra för miljön om vi är fler som åker tillsammans i bussar. Ingen tycker att det här är bra men vi vet också att busstrafiken kostar mycket pengar.

Just nu försöker vi lösa det här problemet men vi har ingen lösning än. Regionen har varit tvungen att spara pengar och vi i kommunen har sagt att vi först måste ordna så att människor kan ta sig till sina arbeten på lasarettet och olika fabriker och andra arbetsplatser. Jag vet att ni tycker det är orättvist.

Vi har under de två senaste åren beställt mycket nya bussturer för att grundskolans elever ska klara av att ta sig till skolan. Under tiden hade vi också hoppats kunna hitta en lösning för buss 352 och några andra busslinjer men vi har inte lyckats än.

 

Och till er föräldrar som kontaktat mig:

 

Vi vill, liksom ni, stå upp för alla barns rätt till utbildning. Bussarna 350, 352 är i rådande läge nedprioriterade för att klara länstrafikens kostnader och andra stråk som framförallt är viktiga ur ett arbetspendlingsperspektiv. Buss 308 mellan Kopparberg och Storå/Lindesberg skulle läggas ned men genom att Ljusnarsberg och Lindesbergs kommuner tillfälligt tar kostnader för linjen tillsammans med Region Örebro län, kan den fortsätta, men med färre turer.

Linjetrafiken mellan Gusselby och Lindesberg bör också återupptas för att återställa arbetspendlingen. Vi har tillsammans lyckats återupprätta några bussturer mellan Örebro och Lindesberg från augusti i år. De nedlagda turerna med 303:an drabbade stora personalgrupper på framförallt Lindesbergs lasarett, kommunens skolor och förvaltningar samt Meritor.

Att vi prioriterat arbetspendling framför gymnasieelever kan tyckas orättvist.

Vi vill utveckla kollektivtrafiken ihop med Länstrafiken så att det kan utveckla landsbygden och så att alla, pensionärer, skolelever både i gymnasiet och på grundskolan samt arbetspendlare m fl. ska ha nära till en buss. Därför fortsätter vi med frågan ihop med regionen. I det korta perspektivet vill vi hitta en kompensation för att t ex buss 352 läggs ned men jag kan inte lova att vi lyckas.

 

Och slutligen, till ”Barnfamiljerna öster om Lindesberg genom Linda Fintling”

 

1, Vi gör allt för att se till att barn får den utbildning de har rätt till. Det gäller alla barn. Av den anledningen har vi köpt upp extra skolskjutsar för ca 20 mnkr de sista två åren, för att kompensera för nedlagd linjetrafik. Just nu försöker vi hitta lösningar för barn kring Pilkrog och Gusselby. Det är inte säkert vi lyckas.

2, Vi har prioriterat de stora pendlingsstråken genom vår kommun för att inte äventyra kompetensförsörjningen på de stora arbetsplatserna. Det var särskilt bekymmersamt för Meritor och Lasarettet när buss 303 och 308 lades ned. Ibland blir det svåra målkonflikter. Detta köpte oss en del tid dessutom men vi är inte i mål med t ex 352:an.

3, Jag har förståelse för er frustration, särskilt som det fanns en busslinje när ni flyttade till Pilkrogsområdet. Jag håller med om att vi borde klara oss bättre utan bil på landsbygd. Vi vill att kollektivtrafiken kan bli ett sätt att utveckla landsbygden. Det är frågor vi fortsätter att ha dialog om, med Region Örebro län.

4, Gällande att jag lutar mig mot att gymnasieutbildning inte berörs av skolplikt handlar om att det sista en kommun kan göra är att strunta i lagen. Därför har vi påbörjat att prioritera grundskolelever men vill även lösa gymnasieelever resor så långt det går.

5, Jag fortsätter att hävda att hela kommunen ska leva. Vi politiker ansvarar för hela kommunen och den service medborgare har rätt till. Jag tror att alla förstår att allt inte är enkelt att lösa. Lindesbergs kommun är bra kommun men det finns alltid saker som behöver förbättras. Det är därför jag blev politiker.

Jag hoppas självklart att vi hittar lösningar för Buss 352 och buss 350 samt den redan nedlagda bussen mellan Gusselby och Lindesberg. Men jag kan inget lova.

 

Bengt Storbacka, kommunstyrelsens ordförande (S)

 

Publicerad 2 november 2022 klockan 10:03

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Pressbild

Tävlingen avslutad och två vinnare utsedda

Klockan 15.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där biljetter till helgens efterlängtade julkonsert ”The Christmas Feeling” stod på spel. Deltagandet i tävlingen var skyhögt och samtliga svarade också rätt på tävlingsfrågan.

2 december 2022 klockan 10:53 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Annons

Kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka (S) med platschef Markus Andréasson. Foto: Camilla Lagerman

Kommunen uppvaktade Meritor: ”50 år som har betytt oerhört mycket för kommunen”

Det har gått 50 år sedan Volvo Bakaxlar etablerade sig i Lindesberg, en satsning som från början beräknades generera omkring 300 nya arbetstillfällen i kommunen. Numera sysselsätter man ett tusental arbetare i fabriken, något som bidragit till att Lindesberg idag är en stark industriort. Med anledning av detta uppvaktade kommunstyrelsen på torsdagen Meritor/Cummins med blomster och presenter.
– Det här är 50 år som har betytt oerhört mycket för kommunen, sade kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka (S).

1 december 2022 klockan 15:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bedragare utger sig arbeta för lokal VVS-firma – för att komma åt dess kunder

Under de senaste dagarna har flera personer i Lindesberg blivit kontaktade...

Personbil och lastbil krockade – förare misstänks för brott

UPPDATERAD. En trafikolycka med personbil och lastbil inblandade, inträffade på ...

Man i 30-årsåldern häktad för grov misshandel efter butiksattacken

Den man i 30-årsåldern som förra torsdagen greps efter att ha attackerat en kvinnlig ...

Whispering Band bedöms vara världens äldsta fortfarande spelande storband. Foto: Malin Strandli

Julkonsert – med världens äldsta storband

Det utlovas en sprakande och svängig julkonsert när världens äldsta storband Whispering Band intar Lindeskolans aula i helgen. Tillsammans med Peter Asplund, en av världens främsta trumpetare, framför de årets julkonsert ”The Christmas Feeling” med amerikanska och svenska julklassiker i jazziga toner.
– Det kommer att bli en riktigt svängig konsert från start till mål, utlovar Lars Tybell från Whispering Band.

29 november 2022 klockan 13:30 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Ett dussin vackra katter fanns på plats hos Kotten & Co under söndagen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Kattens egen dag firades med pompa och ståt

Det var inte bara första advent som firades under söndagen, hos Kotten & Co i Lindesberg uppmärksammade man också en helt annan högtid, nämligen kattens dag. 12 oerhört ståtliga katter från olika håll i länet tävlade under dagen om att bli utsedd till den allra vackraste.

28 november 2022 klockan 14:58 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Industrilokal gjordes om till butik: ”En häftig lokal som vi trivs i”
Den första november slog Skyddsgrossisten i Lindesberg upp dörrarna till sin nya och större lokal på Bandygatan 3. Efter ett par månaders rejäl ...
28 november 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Femtonmålsseger ger LIF sjunde raka
LIF Lindesbergs vassa segertåg fortsätter! Under söndagen gästade man Stockholmslaget IK Bolton som trots matchens första mål, fick en tuff ...
27 november 2022 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Guldregn över Peter och Ann-Christin när Postkodlotteriet kom på besök
Bilskadecenters Peter Larsson fick sig en rejäl överraskning i tisdags, när självaste Daniel Paris dök upp på hans arbetsplats. Med sig hade han...
25 november 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Karin Gustafsson på Mäklarhuset informerar om läget på den lokala bostadsmarknaden. Foto: Mäklarhuset

Mäklaren: Risk för missförstånd när storstadsmarknaden jämförs med landsbygd

I media har det den senaste tiden rapporterats om stora prisras på bostadsmarknaden och flera storbanker som bland annat SEB och SBAB förutspår i sina rapporter att ytterligare nedgångar kan komma att väntas – ända ned mot 20%. Det har i sin tur lett till att många oroliga kunder hört av sig till Mäklarhuset i Lindesberg för vägledning.
– Vi har blivit kontaktade av kunder som undrar om det går att sälja då de tror att priset har gått ner så pass mycket. Det blir lite tokigt, menar Karin Gustafsson och förklarar att den lokala marknaden inte ser ut på samma sätt.

25 november 2022 klockan 10:39 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Joyce DiDonato, Renée Fleming och Kelli O´hara gestaltar tre kvinnor i operaversionen av Timmarna. Foto: Folkets Hus och Parker.

Kultursatsning: Film, opera, bok

Det är en bok, som blev en film och som nu kommer som opera – i Lindesberg. Det här är en triad som kommer till stånd genom samverkan mellan Lindesbergs Filmstudio och Lindesbergs kommun.

25 november 2022 klockan 10:01 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Man gripen misstänkt för mordförsök: ”Attackerade personal i butik”

Polisen har gripit en man i 30-årsåldern misstänkt för att på torsdagen ...

Lindegym firar 6 år med öppet hus och nya satsningar

Det har gått sex år sedan Alexander Scharnke, Victoria Karlsson, Sia Östlind och Johan Fransson tog ö...

Stew och Stockholmsbandet Wooden Fields gör gemensam spelning i Lindesberg

Det utlovas rykande färsk 70-talsinspirerad bluesrock med heta gitarriff när ...

Annons

Torphyttevägen avstängd till och med fredag. Foto: Camilla Lagerman

Avstängning förlängs – hävs först i nästa vecka

UPPDATERAD. På onsdagsmorgonen stängdes Torphyttevägen för trafik i höjd med Hemköpsparkeringen. Detta innebär att all trafik som skall vidare in i Brodalsområdet, till exempel för att komma till Lindeskolan, hänvisas till alternativa färdvägar. Infarten till Hemköp påverkas dock ej av det arbete som nu påbörjats. Avstängningen var planerad att hävas nu på fredag – men under onsdagen kommer man med nya bud som gör gällande att man öppnar vägen igen först i nästa vecka.
– Det är VA-avdelningen som har stängt vägen. Det är ett ledningsarbete som skall utföras där, berättar Mikael Dahlin, enhetschef Gata på Samhällsbyggnad Bergslagen.

23 november 2022 klockan 09:46 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Hillstreet laddar inför Novemberfestivalen

Det har hunnit gå 28 år sedan den allra första Novemberfestivalen gick av stapeln och nu är det återigen dags f...

Långa köer på R50 – lastbil blockerar körfält

Under morgontimmarna inträffade en trafikolycka med lastbil i höjd med Fornaboda. Lastbilen skall ha ...

Så ser nya kommunstyret ut – tyngsta posterna till M och SD

Under måndagens sammanträde i kommunfullmäktige blev det nya kommunstyret klart för den ...

Spelföreningen välkomnar till ny lokal på Hillstreet

I dagarna flyttade spelföreningen Lucky till nya lokaler i den stora tegelbyggnaden på Hillstreet i ...

Vältränat anfallsspel gav LIF sjätte raka

LIF Lindesberg fortsätter sitt segertåg och säkrade sin sjätte raka seger under säsongens sjunde seriematch. ...

Bonusfamiljen kan vara en utmaning

När man träffar en ny partner, kan det vara bråttom att flytta ihop, så bråttom att barnen inte hänger med. Det kanske g...

Lindbackaskolan i Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Oro bland Lindbackaskolans elever efter hoten på Instagram: ”Vill inte delta i skolkatalogen”

I måndags kunde LindeNytt avslöja att ett så kallat exposekonto skapats på Instagram, med syftet att hänga ut och avslöja skvaller om ungdomar i Lindesberg. Efter upptäckten av det anonyma kontot har stämningen varit orolig på Lindbackaskolan, där merparten av de uthängda ungdomarna går.
– Något som vi upplevt för första gången är att man inte vill delta i skolkatalogen, då man är rädd att bilden ska användas i sådana här sammanhang, säger rektor Elizabeth Falk.

17 november 2022 klockan 15:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Kristinaskolans lägenheter färdiga för inflytt sommaren 2024
Strax efter nyår påbörjas det omfattande arbetet med att förvandla Kristinaskolan i Lindesberg till bostäder. Redan sommaren 2024 är det ...
17 november 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Årets pedagogiska pris utdelat: ”Väldigt hedrande”
Sammanlagt fem pedagoger inom förskolan, grundskolan och gymnasiet fick ta emot Barn- och utbildningsnämndens pedagogiska pris för 2022. I år var ...
16 november 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Linde Energi satsar på ny kostnadseffektiv laddning för personalens elbilar
Som en del av Linde Energis satsning på laddning av elfordon har man med hjälp av teknik från företaget Chargenode lanserat en ny typ av ...
16 november 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-11-15

2022-11-15

2022-11-14

2022-11-14

2022-11-12

2022-11-12

2022-11-11

2022-11-10

2022-11-09

2022-11-08

2022-11-07

2022-11-07

2022-11-07

2022-11-04

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2022-12-02 11:32