Peder Dam, Henrik Björkman och lilla Lovis visar upp en av de 3 broar man byggt längs den nya MTB-leden. Foto: Jennie Einarsson

Stort intresse för nya cykelleder i trollskogarna

Genom djupa trolska skogar, på rullstensåsar, längs sjöar och gamla gruvhål går den helt nya cykelleden som bjuder på ett riktigt äventyr för alla mountainbike-entusiaster. Den 1 juni bjuder nu arrangörerna in till ledens första MTB-lopp – ”Ramträffen” i Ramsberg – som lockar cyklister från hela Sverige.
– Den nya sträckan blev precis helt färdigställd och de första cyklisterna som testade den under veckan som gick gav den väldigt bra betyg, berättar banbyggarna Henrik Björkman och Peder Dam. 

Från navet vid Ölsjöbadet i Ramsberg utgår ett antal MTB-leder som byggts upp med ideella krafter och sponsorer de senaste åren. Allt började när hemvändarna Henrik Björkman och Erik Lagerman från Ramsberg bestämde sig för att anlägga en bana på egen hand.

– Vi har utvecklat de här mountainbike-lederna lite i taget under flera år. Jag och min kompis Erik flyttade hem till Ramsberg ungefär samtidigt för omkring nio år sedan. Vi hade då upptäckt cykling på varsitt håll och började snacka ihop oss om att bygga upp lederna, det var då vår resa började kan man säga, berättar Henrik Björkman och fortsätter:

– I början gjorde jag och Erik mycket av arbetet själva, men med åren har fler engagerat sig och hjälpt till. Nu är vi ett större gäng som tillsammans lagt ned mycket tid på att utveckla lederna. Vi har fyra leder: en svart led på 3,1 mil, två röda leder på 15 km vardera, och en enklare blå led på 6 km. Alla leder utgår från Ölsjöbadet, som fungerar som navet för lederna i området.

Över sankmark har man med ideell kraft och sponsorer byggt broar som ger den nya MTB-leden ett lyft. Foto: Jennie Einarsson

För tre år sedan blev lederna i Ramsberg officiella och publicerades på Bergslagen Cycling, ett samarbete mellan Örebro läns kommuner och föreningar och Region Örebro län som listar alla typer av cykelleder i Örebro län med omnejd.

– Första säsongen som var för två somrar sedan så kom flera hundra hit och testade våra leder. Det var bilar med cyklar på taket som kom till Ölsjöbadet varje dag under sommaren, vilket är jätteroligt, berättar Henrik entusiastikt.

Snart därpå kom en förfrågan från Apotea, vilka äger ett större skogsområde genom företaget Skog i Ramsberg.

– De undrade om vi ville göra någonting på deras mark och då hittade vi den här nya sträckningen. Vi insåg att vi skulle behöva bygga broar då vissa partier är sankmark och då har de varit vänliga att sponsra oss med hela 130 000 kronor för att få till det, berättar Henrik.

Nyligen blev man klara med den nya 30 km långa leden ”Sju Stigar” genom den djupa trolska skogen i Ramsberg. Banan sträcker sig över kuperad terräng med vackra scener; längst rullstensåsar, över Trollberget, längst Sandån och på häftiga broar över raviner.

– Det blev en jättefin sträcka med ganska spektakulära installationer mitt ute i skogen. Den blev precis helt färdigställd och de första cyklisterna som testade den under veckan som gick gav den väldigt bra betyg, så vi känner oss väldigt stolta över vad vi har åstadkommit, säger Peder Dam och tillägger att det aldrig hade varit möjligt utan markägare och bybor som engagerat sig i projektet.

I de djupa skogarna i Ramsberg sträcker sig leden över kuperad terräng. Foto: Jennie Einarsson

Lördag den 1 juni är det dags att testa den nya banan till max, då vankas det nämligen premiär för det nya MTB-loppet ”Ramträffen” – ett motionslopp för både stora och små. Utöver den nya 30 km svarta leden kommer man även att använda sig av en mindre led på 15 km som passar de som vill köra en enklare variant av loppet.

– Det finns en halv sträcka man kan cykla som är 15 km, den kan man i princip köra från tio års ålder men jag skulle nog rekommendera i sådana fall att man gör det med någon vuxen. Är man 11-12 år och har lite cykelvana så kan man absolut fixa den utan problem. Vill man däremot köra det stora loppet så är det nog bra om man är 14-15 år, uppskattar Henrik.

I prispotten finns fina vinster från flera sponsorer som kommer lottas ut bland de som deltar. Allt från skruvdragare till knivslipar och cykelhjälmar.

– Vi har fått jättefina priser som vi kommer att lotta ut. Det gör vi eftersom att det inte är en tävling utan ett motionslopp, förklarar Henrik och tillägger att man ändå kommer att få en personlig tid när man går i mål, dock kommer man inte göra någon resultatlista.

I samband med loppet kommer man även att ha ”cykelkul” för barn på cykelbanan vid Ölsjöbadet med en tidigare tävlingshoppare på dirtcykel vid namn Ludvig Ericsson. Nu väntar man med skräckblandad förtjusning på hur utfallet blir av premiärloppet som redan har lockat deltagare från hela Sverige.

– Vi har inte en aning om hur många anmälningar som kommer att komma in. Just nu är vi uppe i 70 anmälda, blir det 80-100 som deltar så skulle vi tycka att det vore skitkul. Merparten av de som har anmält sig kommer inte härifrån utan från Västerås, Stockholm, Göteborg och Storuman bland annat, avslutar Peder.

Anmälan till loppet görs här, senast 25 maj.

Publicerad 21 maj 2024 klockan 13:42

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Senaste hemmaförlusten blev den första på länge för IFK Lindesberg. Grabbarna visade däremot en fortsatt kämparvilja i ett hopplöst läge och kommer behöva göra en bra match på torsdag. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Inför IFK-Skyllbergs IK: ”Vi ska göra ett hårt jobb”

IFK Lindesberg är på väg ut ur en mycket tung period i spelschemat. På kort tid har det skadedrabbade laget fått möta seriens bästa lag i tabellen, där förlusttrenden har stigit. Enbart två lag saknas innan Lindelaget får börja möta tabellens nedra regioner. På torsdag gästas Fritidsbyn av tabellfemman Skyllberg innan spelschemats tuffa period avslutas med möte mot tabellfyran.

12 juni 2024 klockan 19:19 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Mycket glad rallyduo efter vinstern i Rally Uppland. Kartläsare Jonas Sandin och rallyförare Kim Nydén Foto: Lina Aronsson

Rivstart för rallyduo i jakten på SM-guldet

Spänningen stiger efter att den fjärde deltävlingen i Svenska Mästerskapet i rally 2024 avgjordes i Tierp. I sin Mitsubishi Mirage var Kim Nydén från Lindesberg snabbast i mål och har nu vittring på ett efterlängtat SM-guld.
– Vi känner oss ganska trygga i att bara vi håller i det här så ska ska det kunna räcka till ett SM-guld i år, säger Kim Nydén.

12 juni 2024 klockan 11:17 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Amanda och Elin tog silver vid historiskt Kata-EM

Kata-EM i Sarajevo blev ett historiskt mästerskap, då den Europeiska Judo Unionen för första gången godkä...

Bowlingfantast från Kumla ny ägare när ”Pinnen” säljer

Efter två år som ägare av Kajsa & Pinnens Bowling och Restaurang i Lindesberg, har nu ...

Efter flera jättebyggen står Lindeföretaget inför ett gigantiskt projekt

Efter närmare 26 år i byggbranschen har Lindesbergsbolaget TAB - Tommy Allström ...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Klart: Ramsbergs förskola får leva kvar

I mitten av maj rapporterade LindeNytt om ett nytt sparförslag inom barn- och utbildningsnämnden, där man ville utreda möjligheterna att avveckla flera verksamheter inom förskolan, däribland Ramsbergs förskola. Efter ett ledamotsinitiativ från Magnus Storm, (C), kommer dock verksamheten att lämnas utanför utredningen – och kan därmed leva vidare.
– För mig och Centerpartiet känns det bra att kunna rädda Ramsbergs förskola från nedläggning, säger Storm (C).

10 juni 2024 klockan 12:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Jennie Einarsson

bildspel Bildspecial: Studentkortegen 2024

Strax efter klockan 13.00 på fredagen utbröt total glädjeeufori, när Kristinavägen fylldes med festligt utsmyckade lastbilar med dunkande musik flödande ur gigantiska högtalare, medan överlyckliga studenter dansade och ropade till åskådarna som fyllt trottoarerna till bredden.

7 juni 2024 klockan 17:56 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Bildspecial: Studenternas utspring
Lindeskolans torg var under fredagen fyllt till bredden med stolta familjer som ivrigt väntade på att få krama om sina nybakade studenter, och ...
7 juni 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

FotoFredag: Björnar i Finland
I skrivande stund så är det nästan 10 år sedan jag och min pappa åkte till östra Finland i hopp om att kanske få se en vild brunbjörn. Vi har ...
7 juni 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Skolavslutningsfest i storslagen stil på Fröviskolan
Under onsdagskvällen var det dags för 73 elever från årskurs nio på Fröviskolan att fira skolavslutningen med en traditionsenlig högtidlig ...
7 juni 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

bildspel En sista morgon med gänget – Champagnefrukost med BA21

Redan klockan fem i morse var de flesta av grabbarna i avgångsklassen på Lindeskolans Bygg- och anläggningsprogram vakna för att göra sig redo för den stora dagen. Iklädda stiliga kostymer och sina vita studentmössor samlades gänget tidigt på morgonen för en sista morgon tillsammans. LindeNytt fick följa med klassen på den sedvanliga champagnefrukosten, som är startskottet för hela studentdagen.
– Det känns bra, men man är ganska trött, skrattar Hannes Juneholm.

7 juni 2024 klockan 08:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Årets Kulturstipendium delades ut till Julia Olsson via FaceTime. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Efter regn kom solsken över nationaldagsfirandet

Nationaldagen bjöd på skurar titt som tätt, men när det var dags för firandet i Oscarsparken strålade solen som sig bör just denna dag. Parken fylldes snart av musik- och dansuppvisning, clownteater, allsång och en annorlunda prisutdelning via FaceTime med en pristagare i Berlin.

6 juni 2024 klockan 23:26 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Snabba upplopp under Nationaldagstravet

Trots en travdag med vissa förseningar och oklart väder, så blev det en lyckad dag på Fornabodas årliga ...

bildspel Följ med på rundvandring i nya förskolan Paletten

Under onsdagseftermiddagen fick barn- och utbildningsnämndens ledamöter en första rundvandring i det som ...

bildspel Modiga förare i snabba bilar när Trollrallyt gick av stapeln

Det bjöds på både regn och sol, men framförallt en massa glädje, när årets upplaga av ...

Naturfotografen Sami Rahkonen. Foto: Privat

Häng med naturfotografen ut på jakt efter ett ”Kodak moment”

Med start fredag 7 juni kommer våra läsare få chansen att hänga med ut i vildmarken tillsammans med naturfotografen Sami Rahkonen. Under vinjetten ”FF: FotoFredag” kommer en serie artiklar publiceras framöver där Sami inte bara berättar om spännande möten i skog och mark, utan också delar med sig av sina erfarenheter och tips när det kommer till fotografering.

Håll fokus på fredagar framöver.

6 juni 2024 klockan 12:07 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Bildspecial: Studentkarnevalen 2024

Inte ens ett riktigt busväder kunde hindra Lindeskolans traditionsenliga studentkarneval, som under onsdagen dundrade genom ...

Webb-TV: Karnevalen 2024

Gick du miste om när Lindeskolans avgångselever trotsade regnovädret och satte fart på staden med stoj och spex? Nu har du chansen ...

Efterlängtad återkomst: Flytande konsert med Martin Almgren i sommar

Efter två års uppehåll är det dags för den omåttligt populära flytande konserten ...

Provsprängning gick fel – orsakade brand i terrängen

Räddningstjänsten har larmats ut till Nammofabriken i Lindesberg med anledning av en brand. Enligt...

Skogsbrand utanför Grönbo under kontroll

Räddningstjänsten befinner sig just nu (kl. 14.56) i ett område strax utanför Grönbo med anledning av en mindre ...

Larz-Kristerz återvänder till Lindesberg: En afton med kräftor och dans

Nu står det klart att det populära dansbandet Larz-Kristerz kommer till Lindesberg f...

Foto: Camilla Lagerman

bildspel Hög stämning när studenterna firade mösspåtagning

Stämningen var på topp när Lindeskolans avgångselever firade den traditionsenliga mösspåtagningen under måndagskvällen. Brasserie All In fylldes med ett myller av glada studenter som glatt stoltserade med sina vita mössor, som efter kvällens slut kanske inte var fullt lika vita längre. LindeNytt fick som enda tidning följa med på den stora festkvällen.

4 juni 2024 klockan 09:51 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nationaldagen: En heldag med festligheter och tradition
Torsdag 6:e juni stundar årets nationaldagsfirande som i år blir en dag fylld med aktiviteter för hela familjen. Festligheterna inleds med det ...
3 juni 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Bildspecial: Studentbalen 2024
Startskottet för studentveckan har officiellt gått, och under lördagskvällen samlades Lindeskolans avgångselever för den traditionsenliga balen ...
1 juni 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Båt släckte elnätet för 2000 abonnenter
För snart en vecka sedan inträffade ett stort strömavbrott i Lindesberg, som drabbade strax över 2000 abonnenter. Under veckan har Linde energi ...
31 maj 2024 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-05-31

2024-05-31

2024-05-31

2024-05-30

2024-05-30

2024-05-29

2024-05-28

2024-05-27

2024-05-27

2024-05-27

2024-05-25

2024-05-24

2024-05-23

2024-05-23

2024-06-13 09:43