Kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka. Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Svar till Lions, Bodman, Detlofsson m.fl.

Kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka, svarar nu på en rad debattartiklar som har publicerats den senaste tiden.

Lindemarken: Lions uppvaktade mig för en tid sedan och ville att kommunen skulle ge 80 000:- för att klara Lindemarken då de hade svårt att ordna för tivolit. Kommunen får inte gynna enskilda näringsidkare som t ex marknadsförsäljare. Polisen, Skolförvaltningen och de social myndigheterna vill absolut inte ha ett tivoli med all fylla och droghandel, sexuella trakasserier och Lindeskolans ledning vill inte ha det på sitt skolområde, vilket är begripligt. Vi erbjöd parkeringsplatsen vid Ica för ett minitivoli för de minsta samt en crowdfunding för att täcka de 80 000:-. Några företagare sa ja direkt. Dessutom står kommunen för bajamajorna och hjälper till med elen. Lions nappade inte men hittade annan lösning. Så det stämmer inte att kommunen inte vill hjälpa till. Det kan bli riktigt bra!

Loppholmsbadet: Alla är överens om att ha ett bad där. När vattenkvaliteten kan garanteras genom att vi tar hand om tungmetaller från dagvattnet, så blir det möjligt. Då får vi en bra vattencirkulation på platsen. Bra att göra rätt sak i rätt ordning. Ge er till tåls – det finns massor av både kommunala och föreningsdrivna bad i vår kommun! Örebro avundas oss.

Äldreomsorgen: Tillsammans med 283 av 290 kommuner i Sverige delar vi utmaningarna med utbildade undersköterskor, bättre arbetsmiljö och löner enligt IVO – Inspektionen för vård och omsorg. Lex Sarahanmälningarna drivs av våra chefer för att alla brister ska upp i ljuset. IVO granskar våra anmälningar och beskriver åtgärder som görs. Det är ett direkt lärande mellan nämnden, förvaltningen, personal och IVO. Ett (21 punkter) åtgärdsprogram upprättades 2021. Det är bra. När jag ser allt det arbete som görs så har vi en bra omsorg som hela tiden kan förbättras. Rutiner och bemanning förstärks kontinuerligt som ett resultat av det. Vi vill ha mer Lex Sarah så att allt rapporteras och brister kan förebyggas. Vi mörkar inte – tvärtom!

Den största utmaningen för omsorgen i Sverige är att rekrytera personal. Flera åtgärder görs i vår kommun. Vi tillför i år och nästa år ca 40 miljoner kronor. Det dubbla kommer att krävas inom de närmaste åren. Hemtjänsten får ytterligare 5 miljoner för bemanning. Vårdpersonalen gör ett fantastiskt arbete och varje brist ska rapporteras. Men att döma ut, skrämmas och skapa en felaktig bild av omsorgen hjälper ingen. Låt mig vara tydlig, alla brister ska upp så de kan åtgärdas och det är det arbete som sker. Därför litar jag på vår personal!

Vi ska ha bästa äldrevården. Vi vill inrätta en funktion/en Äldreombudsman. Vi lägger dessutom 2,5 miljoner redan i höst för språkombud så personal lär sig mer svenska för att minska risker runt delegeringar, rapportering mellan arbetspass, journalanteckningar mm. Vi förstärker fortbildning och vi behöver än mer se över arbetsmiljö, löneutveckling mm. Jag har initierat att vi i länet inte konkurrerar om sjuksköterskor utan samverkar. Om vi vinner valet ska vi ha ett nationellt äldreupprop för att tillsammans möta den demografiska utmaningen.

Kan man lita på en Socialdemokrat, frågades i en artikel?
– Ja, vi anpassar oss till nya situationer och i frågan om mobiltelefoner i skolan lyssnar vi hellre på de som kan frågorna. Dessutom får inte en Kommunstyrelseordförande bestämma dagordningen för en nämndordförande.

Vi Socialdemokrater blir aldrig färdiga. Samhällsbygge pågår samtidigt som valarbetet. Andra följer Lindesbergs gröna industriomställning. Vi lobbar ihop med exportindustri för utveckling av Rv 50 och omlastning till tåg. Nya bostadsområden planeras. Det händer mycket i Lindesbergs kommun och vi vill bygga den hållbara kommunen, ekonomiskt, ekologiskt och socialt. Vi bygger för framtiden – lita på det!

Bengt Storbacka, kommunstyrelsens ordförande (S)

Publicerad 6 september 2022 klockan 10:55

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Camilla Lagerman

bildspel Bildspecial: Studentkortegen 2023

Strax efter klockan 13.00 på fredagen utbröt total glädjeeufori, när Kristinavägen fylldes med festligt utsmyckade lastbilar med dunkande musik flödande ur gigantiska högtalare, medan överlyckliga studenter dansade och ropade till åskådarna som fyllt trottoarerna till bredden.

9 juni 2023 klockan 16:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Foto: Camilla Lagerman

bildspel Bildspecial: Studenternas utspring

Lindeskolans torg var under fredagen fyllt till bredden med stolta familjer som ivrigt väntade på att få krama om sina nybakade studenter, och strax efter klockan 12.00 sprang de ut i solskenet. Klass efter klass, alla lika euforiskt lyckliga över att studenten äntligen var här! Upplev den enorma lyckan i bildspelet ovan.

9 juni 2023 klockan 15:09 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

VVS-bluffare aktiva i Linde – igen: ”Man blir förbannad”

Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB har åter drabbats av oseriösa ...

bildspel Bildspecial: Studentkarnevalen 2023

Lindesbergarna gick man ur huse och fyllde både gator och torg i centrum, när Lindeskolans studentkarneval dundrade fram ...

Webb-tv: Karnevalen 2023

Missade du när Lindeskolans avgångselever bjöd på karneval och spex? Här får du en chans att se och höra karnevalyran som drog ...

Förra årets aktivitetsvecka blev succé. Arkivfoto: Camilla Lagerman

LIBO startar sommarlovet med aktivitetsvecka

Sommarlovets första vecka blir en riktigt festlig sådan, när LIBO tillsammans med flera av kommunens olika idrottsföreningar bjuder in till aktivitetsvecka. Under veckan ges barn och ungdomar möjligheten att testa olika sporter och knyta nya vänskapsband inför sommarlovet. Nytt för i år är att man utökar orterna till att även innefatta Guldsmedhyttan och Frövi.

8 juni 2023 klockan 12:08 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Det är första gången Birgitta och Kjell Gustafsson besöker Perssons Magasin. Foto: Jennie Einarsson

Perssons Magasin öppnar säsongen med Lindesbergsmotiv

Nu har startskottet gått för en ny fullspäckad säsong med konstutställningar hos Perssons Magasin i Löa – och först ut är den lokala konstnären Katalin Hamori från Lindesberg.
– Det är trevligt när det är lokala konstnärer som ställer ut hos oss, säger Eva Persson som driver Perssons Magasin tillsammans med maken Carl-Eric.

8 juni 2023 klockan 09:20 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Man i 60-årsåldern åtalas för flera fall av grov våldtäkt mot barn
En man i 60-årsåldern, bosatt i Lindesbergs kommun, häktades i mars misstänkt för flera fall av grov våldtäkt mot barn. Enligt stämningsansö...
7 juni 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

60-årig man häktad för flera fall av våldtäkt mot barn
En 60-årig man, bosatt i den norra länsdelen, häktades i april misstänkt för flera fall av våldtäkt mot barn. Enligt häktningsframställan ska...
7 juni 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Brandkåren ryckte ut till brand – med båt
Just nu befinner sig räddningstjänsten vid Fåsjön, på gränsen mellan Nora och Lindesbergs kommuner, med anledning av att en rökpelare har ...
7 juni 2023 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Lillemor Bodman. Foto: Camilla Lagerman. Kristine Andersson. Foto: Rolf Karlsson, Bildmakarna.

Bodman svarar Andersson om flexibel barnomsorg

INSÄNDARE/DEBATT: I Lindesbergs förskolor är den normala öppettiden vardagar kl.06.00 – 18.00. Sedan ett antal år tillbaka erbjuder förskolan även barnomsorg kvällstid, nattetid och helger, Nattviolen, som finns på Tallbackens förskola i Lindesberg (för närvarande 27 barn) och på Skogsdungens förskola i Frövi (för närvarande 8 barn). Sådan omsorg, ibland kallad nattis, är inte en del av förskola utan benämns som ”annan pedagogisk verksamhet” och kommunen är inte skyldig att erbjuda denna verksamhet men ska sträva efter att tillgodose invånarnas önskemål. Kommunen får inte ta extra betalt för denna service.

7 juni 2023 klockan 09:08 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Carl Johan Jepson firande nationaldagen på Fornaboda, där han körde in en vinnare i det sista loppet. Foto: Timmy Lundegård

Varma vinnare på nationaldagstravet

Bara sex dagar efter Fornabodas stora travfest så öppnade de portarna på nytt. Det årliga nationaldagstravet bjöd på fina förutsättningar med värmande sol, barnaktiviteter och nationalsång. Halvvägs genom tävlingsdagen fick den medverkande publiken även applådera in en utklassande hemmaseger.

6 juni 2023 klockan 20:30 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Vindpark med tre turbiner skall byggas i Munkhyttan

Det nordiska energibolaget Cloudberry har för avsikt att bygga en vindpark i Munkhyttan strax utanför ...

bildspel Lindesbergs nya hotell för pollinerare invigt: ”Ett mästerverk”

I höstas kontaktade Linde energi arbetsmarknadsenhetens snickeri i Lindesberg, fö...

Beslut idag: Nu införs eldningsförbud i hela Örebro län

Länsstyrelsen meddelar idag, måndag, att man fattat beslut om att införa eldningsförbud i hela Ö...

Annons

Kerstin Birath och Zoé Mauger laddar inför Sveriges nationaldag. Foto: Jennie Einarsson

Svenska nationaldagen firas med franska bakverk från Ramsberg

Som så många år tidigare anordnas byaloppis och marknad med ett stort varierande utbud när Kerstin Birath anordnar nationaldagsfirande i Gusselby. Dessutom blir det stor premiär för Zoé Mauger som debuterar med sina franska bakverk.
– Det är första gången som jag står och säljer på ett event. Jag känner mig väldigt förväntansfull inför dagen, säger Zoé glatt.

5 juni 2023 klockan 11:25 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Bildspecial: Studentbalen 2023

Startskottet för studentveckan har officiellt gått, och under lördagskvällen samlades Lindeskolans avgångselever för den ...

Ingen räkodling i Frövi – satsar mer på grönsaker istället

Företaget WA3RM, som haft för avsikt att etablera en stor tomatodling samt en odlingsanl...

Rickard Larsson tilldelas Rotarys kulturstipendium

I hela 10 år har den talangfulle Rickard Larsson varit ledare för den så högt älskade Manskören Harmoni...

Mållöst mot Askersund

Efter en överlägsen seger mot IFK Askersund inom en distriktsmatch under försäsongen, så var det ett optimistiskt hemmalag på ...

Ingen kris – trots alla kriser – när Billeruds miljardsatsning tar form

På torsdagen bjöd Billerud in pressen för att berätta mer om hur arbetet...

Så firas svenska flaggan

Den 6:e juni firas nationaldagen med pompa och ståt på flera platser i Lindesbergs kommun. Bland annat stundar ett fullspäckat ...

Det blev ingen Elitloppsbiljett till Click Bait, istället blev det en säker seger i Bergslagsloppet under onsdagskvällen. Foto: Timmy Lundegård.

Click Bait vann Bergslagsloppet

Han var favorit i uppsnacket om att få den sista inbjudan till Elitloppet. Den rosa biljetten gick istället till Norge, vilket fick tränare Stefan Melander att anmäla startkatapulten, Click Bait, till Fornaboda när STL Sommar inledde sin långa turné. Trots en lugn start så blev det en klar seger med gott om krafter kvar hos den tidigare Elitloppsfinalisten.

1 juni 2023 klockan 06:40 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Smygtitta hos Brasserie All In
Imorgon, torsdag, är det stor premiäröppning hos Brasserie All in i Lindesberg, men redan nu kan LindeNytt bjuda på några glimtar inifrån stans ...
31 maj 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lastbil av vägen: ”Hamnat på en åker”
En singelolycka med lastbil har inträffat på riksväg 50 i höjd med Fornaboda.
31 maj 2023 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Inför IFK-IFK Askersund: ”Sista skärpan som saknas”
Efter IFK Lindesbergs andra förlust i serien så laddar laget vidare mot en ny hemmamatch. Under försäsongen blev det en rejäl utklassning när ...
31 maj 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-05-30

2023-05-29

2023-05-29

2023-05-28

2023-05-27

2023-05-27

2023-05-26

2023-05-26

2023-05-25

2023-05-24

2023-05-23

2023-05-23

2023-05-22

2023-05-22

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2023-06-09 20:36