Kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka. Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Svar till Lions, Bodman, Detlofsson m.fl.

Kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka, svarar nu på en rad debattartiklar som har publicerats den senaste tiden.

Lindemarken: Lions uppvaktade mig för en tid sedan och ville att kommunen skulle ge 80 000:- för att klara Lindemarken då de hade svårt att ordna för tivolit. Kommunen får inte gynna enskilda näringsidkare som t ex marknadsförsäljare. Polisen, Skolförvaltningen och de social myndigheterna vill absolut inte ha ett tivoli med all fylla och droghandel, sexuella trakasserier och Lindeskolans ledning vill inte ha det på sitt skolområde, vilket är begripligt. Vi erbjöd parkeringsplatsen vid Ica för ett minitivoli för de minsta samt en crowdfunding för att täcka de 80 000:-. Några företagare sa ja direkt. Dessutom står kommunen för bajamajorna och hjälper till med elen. Lions nappade inte men hittade annan lösning. Så det stämmer inte att kommunen inte vill hjälpa till. Det kan bli riktigt bra!

Loppholmsbadet: Alla är överens om att ha ett bad där. När vattenkvaliteten kan garanteras genom att vi tar hand om tungmetaller från dagvattnet, så blir det möjligt. Då får vi en bra vattencirkulation på platsen. Bra att göra rätt sak i rätt ordning. Ge er till tåls – det finns massor av både kommunala och föreningsdrivna bad i vår kommun! Örebro avundas oss.

Äldreomsorgen: Tillsammans med 283 av 290 kommuner i Sverige delar vi utmaningarna med utbildade undersköterskor, bättre arbetsmiljö och löner enligt IVO – Inspektionen för vård och omsorg. Lex Sarahanmälningarna drivs av våra chefer för att alla brister ska upp i ljuset. IVO granskar våra anmälningar och beskriver åtgärder som görs. Det är ett direkt lärande mellan nämnden, förvaltningen, personal och IVO. Ett (21 punkter) åtgärdsprogram upprättades 2021. Det är bra. När jag ser allt det arbete som görs så har vi en bra omsorg som hela tiden kan förbättras. Rutiner och bemanning förstärks kontinuerligt som ett resultat av det. Vi vill ha mer Lex Sarah så att allt rapporteras och brister kan förebyggas. Vi mörkar inte – tvärtom!

Den största utmaningen för omsorgen i Sverige är att rekrytera personal. Flera åtgärder görs i vår kommun. Vi tillför i år och nästa år ca 40 miljoner kronor. Det dubbla kommer att krävas inom de närmaste åren. Hemtjänsten får ytterligare 5 miljoner för bemanning. Vårdpersonalen gör ett fantastiskt arbete och varje brist ska rapporteras. Men att döma ut, skrämmas och skapa en felaktig bild av omsorgen hjälper ingen. Låt mig vara tydlig, alla brister ska upp så de kan åtgärdas och det är det arbete som sker. Därför litar jag på vår personal!

Vi ska ha bästa äldrevården. Vi vill inrätta en funktion/en Äldreombudsman. Vi lägger dessutom 2,5 miljoner redan i höst för språkombud så personal lär sig mer svenska för att minska risker runt delegeringar, rapportering mellan arbetspass, journalanteckningar mm. Vi förstärker fortbildning och vi behöver än mer se över arbetsmiljö, löneutveckling mm. Jag har initierat att vi i länet inte konkurrerar om sjuksköterskor utan samverkar. Om vi vinner valet ska vi ha ett nationellt äldreupprop för att tillsammans möta den demografiska utmaningen.

Kan man lita på en Socialdemokrat, frågades i en artikel?
– Ja, vi anpassar oss till nya situationer och i frågan om mobiltelefoner i skolan lyssnar vi hellre på de som kan frågorna. Dessutom får inte en Kommunstyrelseordförande bestämma dagordningen för en nämndordförande.

Vi Socialdemokrater blir aldrig färdiga. Samhällsbygge pågår samtidigt som valarbetet. Andra följer Lindesbergs gröna industriomställning. Vi lobbar ihop med exportindustri för utveckling av Rv 50 och omlastning till tåg. Nya bostadsområden planeras. Det händer mycket i Lindesbergs kommun och vi vill bygga den hållbara kommunen, ekonomiskt, ekologiskt och socialt. Vi bygger för framtiden – lita på det!

Bengt Storbacka, kommunstyrelsens ordförande (S)

Publicerad 6 september 2022 klockan 10:55

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Hasse Persson

Oavgjord seriepremiär i Örebro

Ett handbollsderby mot Örebro SK i Idrottshuset skulle inleda den nya Division 1-serien för LIF Lindesberg. Trots en målsnål match, jämfört med vanliga LIF-matcher, så såg det länge ut att bli två tidiga poäng till det orangea LIF Lindesberg. ÖSK ville annat och gav matchen ett oavgjort resultat, med två sekunder kvar.

1 oktober 2022 klockan 18:49 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons


Rebecka Persson (t.v.) och Matilda Persson (t.h.) var laddade när Cirkulära Butiken öppnade portarna under lördagsförmiddagen. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Cirkulära Butiken fick en lyckad invigning

Det rasade in med folk när Rebecka Persson och Matilda Persson öppnade portarna för den nya secondhandbutiken, Cirkulära Butiken, i Nya Snickerifabriken under förmiddagen. De två initiativtagarna bjuder på ett nytänkande koncept som ska underlätta försäljningen åt privatpersoner.
– Det är lite som en fysisk köp- och säljgrupp, berättar Matilda Persson.

1 oktober 2022 klockan 13:18 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lajvare, gamers och liveband under Världens Barn-helg

Årets insamling för Världens Barn är inne på slutspurten. Erikshjälpen i Lindesberg växlar upp nu p...

Björn fångade pandemin i sin nya fotobok

När Storåbon Björn Dahlfors bestämde sig för att utmana sig själv som konstnär tog projektet en oanad vändning...

Zlatan Ibrahimović donerar pris till helgens minnescup

Lördagens minnescup, som arrangeras av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, f...

Lindesberg faller igen i Svenskt Näringslivs ranking. Foto: Fredrik Stenfelt

Lindesberg faller igen när Svenskt Näringsliv lägger företagsklimatet under lupp

Förra året klättrade Lindesbergs kommun i den årliga rankingen av landets kommuner och dess företagsklimat. Visserligen lite blygsamt från plats 285 av landets 290 kommuner till plats 273 – men det var ändå en indikation på att strävan går åt rätt håll. I årets ranking har Lindesberg dock fallit tillbaka nästan lika mycket som fjolårets stigning. Lindesbergs kommun hittas nu på plats 284.

28 september 2022 klockan 10:40 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Arkivbild på Merta Sjögren som är en av spelarna som hittas i truppen även i Division 1. Foto: Hasse Persson

Premiärseger för Linde Volley

Under helgen gjorde Linde Volley säsongspremiär i Division 1, efter att förlorat sin plats i Elitserien till Göteborg. Lindelaget slog direkt på en seger i säsongens första match som spelades på bortaplan. Trots ett steg neråt i divisionstrappan så blev det ingen hämtningsseger då man fick bjuda på fem jämna set.

27 september 2022 klockan 17:10 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Pojklaget hyllar sin bortgångne vän med minnescup
På lördag, den 1 oktober, arrangerar IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, cupen Benjamins minne i Fritidsbyn. Totalt 10 ...
27 september 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lunchgäst drabbad av livsfarlig allergisk chock – anmäler restaurangen
En person med kraftig jordnötsallergi drabbades av anafylaxi efter ett restaurangbesök i Lindesberg, då maten denne serverats innehöll jordnötter...
27 september 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lindessjön Runt delvis avstängd när döda träd skall avverkas
I skogsområdet kring Carlssons Udde och Parkudden - på västra sidan av Lindessjön - har man kunnat konstatera träd som har dött efter angrepp av...
27 september 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Bild: DSV

Nytt jätteprojekt till lokal byggfirma

Så sent som i oktober 2020 skrev det lokala byggföretaget Tommy Allström Byggproduktion AB ett kontrakt med Coop som då var företagets största någonsin, med en kontraktssumma på 1.5 miljarder kronor. Nu har man lyckats ro i hamn ännu ett jättekontrakt då man fått uppdraget att bygga det globala logistikföretagets DSV:s nya lagerterminal i Landskrona.

26 september 2022 klockan 13:58 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

bildspel Medaljregn över Frövi Judo under helgens hemmatävling

Med hela 9 guld, 12 silver och 10 brons, blev Frövi Judo bästa klubb vid helgens Linde Judo Open. Med över 300 starter från 47 klubbar, både svenska, norska och en från Åland, kan man konstatera att judon är tillbaka i toppform efter det långa pandemistoppet.

26 september 2022 klockan 11:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Villa i lågor utanför Vedevåg: ”Fullt utvecklad brand”

UPPDATERAD. En villa i området Högstaboda, strax utanför Vedevåg, har totalförstörts ...

bildspel Nypremiär för Lindemarken – i mindre format

Efter två års pandemiuppehåll var det under fredagen dags för Lindemarken att återigen se dagens ljus, ...

bildspel Idag stod gräddkastning på schemat vid Brotorpsskolan

Det bjöds på feststämning och ett toppenväder på Brotorpsskolan i Lindesberg när den 21:a upplagan ...

Annons


Ett gäng glada resenärer fyllde bussen på fredagsmorgonen. Foto: Jennie Einarsson

Här fylls marknadsbussen med marknadsbesökare

Redan strax före klockan 10.00 körde Vasselhyttans Taxi & Buss det första busslasset med marknadsbesökare upp till Charlottenlunds Handelsområde där Lindemarken arrangeras på fredagen. Stämningen var på topp i bussen och många tacksamma röster hördes från resenärerna. Marianne Olsson var en av de första att ta plats när bussen anlände till stationen.
– Jag måste säga att Vasselhyttans Taxi är värda en stor stjärna, de är suveräna, utbrister hon.

23 september 2022 klockan 12:37 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Nya band, unga stjärnor och liten Harmonikör för Världens Barn

Nu på söndag arrangeras en konsert i Lindeskolans aula till förmån för Världens Barn-...

Härlig stämning när äldreboendets marknad arrangerades – igen

Efter förra årets succé, arrangerades på torsdagen äldreboendet Ågårdens egna ...

Stort intresse för helgens Linde Judo Open

På lördag arrangeras Linde Judo Open i Lindesberg arena, ett evenemang som lockar hundratals aktiva från både ...

Lions lyfter på hatten för Vasselhyttans initiativ

Tidigare i veckan kunde LindeNytt rapportera att det lokala företaget Vasselhyttans Taxi & Buss - i ...

Elins engagemang för barn och ensamstående föräldrar är ingen lek

Som i så många andra hem började leksaksberget att växa hemma hos Elin Olofsson i ...

De bjuder på bussresan upp till Lindemarken

När det stod klart att Lindemarken skulle flyttas från centrala Lindesberg upp till Charlottenlunds Handelsområde...

Adrian Andersson är starkast i Sverige. Foto: Torbjörn Mark

bildspel Adrian från Lindesberg är Sveriges starkaste man

Trots ett krossat finger och en spökande ryggskada lyckades Adrian Andersson från Lindesberg uppfylla sitt mål att ro hem segern i Sveriges Starkaste Man på hemmaplan.
– Det känns jätteroligt, grundplanen höll! Tanken om att vinna hade jag nästan lagt ner efter skadorna, men det gick, säger han till LindeNytt.

19 september 2022 klockan 16:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ännu en katt har flyttat in på Granngården – ägare eftersöks
I slutet av januari 2021 rapporterade LindeNytt om den lilla katten Lee, som bosatt sig på Granngårdens lager i Lindesberg. Nu har ännu en katt ...
16 september 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Bjuder in samtliga partier till förhandlingsbordet – med undantag för SD
Efter att samtliga 17 distrikt i Lindesbergs kommun har blivit räknade, står det nu klart att valet resulterat i en omfördelning av mandaten i ...
16 september 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Sveriges Starkaste Man utses i Lindesberg
På lördag väntas en rejäl kraftmätning äga rum vid Lindesbergs Träningscenter, då finalen av Sveriges Starkaste Man avgörs. Hemmahoppet ...
15 september 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-09-14

2022-09-14

2022-09-13

2022-09-13

2022-09-12

2022-09-09

2022-09-09

2022-09-08

2022-09-08

2022-09-07

2022-09-05

2022-09-05

2022-09-04

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2022-10-01 20:20