När Francesco Zet gästade vinnarcirkeln på Fornaboda så var publiken snabba med att omringa rektangeln på publikplats där hästen får skritta av sig. Både kusken Örjan Kihlström och tränare Daniel Redén var nöjda med prestationen. Foto: Timmy Lundegård

Tapper publik när världsstjärnan showar

Vädret blev inte det bästa men publiken trotsade smådropparna och visade att de kom för Francesco. Världsstjärnan var på plats och levererade för sin publik som fick applådera in den snabba hingsten till seger i Bergslagsloppet. Med Francesco i vinnarcirkeln så blev avskrittningsområdet omringat av Bergslagens travfans som på väldigt nära håll fick se en elithäst i sitt esse.

Det blev inget drömväder när Fornaboda höll sin största tävlingsdag för säsongen. Vädergudarna var oense på om det skulle vara mulet eller nederbörd och gav därmed båda alternativen i omgångar. Lite nederbörd stoppade inte Fornabodas tappra publik på 1 882 personer, som samtliga visade att de var på plats för bra tävlingar.

Fina race blev det också där halva publikplatsen samlades vid vinnarcirkeln efter att världsstjärnan Francesco Zet utklassat sitt motstånd. Dagen till ära så testade stallet ett nytt huvudlag på stjärnan, där man öppnade upp sikten för Francesco som gjorde sitt första lopp med ett öppet huvudlag.

– Jag är riktigt nöjd över att han fungerade så bra med det öppna huvudlaget. Han kändes riktigt fin och jag fick det svar som jag ville ha från honom och allt blev så pass bra som det kunde bli. Nu släpptes han ganska enkelt till ledningen men det viktigaste var att han skulle kännas bra med den nya utrustningen, sade Örjan Kihlström i vinnarcirkeln.

Francesco Zet satt i ledningen efter den första svängen, därifrån blev det en promenadseger. Foto: Timmy Lundegård

Onsdagens start på Fornaboda blev en fin urblåsning inför vad som komma skall. Mycket lutar åt att kretsen siktar mot Åby World Grand Prix i augusti med sex miljoner i första pris. Om man använder samma utrustning återstår att se.

– Nu vet jag inte om han kommer att fortsätta att tävla med det öppna huvudlaget men han kändes bra. Daniel har länge varit sugen på att tävla på Åby i augusti, nu har han även fått en inbjudan så mycket tyder på att det blir en start där.

Noterbart är att segern i Bergslagsloppet med Francesco Zet gör att Örjan Kihlström står med åtta segrar i det hedervärda loppet.

Francesco Zet segerdefilerar till Fornabodapublikens applåder. Foto: Timmy Lundegård

Kuskrevansch och segerglädje i vinnarcirkeln
Även om Bergslagsloppet blev huvudattraktionen så blev de resterande loppen riviga att följa. När kvällens stora spelform tog sin början så var Oskar Kylin Blom snabbt framme och skrällvann med sin egentränade Toppy. Segern blev speciell för Gävlekusken som tillägnade segern till en delägare i publiken.

– Jag är själv lite förvånad över att det blev seger. Samtidigt så har jag en delägare i publiken som fyller 87 år idag och det blev ju en helt perfekt födelsedagspresent, sade Oskar som inväntade sin delägare innan segerfoton kunde tas.

Toppy gav en av sina delägare den bästa 87-årspresenten som man kunde tänka sig, en seger på Fornaboda inom STL. Foto: Timmy Lundegård

Fler känslor blev det även till kvällens sista lopp när Magnus A Djuse segrade med Jongleur. Hästen gjorde sin fjärde start i Susanne Frangs tränarregi, vilket slutade med en tredje seger. Både ägare och tränare var på plats medan även den rutinerade segerkusken var nöjd i vinnarcirkeln.

– Nu testade vi kort distans för första gången och det var kul att köra över den korta distansen med honom. Han är fruktansvärt snabb. Jag gillar verkligen att köra den här hästen, jag älskar honom faktiskt.

Kvällen bjöd även på dubbla kallblodslopp, vilket blev ett lyckat koncept. Den lägre klassen vanns av Årjängtränade Remlov som visade att hästen har en fin framtid framför sig för tränare Kristian Lindberg. Till den högre klassen så var det en norsk dominans efter att loppets två norrmän korsat mållinjen med en noslängd från varandra.

Segern gick däremot till Adrian Solberg Akselsen som kom spurtandes med Björnemyr Tore. Segerkusken har redan hunnit med ett besök till Fornaboda under året, då blev det en andra plats efter en galopp. Denna gång blev det revansch för kusken.

Efter en rejäl spurt i Axel Pålmans Minneslopp så fick Björnemyr Tore segerdefilera med täcke och segerrosetter. Foto: Timmy Lundegård

– Det är alltid kul att få vara längst upp på segerpallen så det blev klart bättre den här gången. Vi fick en resa långt bak i fältet men han kämpade fint på upploppet och gick riktigt snabbt. Över mål så visste jag inte vem som vann men Mats Djuse som var emellan oss sade att jag vann och då litade jag på hans ord, sade den norska segerkusken.

Travkvällens vinnare:
Lopp 1:
Fahrenheit – Mattias Djuse – 4,76
Lopp 2: Remlov – Kristian Lindberg – 1,54
Lopp 3: Toppy – Oskar Kylin Blom – 18,71
Lopp 4: Isle – William Ekberg (Anders Svanstedt) – 36,93
Lopp 5: Francesco Zet – Örjan Kihlström (Daniel Redén) – 1,09
Lopp 6: Winterburn – Magnus A Djuse (Mattias Djuse) – 1,85
Lopp 7: Olly Håleryd – Örjan Kihlström (Daniel Redén) – 2,18
Lopp 8: Björnemyr Tore – Adrian Solberg Akselsen (Andreas Opheim) – 14,88
Lopp 9: Cosmico Polare – Carl Johan Jepson (Gennaro Casillo) – 2,11
Lopp 10: Jongleur – Magnus A Djuse (Susanne Frang) – 6,57

Nästa tävlingsdag: Söndagen 14:e juli med första start kl. 12.20
FRI ENTRÉ!!!

Publicerad 3 juli 2024 klockan 23:52

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Camilla Lagerman

Efter konkursen – ny ägare tar över Wienerkonditoriet

I slutet av juni begärdes Sveas bageri och konditori i konkurs, något som även påverkade Sveas Wiener i Lindesberg. Nu kan LindeNytt avslöja att en ny ägare har tagit över det anrika Wienerkonditoriet, som nu får nytt liv.
– Nu är det dags! Det är jätteroligt, säger Susanne Thammes, teamledare i Lindesberg.

18 juli 2024 klockan 12:14 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Foto: Fredrik Norman

Boende på Ålkilsplan fick andras post – flera gånger: ”Oacceptabelt”

Under de senaste fyra veckorna har Istvan Teleki från Lindesberg upplevt stora problem med PostNords postutdelning. Flera brev som levererats till Istvans brevlåda har nämligen varit avsedda för andra personer i Brodalsområdet. Snarlika adresser verkar helt sonika ha blandats ihop med varandra. Nu vill Istvan uppmärksamma andra om problemet – som han menar är allvarligt.
– Jag blir orolig över att det är viktig post som kommer bort, förklarar Istvan för LindeNytt.

17 juli 2024 klockan 15:04 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Människor från alla håll samlas i Amelies trädgårdscafé

För tredje året i rad bjuder Amelie Bosson och barnbarnet Emma Nyberg in till Eftermiddagskaffe i...

FotoFredag: Att fånga oväder på bild

Efter en minst sagt dramatisk vädervecka i vårt avlånga land, fokuserar fotografen Sami Rahkonen, i veckans avsnitt av...

Den hyllade komikern Al Pitcher kommer till Lindesberg i september. Foto: Robert Eldrim

Al Pitcher till Lindesberg i höst för att testa nya skämt

Efter fem utsålda turnéer och två stand-up-specialer på Netflix, kommer den hyllade komikern Al Pitcher till Lindesberg i höst för att testa nya skämt. Platsen för tillställningen är Lindesbergs Biograf, där publiken kan räkna med en hysteriskt rolig kväll som ger träningsvärk i magmusklerna.

12 juli 2024 klockan 08:53 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Oscar har tillsammans med sin särbo Louise, fyllt säck efter säck med sopor som lämnats kvar. Foto: Louise Norman

Oscar och Louise städade upp efter grisiga badgäster

När Louise Norman från Lindesberg skulle besöka Uskavi kalkbrott möttes hon av något hon inte hade väntat sig. Den vackra naturupplevelsen hon hade tänk dela med sin son förvandlades till något helt annat när de möttes av en badplats fylld med illaluktande sopor. Blöjor, spritflaskor, luftmadrasser och mängder av plastförpackningar till bland annat köttfärs låg utspritt vid badplatsen och på vägen dit.
– Jag höll på att spy, det luktade så illa. Min son som har lärt sig att man inte kastar skräp i naturen blev helt chockad. Det är inget ställe man vill bada på, berättar Louise som nu tar saken i egna händer. Tillsammans med särbon Oscar Karlsson har de börjat städa upp på platsen.

11 juli 2024 klockan 14:20 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Magisk vikning & poetiska klipp: En sommarutställning på Frövifors pappersbruksmuseum
Under sommaren har Frövifors pappersbruksmuseum blivit värd för en fascinerande utställning kallad "Magisk vikning & poetiska klipp". Fem ...
10 juli 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Över 200 loppisar att besöka under helgens fyndfest
Under den kommande helgen, 13-14 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget Bergslagens loppishelg går av stapeln för sjätte...
8 juli 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Stort intresse för sommarens musikkollo: ”Jättekul att få sjunga på scen”
Syskonen Liselotte och Annebell Wahlströms dröm om att få stå på scen och spela in en egen låt gick i uppfyllelse när Studiefrämjandet ...
5 juli 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Foto: Sami Rahkonen

FotoFredag: Morgonstund med guld i sikte

Ljuset är fotografens bästa vän. I den här veckans FF: FotoFredag ska vi kika på hur just ljuset påverkar motivet.

5 juli 2024 klockan 10:07 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Jens Frank tillsammans med labradorvalpen Luna som är under utbildning. Foto: Camilla Lagerman

Jens utbildar sökhundar över hela världen: ”Vill höja nivån”

Jens Frank från Lindesberg utbildar varje år hundratals hundekipage världen över, där några av kunderna är den amerikanska polisen och det tyska försvaret. Tillsammans med Lotta Nilsdotter från Skinnskatteberg söker han också efter droger på skolor och arbetsplatser för att göra samhället säkrare. Samtidigt strävar han efter att höja nivån på tjänstehundsekipage, för att kunna behålla det viktiga förtroendet.
– Om vi kan bidra till att höja den allmänna nivån ett eller två hack är jag jättenöjd, kan vi dessutom göra det svårare att sälja och använda droger är det ännu bättre, säger Jens.

4 juli 2024 klockan 11:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Krockade under omkörning – förare misstänkt för trafikbrott

Vid sextiden på onsdagsmorgonen inträffade en trafikolycka på Örebrovägen strax söder...

Fornaboda och STL Sommartrav är i stan

Med en dag kvar till Fornabodas stora tävlingsdag så tog sig travet in till Lindesberg. Under eftermiddagen hade ...

Trio misstänks för olaga intrång i träningsanläggning

Tre personer, en kvinna i 25-årsåldern och två män i 30- respektive 35-årsåldern, har delgivits ...

Bild: Kollage på Francesco Zet med segerkrans från Svenskt Travderby och delar av Fornabodas publik från fjolårets STL Sommartrav. Foto: Martin Langels, ALN (t.v.) & Timmy Lundegård (t.h.)

Världsklass när Francesco Zet gästar Fornaboda Travbana

På onsdag kommer en av världens bästa hästar, Francesco Zet, att gästa Fornaboda Travbana. Med sina då 18 raka segrar, varav majoriteten av landets stora årgångslopp, så blev världsstjärnan Francesco en av de stora favoriterna till årets Elitlopp tidigare i maj. Nu har Bergslagens travälskare ett gyllene tillfälle att se den stora stjärnan live i Lindesberg – med fri entré!
– Det är ju jättestort för oss, säger Roland Berg.

1 juli 2024 klockan 11:47 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Ilska och besvikelse när föreningarna tvingas lämna Linden: ”Bedrövligt”

I mitten av maj meddelade Tillväxtnämnden att man gick mot ett berä...

FotoFredag: Midsommaräventyr på jakt efter Värmlands vita älgar

Då var midsommar över för denna gång. Nubbe och sill och allt som hör midsommaren till, ...

Rusta etablerar sig i Lindesberg – öppnar hösten 2025

Varuhuset Rusta, med över 100 butiker spridda över landet, etablerar sig i Lindesberg. Butiken ...

Sveas bageri och konditori i konkurs – konkursförvaltaren söker lösning

I februari 2021 tog Sveas bageri och konditori över det anrika ...

Varnar för lokalt extremt stor risk för skogsbrand

I stora delar av Mellansverige råder just nu stor eller mycket stor risk för skogsbränder. Lokalt kan ...

Möt årets drivna drömjobbare: ”En fantastisk möjlighet”

För trettonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drö...

På lördag är det dags för 2024 års upplaga av traktorfesten Ullermuller. Arkivfoto: Ida Lindkvist

Dukat för traktorfest i Ullersäter

På lördag är det dags för sommarens höjdpunkt i Ullersäter mellan Fellingsbro och Frövi – familjefesten Ullermuller. Denna mullrande fest har sedan 2013 blivit en kär tradition i byn tack vare Ullersäters bygdegårdsförening och lockar inte bara lantbrukare, utan också många barnfamiljer som söker sig ut till landet för att delta i festligheterna.
– Om vädret är på vår sida tror jag att vi kommer få en trevlig dag med många besökare, säger Mullergeneralen Christofer Kärrdahl.

24 juni 2024 klockan 10:38 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

FotoFredag: Häng med ut bland kärlekskranka tuppar
Efter en kall och färglös vinter kommer en färg- och händelserik vår. Det är under våren min kamerautrustning vaknar till liv igen. På riktigt...
21 juni 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Nytt hopp för Storå och Freja vårdcentral efter beslut i Regionfullmäktige
Hälso- och sjukvårdsnämnden avbryter arbetet med att genomföra färdplansuppdraget som innebär att Storå och Freja vårdcentral blir mindre ...
19 juni 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Ny budget klubbad – men inte sänkta arvoden
Det blev en långdragen budgetdebatt i kommunfullmäktige under måndagen. Efter drygt fyra timmar var man redo att fatta ett beslut om kommande års ...
18 juni 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-06-18

2024-06-17

2024-06-17

2024-06-15

2024-06-14

2024-06-14

2024-06-14

2024-06-12

2024-06-12

2024-06-11

2024-06-11

2024-06-10

2024-06-10

2024-07-18 20:00