Vecka fyra är för Barn- och fritidsprogrammet inte någon vanlig vecka. De har nämligen sin temavecka ”Liv och lust”, och det finns inte en enda vanlig lektion på schemat. Bland annat har man fått besök från Ungdomsmottagningen och RFSU, men huvudsakligen lägger eleverna ner stort arbete och engagemang för att hjälpa andra, ett projekt som de kommer att fortsätta med ända till maj.
Hos Barn- och fritidsprogrammet på Lindeskolan råder full aktivitet. Det är programmets årliga temavecka som är igång och i år går veckan under temat ”Liv och lust”. Det är lärarna som planerar det kommande veckoschemat och vad det ska komma att innehålla. Meningen är att eleverna ska lära sig något som sedan får generera ut i handling.
– Vi vill skapa gemenskap, att de ska lära känna varandra. Eleverna tycker att det är roligt att jobba över årskurserna. Med den här temaveckan stärker vi Vi-känslan, säger Birgitta Lindblom, lärare vid programmet.
I år valde man att starta och engagera ungdomarna i en insamling, något som skulle kunna göra skillnad för andra människor. Därför förvalde lärarna organisationen ”Läkare utan gränser”, vilken kategori som eleverna sedan ville starta insamlingen i, det var upp till var och en i de sex olika grupperna. Hur insamlingen sedan skulle gå till fick de också själva fundera ut. En grupp bestämde sig för att tillverka armband och sälja, en annan grupp började leta sponsorer och ytterligare en tar upp beställningar från de som vill ha hjälp att baka till exempelvis någon särskild festlighet.
– Det här slutar vi inte med bara för att temaveckan tar slut, utan vi samlar ihop fram till den sjätte maj, då är det officiell final, berättar Birgitta.
Erisa, Josefine, Nim och Valon bakar bullar och kladdkakor.
Under veckan har eleverna också fått träffa Ungdomsmottagningen, RFSU samt dansat Hiphop.
– Det är full fart! Eleverna trivs och tycker att det är roligt, vi får det bekräftat att det här är något att fortsätta med. Vi försöker marknadsföra oss genom att sätta upp affischer, vi har satt upp affischer vid stora biblioteket, ICA, Willys och så vidare, så det sprider sig på skolan vad vi gör, och ut i samhället. Med det här känns det som att eleverna tycker att de gör något meningsfullt. Oavsett om det är lite pengar eller mycket pengar så leder till förändring. Här kan eleverna vara sig själva, de blir sedda och bekräftade och de får känna att de gör nytta och något betydelsefullt, säger Birgitta varmt.
Ett av gängen har fullt sjå med att baka och en doft av bullar och kladdkakor sprider sig
lokalen.
– Vi ska sälja det här vid ICA Östermalms. Det är kul, bra schema och olika och roliga aktiviteter. Säger Josefine om veckan såhär långt och provsmakar en av kladdkakorna, man måste ju trots allt försäkra sig om att allt är i sin ordning. Gruppkamraten Valon tillägger:
– Det är roligt att hjälpa andra som har det svårt, att pengarna går till Läkare utan gränser.
Inne i klassrummet håller Emma, Jalal, Isabelle och Emelie till. De väntar på att deras material till de blivande armbanden ska komma, under tiden får de sysselsätta sig bäst det går.
– Vi funderar på att göra något mer, baka och sälja, eller nåt, säger Jalal och Emma konstaterar:
– Det är roligt, och det känns bra att hjälpa till med något som betyder något.
– Ja, det är stort!, tillägger Jalal.
Här hittar ni gruppernas olika insamlingar:
Inom kort kommer den gröna och bruna avfallstunnan att få sällskap av en grå. Denna innebär att man utöver matavfall och restavfall snart kommer att kunna sortera tidningar samt förpackningar av papper, plast och metall på ett fastighetsnära sätt.
– Vi kommer att använda oss av ett färgsorteringssystem, man lägger först förpackningarna i påsar i olika färger innan man lägger dessa i kärlet, förklarar Michael Lindström, Avfallsstrategstrateg på Samhällsbyggnadsförvaltningen.
Förra helgen var jag på besök i kungariket.
Tveksam om opera är något för dig? Ta då chansen och lyssna och se på en av de mest hörvärda styckena – Aida – som nu visas på bio i Lindesberg. Kanske att just detta får operabilden att klarna något.
Efter att bioåret 2024 summerats står det klart att Lindesbergs Bio går mot strömmen och gör ett riktigt bra resultat, detta enligt färsk statistik från Bioguiden. Medan biobesöken nationellt minskade med 5 procent har man i Lindesberg istället ökat med hela 18 procent!
– Det känns väldigt bra, det betyder att vi har en trogen publik, säger biografens föreståndare Björn Persson.
En ny utredning ska visa vilka förutsättningar det finns att omstrukturera förskole- och grundskoleverksamheten i den norra kommundelen. Det beslutade Barn- och utbildningsnämnden på måndagen.
– Kanske att vi kan fatta beslut i mars eller april, säger nämndens ordförande Lillemor Bodman (M).
INSÄNDARE/DEBATT: Vi vill förtydliga detta då vi inte stödjer den uppgörelse som Vänsterpartiet gjort med den styrande minoriteten på regionsnivå. Vänsterpartiet Lindesberg anser att Lindesbergs Lasarett skall vara ett fullvärdigt akutsjukhus.
Efter ett års uppehåll återupptar IFK Lindesberg nu sin populära gåfotboll för seniorer. Under hösten genomförde kommunen projektet Seniorkraft, som uppmuntrade äldre att prova på olika fysiska och sociala aktiviteter, där gåfotboll visade sig vara en stor succé. För att möta det stora intresset satsar nu IFK Lindesberg på en nystart.
– Deltagarna som var med under hösten tyckte att det var väldigt roligt, så vi har beslutat oss för att ge detta en ny chans, säger Pernilla Eriksson från IFK Lindesberg.
Nerikes Brandkår befinner sig just i denna stund på en adress i Vedevåg med anledning av en omfattande vattenläcka i en fastighet.
– Jag har precis fått en uppdatering från platsen och det uppskattas vara cirka 10 centimeter vatten i hela källaren, uppger SOS Alarm som svarar för räddningsregion Bergslagen.