Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Tolv läkare: ”Vi måste rädda Lasarettet i Lindesberg”

INSÄNDARE/DEBATT: Varför Andreas Svahn och Karin Sundin skapade ni ett problem som inte fanns?

År 2018 var ett betydande år för Lindesberg. I den återkommande nationella patientenkät som Sveriges regioner i samverkan genomför fick Lindesbergs lasarett högst poäng. Resultatet används för att förbättra och utveckla vården ur ett patientperspektiv, samt vara ett underlag för jämförelser mellan vårdenheter och ett redskap för styrning och ledning. Samtliga regioner deltar.

Samma år kom vårt lasarett på femte plats av 46 sjukhus i den rankning som Sveriges Yngre Läkares Förening gör varje år. Den granskar med ett stort antal variabler kvaliteten i den tjänstgöring som läkarna under sin utbildning gör för att kunna få legitimation. Anställningen benämns Allmäntjänstgöringen (AT). Läkarnas egen mätning är den enda kvalitetsmätning av denna utbildning som görs. Mätningen ska ses som ett konstruktivt verktyg för arbetsgivarna. Tjänstgöringstiden varierar mellan 18 och 21 månader. Den görs sedan den blivande läkaren genomgått en 5 till 5,5 år lång utbildning på ett universitets läkarprogram. Därefter vidtar en specialistutbildning som tar fem år. Den totala utbildningstiden är således cirka 12 år.

Dessvärre är det en brist på utbildningstjänster och väntetiden på en AT kan vara ett år. Behovet av allmänläkare är stort i Sverige. Alla regioner bör medverka till en ökning av denna utbildning. Av 2018 års mätning av lasarettets produktion framgår att 13 543 besök gjordes på dess akutmottagning. 6 497 undersöktes av medicinjouren och 7 046 av den gemensamma kirurg- och ortopedjouren. Ser vi på tiden mellan 17.00 och 07.00 hamnade 2 487 på medicinsidan och 2 585 på kirurg-/ortopedsidan. Mellan 24.00 och 07.00 kom 1 272 till medicin och 1 175 till kirurg/ortoped.

Man tycker att arbetsgivaren så långt borde ha varit synnerligen nöjd. Men så startade ett förändringsarbete som visade sig vara deletärt för lasarettet i Lindesberg. Regionens hälso- och sjukvårdsnämnd beslöt den 25 september 2019 att minska jour- och beredskapslinjer. Tjänstemännen beslöt att lägga besparingarna på primärjouren i kirurgi/ortopedi i Lindesberg. Motiveringen var att det endast gjordes 26 operationer nattetid per år. Vi har talat med många nämndledamöter. Det visar sig att de hade bibringats den uppfattningen att dessa 26 operationer var det enda som jourhavande kirurg-/ortopedläkare sysslade med. Ingen i ledande ställning hade talat om övriga besök och vilka åtgärder dessa hade krävt. En del hade lett till inläggning. Inget hade sagts om bevakningen av inneliggande patienter. Det finns en ursäkt för okunskapen. Materialet till mötet omfattade 2 040 sidor. Att tillgodogöra sig dessa är orimligt att begära. Den tänkta besparingen skulle bli 2 miljoner kronor.

Indragningar på lasarettets akutmottagning och kirurgiska klinik har diskuterats upprepade gånger sedan 1980. Vi har i denna omgång deltagit i en intensiv debatt under två år. Ledande politiker och tjänstemän har efter hand presenterat nya argument för reduceringen. S, C och KD har stått fast vid beslutet om en indragen primärjour i kirurgi nattetid.

Lasarettets enastående framgångar i vård och utbildning har lämnats utan hänsyn. Under den senaste helgen har man i Örebro haft en fredsvandring. Årets tema var demokrati. Enligt Julia Grafe i NA den 20.10 är ett sätt att se på demokrati ett forum där allas röster blir hörda. I februari 2021 skrev Socialdemokraternas partisekreterare att allas engagemang spelar roll och att varje namnunderskrift har betydelse. PRO i Lindesberg samlade namnunderskrifter till förmån för kirurgakuten i Lindesberg. På tre dagar fick man 13 000 underskrifter.

I företagsrankningen 2020 kom Lindesberg på plats 283 av 290 företag. Fler än 1 500 företag har gemensamt framfört behovet av att ha en fungerande kirurgakut dygnet runt. Vare sig PRO´s namnunderskrifter eller företagarnas åsikter har kommenterats i Örebro. Våra påpekanden att bilkörning i vårdsammanhang är kostsamt och producerar mycket koldioxid har inte varit intressant. Men nu har Andreas Svahn med sträng min i TV den 14.10 påpekat att nu måste bilåkandet minska. Den 19.10 berättade Karin Sundin att regionpersonalens minskade bilåkande sista året har sparat 25 miljoner kronor. Det stöder vår uppfattning att den goda vården som har givits i Lindesberg ska fortleva.

Vid våra träffar med politiker de sista åren har många hållit med om att problemet på akuten måste lösas. Men på ett annat sätt säger de. Men de har inte talat om vilket problemet är.

Det är vår övertygelse att trixandet med akutmottagningen ytterst syftar till att lägga ner akutsjukhuset såsom har varit fallet för 47 andra sjukhus i landet under några årtionden. Det förslag till förändring som ska tas av Hälso- och sjukvårdsnämnden den 28.10 syftar inte till att återställa den funktion som sjukhuset hade 2018. I beslutsunderlaget påpekas om och om igen att det bara gäller enklare problem. Bland oss som undertecknat denna skrivelse finns flera med erfarenhet som klinikchefer och i andra ledningsfunktioner såsom anmälningsläkare. Vi har inte haft problem beroende på att vi haft AT-läkare i jourlinjen.

Vi vill inte att folk ska behöva sitta hemma och fundera på om åkomman är enklare eller ej. Det avgörs vid telefonsamtal, i ambulansen eller på akutmottagningen. Vid behov sänds patienten vidare såsom det alltid varit. Det är ett relativt litet antal patienter som opererats i Lindesberg på natten. Det beror på personalens goda omdöme och borde prisas av politikerna – inte tvärt om.

Vi är införstådda med att all verksamhet, även den på sjukhuset måste kunna genomgå förändringar. Förändringar på sjukhuset ska diskuteras i Hälso- och sjukvårdsnämnden den 28.10. Ett utökat antal vårdplatser är bra, men måste innebära ett reellt tillskott. Det får inte innebära att man döper om befintliga men kraftigt underbemannade resurser. Samma gäller förslaget om ett mobilt team.

Det lagda förslaget leder i övrigt till en ytterligare splittring av sjukhuset. Det blir därmed lättare att läggas ner. Vi tror inte på till intet förpliktigande ord. Vi tror på verkligheten först när vi ser den.

Lindesberg 2021-10-26
Ingemar Engstrand, Peter Jilke, Fredrik Krook, Anders Berg, Birgitta Sternberg, Göran Ermedahl, Marie Brix Schou, Mars Ericson, Mogens Brix Schou, Per Zetterlund, Staffan Sternberg och Göran Falck.

Alla pensionerade läkare som tjänstgjort i Bergslagen.

Publicerad 28 oktober 2021 klockan 10:05

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Guld och brons blev resultatet av helgens lag-SM i judo. Foto: Frövi Judo

Guldbragd av Frövi Judos damer: SM-guld för femte året i rad

Frövi Judos damlag gjorde något helt unikt, när de i helgen försvarade sitt SM-guld för femte året i rad. Dessutom gick de igenom hela mästerskapet obesegrade, utan att förlora en enda individuell match. Herrarna fick också med sig en peng av ädel valör, när de tog hem ett brons efter flera otroligt jämna matcher.
– Tjejerna var grymma, de vann för femte året i rad, säger Björn Nyberg.

6 december 2021 klockan 12:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Foto: Camilla Lagerman

34 har mist sina liv på vägarna i år

Vid ungefär var tredje trafikolycka med dödlig utgång i vår region, har det visat sig att alkohol och droger varit inblandat. Den här veckan gör polisen en riktad insats mot just detta problem på våra vägar.

6 december 2021 klockan 10:53 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Buskörning ledde till böter

Under helgen har polisen fått flera samtal från allmänheten rörande bilar och traktorer som har kört omkring och sladdat på v...

Linde Volley stod för storseger på hemmaplan

Det blev tionde gången gillt! Efter nio raka förluster blev det en tresetsseger i Elitseriens bottenmöte mot g...

WSK utmanar om serieledningen!

Tillberga var nästa motstånd för WSK Lindesberg som kom till Västerås med fem raka segrar. Tabellnian kommer från seger mot ...

Peter Larsson, Per Sander och Ola Hedblad vid den första demonstrationen. Trion medverkar även nästa helg, men nu för att tacka. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Ny manifestation för akuten: ”Vill tacka alla som har ställt upp”

Företagarna i norra Örebro län har tillsammans med PRO fört en outtröttlig kamp om bevarandet av akutmottagningen vid Lindesbergs lasarett. Man har vid ett flertal tillfällen arrangerat demonstrationer för att belysa hälso- och sjukvårdsnämndens beslut att stänga ned jourlinjerna för ortopedi och kirurgi nattetid. Nu är det dags igen, men det här gången är det för att tacka alla som slutit upp i kampen.

3 december 2021 klockan 12:09 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Misstänkt rånare har häktats

Den man i 35-40-årsåldern, som greps och senare anhölls misstänkt för rånet mot apoteket i centrala Lindesberg, är fortsatt frihetsberövad. Enligt uppgift från Ola Andersson, utredningschef vid polisen i Lindesberg, har mannen nu häktats.

2 december 2021 klockan 15:24 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Nu införs vaccinationsbevis – detta gäller i Lindesberg
Från och med idag, den 1 december, införs vaccinationsbevis för inomhusevenemang med fler än 100 personer. Detta innefattar bland annat konserter...
1 december 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nu kan Britt och Göran äntligen gå på opera igen!
- Om Folkets Hus i Lindesberg inte fanns, då skulle det inte bli mycket opera. Det säger Britt Lindkvist, som gillar att se opera på bio. - Ljudet...
1 december 2021 av Hans Andersson
Visa hela artikeln

Trygg Vuxen-grundaren en av sex som prisas av Linde Energi
Det av Linde energi instiftade "Energiklappen", som ger allmänheten chans att nominera personer de ser som lokala hjältar och som skall uppmuntras f...
1 december 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Fritidsbanken tilldelas årets Bris-pris. Foto: Henric Byström.

Fritidsbanken får årets Bris-pris

Årets Bris-pris går till Fritidsbanken, som ger barn runt om i landet möjlighet att delta i olika fritidsaktiviteter genom att kostnadsfritt låna ut utrustning. Fritidsbanken skapar därmed förutsättningar för och bidrar till en aktiv och meningsfull fritid för barn, något som varit extra viktigt nu under pandemin.

30 november 2021 klockan 14:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Axel Schylström avslutade sin Sverigeturné i Lindesberg på måndagskvällen. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Både skratt och tårar när Axel Schylström avslutade sin turné i Lindesberg

Närmare 300 personer hade tagit sig till Lindeskolans aula under måndagskvällen för att lyssna till Axel Schylströms fantastiska föreläsning och musik i showen Bränd. Det blev en kväll med både tårar, skratt och nya insikter om vad som är viktigt i livet.
– Det kändes jättebra, det är alltid roligt att vara i Linde, berättar Axel för LindeNytt efter showen och kallar skämtsamt Lindesberg för sitt andra hem.

30 november 2021 klockan 10:30 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Gammal högspänningsledning i Brodalen byts ut

En äldre högspänningsledning i Brodalen, som har orsakat strömavbrott för boende i området, kommer nu att ...

bildspel Efterlängtad seger togs i hyllningsmatchen!

Adventsmatchen mot Anderstorp blev en speciell tillställning. I veckan kom beskedet att en av LIF Lindesbergs stora...

Förlust mot Linköping trots en setseger

Den tuffa säsongen fortsätter för Linde Volley. Mittenplacerade Linköping gästade Lindesberg under lördagen där ...

Annons


Guld till Värmland-Örebros flicklag efter ett otroligt fint genomfört mästerskap. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Guld och brons till hemmadistriktet i judons riksmästerskap

Riksmästerskapen för distriktslag i judo avgjordes under lördagen i Lindesberg Arena. Efter en dag med tuffa och bitvis otroligt jämna matcher stod Värmland-Örebros lag som segrare på flicksidan och som bronsmedaljörer bland pojkarna. Dessutom fick mästerskapet en extra stjärnglans då flera av Sveriges största namn inom judon fanns på plats under dagen.

27 november 2021 klockan 21:05 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Femte raka segern för WSK Lindesberg!

Segertrenden fortsätter för både WSK Lindesberg och Lindbackahallen! Under fredagskvällen kom lagets femte raka seger...

Seger direkt med nya tränaren?

Den nya huvudtränaren ”Preben” har visat sig för LIF Lindesbergs spelarkår och söndagens match blir debutframträdandet. ...

Indierockbandet från Storå tävlar i Melodifestivalen

Under fredagsmorgonen presenterade SVT första halvan av de totalt 28 bidragen som ska tävla i nästa å...

Unga och porr: ”Vuxna måste ta ansvar”

Pornografin har blivit hårdare, den brer ut sig på nätet. 15-åringar söker vård för skador i ...

En höjning med 66 procent!!

INSÄNDARE/DEBATT: Alla PRO:are och alla äldre som betalar och får matlådor genom Lindesbergs kommuns försorg fick förmodligen ...

Lions Kristina sätter guldkant på julen för äldre

Under torsdagsförmiddagen var det full pysselverkstad i Lions lokal i Lindesberg, då sex kreativa kvinnor...

Foto: Camilla Lagerman

Man gripen och anhållen för apoteksrånet

En man i 35-40-årsåldern har frihetsberövats misstänkt för rånet mot Apoteket Hjärtat. Mannen greps knappt två timmar efter larmet.
– Här har man fattat ett mycket klokt beslut, att omedelbart på plats utse en förundersökningsledare och samtidigt kalla in alla tillgängliga resurser. Det ger resultat, kommenterar Stefan Wickberg, presstalesperson för polisen i Bergslagen.

25 november 2021 klockan 10:59 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Trafikolycka med flera fordon utanför Frövi
UPPDATERAD. En trafikolycka med en personbil och lastbil inträffade på torsdagsmorgonen strax utanför Frövi. Dessbättre skall inga personskador ...
25 november 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Apoteket rånat: ”Kommit över mediciner”
Just nu pågår en polisinsats i centrala Lindesberg. Detta sedan personalen på Apoteket Hjärtat utlöst överfallslarmet. - Just nu finns ingen ...
25 november 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Ny mobilapp ska göra bion tillgänglig för flera
Lindesbergs Bio har nyligen köpt in och installerat en ny tillgänglighetslösning som ska underlätta biobesöken för personer med till exempel syn...
24 november 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-11-23

2021-11-22

2021-11-22

2021-11-21

2021-11-20

2021-11-20

2021-11-19

2021-11-19

2021-11-19

2021-11-18

2021-11-18

2021-11-17

2021-11-17

2021-11-16

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-12-06 15:54