Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Tolv läkare: ”Vi måste rädda Lasarettet i Lindesberg”

INSÄNDARE/DEBATT: Varför Andreas Svahn och Karin Sundin skapade ni ett problem som inte fanns?

År 2018 var ett betydande år för Lindesberg. I den återkommande nationella patientenkät som Sveriges regioner i samverkan genomför fick Lindesbergs lasarett högst poäng. Resultatet används för att förbättra och utveckla vården ur ett patientperspektiv, samt vara ett underlag för jämförelser mellan vårdenheter och ett redskap för styrning och ledning. Samtliga regioner deltar.

Samma år kom vårt lasarett på femte plats av 46 sjukhus i den rankning som Sveriges Yngre Läkares Förening gör varje år. Den granskar med ett stort antal variabler kvaliteten i den tjänstgöring som läkarna under sin utbildning gör för att kunna få legitimation. Anställningen benämns Allmäntjänstgöringen (AT). Läkarnas egen mätning är den enda kvalitetsmätning av denna utbildning som görs. Mätningen ska ses som ett konstruktivt verktyg för arbetsgivarna. Tjänstgöringstiden varierar mellan 18 och 21 månader. Den görs sedan den blivande läkaren genomgått en 5 till 5,5 år lång utbildning på ett universitets läkarprogram. Därefter vidtar en specialistutbildning som tar fem år. Den totala utbildningstiden är således cirka 12 år.

Dessvärre är det en brist på utbildningstjänster och väntetiden på en AT kan vara ett år. Behovet av allmänläkare är stort i Sverige. Alla regioner bör medverka till en ökning av denna utbildning. Av 2018 års mätning av lasarettets produktion framgår att 13 543 besök gjordes på dess akutmottagning. 6 497 undersöktes av medicinjouren och 7 046 av den gemensamma kirurg- och ortopedjouren. Ser vi på tiden mellan 17.00 och 07.00 hamnade 2 487 på medicinsidan och 2 585 på kirurg-/ortopedsidan. Mellan 24.00 och 07.00 kom 1 272 till medicin och 1 175 till kirurg/ortoped.

Man tycker att arbetsgivaren så långt borde ha varit synnerligen nöjd. Men så startade ett förändringsarbete som visade sig vara deletärt för lasarettet i Lindesberg. Regionens hälso- och sjukvårdsnämnd beslöt den 25 september 2019 att minska jour- och beredskapslinjer. Tjänstemännen beslöt att lägga besparingarna på primärjouren i kirurgi/ortopedi i Lindesberg. Motiveringen var att det endast gjordes 26 operationer nattetid per år. Vi har talat med många nämndledamöter. Det visar sig att de hade bibringats den uppfattningen att dessa 26 operationer var det enda som jourhavande kirurg-/ortopedläkare sysslade med. Ingen i ledande ställning hade talat om övriga besök och vilka åtgärder dessa hade krävt. En del hade lett till inläggning. Inget hade sagts om bevakningen av inneliggande patienter. Det finns en ursäkt för okunskapen. Materialet till mötet omfattade 2 040 sidor. Att tillgodogöra sig dessa är orimligt att begära. Den tänkta besparingen skulle bli 2 miljoner kronor.

Indragningar på lasarettets akutmottagning och kirurgiska klinik har diskuterats upprepade gånger sedan 1980. Vi har i denna omgång deltagit i en intensiv debatt under två år. Ledande politiker och tjänstemän har efter hand presenterat nya argument för reduceringen. S, C och KD har stått fast vid beslutet om en indragen primärjour i kirurgi nattetid.

Lasarettets enastående framgångar i vård och utbildning har lämnats utan hänsyn. Under den senaste helgen har man i Örebro haft en fredsvandring. Årets tema var demokrati. Enligt Julia Grafe i NA den 20.10 är ett sätt att se på demokrati ett forum där allas röster blir hörda. I februari 2021 skrev Socialdemokraternas partisekreterare att allas engagemang spelar roll och att varje namnunderskrift har betydelse. PRO i Lindesberg samlade namnunderskrifter till förmån för kirurgakuten i Lindesberg. På tre dagar fick man 13 000 underskrifter.

I företagsrankningen 2020 kom Lindesberg på plats 283 av 290 företag. Fler än 1 500 företag har gemensamt framfört behovet av att ha en fungerande kirurgakut dygnet runt. Vare sig PRO´s namnunderskrifter eller företagarnas åsikter har kommenterats i Örebro. Våra påpekanden att bilkörning i vårdsammanhang är kostsamt och producerar mycket koldioxid har inte varit intressant. Men nu har Andreas Svahn med sträng min i TV den 14.10 påpekat att nu måste bilåkandet minska. Den 19.10 berättade Karin Sundin att regionpersonalens minskade bilåkande sista året har sparat 25 miljoner kronor. Det stöder vår uppfattning att den goda vården som har givits i Lindesberg ska fortleva.

Vid våra träffar med politiker de sista åren har många hållit med om att problemet på akuten måste lösas. Men på ett annat sätt säger de. Men de har inte talat om vilket problemet är.

Det är vår övertygelse att trixandet med akutmottagningen ytterst syftar till att lägga ner akutsjukhuset såsom har varit fallet för 47 andra sjukhus i landet under några årtionden. Det förslag till förändring som ska tas av Hälso- och sjukvårdsnämnden den 28.10 syftar inte till att återställa den funktion som sjukhuset hade 2018. I beslutsunderlaget påpekas om och om igen att det bara gäller enklare problem. Bland oss som undertecknat denna skrivelse finns flera med erfarenhet som klinikchefer och i andra ledningsfunktioner såsom anmälningsläkare. Vi har inte haft problem beroende på att vi haft AT-läkare i jourlinjen.

Vi vill inte att folk ska behöva sitta hemma och fundera på om åkomman är enklare eller ej. Det avgörs vid telefonsamtal, i ambulansen eller på akutmottagningen. Vid behov sänds patienten vidare såsom det alltid varit. Det är ett relativt litet antal patienter som opererats i Lindesberg på natten. Det beror på personalens goda omdöme och borde prisas av politikerna – inte tvärt om.

Vi är införstådda med att all verksamhet, även den på sjukhuset måste kunna genomgå förändringar. Förändringar på sjukhuset ska diskuteras i Hälso- och sjukvårdsnämnden den 28.10. Ett utökat antal vårdplatser är bra, men måste innebära ett reellt tillskott. Det får inte innebära att man döper om befintliga men kraftigt underbemannade resurser. Samma gäller förslaget om ett mobilt team.

Det lagda förslaget leder i övrigt till en ytterligare splittring av sjukhuset. Det blir därmed lättare att läggas ner. Vi tror inte på till intet förpliktigande ord. Vi tror på verkligheten först när vi ser den.

Lindesberg 2021-10-26
Ingemar Engstrand, Peter Jilke, Fredrik Krook, Anders Berg, Birgitta Sternberg, Göran Ermedahl, Marie Brix Schou, Mars Ericson, Mogens Brix Schou, Per Zetterlund, Staffan Sternberg och Göran Falck.

Alla pensionerade läkare som tjänstgjort i Bergslagen.

Publicerad 28 oktober 2021 klockan 10:05

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivfoto: Fredrik Norman

Gamla skolprylar efterlyses inför inflytt i Kristinaskolan

Med knappt en vecka kvar tills den gamla Kristinaskolan får sina allra första hyresgäster, efterlyser fastighetsägaren prylar med koppling till skolverksamheten som än gång huserade i byggnaden.
– Det vore roligt med exempelvis lite fina bilder från förr att hänga upp i trapphuset, så man får den här känslan från skolan, säger Ann-Louise Hytter från Lindesbergs Fastigheter.

24 maj 2024 klockan 11:31 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Det gästande BK Ett Fyra var för stabila under torsdagen. Trots att gästerna släppte in tre snabba mål så åkte man hem med tabellpoängen. Foto: Timmy Lundegård

Nykomlingarna bröt IFK Lindesbergs segersvit

Under torsdagskvällen bröts IFK Lindesbergs långa segersvit på hemmaplan inom Division 5, där det slutade med åtta raka triumfer. Seriens nykomlingar BK Ett Fyra visade sig stabila mot det skadedrabbade IFK Lindesberg, som ändå stod för en rejäl insats inom matchens sista kvart när de ändrade 0-5 till 3-5.
– Jag är kluven över dagens match, säger Niklas Christensson.

23 maj 2024 klockan 22:34 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Harmoni efterlyser nomineringar till årets Kulturstipendium

Nu är det dags att nominera kandidater till Manskören Harmonis årliga Kulturstipendium. Detta ...

bildspel LindeDagen 2024: En Solig Succé

Den åttonde upplagan av LindeDagen bjöd på en minnesvärd dag fylld med aktiviteter, uppträdanden, provsmakningar och ...

Bäver orsakade brand utanför Lindesberg

Strax innan 16-tiden på onsdagseftermiddagen larmades Nerikes Brandkår till Västra Bor, mellan Lindesberg och Vedev...

Trots ett tidigt 0-1, så slutade den senaste hemmamatchen med seger. Då mot det rutinerade IFK Örebro, nu gästas Fritidsbyn av nykomlingarna Ett Fyra. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Inför IFK-BK Ett Fyra: ”Gäller bara att få allt att sitta”

Det är ett skadedrabbat men hemmastarkt IFK Lindesberg som tar emot nykomlingarna BK Ett Fyra under torsdagen. Även om bortamötet mot topptippade Laxå slutade med en 4-0-förlust, där IFK Lindesbergs skadebänk var en stor orsak till förlusten så är det optimistiska tankar från hemmalaget.
– Vi är ett bra lag, det gäller bara att få allt att sitta, säger Martin Eriksson.

22 maj 2024 klockan 17:08 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Ida Lindkvist

Brand vid Prästryggens camping i Frövi

UPPDATERAD. Strax innan tiotiden på onsdagsförmiddagen larmades räddningstjänst, polis och ambulans till Prästryggens camping i Frövi, där en brand brutit ut i ett omklädningsrum.
– Räddningstjänsten är framme på plats tillsammans med ambulans, och ska påbörja släckning, uppger operatör vid SOS Alarm som svarar för Räddningsregion Bergslagen.

22 maj 2024 klockan 10:45 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Polisen lanserar kampanj för att informera unga om penningtvätt
Bedrägerier med hjälp av penningtvätt ökar i Sverige, även bland ungdomar under 18 år. Därför lanserar nu Polismyndigheten en kampanj för att...
21 maj 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Stort intresse för nya cykelleder i trollskogarna
Genom djupa trolska skogar, på rullstensåsar, längs sjöar och gamla gruvhål går den helt nya cykelleden som bjuder på ett riktigt äventyr för...
21 maj 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Anna Bernholm hyllades under Judofestivalen
Efter en lång och mycket framgångsrik karriär som en av världens bästa kvinnor inom judon, bestämde sig Anna Bernholm i februari att lägga drä...
20 maj 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Ali Hayjiev från Frövi judo lyckas med ett snyggt kast. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Judofestivalen slog nytt rekord – igen

Frövi judos omåttligt populära evenemang Judofestivalen slog storartat rekord, när man i helgen välkomnade mer än 900 aktiva från hela Sverige till Lindesberg arena. Med ett strålande solsken och högsommarvärme blev det en magisk inramning på festivalen, som bjöd på aktiviteter från morgon till kväll.

20 maj 2024 klockan 10:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Real News blev tävlingsdagens första vinnare bland varmbloden. Treåringen har en framgångsrik syskonskara och kan mycket väl bli att jämföras med dessa i framtiden. Foto: Timmy Lundegård

Blandade händelser på ett varmt Fornaboda

Eftermiddagen på travet bjöd verkligen på en blandning av allt det goda. Alla typer av travlopp visades upp på Fornabodas tävlingsoval i det stekheta vädret, som lockade till sig drygt 180 personer till publikplatsen. Flera fina klasshästar visade upp sig i solen, med flera kändare kusk- och tränarnamn på besök. Framåt tävlingarnas slut så uppstod däremot en olycka, vilket gav tävlingarna en tråkigare avslutande ton.

19 maj 2024 klockan 22:17 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Klockars efter beskedet från LPO: ”Deras fria vilja”

Det politiska styret i Lindesberg är inte längre i majoritet efter att LPO lämnade beskedet ...

LPO avslutar samarbetet med majoriteten – blir vågmästare

Efter knappt 17 månader vid makten har det nya majoritetsstyret i Lindesbergs kommun gått i ...

bildspel Sommarkänsla när Kullgatan dukade upp för Vårmarknad

För andra året i rad hölls Vårmarknaden på Kullgatan 1 under onsdagen - ett efterlängtat evenemang...

Många ville ta bild med gymnasiechef Staffan Hörnberg. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Glammigt och känslosamt när årets idrottsprestationer prisades på Lindeskolan

Judodräkter, hockeyskydd och fotbollsskor fick ge plats åt stiliga kostymer och vackra klänningar, när årets Idrottsgala gick av stapeln på Lindeskolan under onsdagskvällen. En gala där årets främsta prestationer bland eleverna på Idrottscollege utsågs, under mycket festliga och glammiga former. Det finaste priset, Årets Idrottare, tilldelades i år Algot Eknor Grönlund, för sina framgångar inom armbrytningen.
– Det känns jättebra, jag skulle ljuga om jag sade något annat, säger han efter prisutdelningen.

15 maj 2024 klockan 22:28 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

JUST NU: 10-tal lösa småhundar har observerats i trakterna av Grönbo

Under två dagars tid har en boende i trakterna av Grönbo i Lindesbergs kommun ...

Ekonomiskt mörker tvingar till besparingar: ”Dystra besked”

Under en pressträff på tisdagseftermiddagen meddelade Tillväxtnämnden att man tagit ...

Nya sparförslaget: Avveckla förskolor

Barn- och utbildningsnämndens arbete med att nå en budget i balans fortsätter, och under måndagens sammanträde kom ...

bildspel Vänskap över gränserna under helgens judoevenemang

Under den gångna helgen genomfördes årets upplaga av Swedish A-judo Open i Lindesberg Arena. Ett ...

bildspel 40 år senare – Bilsport följer upp klassiskt reportage i Lindesberg

Det har gått fyrtio år sedan tidningen Bilsport besökte Lindesberg för att göra ...

bildspel Bildspecial: 149 ögonblick från cruisingen

Gatorna i centrala Lindesberg fylldes under lördagen av ljuv motorsång, glädje och gemenskap när årets Vårmö...

Helena och Christer Lassis från Smedjebacken visade upp sin Dodge Coronet R/T från 1968. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Bildspecial: Vårmönstring 2024

Under en strålande sol samlades mängder med människor vid årets Vårmönstring. På Lindeskolans grönområde syntes blankpolerade bilar och motorcyklar så långt ögat kunde nå – och stämningen var minst sagt på topp. LindeNytt var på plats och fångade flera härliga ögonblick från utställningen som vi delar med oss av i bildspelet ovan.

11 maj 2024 klockan 17:18 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Tågtrafiken stoppad på grund av brand
Just nu (kl. 12.22) är tågtrafiken stoppad i Frövi med anledning av en gräsbrand som härjar längs spåret.
11 maj 2024 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Skogsbrand var gräsbrand
UPPDATERAT KL. 12.19. Som tidigare rapporterat, har Nerikes Brandkår larmats ut till ett område i Östra Löa under lördagsförmiddagen. Initialt ...
11 maj 2024 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Festhelg stundar – polisen skickar upp drönare över Lindesberg
Vårmönstring, cruising och musikfestival på ett och samma bräde - då rustar polisen för att kunna bevaka större områden än vad som är mö...
10 maj 2024 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-05-10

2024-05-10

2024-05-09

2024-05-09

2024-05-08

2024-05-08

2024-05-08

2024-05-07

2024-05-06

2024-05-03

2024-05-02

2024-05-02

2024-05-01

2024-04-30

2024-05-24 18:29