Genrebild. Foto: Timmy Lundegård

Tolv Lindevinnare på årets travgala!

Precis som tidigare säsong, så höll Örebrotravet och Fornaboda sin gemensamma travgala digital. Trots att publiken fick följa den årliga galan vid sina skärmar, så kunde de följa Fornabodas 12 pristagare. Kopparbergstränaren Jimmi Ehlers tog åt sig flest titlar, medan b-tränaren Jan Gustafsson tog åt sig av den största titeln: Årets Häst.

I början av året, när Coronapandemins läge ännu var ostabilt, tog Örebrotravet beslutet att ta det säkra före det osäkra och valde att ännu en gång göra den gemensamma travgalan digital.

Trots några tekniska småproblem med varierande volymnivåer, så kunde galakonferenciererna Mårten Eriksson och Christoffer Wickman ropa ut vinnarna i samtliga kategorier. Livesänt från Örebrotravets publikbar, Najo Bar.

För de Fornabodatränade hästarna har det varit en fin säsong som skulle belönas. Tillsammans har de Linde-tränade hästarna gemensamt sprungit in 44 segrar, vilket har resulterat till 3,9 miljoner kronor som de tävlande stallen fått dela på.

Även om Jimmi Ehlers blev Fornabodas största titelplockare, med tre titlar till stallet, så blev kallblodstränaren Lovisa Canneryd den mest överraskade. Detta efter att hon först fått se sitt kallblod Oss Can bli Årets Kallblod, för att senare se sig själv bli Årets B-tränare.

– Att bli Årets B-tränare, det såg jag faktiskt inte komma, säger Lovisa.

Det är inte första gången som Lovisa Canneryd blir Årets B-tränare, här från 2020. Foto: Örebrotravet

26-åriga Lovisa Canneryd från Kopparberg tog över styvpappans travrörelse 2016, sedan dess har framgångarna kommit som på löpande band. Förutom en V75-seger med Rus Can under 2017, så blev det en andra plats bakom elithästen Månprinsen A.M. under 2019 med samma kallblod.

– Sedan jag tog över mammas och styvpappans hästar, så gjorde jag ju det först i ett och ett halvt år innan jag började jobba skift i mitt nuvarande jobb som truckförare. Så nu kör jag både truck och tränar hästarna. Det är klart att det blir mycket, det är ju som att ha två jobb. Samtidigt får man bra hjälp av familjen, berättar Lovisa under galan.

Även Årets Kallblod Oss Can har haft fina framgångar. Under 2021 blev det dubbla segrar, där en av segrarna värmer lite extra.

– Största höjdpunkten under året för Oss Can var när vi vann på Rättvik i somras. Det loppet var lite roligt, för då hade han vunnit på Romme veckan innan vi skulle starta på Rättvik och då skulle vi tävla mot min gamla chef som hade en häst med åtta raka segrar. Så jag sade till honom att ”jag är väl tvåa bakom dig” och sen få slå honom var lite roligt faktiskt.

Arkivbild på Årets Kallblod, Oss Can. Foto: Timmy Lundegård

Final Dream blev Årets Häst: ”Vi försöker att hålla den nivån som han har”
Det tyngsta priset, Årets Häst, gick däremot till tandläkaren Jan Gustafsson. Hans egenägda valack Final Dream närmar sig högsta klassen inom travsporten och stod för heroiska insatser under 2021.

Främst noterbart var ett lopp på Solvalla, där han bara var en halslängd ifrån att segra över en potentiell Elitloppsdeltagare, Admiral As.

– Det loppet på Solvalla under fjolåret var nog något av de bästa loppen som han har gjort i sin karriär. Känslan från min vinkel från stallbacken var att när han började närma sig den ledande elithästen, att han utmanade honom hela vägen i mot mål. Örjan (Kihlström som körde Admiral As) fick i alla fall göra vad han kunde för att hålla sig undan, säger Jan i en livesänd telefonintervju.

Final Dream blir Årets Häst. Foto: Skärmdump från den livesända galan.

– Det har varit jätteroligt att vara med på den här resan men jag hoppas såklart att han kan vara med något år till. Men det är klart att han börjar bli till åren, han är ju nio år i år. Med tanke på att han har gjort 101 starter så kan jag däremot inte säga att man märker några ålderskrämpor på honom. Samtidigt kan man inte begära att han ska bli bättre i den här åldern, utan vi försöker att hålla den nivån som han har.

Årets häst, Final Dream, tjänade 162 500:- under året i Jans träning på sju starter. Trots att det bara blev en seger så fick man 43% av rösterna från Linde Travklubbs röstande medlemmar.

Galans vinnare:
Årets 3-åring:
Eleganten Indika (Tränas av Kåre Axelsson)
Nominerade: Cheeky Doc & Vivacious (Malin Hurtig)

Årets 4-åring:
Certainly (Tränas av Jimmi Ehlers)
Nominerade: Ceboruco (Jimmi Ehlers), Chip Mc Kei’em (Thomas Lönnström) & Halle Westwood (Jimmi Ehlers)

Årets Äldre: Final Dream (Tränas av Jan Gustafsson)
Nominerade: Danois Simoni (Jimmi Ehlers) & Vici Supreme (Kåre Axelsson)

Årets Kallblod: Oss Can (Tränas av Lovisa Canneryd)
Nominerade: Arragon (Hans Pettersson), Ils Can (Lovisa Canneryd) & Komnes Gigant (Hans Källgren)

Årets B-tränare: Lovisa Canneryd
Nominerade: Kåre Axelsson, Jan Gustafsson, Kerstin Hell & Thomas Lönnström

Årets häst: Final Dream (Tränas av Jan Gustafsson)
Årets kusk: Jimmi Ehlers (Nominerad: Kenneth Gorski)
Årets tränare: Jimmi Ehlers
Årets montéhäst: Vincitori Indika (Tränas av Kåre Axelsson)
Årets komet: Simon Gorski
Årets Ponnykusk Kat. A: Isabella Jansson Wiklund
Årets Ponnymontéryttare: Sigrid Hurtig
Hedersomnämnande: Isabella Jansson Wiklund (Vinnare av Ponny-SM)

Publicerad 20 mars 2022 klockan 10:42

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Sara Aspling och Kim Ryynänen kommer finnas på plats under söndagens trivseldag. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Trygg Vuxen bjuder in till trivseldag

I julas agerade Sara Aspling och hennes vänner i Trygg Vuxen jultomtar, då de delade ut julklappar till ett flertal av kommunens ungdomar. Nu har tomtekostymen bytts ut mot sommarkläder när föreningen bjuder in till en trivseldag där ungdomar och vuxna kan finna gemenskap och samtidigt utmana varandra i olika lekar.
– Man måste ju starta någonstans och vi kan bara hoppas att så många som möjligt kommer, säger Sara.

24 juni 2022 klockan 11:47 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

På midsommardagen är det dags för karneval i Ramsberg. Foto: Privat

Ramsberg blåser nytt liv i midsommarkarnevalen

Efter ett långt pandemiuppehåll kan nu Ramsbergs idrottsförening äntligen bjuda in till sin traditionsenliga karneval som tågar genom byn på midsommardagen. Festligheterna fortsätter sedan en bit in på kvällen vid festplatsen med musikunderhållning, café och olika typer av lotterier.
– Eftersom vi inte har någon anmälan har vi inte en aning hur många bidrag det blir, det kan bli alltifrån ett till tjugo, skrattar Hanna Toumisto, ordförande i föreningen.

23 juni 2022 klockan 13:22 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ny satsning ska hjälpa barn i sitt sorgearbete

En undersökning gjord av Kantar Sifo visar att 9 av 10 vuxna tycker att barns sorg är ett viktigt ämne att ...

Charlottes sommartips till nya och gamla hundägare

Det har gått närmare två år sedan Charlotte Lundell tog över husdjursbutiken Kotten & Co efter Sara ...

Man allvarligt skadad efter att ha klämts fast under träd

En man i 70-årsåldern har förts med ambulans till sjukhus med allvarliga skador sedan denne klä...

Arkivbild: LindeNytt

Midsommarfirandet i parken är inställt

Lindesbergs folkdansgille är den förening som sedan 50-talet varit med och arrangerat det traditionella midsommarfirandet i Oscarsparken, Lindesberg. Arne Evertsson är en av medlemmarna och har själv medverkat under de senaste 50 åren. Men den här sommaren blir det inget. Han berättar för LindeNytt, att man i år helt enkelt inte har fått ihop tillräckligt med folk för att kunna genomföra evenemanget.
– Jag vet inte om det beror på pandemin, men det verkar som att folk har skaffat andra vanor, förklarar han.

21 juni 2022 klockan 15:26 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Här kan du fira midsommar i Lindesbergs kommun

Midsommaraftonen närmar sig och även om några platser i år inte kommer att hålla något firande, så finns det fortfarande många valmöjligheter för den som vill uppleva det traditionella firandet. LindeNytt har listat de platser som just nu har kommit till vår kännedom.

21 juni 2022 klockan 15:24 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Fiske drog upp en vinnarfisk
I lördags arrangerades Fiskets Dag i Dalkarlshyttan. Arrangören, Lindessjöns FVO, summerar tillställningen som den bästa någonsin sett till ...
21 juni 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Storbackas svar till moderaterna: ”Jag kommer fortsätta bry mig”
INSÄNDARE/DEBATT: Kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka (S) svarar på moderaternas debattsvar som publicerades under måndagen i LindeNytt.
21 juni 2022 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Fina resultat för Frövi Judo på Special Olympic Games
4 guld, 3 silver och 1 brons blev resultatet för Frövi Judo efter helgens Special Olympic Games som gick av stapeln i Malmö. Tävlingen, som är ...
20 juni 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Moderaternas svar: Storbacka har inget mandat!

INSÄNDARE/DEBATT: Det är intressant hur kommunpolitikern Bengt Storbacka försöker att rikta fokus mot privatiseringar istället för att prata om de verkliga problem som råder på det sjukhus som finns i hans kommun. Storbacka vill hellre prata om hur det ser ut i andra regioner, inte minst i Stockholm. I sammanhanget kan man då påpeka att Region Stockholm har kortast operationsköer i landet. Faktum är att Bengt Storbacka inte har något mandat när det kommer till sjukvården i regionen utan det är hans partikollegor Andreas Svahn och Karin Sundin som har det. Samma S-regionpolitikerna som stängde nattakuten för något år sedan.

20 juni 2022 klockan 10:56 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

En färgsprakande kostymrepetition pågår i Gammelbo. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Inför premiären av Korpspelen – få en glimt av skådespelet redan nu

Just nu pågår de sista repetitionerna för fullt inför Bergslagens Spektakelteaters hittills största uppsättning Korpspelen. Vid den unika spelplatsen inuti Aerodromen i Gammelbo har skådespelarna samlats för att genomföra den första kostymrepetitionen.
– Det är en oerhört rolig, fantastisk och unik ensemble som jag fått möjlighet att jobba med, utbrister regissören Stefan Jansson glatt när LindeNytt kommer på besök.

18 juni 2022 klockan 13:01 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Marina fångar historiens vingslag i Stripa

Under sex veckor har Marina Jacob och Isabella Mazzanti arbetat som gästkonstnärer i Lindesbergs kommun, som en del...

Den som drar upp störst fisk vinner – ett kräftland

Lördag 18 juni arrangeras Fiskets Dag i Dalkarlshyttan. Som vanligt är det Lindessjöns FVO som hå...

Säsongens första hemmaseger är säkrad!

Trots en hel del teknikproblem under torsdagens lunchtävlingar så fick Fornabodapubliken ta del av säsongens fö...

Annons

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Martin på Råsvalen för tredje sommaren – ställer upp storbildsskärm i Gusselby

Det blir en tredje sommar med Martin Almgren på Råsvalens vatten, när man den 16 juli återigen bjuder in till en kvälls flytande konsert. Nytt för i år är att även besökare utan båt har möjlighet att se framträdandet, då man kommer att ställa upp en storbildsskärm och högtalare vid Gusselby Annorlunda.
– Folk som inte har båt, men som ändå vill se konserten, kan åka dit, säger Martin.

16 juni 2022 klockan 14:00 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Flera bränder på kort tid oroar: ”Har polisanmälts”

Under onsdagen upptäcktes en rökpelare i ett skogsparti i anslutning till industriområdet i...

Ingen torka för ”Leda och svanen” i sommar

Den av många uppskattade fontänen på Rådhustorget, föreställande Leda och svanen ur grekisk ...

SHRA tar dragracingen åter till sitt ursprung med ”Bergslagens Snabbaste”

Den numera klassiska dragracingtävlingen Linde Open förblir liggande i ...

bildspel Solig aktivitetsvecka lockar till lek och skratt

Det fullkomligt bubblar av skratt och lek vid det lilla grönområdet på Björkhyttevägen där LIBO fram till ...

Full fart för Lilla Logen: ”Över förväntan”

Närmare tre månader har passerat sedan Lindegårdens Värdshus försattes i konkurs, men tiden ...

Dialog om slumpvisa drogtester och narkotikahund på Lindeskolan

Under en pressträff på måndagen presenterade Barn- och utbildningsnämnden några utvalda ...

Koppartornet på Kaninholmen i Frövi är förlagan till det nya insektshotellet. Foto: Camilla Lagerman

Frövis nya hotell för pollinerare invigt – föreställer välkänt torn

I höstas inkom ett medborgarförslag till Lindesbergs kommun, som föreslog att det skulle byggas insektshotell för främja den biologiska mångfalden. Resultatet blev att utlysa en tävling där medborgarna fick lämna förslag på vilka byggnader i kommunen som skulle komma att gestaltas som insektshotell. Under måndagen avtäcktes det vinnande bidraget, föreställande Koppartornet på Kaninholmen i Frövi, som fått sin plats utanför äldreboendet Tallen.

13 juni 2022 klockan 15:42 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Personbil i diket efter att ha kört in i mitträcke på R50
En singelolycka har inträffat på riksväg 50 i höjd med Södra Måle, strax söder om Lindesberg.
13 juni 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Lions loppis genererar stödpengar – nu efterlyses fler bidragssökande
Väl synlig från riksväg 50 i Vasselhyttan ligger den välbesökta loppisladan som drivs av Lions Club Storå. Här går att fynda möbler, husgerå...
13 juni 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Premiär för Ort 12 – Stripabryggeriets nya pilsner
I samband med Stripabryggeriets pubkväll på fredagen så lanserade man den helt nya ölen Ort 12. En öl som enligt delägare Jan Magnusson på...
11 juni 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-06-11

2022-06-10

2022-06-10

2022-06-10

2022-06-09

2022-06-09

2022-06-08

2022-06-08

2022-06-07

2022-06-06

2022-06-06

2022-06-06

2022-06-06

2022-06-05

2022-06-24 22:17