Travpubliken är tillbaka!

Det bjöds på en riktig sommarvärme och trippla banrekord, när hundra personer fick fira Sveriges Nationaldag på Fornabodas publikplats. Ett insläpp av publik var högt uppskattat bland den deltagande publiken, men även av de aktiva kuskarna.
– Det blir faktiskt roligare i loppen, säger Carl-Erik Lindblom.

Tack vare de lättade restriktionerna så ökades möjligheterna att få bjuda in travälskande publik till Fornabodas travtävlingar.

I tisdags publicerade Fornaboda Travbana att man skulle släppa entrébiljetter inför det årliga nationaldagstravet, hundra till antalet. Enbart förhandsköp gällde, där försäljningen gick snabbt och redan på onsdagsförmiddagen var samtliga biljetter slutsålda.

– Det är helt underbart! Vi har väntat på att få köpa biljetter i princip sedan de stängde igen under fjolåret, berättar Veikko Niskanen som var en av de glada som hann med att köpa en inträdesbiljett.

– Det är det här som är trav på riktigt. Fornaboda är landets vackraste travbana så det känns helt underbart att få komma och kolla på trav här igen. Det blir lite mer riktigt, säger travälskaren Veikko som även delade med sig av sin tidiga vinnare:

– Vinnaren är klar, ”Calle” Lindbloms häst i första loppet. Den såg laddad ut i bilprovstarten timmen innan första start och kom iväg bra, så den tror jag stenhårt på.

Veikko Niskanen var tidigt på plats för att se värmningarna. Foto: Timmy Lundegård

Precis som Veikko hade listat ut, så var ”Calle” lösningen i det första loppet! Efter ett invändigt smyglopp så kunde Fornabodas forna championkusk, hitta ut innan upploppets början där man säkrade segern.
Loppet var skrivet för kuskar som körde högst 30 lopp under fjolåret, där vinnarkuskens höga körrutin blev en nyckel i segern.

– Kuskarna i loppet är ännu rätt gröna. Många verkade tro att de är världsmästare med bästa hästen och att man kan trycka lite hur som helst. För min del var det med andra ord bara att sitta still i båten där invändigt, så brukar luckan komma när de andra har kört färdigt, sade Carl-Erik Lindblom om loppet.

Efter över ett år med tomma publikplatser, där hela fjolårssäsongen kördes utan publik, så erkände ”Calle” att även han var nöjd att se folk på publikplats.

Rikard N Skoglund. Foto: Timmy Lundegård

– Det märks faktiskt att det var lite publik och det blir faktiskt roligare i loppen, när man märker av att det finns folk på publikplats. Det är bara synd att de inte släpper in fler än hundra på Fornabodas stora publikplats, men det är klart att det är kul med de som finns på plats.

Även stjärnkusken Rikard N Skoglund gästade Fornaboda under nationaldagen, och tyckte även han att publiken gjorde skillnad.

– Man har som blivit van med att det är folktomt så när bara en person applåderar, så reagerar man direkt vilket är jätteroligt. Man uppskattar folket på ett helt annat sätt än när vi körde innan pandemin, då tror jag mest att vi tog dem för givet. Det är jätteroligt att vi får köra med publik igen och jag hoppas att det hela släpper snart, så att vi får köra med högre publikantal. Man får hoppas på att travabstinensen sitter kvar när de öppnar upp.

Kallblodsskräll: ”Jag förstår att spelarna inte var med på noterna”
Med tävlingarna igång så bjöds publiken på fina tävlingar. Nio lopp avverkades där man bjöd på tre nya banrekord.

Det första rekordet kom från den fyraåriga valacken Esplanad, som segrade det tredje loppet på mycket snabba 1.13,9 med voltstart på distansen 2140. Senare skulle Smaragd Norrgård springa hem ett banrekord, där man passerade 1.12,0 på kort distans. Ett banrekord för klassen, femåriga ston.

Däremellan, var det tänkt att publiken skulle få beskåda den tidigare kriterievinnaren Inti Boko. Istället fick man ta del av ett banrekord för femåringar, efter att Island Life segrat på målfoto.

– Hästen har gjort två riktigt bra starter mot slutet och var jättebra även idag, samtidigt hade vi såklart lite tur i att Inti Boko inte kom till start. Vi fick även lite flyt i slutsvängen, där ett galopperade ekipage stannade upp de utvändiga ekipagen i spåren. I övrigt gör hästen en jättefin prestation, meddelar kusken Dwight Pieters.

Det blev en upploppsstrid i det femte loppet, där Island Life (nr 5) segrade. Foto: Timmy Lundegård

Tidigt under tävlingsdagen kördes ett lopp för hästar som aldrig segrat. Maidenlopp som det även kallas, garanterar glädje då den vinnande hästen tar sin första seger i karriären. Även denna gång blev det glada miner, där Peter Ådefors körde in en seger med sexåriga La Brebro.

– Det var en jätterolig seger. Vi anmälde hit i försök i att få ett lite snällare lopp, där hästen mest skulle hålla sig i trav, säger hästens värmländska tränare Per-Arne och berättar om hästens bakgrund:

– Hon har haft problem med ett bakben sedan hon var två, vilket har gjort att hon har blivit lite sen till start. Samtidigt sitter nog en del kvar i huvudet om att det ska göra ont, även om det inte längre gör det. Ändå har hon börjat bli bättre, hon går hela vägen in i mål och även om hon inte alltid vinner så plockar hon fina pengar. En sådan häst är väldigt nyttig för en amatörtränare som jag själv.

Även ett lopp för kallblod kördes, där en ny värmländsk seger väntade. Denna gång med den 69-åriga b-tränaren Kristina Larsson, som sänke två sekunder på sin egentränade Lysjö Isa. Trots 38 gånger pengarna på travbanans oddsindikator, så var inte Kristina lika överraskad.

– Jag förstår att spelarna inte var med på noterna. Jag har inte kört så mycket för att ladda från start eller pressa mig framåt för att vinna varje lopp, utan snarare för att ge hästen utveckling. Hästen utvecklas ständigt till en fin tävlingsindivid. Idag kände jag däremot att det var läge att köra framåt, hon har utvecklat en startsnabbhet så det passade bra att köra från start idag.

– Man är aldrig riktigt säker förrän man har passerat mållinjen. Fram till dess så fick jag stödja henne så gott det gick, för att hon skulle hålla travet.

Lysjö Isa tar sin första seger, i tjugonde starten. Foto: Timmy Lundegård

Hos hemmahästarna så gjorde Lauri Mikkola-tränade Candor Hall ett bra lopp i skymundan, där man med Kaj Widell i sulkyn slutade på en delad tredje plats med Erik Berglöfs Test Drive.

– Han får klart godkänt, säger Lauri Mikkola.

– Han gör det bra varje gång och med tanke på att hästen är tretton år så får man inte ha allt för höga krav. Mikkola tränar och håller honom bra, säger kuskande Kaj Widell.

Nationaldagens vinnare:
Lopp 1: Feelgood Pepper – Carl-Erik Lindblom (Emil Engvall) – 4,49
Lopp 2: Senorita Tokyo – Rikard N Skoglund (Timo Nurmos) – 1,39
Lopp 3: Esplanad – Rikard N Skoglund (Timo Nurmos) – 2,42
Lopp 4: La Brebro – Peter Ådefors (Per-Arne Persson) – 11,43
Lopp 5: Island Life – Dwight Pieters (Robert Bergh) – 1,56
Lopp 6: Lysjö Isa – Kristina Larsson – 38,52
Lopp 7: Smaragd Norrgård – Claes Sjöström (Per Lennartsson) – 2,57
Lopp 8: Geisha Brick – Andreas Lövdal (Philip Di Luca) – 73,97
Lopp 9: Rocking Flax – Åke Lindblom – 1,42

Nästa tävlingsdag: Måndag den 14:e juni med första start kl. 12.20.
Biljetter köpes via tickster.com (följ länk) Begränsat antal!

Publicerad 6 juni 2021 klockan 20:11

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Camilla Lagerman

Stor sökinsats efter försvunnet barn: ”Pojken är hittad”

UPPDATERAD KL. 12.27. En större sökinsats efter ett försvunnet barn, inleddes på onsdagsförmiddagen i ett området utanför Lindesberg. Initialt befarades att barnet hade fallit i ett vattendrag i närheten av hemmet. Vid lunchtid kunde dock polisen lämna ett glädjande besked.
– Pojken är hittad, säger Lars Hedelin, polisen i region Bergslagen.

23 juni 2021 klockan 11:20 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Alexander Scharnkes BergslagsBurger och Björn Johanssons En får tacka i nytt samarbete. Foton: Camilla Lagerman

Lokala matentreprenörer i nytt samarbete

För fjärde sommaren i rad säljer BergslagsBurger sina omåttligt populära hamburgare vid den mellersta infarten till Lindesberg. Efter midsommar får den orangea vagnen ett välkommet tillskott då den lokala glassproducenten En får tacka fyller frysarna med sina kalla läckerheter.
– Det känns jätteroligt och jag tror verkligen på det här! säger glasstillverkaren Björn Johansson.

22 juni 2021 klockan 12:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nu öppnar vaccinbokningen för 35-åringar

Under vecka 25 vaccinerar Region Örebro län med totalt 18 000 doser vaccin. Vaccination i fas fyra pågår ...

Felaktigt packade provtagnings-kit kan ha lämnats ut i Lindesberg

Några av de provtagnings-kit som lämnats ut via lådor på tio olika platser i Örebro län...

Hela J18-truppen står samlade Foto: Lindlövens IF

Nystartat juniorlag i Lindlöven

I helgen hade Lindlöven sin första aktivitet, med sitt nystartade J18-lag. För att öka gemenskapen inför sensommarens första träning, arrangerade föreningen en triathlon för de 27 deltagande ungdomarna. Simning, cykling och löpning stod på schemat i det nya juniorlaget, som lockat spelare från flera delar av landet.
– Med lite tålamod så tror jag att det här kan bli bra, säger Max Wigerskog.

20 juni 2021 klockan 15:53 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Butiksägarna Johan Eriksson, Eva Pettersson och Mattias Johansson klär i blått inför måndagens nyöppning. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Hemköp öppnar för nyöppning

Det stora ombyggnadsprojektet närmar sig sitt slut och på måndag öppnar Hemköp dörrarna, för en nyöppning. På grund av coronatiderna så kommer det inte bjudas på någon invigningsshow, men istället bjuds man som kund på den första delen av butikens fyradelarsprojekt.
– Ombyggnaden har varit över förväntan, säger butikschef Johan Eriksson.

18 juni 2021 klockan 16:54 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Polisinsats i centrum – yxbeväpnad man anträffad
UPPDATERAD. En större polisinsats pågick i centrala Lindesberg på fredagsförmiddagen. Insatsen inleddes sedan man hade fått uppgifter om en påg...
18 juni 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Moderaterna: Bemanna akuten i Lindesberg med specialistutbildade akutläkare
Flera av de politiska partierna har uttalat sig i frågan gällande ett återinförande av de nu nedstängda jourlinjerna vid akutmottagningen på ...
18 juni 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Polisen söker naken man som ofredade jordgubbsförsäljare
En jordgubbsförsäljare i Fellingsbro blev under torsdagen utsatt för ett sexuellt ofredande. Den misstänkte, en man, dök upp i bara mässingen ...
18 juni 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

I den gamla Göransonska Gården på Kungsgatan öppnar inom kort Lindesberg Ölhall. Arkivfoto: Fredrik Norman

Lindesberg får egen ölhall – öppnar inom kort

Inom kort blir det åter liv och rörelse i lokalerna som under åren huserat bland annat Lasse Maja och Bistro Bellman. Inom kort öppnar nämligen Lindesbergs egen ölhall på Kungsgatan.
– Jag tror ni kommer trivas i vår miljö, säger restaurangchef Mattias Özer.

17 juni 2021 klockan 12:09 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Hans Andersson

Polisen söker vittnen till rån: ”Gärningsmannen var udda klädd”

För drygt en vecka sedan blev en kvinna rånad på en summa pengar i anslutning till Bergslagens Sparbanks kontor på Kungsgatan 11. Efteråt försvann rånaren på cykel ned mot Strandpromenaden via Södra Torggatan. Polisen vill nu få kontakt med personer som kan ha sett själva rånet eller har sett gärningsmannen före eller efter rånet. Enligt polisen var han nämligen klädd på ett sätt som kanske inte riktigt hörde hemma i en varm sommardag, som denna måndag 7 juni var. Det gör att polisen tror att fler kan ha blivit uppmärksam på honom.
– Det kan ju vara någon som har varit nere på Strandpromenaden den här tiden – och kanske fotat eller filmat och har fått med den här gärningsmannen i bild fast man inte har tänkt på det. Därför går vi nu ut och vädjar till eventuella vittnen att höra av sig, uppger kommissarie Stefan Toll, polisen i Lindesberg.

17 juni 2021 klockan 11:30 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Bergslagens Sparbank och kommunen går in med 200 000 kronor i Mikrofonden

Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse går in med 100 000 kronor i Mikrofonden Mä...

Nytt samarbete ska få fler att vaccinera sig

Då läkaren Per Zetterlund, som arbetar på vaccinationsmottagningen i Lindesberg, insåg att det var problem att ...

Annons


Far och son - men det var inte farsan som drog upp dagens vinnarfirre. Foto: Stefan Nordqvist

bildspel 6-årige Vide blev storfiskaren för dagen

I lördags arrangerades Fiskets Dag, som trots regnskurar blev en solskensdag för bland andra 6-årige Vide Persson, som kammade hem segern i tävlingen ”Störst fisk vinner” med en fin regnbåge. Här visar han upp segerfisken i sällskap med sin pappa Fredrik.

15 juni 2021 klockan 13:56 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Ruttet hö dumpat utanför kommunhuset

UPPDATERAD. Natten till tisdag har någon eller några dumpat stora mängder med ruttet hö utanför kommunhuset i ...

Ulf Lundell till Lindesberg nästa sommar

29 augusti 2020 skulle legendaren Ulf Lundell ha avslutat sin sommarturné i Lindesberg Arena, något som både arrang...

bildspel Fornaboda inledde travveckan

Både antalet hemmahästar och deltagande ekipage var mindre än vanligt, men kvaliteten på måndagens tävlingar höll sig i topp...

Källgården fick efterlängtad grill av Lions

Under måndagseftermiddagen fick äldreboendet Källgården i Lindesberg besök av Lions president Bengt-Göran ...

Politikerna backar ytterligare: Erbjudandet om 10 månaders visstidsanställning kvarstår

Löftet från Lindesbergs kommun om 10 månaders visstidsanställning ...

20 000 vaccindoser till regionen under veckan

Under vecka 24 vaccinerar Region Örebro län med totalt 20 000 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra, d...

Foto: Camilla Lagerman

Bengt Storbacka om Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut

PRESSMEDDELANDE: Regionens Hälso- och sjukvårdsnämnd har beslutat följande angående nattakuten i Lindesberg:
Att uppdra till hälso- och sjukvårdsdirektören att återkomma till hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde i augusti med förslag på åtgärder och utvecklingsarbete för att förbättra invånarnas tillgänglighet till vård nattetid på Lindesbergs lasarett.

14 juni 2021 klockan 09:31 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Sista skolavslutningarna för Kristinaskolan och Stadsskogsskolan
Under fredagen sprang de allra sista eleverna ut på sommarlov från Kristinaskolan och Stadsskogsskolan. Till hösten väntar nya skolor för ...
11 juni 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Bildextra: Studenternas utspring
Trots hårda pandemirestriktioner lyckades Lindeskolans personal arrangera ett studentfirande som var så nära det normala som man kan komma. Under ...
11 juni 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Gamla elever tillbaka i skolan – för sista gången
I en 110 år gammal skola kan man bara tänka sig vilka historier som finns att berätta om människorna som vistats innanför väggarna. Några av ...
11 juni 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-06-10

2021-06-10

2021-06-09

2021-06-09

2021-06-08

2021-06-08

2021-06-07

2021-06-07

2021-06-07

2021-06-07

2021-06-05

2021-06-04

2021-06-03

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-06-23 13:39