Travpubliken är tillbaka!

Det bjöds på en riktig sommarvärme och trippla banrekord, när hundra personer fick fira Sveriges Nationaldag på Fornabodas publikplats. Ett insläpp av publik var högt uppskattat bland den deltagande publiken, men även av de aktiva kuskarna.
– Det blir faktiskt roligare i loppen, säger Carl-Erik Lindblom.

Tack vare de lättade restriktionerna så ökades möjligheterna att få bjuda in travälskande publik till Fornabodas travtävlingar.

I tisdags publicerade Fornaboda Travbana att man skulle släppa entrébiljetter inför det årliga nationaldagstravet, hundra till antalet. Enbart förhandsköp gällde, där försäljningen gick snabbt och redan på onsdagsförmiddagen var samtliga biljetter slutsålda.

– Det är helt underbart! Vi har väntat på att få köpa biljetter i princip sedan de stängde igen under fjolåret, berättar Veikko Niskanen som var en av de glada som hann med att köpa en inträdesbiljett.

– Det är det här som är trav på riktigt. Fornaboda är landets vackraste travbana så det känns helt underbart att få komma och kolla på trav här igen. Det blir lite mer riktigt, säger travälskaren Veikko som även delade med sig av sin tidiga vinnare:

– Vinnaren är klar, ”Calle” Lindbloms häst i första loppet. Den såg laddad ut i bilprovstarten timmen innan första start och kom iväg bra, så den tror jag stenhårt på.

Veikko Niskanen var tidigt på plats för att se värmningarna. Foto: Timmy Lundegård

Precis som Veikko hade listat ut, så var ”Calle” lösningen i det första loppet! Efter ett invändigt smyglopp så kunde Fornabodas forna championkusk, hitta ut innan upploppets början där man säkrade segern.
Loppet var skrivet för kuskar som körde högst 30 lopp under fjolåret, där vinnarkuskens höga körrutin blev en nyckel i segern.

– Kuskarna i loppet är ännu rätt gröna. Många verkade tro att de är världsmästare med bästa hästen och att man kan trycka lite hur som helst. För min del var det med andra ord bara att sitta still i båten där invändigt, så brukar luckan komma när de andra har kört färdigt, sade Carl-Erik Lindblom om loppet.

Efter över ett år med tomma publikplatser, där hela fjolårssäsongen kördes utan publik, så erkände ”Calle” att även han var nöjd att se folk på publikplats.

Rikard N Skoglund. Foto: Timmy Lundegård

– Det märks faktiskt att det var lite publik och det blir faktiskt roligare i loppen, när man märker av att det finns folk på publikplats. Det är bara synd att de inte släpper in fler än hundra på Fornabodas stora publikplats, men det är klart att det är kul med de som finns på plats.

Även stjärnkusken Rikard N Skoglund gästade Fornaboda under nationaldagen, och tyckte även han att publiken gjorde skillnad.

– Man har som blivit van med att det är folktomt så när bara en person applåderar, så reagerar man direkt vilket är jätteroligt. Man uppskattar folket på ett helt annat sätt än när vi körde innan pandemin, då tror jag mest att vi tog dem för givet. Det är jätteroligt att vi får köra med publik igen och jag hoppas att det hela släpper snart, så att vi får köra med högre publikantal. Man får hoppas på att travabstinensen sitter kvar när de öppnar upp.

Kallblodsskräll: ”Jag förstår att spelarna inte var med på noterna”
Med tävlingarna igång så bjöds publiken på fina tävlingar. Nio lopp avverkades där man bjöd på tre nya banrekord.

Det första rekordet kom från den fyraåriga valacken Esplanad, som segrade det tredje loppet på mycket snabba 1.13,9 med voltstart på distansen 2140. Senare skulle Smaragd Norrgård springa hem ett banrekord, där man passerade 1.12,0 på kort distans. Ett banrekord för klassen, femåriga ston.

Däremellan, var det tänkt att publiken skulle få beskåda den tidigare kriterievinnaren Inti Boko. Istället fick man ta del av ett banrekord för femåringar, efter att Island Life segrat på målfoto.

– Hästen har gjort två riktigt bra starter mot slutet och var jättebra även idag, samtidigt hade vi såklart lite tur i att Inti Boko inte kom till start. Vi fick även lite flyt i slutsvängen, där ett galopperade ekipage stannade upp de utvändiga ekipagen i spåren. I övrigt gör hästen en jättefin prestation, meddelar kusken Dwight Pieters.

Det blev en upploppsstrid i det femte loppet, där Island Life (nr 5) segrade. Foto: Timmy Lundegård

Tidigt under tävlingsdagen kördes ett lopp för hästar som aldrig segrat. Maidenlopp som det även kallas, garanterar glädje då den vinnande hästen tar sin första seger i karriären. Även denna gång blev det glada miner, där Peter Ådefors körde in en seger med sexåriga La Brebro.

– Det var en jätterolig seger. Vi anmälde hit i försök i att få ett lite snällare lopp, där hästen mest skulle hålla sig i trav, säger hästens värmländska tränare Per-Arne och berättar om hästens bakgrund:

– Hon har haft problem med ett bakben sedan hon var två, vilket har gjort att hon har blivit lite sen till start. Samtidigt sitter nog en del kvar i huvudet om att det ska göra ont, även om det inte längre gör det. Ändå har hon börjat bli bättre, hon går hela vägen in i mål och även om hon inte alltid vinner så plockar hon fina pengar. En sådan häst är väldigt nyttig för en amatörtränare som jag själv.

Även ett lopp för kallblod kördes, där en ny värmländsk seger väntade. Denna gång med den 69-åriga b-tränaren Kristina Larsson, som sänke två sekunder på sin egentränade Lysjö Isa. Trots 38 gånger pengarna på travbanans oddsindikator, så var inte Kristina lika överraskad.

– Jag förstår att spelarna inte var med på noterna. Jag har inte kört så mycket för att ladda från start eller pressa mig framåt för att vinna varje lopp, utan snarare för att ge hästen utveckling. Hästen utvecklas ständigt till en fin tävlingsindivid. Idag kände jag däremot att det var läge att köra framåt, hon har utvecklat en startsnabbhet så det passade bra att köra från start idag.

– Man är aldrig riktigt säker förrän man har passerat mållinjen. Fram till dess så fick jag stödja henne så gott det gick, för att hon skulle hålla travet.

Lysjö Isa tar sin första seger, i tjugonde starten. Foto: Timmy Lundegård

Hos hemmahästarna så gjorde Lauri Mikkola-tränade Candor Hall ett bra lopp i skymundan, där man med Kaj Widell i sulkyn slutade på en delad tredje plats med Erik Berglöfs Test Drive.

– Han får klart godkänt, säger Lauri Mikkola.

– Han gör det bra varje gång och med tanke på att hästen är tretton år så får man inte ha allt för höga krav. Mikkola tränar och håller honom bra, säger kuskande Kaj Widell.

Nationaldagens vinnare:
Lopp 1: Feelgood Pepper – Carl-Erik Lindblom (Emil Engvall) – 4,49
Lopp 2: Senorita Tokyo – Rikard N Skoglund (Timo Nurmos) – 1,39
Lopp 3: Esplanad – Rikard N Skoglund (Timo Nurmos) – 2,42
Lopp 4: La Brebro – Peter Ådefors (Per-Arne Persson) – 11,43
Lopp 5: Island Life – Dwight Pieters (Robert Bergh) – 1,56
Lopp 6: Lysjö Isa – Kristina Larsson – 38,52
Lopp 7: Smaragd Norrgård – Claes Sjöström (Per Lennartsson) – 2,57
Lopp 8: Geisha Brick – Andreas Lövdal (Philip Di Luca) – 73,97
Lopp 9: Rocking Flax – Åke Lindblom – 1,42

Nästa tävlingsdag: Måndag den 14:e juni med första start kl. 12.20.
Biljetter köpes via tickster.com (följ länk) Begränsat antal!

Publicerad 6 juni 2021 klockan 20:11

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Bo Sjöström med en riktig marknadsdelikatess, nyspunnet socker. Foto: Jennie Larsson

bildspel Inställd Lindemarken födde idé till Ågårdens egna marknad

Lindemarken må ha blivit inställd, men trots det fick de boende på Ågården i Lindesberg uppleva en härlig marknadsdag då personalen på äldreboendet anordade en helt egen variant av den populära tillställningen. Ågårdens marknad fick högsta betyg av dess besökare, och man kan inte annat än ana en ny tradition.

21 september 2021 klockan 16:37 av Jennie Larsson Visa hela artikeln

AnnonsFrövi Judos talanger tilldelas Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium. Foto: Privat

Frövi Judos Ida och Alexander får elitidrottsstipendium

50 aktiva idrottare från hela landet tilldelas Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium 2021–2022, på vardera 50 000 kronor. I listan över de talangfulla idrottarna finns bland annat Alexander Dahlin och Ida Eriksson från Frövi Judo.

21 september 2021 klockan 08:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Odling på schemat för elever på Björkhagaskolan

Sedan i våras genomför Björkhagaskolan i Lindesberg projektet Blomstrande skolgård, som syftar till att ...

Du bestämmer var skåpet ska stå när Erikshjälpen auktionerar

Lotta Sunvisson vill att lindesbergarna hjälper henne att slå rekord, när Erikshjälpen nu ...

Kommunhuset utsatt för ny hödumpning

Under natten mot söndag dumpades ett tiotal balar med ruttet hö på flera platser i Lindesberg, bland annat utanför ...

Arkivbild. Foto: Hasse Persson

Slarvig förlust i den Allsvenska premiären

Premiären i Allsvenskan blev nog inte som LIF Lindesberg hade tänkt sig. Trots en tidig tremålsledning mot Torslanda så började slarvspelet att visa sig, vilket bjöd tillbaka motståndarlaget in i matchen. I den andra halvleken låg LIF dessutom i ett åttamålsunderläge, vilket blev för många mål att hämta in.

18 september 2021 klockan 17:57 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivfoto: Ida Lindkvist

Vaccinering av unga från 12 år inleds efter höstlovet

Barn mellan 12 och 15 år kommer att erbjudas vaccin i höst, det meddelade statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff under torsdagen. Vaccineringen av barn och unga från 12 år kommer att starta efter höstlovet, i början av november.
– Det här gör vi för barnens skull, det minskar risken för långvarig sjukdom och att missa mycket i skolan, säger utbildningsminister Anna Ekström.

17 september 2021 klockan 12:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Miljonbesparingar att vänta för barnomsorg och skola
Barn- och utbildningsnämnden i Lindesberg måste återigen spara pengar, närmare bestämt 4,5 miljoner kronor under 2022. - Det här har vi ont ...
17 september 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Dags för Allsvensk premiär!
På lördag är det äntligen dags för säsongspremiär i Handbollsallsvenskan! Försäsongen är färdigspelad och till helgen gästas Torslanda av ...
16 september 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Regionen: ”Nej, akuten i Lindesberg är inte stängd”
En banderoll med ett missvisande budskap har dykt upp på flera platser den senaste tiden. Bland annat vid Kristinaskolan i Lindesberg. Den som läser...
16 september 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Linda Svahn lämnar sina uppdrag inom kort. Magnus Storm tar tillfälligt över ordförandeskapet i barn- och utbildningsnämnden. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Svahn lämnar över ordförandeklubban tillfälligt till Storm

Linda Svahn (S) meddelade under sommaren att hon avsåg att lämna sina uppdrag som kommunalråd och ordförande i barn- och utbildningsnämnden under hösten. Redan den 1 oktober tillträder hon som ny kanslichef på kommunalrådskansliet i Örebro, och lämnar därför över ordförandeklubban tillfälligt till Magnus Storm (C) tills dess att en ersättare är utsedd.

16 september 2021 klockan 09:37 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Genrebild: LindeNytt

Vittne skrämde tjuv på flykt i natt

Strax efter klockan ett, natten till torsdag, fick polisen samtal från en privatperson i området Västra Bohr strax utanför Lindesberg. Vederbörande hade då ertappat en tjuv som höll på och stjäla saker vid en fastighet.
– När tjuven insåg att han var upptäckt, så lämnade han platsen i en bil, uppger Christina Hallin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

16 september 2021 klockan 10:40 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Almgren och Hugosson bjuder in till julfest

Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson gjorde stor succé bland julfirande Lindesbergare ...

Regionen tar kontakt med ovaccinerade

I Örebro län kan man fortfarande se en ökning av bekräftade covid-19-fall. Samtidigt som smittspridningen ökar, kommer...

Två av kommunens särskilda boenden drabbade av covid-19

Sedan i slutet av förra året har coronaläget på kommunens särskilda boenden sett bra ut, och ...

AnnonsBrandmännen vid Guldsmedshyttans Brandkår tillsammans med Anders hund Troja, som är stationens maskot. Foto: Privat

20 år sedan terrorattackerna i USA: Brandmännens hyllning till räddningsarbetarna som offrade sina liv

På lördagen var det 20 år sedan de ofattbara terrorattackerna som drabbade USA och som lamslog en hel värld. På station 3200 i Guldsmedshyttan ville man hylla de bortgångna räddningsarbetarna som gjorde sina sista utryckningar den 11 september 2001, genom ett känslosamt inlägg Facebook. ”Station 3200 Guldsmedshyttan hedrar dom brandmän samt övrig utryckningspersonal som åkte på sitt sista larm 11/9 2001. Var rädda om er därute!”

14 september 2021 klockan 10:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Klart med artister till Världens Barn-konserten

Bara några dagar kvar till konserten för Världens Barn och biljettförsäljningen är i full gång. Nu är ...

Tortyrmördaren från Aspa ansöker om tidsbestämt straff

Kjell-Åke Johansson, som i november 2002 dömdes till livstids fängelse vid Lindesbergs Tingsrätt f...

Ingen Caprice i höst trots lättnaderna – tar sikte på våren

För bara några dagar sedan kom beskedet, att konserter och andra stora publikevenemang f...

Lokala företag kör in pengar till Barncancerfonden

Den 1 september nollställdes trippmätarna hos Wassbergs Åkeri och Fastighetsbyrån i Lindesberg och Nora...

Folkdans och hålligång vid Kägelbanan när kulturarvet uppmärksammas

På lördag arrangeras Kulturarvsdagen, vilket är en del av Europarådets och ...

Snart kan konserter genomföras inför fullsatta läktare igen. Arkivfoto: Bob Linger

Smittspridningen fortsätter att öka – då lyfts restriktionerna

Under tisdagen kom ett för många efterlängtat besked, de flesta kvarvarande coronarestriktioner lyfts helt från och med den 29 september, däribland det omdebatterade publiktaket. Samtidigt fortsätter smittspridningen att öka, under vecka 35 testades cirka 255 personer positivt för covid-19 i Örebro län och i Lindesbergs kommun har antalet fall tredubblats den senaste veckan.

8 september 2021 klockan 13:05 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Byggstart för ny busshållplats, torg och parkeringsplatser
För ett år sedan meddelade Samhällsbyggnad Bergslagen att en ny busshållplats, ett nytt torg och parkeringsplatser skall byggas i Guldsmedshyttan ...
8 september 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Sista månaden för viktig hästregistrering
Har du ett stall med hästar? Då ska de vara registrerade hos Jordbruksverket senast den första oktober. Detta enligt den nya EU-förordningen, ...
7 september 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Färre men större kräftor fiskades upp
Det blev färre men större kräftor i burarna, när allmänhetens kräftfiske genomfördes i fredags. - Det kanske beror på att det fortfarande var...
7 september 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-09-06

2021-09-06

2021-09-03

2021-09-02

2021-09-02

2021-09-02

2021-09-01

2021-09-01

2021-08-31

2021-08-31

2021-08-30

2021-08-30

2021-08-27

2021-08-27

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-09-21 23:28