Travpubliken är tillbaka!

Det bjöds på en riktig sommarvärme och trippla banrekord, när hundra personer fick fira Sveriges Nationaldag på Fornabodas publikplats. Ett insläpp av publik var högt uppskattat bland den deltagande publiken, men även av de aktiva kuskarna.
– Det blir faktiskt roligare i loppen, säger Carl-Erik Lindblom.

Tack vare de lättade restriktionerna så ökades möjligheterna att få bjuda in travälskande publik till Fornabodas travtävlingar.

I tisdags publicerade Fornaboda Travbana att man skulle släppa entrébiljetter inför det årliga nationaldagstravet, hundra till antalet. Enbart förhandsköp gällde, där försäljningen gick snabbt och redan på onsdagsförmiddagen var samtliga biljetter slutsålda.

– Det är helt underbart! Vi har väntat på att få köpa biljetter i princip sedan de stängde igen under fjolåret, berättar Veikko Niskanen som var en av de glada som hann med att köpa en inträdesbiljett.

– Det är det här som är trav på riktigt. Fornaboda är landets vackraste travbana så det känns helt underbart att få komma och kolla på trav här igen. Det blir lite mer riktigt, säger travälskaren Veikko som även delade med sig av sin tidiga vinnare:

– Vinnaren är klar, ”Calle” Lindbloms häst i första loppet. Den såg laddad ut i bilprovstarten timmen innan första start och kom iväg bra, så den tror jag stenhårt på.

Veikko Niskanen var tidigt på plats för att se värmningarna. Foto: Timmy Lundegård

Precis som Veikko hade listat ut, så var ”Calle” lösningen i det första loppet! Efter ett invändigt smyglopp så kunde Fornabodas forna championkusk, hitta ut innan upploppets början där man säkrade segern.
Loppet var skrivet för kuskar som körde högst 30 lopp under fjolåret, där vinnarkuskens höga körrutin blev en nyckel i segern.

– Kuskarna i loppet är ännu rätt gröna. Många verkade tro att de är världsmästare med bästa hästen och att man kan trycka lite hur som helst. För min del var det med andra ord bara att sitta still i båten där invändigt, så brukar luckan komma när de andra har kört färdigt, sade Carl-Erik Lindblom om loppet.

Efter över ett år med tomma publikplatser, där hela fjolårssäsongen kördes utan publik, så erkände ”Calle” att även han var nöjd att se folk på publikplats.

Rikard N Skoglund. Foto: Timmy Lundegård

– Det märks faktiskt att det var lite publik och det blir faktiskt roligare i loppen, när man märker av att det finns folk på publikplats. Det är bara synd att de inte släpper in fler än hundra på Fornabodas stora publikplats, men det är klart att det är kul med de som finns på plats.

Även stjärnkusken Rikard N Skoglund gästade Fornaboda under nationaldagen, och tyckte även han att publiken gjorde skillnad.

– Man har som blivit van med att det är folktomt så när bara en person applåderar, så reagerar man direkt vilket är jätteroligt. Man uppskattar folket på ett helt annat sätt än när vi körde innan pandemin, då tror jag mest att vi tog dem för givet. Det är jätteroligt att vi får köra med publik igen och jag hoppas att det hela släpper snart, så att vi får köra med högre publikantal. Man får hoppas på att travabstinensen sitter kvar när de öppnar upp.

Kallblodsskräll: ”Jag förstår att spelarna inte var med på noterna”
Med tävlingarna igång så bjöds publiken på fina tävlingar. Nio lopp avverkades där man bjöd på tre nya banrekord.

Det första rekordet kom från den fyraåriga valacken Esplanad, som segrade det tredje loppet på mycket snabba 1.13,9 med voltstart på distansen 2140. Senare skulle Smaragd Norrgård springa hem ett banrekord, där man passerade 1.12,0 på kort distans. Ett banrekord för klassen, femåriga ston.

Däremellan, var det tänkt att publiken skulle få beskåda den tidigare kriterievinnaren Inti Boko. Istället fick man ta del av ett banrekord för femåringar, efter att Island Life segrat på målfoto.

– Hästen har gjort två riktigt bra starter mot slutet och var jättebra även idag, samtidigt hade vi såklart lite tur i att Inti Boko inte kom till start. Vi fick även lite flyt i slutsvängen, där ett galopperade ekipage stannade upp de utvändiga ekipagen i spåren. I övrigt gör hästen en jättefin prestation, meddelar kusken Dwight Pieters.

Det blev en upploppsstrid i det femte loppet, där Island Life (nr 5) segrade. Foto: Timmy Lundegård

Tidigt under tävlingsdagen kördes ett lopp för hästar som aldrig segrat. Maidenlopp som det även kallas, garanterar glädje då den vinnande hästen tar sin första seger i karriären. Även denna gång blev det glada miner, där Peter Ådefors körde in en seger med sexåriga La Brebro.

– Det var en jätterolig seger. Vi anmälde hit i försök i att få ett lite snällare lopp, där hästen mest skulle hålla sig i trav, säger hästens värmländska tränare Per-Arne och berättar om hästens bakgrund:

– Hon har haft problem med ett bakben sedan hon var två, vilket har gjort att hon har blivit lite sen till start. Samtidigt sitter nog en del kvar i huvudet om att det ska göra ont, även om det inte längre gör det. Ändå har hon börjat bli bättre, hon går hela vägen in i mål och även om hon inte alltid vinner så plockar hon fina pengar. En sådan häst är väldigt nyttig för en amatörtränare som jag själv.

Även ett lopp för kallblod kördes, där en ny värmländsk seger väntade. Denna gång med den 69-åriga b-tränaren Kristina Larsson, som sänke två sekunder på sin egentränade Lysjö Isa. Trots 38 gånger pengarna på travbanans oddsindikator, så var inte Kristina lika överraskad.

– Jag förstår att spelarna inte var med på noterna. Jag har inte kört så mycket för att ladda från start eller pressa mig framåt för att vinna varje lopp, utan snarare för att ge hästen utveckling. Hästen utvecklas ständigt till en fin tävlingsindivid. Idag kände jag däremot att det var läge att köra framåt, hon har utvecklat en startsnabbhet så det passade bra att köra från start idag.

– Man är aldrig riktigt säker förrän man har passerat mållinjen. Fram till dess så fick jag stödja henne så gott det gick, för att hon skulle hålla travet.

Lysjö Isa tar sin första seger, i tjugonde starten. Foto: Timmy Lundegård

Hos hemmahästarna så gjorde Lauri Mikkola-tränade Candor Hall ett bra lopp i skymundan, där man med Kaj Widell i sulkyn slutade på en delad tredje plats med Erik Berglöfs Test Drive.

– Han får klart godkänt, säger Lauri Mikkola.

– Han gör det bra varje gång och med tanke på att hästen är tretton år så får man inte ha allt för höga krav. Mikkola tränar och håller honom bra, säger kuskande Kaj Widell.

Nationaldagens vinnare:
Lopp 1: Feelgood Pepper – Carl-Erik Lindblom (Emil Engvall) – 4,49
Lopp 2: Senorita Tokyo – Rikard N Skoglund (Timo Nurmos) – 1,39
Lopp 3: Esplanad – Rikard N Skoglund (Timo Nurmos) – 2,42
Lopp 4: La Brebro – Peter Ådefors (Per-Arne Persson) – 11,43
Lopp 5: Island Life – Dwight Pieters (Robert Bergh) – 1,56
Lopp 6: Lysjö Isa – Kristina Larsson – 38,52
Lopp 7: Smaragd Norrgård – Claes Sjöström (Per Lennartsson) – 2,57
Lopp 8: Geisha Brick – Andreas Lövdal (Philip Di Luca) – 73,97
Lopp 9: Rocking Flax – Åke Lindblom – 1,42

Nästa tävlingsdag: Måndag den 14:e juni med första start kl. 12.20.
Biljetter köpes via tickster.com (följ länk) Begränsat antal!

Publicerad 6 juni 2021 klockan 20:11

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Feelgood-bandet 2 Blyga Läppar blir dragplåster under den första upplagan av Lindesberg Stadsfest. Foto: Pressbild

Lindesberg får en egen stadsfest – premiär i juli

Lördagen den 6 juli är det premiär för den allra första upplagan av Lindesberg Stadsfest, ett evenemang som man hoppas ska få stan att gunga rejält. Bakom initiativet står krögarduon Oliver Lindberg och Daniel Ekström samt bröderna Mats och Johan Eriksson på JME Music som nu har slagit sina kreativa huvuden ihop för att skapa en stadsfest värd namnet.
– Det ska vara något som får hela stan att leva, förklarar Oliver.

9 maj 2024 klockan 11:39 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Både stora och små maskiner visades upp. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Hyrmaskinsdagen lockade både stora och små

Trots en kylslagen och bitvis regnig väderlek lockade årets upplaga av Hyrmaskinsdagen många nyfikna besökare under onsdagen. Flera leverantörer visade upp sina produktnyheter samtidigt som man kunde utmana proffsen från Örebro Hockey i speedshooting.

8 maj 2024 klockan 17:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Martin Almgren gästar ungdomsfestivalen Vårskrik

Med start idag, onsdag, inleds 2024 års upplaga av festivalen Vårskrik på Hillstreet. Ett tjugotal artister...

Kommunen ökar närvaron under Vårmönstringen – riskhelg för ungdomar

I en gemensam insats mellan socialtjänsten, skolan, polisen och övriga kommuner ...

bildspel Martin Almgren satte extra glans på årets BEL-ceremoni

Lindeskolans årliga BEL-ceremoni genomfördes under tisdagseftermiddagen under, som alltid, mycket ...

Foto: Jennie Einarsson

Kommunen söker ambassadörer – vill att fler ska upptäcka det positiva Lindesberg

Nu söker Lindesbergs kommun efter invånare som vill bli ambassadörer och bidra till en positiv utveckling av kommunen. Tisdag 14 maj håller man ett inledande informationsmöte där alla intresserade får mer information om initiativet och även möjlighet att dela med sig av sina egna pärlor.

6 maj 2024 klockan 18:16 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Foto: Jennie Einarsson

Vårdcentralernas nedläggning i Storå och Frövi-Fellingsbro – Ett svek mot norra länets väljare

INSÄNDARE/DEBATT: I skuggan av politiska löften om förbättrad tillgänglighet till vård och stärkt lokalsamhälle, har beslutet från S, C och KD att lägga ner vårdcentralerna i Storå och Frövi-Fellingsbro framstått som både förvånande och djupt orättvist. För invånarna i dessa områden representerar nedläggningarna inte bara en förlust av nära och tillgänglig medicinsk service, utan också ett tydligt tecken på svek från de partier de en gång litade på.

3 maj 2024 klockan 13:14 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

En fin och solig lunch inleder travsäsongen
Travsäsongen på Fornaboda är officiellt igång! Åtta lopp inledde travveckan där det blev två kuskar som tog fokuset när tävlingarna skulle ...
2 maj 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Finns det ett alternativ till att lägga ner och finns drivet och visionerna för det?
INSÄNDARE/DEBATT: Det är oroande att se hur övertygande ansvarig politiker är när de tagit beslut gällande Storå VC och neddragningarna inom v...
2 maj 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Morgonpigg orkester blåste liv i Guldsmedshyttan
I strålande solsken hälsade Guldsmedshyttans musikkår våren varmt välkommen enligt tradition under onsdagsmorgonen. Från lastbilsflaket ljöd ...
1 maj 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

På torsdag är det årspremiär på Fornaboda. Årets travsäsong är rekordlång där säsongsavslutningen körs i början av september. Arkivfoto: Timmy Lundegård

På torsdag öppnar Fornaboda för en lång travsäsong

På torsdag så öppnas dörrarna till vad som kan vara den längsta travsäsongen på Fornaboda. Rekordmånga tävlingsdagar körs på Fornaboda Travbana där man strösslar säsongen med både Breeders Crown och STL Sommar med dubbla kallblodslopp. Ett väskförbud har däremot blivit uppsnackat men inför torsdag så gäller enbart restriktioner.
– Skulle det bli beslut på ett väskförbud så kommer vi att erbjuda picknickkorgar, säger Björn Andersson.

30 april 2024 klockan 17:47 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Med sång och tal hälsades våren välkommen till Lindeskolan. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Lindeskolan välkomnade våren med ny tradition

Under en klarblå himmel och ett strålande solsken hälsade Lindeskolans elever våren välkommen med sång. Det skönsjungande initiativet är något man hoppas kunna göra till en ny tradition på skolan, för att sprida ytterligare glädje och gemenskap bland eleverna.
– Det här är första gången, men vi hoppas att det blir en ny tradition, säger rektor Per Wernborg glatt.

30 april 2024 klockan 13:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lista: Här firas Valborg

Efter en lång och kylig vinter är det dags att hälsa våren välkommen. Valborgsmässoafton 30 april står för dörren med festliga...

IFK Lindesberg rivstartar till ny seger

Inte ens en bortaspelare som tidigare har varit aktiv i Lille och FC Zürich kunde stoppa IFK Lindesbergs hemmaform. Ä...

Vårstädning i trädgården får inte längre gå upp i rök

Efter att regeringen fattat beslut om nya regler kring avfallshantering har det uppstått en hel ...

Arkivfoto: Jennie Einarsson

Beslutet: Storå vårdcentral läggs ned

Trots massiva protester från allmänheten, läkare och patienter beslutade Hälso- och sjukvårdsnämnden på torsdagen att genomföra nedskärningarna på Storå och Freja vårdcentral.
– Det är helt fel väg att gå, säger Rolf Östman, Vänsterpartiets ledamot i nämnden.

25 april 2024 klockan 12:07 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Utveckla primärvården – inte tvärtom!

INSÄNDARE/DEBATT: Idag (torsdag 25 april) ska Hälso- och sjukvårdsnämnden fatta beslut om den så kallade fä...

Ibland är vägen fram till rätt beslut lite väl krokig!

INSÄNDARE/DEBATT: Det har den senaste tiden skrivits en hel del om fordonsprogrammet på Lindeskolan ...

Inför IFK Lindesberg-Pålsboda GoIF: Hemmalaget i favoritposition

Med ett rejält flyt på hemmaplan så är det inte samma tryck borta. I lördags blev det fö...

Poet ska sammanställa ungas tankar och visioner om Frövis framtid

I ett nytt projekt ska Region Örebro län tillsammans med flera samarbetspartners ta ...

Louise Tapper från Lindesberg tävlade med sin hund Bonzo. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Hemvärnets patrullhundar gjorde upp i lokalt mästerskap

Under söndagen avgjordes Distriktsmästerskapet i patrull för hemvärnshundar i skogarna kring Lindesberg. Totalt tre tävlande från Närkedistriktet gjorde upp om titeln, medan fyra andra ekipage från Värmland och Skaraborg tävlade inom sina egna distrikt.

22 april 2024 klockan 15:56 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Uppskattad avkoppling för hjärtsjuka i badhusets relax
Under fredagseftermiddagen samlades medlemmar från Riksförbundet HjärtLung Bergslagen på Energikällans relaxavdelning i Lindesberg, för några ...
22 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Med gemensamma krafter blir klädbytardagen ännu större: ”Nu rensar vi garderoberna!”
Genom ett nytt samarbete ska årets klädbytardag i Lindesberg bli större än någonsin tidigare. Detta hoppas både Elin Olofsson, grundare av Gå...
19 april 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Starkt folkligt stöd att bevara vårdcentralen i Storå: ”Förstår att folk är upprörda”
Utanför Storå vårdcentral lämnades på fredagen protestlistor, med 2 300 namnunderskrifter mot nedmonteringen av Storå vårdcentral, över till ...
19 april 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-04-19

2024-04-18

2024-04-17

2024-04-17

2024-04-16

2024-04-16

2024-04-15

2024-04-15

2024-04-13

2024-04-12

2024-04-12

2024-04-11

2024-04-11

2024-04-11

2024-05-09 16:32