En efterlängtad syn på läktaren! I sommar kommer publiktaket att höjas till utomhusarrangemang Arkivfoto: Hasse Persson

Tre sporter ger sina tankar om publikfrågan

Från den första juni kommer nya restriktioner att gälla inom coronahanteringen. På förhand låter det som goda nyheter för sportkulturen, då publik kan komma att tillåtas under sommaren. För att få en bättre inblick inför den nya månaden, tog Lindenytt kontakt med tre stora lokala publiksporter, som ger sina synvinklar av de kommande restriktionerna.

Från den första juni tar nya restriktioner sin början. Bland dessa så kommer verksamheter som motionslopp, tivolinöjen och lägerverksamheter att öppnas upp i mindre skalor. Även sport- och idrottsevenemang fick ett positivt besked, då man även kommer att öka publiktaket inför sommaren. För utomhusarrangemang med anvisade sittplatser, kommer taket att höjas upp till 500 personer.

– Varje besked om lättare restriktioner och därmed varje steg mot ett ”normalt” läge, är såklart positivt, berättar LIF Lindesbergs klubbchef Ricky Nordahl.

LIF Lindesbergs Ricky Nordahl: ”Det kan snabbt svänga”
Handbollen i Lindesberg har oftast sin högsäsong under höst och vintern, då med Allsvenskan som spelas igång fram mot oktober. Trots detta är det ständig rörelse hos LIF Lindesberg, med arrangemang som sommarlovsläger.
I år har man dessutom uttagna spelare till Beach-EM (Morgan Eklund), samt till DU17-landslaget (Emilia Durnell & Hallin Aziz).

– Nu är inte sommaren någon högsäsong för oss i vanliga fall, med den här säsongen bakom oss så kan många ”ta igen” det man missat om det skulle lättar upp. Att förhoppningsvis kunna genomföra våra tänkta arrangemang från augusti när vi drar igång igen, är såklart något som man hoppas på. Samtidigt så får man inte vara naiv, det kan snabbt svänga. Vi får fortsätta att följa utvecklingen och anpassa oss, säger Ricky Nordahl.

Vanligtvis är sommaren ett ypperligt tillfälle för handbollsföreningarna, att anordna uppskattade utomhuscuper. I Lindesberg arrangerar man vanligtvis nyinstiftade Libo Cup i mars månad i Lindesberg Arena, något som med många andra ungdomssatsningar har ställts in under året.

– Denna tid har inneburit att många saker har blivit inställda. Framförallt på ungdomssidan som vi lägger en stor del av budgeten på, där vi inte har fått genomföra bland annat turneringar och matcher. Det är en årlig investering som inte gått att genomföra helt enkelt, säger Ricky.

Libo Cup var ett populärt inslag, men blev i mars inställd på grund av pandemin. Arkivfoto: Hasse Persson

– Pandemin har inneburit förändringar och snabba handlingar framförallt initialt. En stor handbroms lade grunden. Vi har haft lojala och stöttande partners ihop med stora insatser av Bergslagsstiftelsen, kommunen och Handbollsförbundet genom hela resan. Detta tillsammans med medlemmar som fortsatt har jobbat hårt med föreningsarbeten, som gått att genomföra har gjort att vi har kämpat oss igenom detta på ett bra sätt.

Som hos många privatpersoner, företag och föreningar, har även handbollen haft det tufft gällande ekonomin. Även det psykiska har haft det tufft i föreningen, där Ricky berättar att man kommer att ha mycket att hämta tillbaka.

– Det största tappet denna säsong är de naturliga mötesplatserna och att många kanske har tappat tillhörigheten och samhörigheten. Den är viktig att återskapa. Vi saknar att ses, det spelar ingen roll om det är på träningsplanen, i bussen, på läktaren eller kring ett arrangemang. Vi ser verkligen fram emot att få träffa alla våra LIF-are igen, säger Ricky.

IFK Lindesbergs Petter Carlsson: ”Det är matcherna som man tränar för”
Seriespelet hos seniorerna i IFK Lindesberg var tänkt att starta redan under april månad. Samtliga planerade matcher har blivit uppskjutna men med de nya kommande restriktionerna, kan det finnas möjligheter att seniorspelet går igång från och med juni.

– Vi ser positivt på detta besked och hoppas på sikt att alla åldrar får komma igång att spela matcher, samt att vi då även kan få tillåta publik på matcherna, säger IFK Lindesbergs ordförande Petter Carlsson.

I skrivandes stund är det enbart spelare födda 2002 och senare som får spela matcher, något som Petter meddelar måste ske på ett coronaanpassat sätt när det gäller resor. Däremot är längtan stor att även seniorerna ska få sätta igång med sitt seriespel.

– Det finns såklart en stor längtan bland spelarna att få spela matcher igen, så det ska bli väldigt roligt. Jag är däremot tveksam till att det går att få ihop seriespelet då tiden håller på att rinna ut, berättar Petter.

– Matcher för seniorer måste sättas igång innan den sista maj, för att hela serien ska kunna genomföras. Annars blir det en enkelrondig serie i höst om smittläget skulle tillåta det.

IFK hoppas att säsongen ska få spelas igång Foto: Hasse Persson

Även för IFK Lindesberg har pandemin ställt till mycket i föreningen. Förutom stora luckor i ekonomin, handlar det även om det psykiska då de kommande matcherna ständigt ställs in.

– Precis som hos alla andra föreningar och privatpersoner så är även vi hårt drabbade av pandemin. Dels psykiskt då det är matcherna man tränar för och de har inte varit tillåtna förrän nu, berättar Petter.

Även på ekonomin har pandemin slagit hårt mot fotbollsföreningen, som har höga belopp i uteblivna intäkter.

– Rent ekonomiskt så är det framförallt begränsningar i aktivitetsstödet, samt utebliven försäljning som stör. För oss är det även uteblivna hyresintäkter så de lag som bokat träningsläger, inte har kunnat besöka oss sedan pandemin slog till. Troligen handla det om sexsiffriga belopp i uteblivna intäkter, vilket har gjort att vi har tvingats till stora restriktioner och om omkastningar i vår årsbudget för 2021, meddelar Petter.

– Vi längtar till att detta får ett slut så att vi kan börja verka normalt igen!

Fornaboda Travbanas Robin Thörn: ”Det är lite blandade känslor”
Av de tolv planerade tävlingsdagarna på Fornaboda under året, är två av dessa redan färdigkörda. ”Sveriges grönaste travbana” är känd runt om i hela landet för sin myshetsfaktor på publikplats, vilket såklart gör längtan för publik stor. Både hos publiken, men även hos travbanan.

– Klart att det är positivt om vi får välkomna publik till ”Sveriges grönaste travbana”. Samtidigt som en personlig reflektion så känner jag till fler som är sjuka i Covid-19 idag, än någon annan gång under det senaste året. Så det är lite blandade känslor och vi får givetvis se till att genomföra ett så säkert arrangemang som är möjligt, om vi får öppna för publik, säger Fornabodas sportchef Robin Thörn.

Trots att det verkar ljusna när det gäller insläpp av publik, väljer Fornaboda att hålla en låg profil fram till den första juni.

– Vi måste ju vänta till den första juni innan vi vet om det som har kommunicerats kommer att gälla, för antalet i publik. När det gäller restaurangen så finns det i dagsläget inga dedikerade platser. Hela frågan när det gäller publik och restauranggäster är såklart något som styrelsen utvärderar, säger Robin som låter laddad om tanken att Fornaboda kan få uppleva publik i sommar.

– Det skulle förstås bli roligare för både aktiva, funktionärer och traventusiaster!

– Det skulle även vara viktigt för våra samarbetspartners att publiken får återvända. Det ska bli intressant att se vilken efterfrågan det kommer att bli. Å ena sidan finns det nog en oro innan vaccinationerna är klara, men å andra sidan är det förstås många som längtar till att se trav på plats igen, berättar Robin.

Tävlingarna körs, men publiken är mycket efterlängtad på Fornaboda. Foto: Timmy Lundegård

Då en stor del av landets travtränare är stora arbetsgivare till exempelvis flertalet hästskötare och hovslagare, så ses travet som en arbetsplats och har därför fått tävla runt om i landet. Publikens frånvaro har däremot märkts av inom travsporten, där travbanornas ekonomi är den del som har tagit den största smällen.

– Det är klart att det ekonomiskt inte har varit bra för Fornaboda att inte kunna välkomna publik. Speciellt med tanke på hur fint vädret var under fjolårets tävlingssäsong. Det krävs nästan samma antal funktionärer att genomföra tävlingarna utan publik, så de missade intäkterna märks förstås, meddelar Robin.

– I övrigt är vi på Fornaboda taggade och jag tycker att vi har fått ihop en riktigt bra tävlingskalender.

Publicerad 19 maj 2021 klockan 14:30

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Lindesbergs kommun

Årets höstlovsprogram släppt

Det drar ihop sig till ett efterlängtat höstlov för kommunens barn och ungdomar, vilket också innebär att ett rykande färskt höstlovsprogram presenteras. Bland aktiviteterna det här året finns till exempel bibblans monstervecka, skridskoåkning och luftgevärsskytte på schemat.

19 oktober 2021 klockan 15:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Foto: Camilla Lagerman

Slamsugbil ”tappade lasten”: ”Luktar väldigt illa”

Stora delar av vägbanan samt gång- och cykelvägen vid Prästbron i centrala Lindesberg, kommer nu att behöva en ordentlig sanering. Detta sedan en slamsugbil tappat ut en större mängd av innehållet i tanken.
– Det jag har fått till mig hittills, är att det skall röra sig om något slags fett som luktar väldigt illa, eventuellt att det kan röra sig om matfett från restauranger, kommenterar Mikael Dahlin, enhetschef gata vid Samhällsbyggnad Bergslagen.

19 oktober 2021 klockan 14:02 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Unghästutställningen på Fornaboda gjorde succé

Många poäng delades ut när Fornaboda Travbana, i lördags, hade sin första unghästutställning för ...

Tre misstänkta drograttfyllerister på kort tid

Från i söndags eftermiddag till måndag morgon, har polisen tagit tre personer som misstänks ha kört bil ...

Arkivbild. Foto: Hasse Persson

Upphämtning gav en poäng

Lindlöven gästade Nyköping under söndagen. Efter ett tvåmålsunderläge med 3-1 i den andra perioden, så var Lindelaget nära att vända matchen. Kvitteringen kom vilket tvingade in matchen i övertid. Väl där kunde Nyköping få med sig bonuspoängen, medan Lindlöven fick nöja sig med en poäng.

17 oktober 2021 klockan 22:28 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Timmy Lundegård

WSK var nära poäng efter upphämtning

5-1 blev 6-5. Efter en sur inledning så var WSK Lindesberg nära att vända matchen till sin fördel. Efter ett tidigt försprång av Sala Silverstaden med hela fyra måls marginal, så bjöd WSK på en stark avslutning där man var nära att spela hem poäng till tabellen.

17 oktober 2021 klockan 22:49 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny förlust mot Sollentuna
Trots flera ljusa stunder under mot Sollentuna, så åkte Linde Volley lottlösa från söndagens elitseriematch. Med 3-7 i det tredje setet såg det ...
17 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Stor bortaförlust mot Tyresö
Med lagets första poäng säkrad så åkte LIF Lindesberg till Tyresöhallen under lördagen. Tyresö är normalt sett ett lag som LIF haft stora po...
16 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Ny hemmaseger för Lindlöven
Det blev seger i säsongens tredje hemmamatch! Gästande Eskilstuna Linden bjöds på flera spel i powerplay, medan Lindlöven hade större utdelning ...
15 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Solberga Förskolors vd Maria-Pia Karlsson är kritisk till kommunens sätt att agera. Foto: Privat

Barnen serverades mat i fyra dagar – förskolan får straffavgift på 75 000 kronor

Den mobila förskoleavdelningen Utforskaren var ett efterlängtat tillskott för Solberga förskolors verksamhet. Med den cirka 12 meter långa bussen skulle barnen få turas om att ha sin undervisning ute i naturen, med den omväxlande omgivningen som redskap. Men redan i början av terminen kom ett mail från kommunen med beskedet att de var tvungna att betala 75 000 kronor i straffavgift, för att förskolan olovligen serverat barnen mat i bussen – i fyra dagar.

15 oktober 2021 klockan 14:10 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Stabilt smittläge i de flesta av länets kommuner

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Örebro län fortsätter att ligga stabilt, under vecka 40 konstaterades cirka 180 fall, vilket är i stort sett lika många som veckan innan. Även smittspridningen i de olika åldersgrupperna var i det närmaste oförändrad, där unga i åldern 6-19 år fortfarande står för flest antal fall.

15 oktober 2021 klockan 10:52 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lastbilar kolliderade med älg

Två lastbilar var inblandade i en viltolycka med älg på fredagsmorgonen. Inga personskador har rapporterats i samband med hä...

Familjeteamet erbjuder ett nytt föräldrastöd för tonårsföräldrar

Som tonårsförälder står man ofta inför en hel del utmaningar i vardagen. Nu kan ...

Mer insamlat till Världens Barn i år

Lindesbergs kommun placerar sig på tredje plats i länet, när insamlingen för Världens Barn nu har summerat ...

Annons

Arkivbild. Foto: Hasse Persson

Lindlövens segerrad bröts i Borlänge

Efter två raka storsegrar, så bröts den fina segertrenden efter onsdagens besök i Borlänge. Trots en fin första period med 0-2, så kunde dalalaget vända matchen helt i den andra perioden. Åtta minuter in i avslutningen så var matchen låst och Lindlöven kunde gratulera Borlänge till sina första poäng.

13 oktober 2021 klockan 21:24 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Unga kallblod visas upp på Fornaboda

På lördag har man chansen att kolla på fina kallblod. Då arrangerar kallblodföreningen Sleipner en utställning på ...

Industritekniska programmet läggs ned: ”För lågt söktryck”

Så sent som hösten 2018 återuppstod Industritekniska programmet som ...

Barn- och utbildningsnämndens prognos: underskott på 17 miljoner

Under barn- och utbildningsnämndens sammanträde i måndags presenterades delårsprognosen f...

Rökutveckling från lastbil på industriområdet

Nerikes Brandkår larmades på onsdagsförmiddagen ut till Stafettgatan i Lindesberg sedan man upptäckt rö...

Karin Sundins svar på PRO:s kritik är osann

DEBATTSVAR: Om Du Karin Sundin (K S ) läser igenom Ditt svar så förstår vi att Du rodnar, håller Dina tummar ...

Kommunen bygger insektshotell – utformas som ”Lindesbergsbyggnader”

Ett medborgarförslag, i vilket det föreslås att kommunen bygger så ...

Foto: Jennie Einarsson

Vaccinbokning för barn och ungdomar nu öppen

Nu är bokningen för covidvaccinering av barn och ungdomar födda 2009 eller tidigare öppen. För att kunna vaccineras måste man dock ha fyllt 12 år vid tillfället. Vaccinet som används är Pfizer/BioNTechs Comirnaty, då Folkhälsomyndigheten av försiktighetsskäl valt att pausa användningen av Modernas vaccin Spikevax, för alla som är födda 1991 eller senare.

12 oktober 2021 klockan 13:20 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Yrkestrafiken under luppen: ”Flygande inspektioner av tung trafik”
Yrkesförare som kör bristfälliga fordon eller bryter mot gällande regler gällande transporter, är vad polisen denna vecka kommer lägga extra ...
12 oktober 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Lindesbergs lasarett: Följ exemplet ”Norrtäljemodellen”!
Trots massiva protestaktioner de senaste åren kring den pågående nedmonteringen av akut verksamhet, just nu akutkirurgi, vid Lindesbergs lasarett, ...
11 oktober 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Storslagen derbyseger i Lindehov!
Matchens första period blev ett stort avgörande i söndagens länsderby mellan Lindlöven och Kumla. Hela fem mål på tjugo minuter gjordes för ...
10 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-10-10

2021-10-10

2021-10-10

2021-10-08

2021-10-08

2021-10-08

2021-10-08

2021-10-07

2021-10-07

2021-10-07

2021-10-06

2021-10-06

2021-10-06

2021-10-05

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-10-19 21:40