En efterlängtad syn på läktaren! I sommar kommer publiktaket att höjas till utomhusarrangemang Arkivfoto: Hasse Persson

Tre sporter ger sina tankar om publikfrågan

Från den första juni kommer nya restriktioner att gälla inom coronahanteringen. På förhand låter det som goda nyheter för sportkulturen, då publik kan komma att tillåtas under sommaren. För att få en bättre inblick inför den nya månaden, tog Lindenytt kontakt med tre stora lokala publiksporter, som ger sina synvinklar av de kommande restriktionerna.

Från den första juni tar nya restriktioner sin början. Bland dessa så kommer verksamheter som motionslopp, tivolinöjen och lägerverksamheter att öppnas upp i mindre skalor. Även sport- och idrottsevenemang fick ett positivt besked, då man även kommer att öka publiktaket inför sommaren. För utomhusarrangemang med anvisade sittplatser, kommer taket att höjas upp till 500 personer.

– Varje besked om lättare restriktioner och därmed varje steg mot ett ”normalt” läge, är såklart positivt, berättar LIF Lindesbergs klubbchef Ricky Nordahl.

LIF Lindesbergs Ricky Nordahl: ”Det kan snabbt svänga”
Handbollen i Lindesberg har oftast sin högsäsong under höst och vintern, då med Allsvenskan som spelas igång fram mot oktober. Trots detta är det ständig rörelse hos LIF Lindesberg, med arrangemang som sommarlovsläger.
I år har man dessutom uttagna spelare till Beach-EM (Morgan Eklund), samt till DU17-landslaget (Emilia Durnell & Hallin Aziz).

– Nu är inte sommaren någon högsäsong för oss i vanliga fall, med den här säsongen bakom oss så kan många ”ta igen” det man missat om det skulle lättar upp. Att förhoppningsvis kunna genomföra våra tänkta arrangemang från augusti när vi drar igång igen, är såklart något som man hoppas på. Samtidigt så får man inte vara naiv, det kan snabbt svänga. Vi får fortsätta att följa utvecklingen och anpassa oss, säger Ricky Nordahl.

Vanligtvis är sommaren ett ypperligt tillfälle för handbollsföreningarna, att anordna uppskattade utomhuscuper. I Lindesberg arrangerar man vanligtvis nyinstiftade Libo Cup i mars månad i Lindesberg Arena, något som med många andra ungdomssatsningar har ställts in under året.

– Denna tid har inneburit att många saker har blivit inställda. Framförallt på ungdomssidan som vi lägger en stor del av budgeten på, där vi inte har fått genomföra bland annat turneringar och matcher. Det är en årlig investering som inte gått att genomföra helt enkelt, säger Ricky.

Libo Cup var ett populärt inslag, men blev i mars inställd på grund av pandemin. Arkivfoto: Hasse Persson

– Pandemin har inneburit förändringar och snabba handlingar framförallt initialt. En stor handbroms lade grunden. Vi har haft lojala och stöttande partners ihop med stora insatser av Bergslagsstiftelsen, kommunen och Handbollsförbundet genom hela resan. Detta tillsammans med medlemmar som fortsatt har jobbat hårt med föreningsarbeten, som gått att genomföra har gjort att vi har kämpat oss igenom detta på ett bra sätt.

Som hos många privatpersoner, företag och föreningar, har även handbollen haft det tufft gällande ekonomin. Även det psykiska har haft det tufft i föreningen, där Ricky berättar att man kommer att ha mycket att hämta tillbaka.

– Det största tappet denna säsong är de naturliga mötesplatserna och att många kanske har tappat tillhörigheten och samhörigheten. Den är viktig att återskapa. Vi saknar att ses, det spelar ingen roll om det är på träningsplanen, i bussen, på läktaren eller kring ett arrangemang. Vi ser verkligen fram emot att få träffa alla våra LIF-are igen, säger Ricky.

IFK Lindesbergs Petter Carlsson: ”Det är matcherna som man tränar för”
Seriespelet hos seniorerna i IFK Lindesberg var tänkt att starta redan under april månad. Samtliga planerade matcher har blivit uppskjutna men med de nya kommande restriktionerna, kan det finnas möjligheter att seniorspelet går igång från och med juni.

– Vi ser positivt på detta besked och hoppas på sikt att alla åldrar får komma igång att spela matcher, samt att vi då även kan få tillåta publik på matcherna, säger IFK Lindesbergs ordförande Petter Carlsson.

I skrivandes stund är det enbart spelare födda 2002 och senare som får spela matcher, något som Petter meddelar måste ske på ett coronaanpassat sätt när det gäller resor. Däremot är längtan stor att även seniorerna ska få sätta igång med sitt seriespel.

– Det finns såklart en stor längtan bland spelarna att få spela matcher igen, så det ska bli väldigt roligt. Jag är däremot tveksam till att det går att få ihop seriespelet då tiden håller på att rinna ut, berättar Petter.

– Matcher för seniorer måste sättas igång innan den sista maj, för att hela serien ska kunna genomföras. Annars blir det en enkelrondig serie i höst om smittläget skulle tillåta det.

IFK hoppas att säsongen ska få spelas igång Foto: Hasse Persson

Även för IFK Lindesberg har pandemin ställt till mycket i föreningen. Förutom stora luckor i ekonomin, handlar det även om det psykiska då de kommande matcherna ständigt ställs in.

– Precis som hos alla andra föreningar och privatpersoner så är även vi hårt drabbade av pandemin. Dels psykiskt då det är matcherna man tränar för och de har inte varit tillåtna förrän nu, berättar Petter.

Även på ekonomin har pandemin slagit hårt mot fotbollsföreningen, som har höga belopp i uteblivna intäkter.

– Rent ekonomiskt så är det framförallt begränsningar i aktivitetsstödet, samt utebliven försäljning som stör. För oss är det även uteblivna hyresintäkter så de lag som bokat träningsläger, inte har kunnat besöka oss sedan pandemin slog till. Troligen handla det om sexsiffriga belopp i uteblivna intäkter, vilket har gjort att vi har tvingats till stora restriktioner och om omkastningar i vår årsbudget för 2021, meddelar Petter.

– Vi längtar till att detta får ett slut så att vi kan börja verka normalt igen!

Fornaboda Travbanas Robin Thörn: ”Det är lite blandade känslor”
Av de tolv planerade tävlingsdagarna på Fornaboda under året, är två av dessa redan färdigkörda. ”Sveriges grönaste travbana” är känd runt om i hela landet för sin myshetsfaktor på publikplats, vilket såklart gör längtan för publik stor. Både hos publiken, men även hos travbanan.

– Klart att det är positivt om vi får välkomna publik till ”Sveriges grönaste travbana”. Samtidigt som en personlig reflektion så känner jag till fler som är sjuka i Covid-19 idag, än någon annan gång under det senaste året. Så det är lite blandade känslor och vi får givetvis se till att genomföra ett så säkert arrangemang som är möjligt, om vi får öppna för publik, säger Fornabodas sportchef Robin Thörn.

Trots att det verkar ljusna när det gäller insläpp av publik, väljer Fornaboda att hålla en låg profil fram till den första juni.

– Vi måste ju vänta till den första juni innan vi vet om det som har kommunicerats kommer att gälla, för antalet i publik. När det gäller restaurangen så finns det i dagsläget inga dedikerade platser. Hela frågan när det gäller publik och restauranggäster är såklart något som styrelsen utvärderar, säger Robin som låter laddad om tanken att Fornaboda kan få uppleva publik i sommar.

– Det skulle förstås bli roligare för både aktiva, funktionärer och traventusiaster!

– Det skulle även vara viktigt för våra samarbetspartners att publiken får återvända. Det ska bli intressant att se vilken efterfrågan det kommer att bli. Å ena sidan finns det nog en oro innan vaccinationerna är klara, men å andra sidan är det förstås många som längtar till att se trav på plats igen, berättar Robin.

Tävlingarna körs, men publiken är mycket efterlängtad på Fornaboda. Foto: Timmy Lundegård

Då en stor del av landets travtränare är stora arbetsgivare till exempelvis flertalet hästskötare och hovslagare, så ses travet som en arbetsplats och har därför fått tävla runt om i landet. Publikens frånvaro har däremot märkts av inom travsporten, där travbanornas ekonomi är den del som har tagit den största smällen.

– Det är klart att det ekonomiskt inte har varit bra för Fornaboda att inte kunna välkomna publik. Speciellt med tanke på hur fint vädret var under fjolårets tävlingssäsong. Det krävs nästan samma antal funktionärer att genomföra tävlingarna utan publik, så de missade intäkterna märks förstås, meddelar Robin.

– I övrigt är vi på Fornaboda taggade och jag tycker att vi har fått ihop en riktigt bra tävlingskalender.

Publicerad 19 maj 2021 klockan 14:30

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Väktare till sjukhus efter stenkastning – tre attacker på kort tid

Sent på tisdagskvällen fördes en kvinnlig väktare till sjukhus med skärskador på armarna. Detta sedan hennes tjänstebil blivit utsatt för stenkastning under färd. Detta var den tredje attacken mot väktare i Lindesberg – inom loppet av två dygn.
– Det här är mycket allvarligt, kommenterar Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

21 juli 2021 klockan 09:23 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons

Linda Svahn lämnar sina politiska uppdrag under hösten. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Linda Svahn lämnar sina uppdrag under hösten

Efter närmare åtta år som ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun väljer nu Linda Svahn att lämna sina uppdrag. Processen med att hitta en efterträdare kommer att påbörjas i augusti, då Linda Svahn lämnar sin position redan under hösten, det meddelar hon i ett pressmeddelande.

20 juli 2021 klockan 14:00 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Öppet för drop-in på vaccinationsmottagningen

Under vecka 29 vaccinerar Region Örebro län med 15 217 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra och ...

Hemmaseger i sommarvärmen!

Det blev inga större tempouppvisningar när Fornaboda Travbana körde sin första tävlingsdag, efter den stora travfesten. Vinnargl...

bildspel Idyllisk sommarkväll när Martin Almgren tog ton på Råsvalen

Närmare 300 båtar och ett trettiotal flottar samlades på Råsvalens vatten under lördagskvä...

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Singelolycka med hästtransport på länsväg 249

En singelolycka inträffade under fredagseftermiddagen, då en personbil med hästtransport kört av på länsväg 249 i höjd med Frövi. Räddningstjänsten finns på plats och norrgående körfält är för tillfället avstängt för trafik och begränsad framkomlighet råder.

16 juli 2021 klockan 13:39 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Platschef Pernilla Johansson tillsammans med en del av det gäng som tar emot kunderna under premiärhelgen. Foto: Camilla Lagerman

Succé när Byggmax premiäröppnade i Lindesberg

Kunderna stod beredda när klockan slog 10.00 på fredagsmorgonen och Byggmax slog upp portarna till sin helt nybyggda butik i Lindesberg. En timme efter öppning var det fortfarande full fart i den helt nybyggda anläggningen.
– Vi har haft rusch ända sedan vi öppnade, berättar platschef Pernilla Johansson glatt.

16 juli 2021 klockan 13:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Man utsattes för väpnat rån utanför vårdcentralen
En man i 40-årsåldern utsattes under torsdagskvällen för ett väpnat rån utanför Lindesbergs vårdcentral. Två män hotade rånoffret med ett ...
16 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Idag genomförs nya lättnader i restriktionerna – detta gäller
Under torsdagen genomförs steg tre i regeringens plan för hur de råd och restriktioner som har införts med anledning av covid-19-pandemin ska ...
15 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Över 100 olika loppisar att besöka under helgens fyndfest
Under den kommande helgen, 17-18 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget Bergslagens loppishelg går av stapeln för tredje å...
14 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lindesbergs lasarett. Foto: Camilla Lagerman

Coronaläget: Regionen öppnar drop-in för vaccination

Smittspridningen av covid-19 minskar något i Örebro län. Samtidigt öppnar man upp vaccinationsmottagningarna för drop-in.
– Prova, kom direkt och ha med legitimation, antalet tillgängliga doser avgör för dagen säger Inger Nordin Olsson, regional vaccinationssamordnare i ett pressmeddelande.

14 juli 2021 klockan 09:43 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Flera hushåll drabbade av översvämning

Ett flertal fastighetsägare i Storå larmade räddningstjänsten under tisdagskvällen sedan deras bostäder fått in vatten efter det häftiga skyfallet tidigare under eftermiddagen. Styrkor från Guldsmedshyttan och Lindesberg finns på plats för att försöka pumpa ut vattnet från fastigheterna.

13 juli 2021 klockan 20:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Biljakt genom tre län slutade i Hägernäs

Ett par minuter innan midnatt försökte en polispatrull stoppa ett fordon för kontroll i Ludvika, i Dalarnas län. ...

Inbrott på Fellingsbro folkhögskola – vittne larmade polis

Tidigt på måndagsmorgonen observerade ett vittne att flera okända personer rörde sig inne ...

Annons

Foto: Camilla Lagerman

Många lediga vaccintider under kommande vecka

Under vecka 28 vaccinerar Region Örebro län med 19 139 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra och det är personer födda 2003 eller tidigare som kan boka tid för vaccination. Bokningen fortsätter också att vara öppen för alla tidigare grupper.

12 juli 2021 klockan 09:44 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Se polisens bilder inifrån stora cannabisodlingen – närmare 32 kilo narkotika

Den 12 januari sprängde polisen en jätteodling av cannabis på en enslig ...

Coronaläget: Deltavarianten ökar i länet

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Region Örebro län ökade något jämfört med föregående vecka och totalt...

Nya hemligheter ska avslöjas i Löa Hytta

Imorgon fredag är det efterlängtad premiär av årets teaterföreställning signerad Hyttans Hemligheter. Årets ...

Succé när tutbingon hade efterlängtad premiär: ”Sketkul!”

Det blev en riktig succékväll när Guldsmedshytte SK höll sin första tutbingo sedan...

Banrekord när Fornaboda Travbana firade 70 år

Det en minst sagt lyckad tävlingsdag när Fornaboda Travbana firade 70 år som travbana. Förutom ett nytt ...

Victoria hyllades för sitt nytagna gesällbrev

Innan coronapandemin hölls det varje år en stor fest på Örebro slott för att prisa de hantverkare i länet ...

Modiga Calisa Nilsson kastar sig ut i luften från 10 meters höjd. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Modiga ungdomar når nya höjder på Klotenlägret

48 ungdomar i åldern 13-15 år upplever under veckan ett riktigt sommaräventyr, då de deltar i Klotenlägret som är en del i Lindesbergs kommuns sommarlovsprogram. Under veckan kommer de få prova på en uppsjö av olika aktiviteter, bland annat Bubbleball och höghöjdsbanan som stod på schemat under tisdagen när LindeNytt hälsade på.

7 juli 2021 klockan 12:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Sista förberedelserna inför OS – på måndag reser Anna till Japan
När det internationella judoförbundet IJF presenterade sin slutgiltiga OS-kvallista under tisdagen stod som väntat Frövi Judos supertalang Anna ...
7 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Travets golfchampion ska koras!
Trav och golf är vanligtvis en kombination av sporter som man inte ser tillsammans. På onsdag ska det ändras då Linde Golfklubb står som arrangö...
6 juli 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Ny utryckning till eldhärjade villan i Hinderbacken
Villan som under måndagskvällen eldhärjades i Hinderbacken, strax norr om Lindesberg, gick inte att rädda då den redan var kraftigt övertänd n...
6 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-07-06

2021-07-05

2021-07-05

2021-07-05

2021-07-02

2021-07-02

2021-07-01

2021-07-01

2021-06-30

2021-06-30

2021-06-29

2021-06-29

2021-06-29

2021-06-28

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-07-24 01:23