En efterlängtad syn på läktaren! I sommar kommer publiktaket att höjas till utomhusarrangemang Arkivfoto: Hasse Persson

Tre sporter ger sina tankar om publikfrågan

Från den första juni kommer nya restriktioner att gälla inom coronahanteringen. På förhand låter det som goda nyheter för sportkulturen, då publik kan komma att tillåtas under sommaren. För att få en bättre inblick inför den nya månaden, tog Lindenytt kontakt med tre stora lokala publiksporter, som ger sina synvinklar av de kommande restriktionerna.

Från den första juni tar nya restriktioner sin början. Bland dessa så kommer verksamheter som motionslopp, tivolinöjen och lägerverksamheter att öppnas upp i mindre skalor. Även sport- och idrottsevenemang fick ett positivt besked, då man även kommer att öka publiktaket inför sommaren. För utomhusarrangemang med anvisade sittplatser, kommer taket att höjas upp till 500 personer.

– Varje besked om lättare restriktioner och därmed varje steg mot ett ”normalt” läge, är såklart positivt, berättar LIF Lindesbergs klubbchef Ricky Nordahl.

LIF Lindesbergs Ricky Nordahl: ”Det kan snabbt svänga”
Handbollen i Lindesberg har oftast sin högsäsong under höst och vintern, då med Allsvenskan som spelas igång fram mot oktober. Trots detta är det ständig rörelse hos LIF Lindesberg, med arrangemang som sommarlovsläger.
I år har man dessutom uttagna spelare till Beach-EM (Morgan Eklund), samt till DU17-landslaget (Emilia Durnell & Hallin Aziz).

– Nu är inte sommaren någon högsäsong för oss i vanliga fall, med den här säsongen bakom oss så kan många ”ta igen” det man missat om det skulle lättar upp. Att förhoppningsvis kunna genomföra våra tänkta arrangemang från augusti när vi drar igång igen, är såklart något som man hoppas på. Samtidigt så får man inte vara naiv, det kan snabbt svänga. Vi får fortsätta att följa utvecklingen och anpassa oss, säger Ricky Nordahl.

Vanligtvis är sommaren ett ypperligt tillfälle för handbollsföreningarna, att anordna uppskattade utomhuscuper. I Lindesberg arrangerar man vanligtvis nyinstiftade Libo Cup i mars månad i Lindesberg Arena, något som med många andra ungdomssatsningar har ställts in under året.

– Denna tid har inneburit att många saker har blivit inställda. Framförallt på ungdomssidan som vi lägger en stor del av budgeten på, där vi inte har fått genomföra bland annat turneringar och matcher. Det är en årlig investering som inte gått att genomföra helt enkelt, säger Ricky.

Libo Cup var ett populärt inslag, men blev i mars inställd på grund av pandemin. Arkivfoto: Hasse Persson

– Pandemin har inneburit förändringar och snabba handlingar framförallt initialt. En stor handbroms lade grunden. Vi har haft lojala och stöttande partners ihop med stora insatser av Bergslagsstiftelsen, kommunen och Handbollsförbundet genom hela resan. Detta tillsammans med medlemmar som fortsatt har jobbat hårt med föreningsarbeten, som gått att genomföra har gjort att vi har kämpat oss igenom detta på ett bra sätt.

Som hos många privatpersoner, företag och föreningar, har även handbollen haft det tufft gällande ekonomin. Även det psykiska har haft det tufft i föreningen, där Ricky berättar att man kommer att ha mycket att hämta tillbaka.

– Det största tappet denna säsong är de naturliga mötesplatserna och att många kanske har tappat tillhörigheten och samhörigheten. Den är viktig att återskapa. Vi saknar att ses, det spelar ingen roll om det är på träningsplanen, i bussen, på läktaren eller kring ett arrangemang. Vi ser verkligen fram emot att få träffa alla våra LIF-are igen, säger Ricky.

IFK Lindesbergs Petter Carlsson: ”Det är matcherna som man tränar för”
Seriespelet hos seniorerna i IFK Lindesberg var tänkt att starta redan under april månad. Samtliga planerade matcher har blivit uppskjutna men med de nya kommande restriktionerna, kan det finnas möjligheter att seniorspelet går igång från och med juni.

– Vi ser positivt på detta besked och hoppas på sikt att alla åldrar får komma igång att spela matcher, samt att vi då även kan få tillåta publik på matcherna, säger IFK Lindesbergs ordförande Petter Carlsson.

I skrivandes stund är det enbart spelare födda 2002 och senare som får spela matcher, något som Petter meddelar måste ske på ett coronaanpassat sätt när det gäller resor. Däremot är längtan stor att även seniorerna ska få sätta igång med sitt seriespel.

– Det finns såklart en stor längtan bland spelarna att få spela matcher igen, så det ska bli väldigt roligt. Jag är däremot tveksam till att det går att få ihop seriespelet då tiden håller på att rinna ut, berättar Petter.

– Matcher för seniorer måste sättas igång innan den sista maj, för att hela serien ska kunna genomföras. Annars blir det en enkelrondig serie i höst om smittläget skulle tillåta det.

IFK hoppas att säsongen ska få spelas igång Foto: Hasse Persson

Även för IFK Lindesberg har pandemin ställt till mycket i föreningen. Förutom stora luckor i ekonomin, handlar det även om det psykiska då de kommande matcherna ständigt ställs in.

– Precis som hos alla andra föreningar och privatpersoner så är även vi hårt drabbade av pandemin. Dels psykiskt då det är matcherna man tränar för och de har inte varit tillåtna förrän nu, berättar Petter.

Även på ekonomin har pandemin slagit hårt mot fotbollsföreningen, som har höga belopp i uteblivna intäkter.

– Rent ekonomiskt så är det framförallt begränsningar i aktivitetsstödet, samt utebliven försäljning som stör. För oss är det även uteblivna hyresintäkter så de lag som bokat träningsläger, inte har kunnat besöka oss sedan pandemin slog till. Troligen handla det om sexsiffriga belopp i uteblivna intäkter, vilket har gjort att vi har tvingats till stora restriktioner och om omkastningar i vår årsbudget för 2021, meddelar Petter.

– Vi längtar till att detta får ett slut så att vi kan börja verka normalt igen!

Fornaboda Travbanas Robin Thörn: ”Det är lite blandade känslor”
Av de tolv planerade tävlingsdagarna på Fornaboda under året, är två av dessa redan färdigkörda. ”Sveriges grönaste travbana” är känd runt om i hela landet för sin myshetsfaktor på publikplats, vilket såklart gör längtan för publik stor. Både hos publiken, men även hos travbanan.

– Klart att det är positivt om vi får välkomna publik till ”Sveriges grönaste travbana”. Samtidigt som en personlig reflektion så känner jag till fler som är sjuka i Covid-19 idag, än någon annan gång under det senaste året. Så det är lite blandade känslor och vi får givetvis se till att genomföra ett så säkert arrangemang som är möjligt, om vi får öppna för publik, säger Fornabodas sportchef Robin Thörn.

Trots att det verkar ljusna när det gäller insläpp av publik, väljer Fornaboda att hålla en låg profil fram till den första juni.

– Vi måste ju vänta till den första juni innan vi vet om det som har kommunicerats kommer att gälla, för antalet i publik. När det gäller restaurangen så finns det i dagsläget inga dedikerade platser. Hela frågan när det gäller publik och restauranggäster är såklart något som styrelsen utvärderar, säger Robin som låter laddad om tanken att Fornaboda kan få uppleva publik i sommar.

– Det skulle förstås bli roligare för både aktiva, funktionärer och traventusiaster!

– Det skulle även vara viktigt för våra samarbetspartners att publiken får återvända. Det ska bli intressant att se vilken efterfrågan det kommer att bli. Å ena sidan finns det nog en oro innan vaccinationerna är klara, men å andra sidan är det förstås många som längtar till att se trav på plats igen, berättar Robin.

Tävlingarna körs, men publiken är mycket efterlängtad på Fornaboda. Foto: Timmy Lundegård

Då en stor del av landets travtränare är stora arbetsgivare till exempelvis flertalet hästskötare och hovslagare, så ses travet som en arbetsplats och har därför fått tävla runt om i landet. Publikens frånvaro har däremot märkts av inom travsporten, där travbanornas ekonomi är den del som har tagit den största smällen.

– Det är klart att det ekonomiskt inte har varit bra för Fornaboda att inte kunna välkomna publik. Speciellt med tanke på hur fint vädret var under fjolårets tävlingssäsong. Det krävs nästan samma antal funktionärer att genomföra tävlingarna utan publik, så de missade intäkterna märks förstås, meddelar Robin.

– I övrigt är vi på Fornaboda taggade och jag tycker att vi har fått ihop en riktigt bra tävlingskalender.

Publicerad 19 maj 2021 klockan 14:30

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

IFK Lindesberg jobbade hårt under torsdagen och fick även utdelning för arbetet genom tre nya poäng. Foto: IFK Lindesberg

IFK Lindesberg rivstartar till ny seger

Inte ens en bortaspelare som tidigare har varit aktiv i Lille och FC Zürich kunde stoppa IFK Lindesbergs hemmaform. Även om Pålsbodas toppspelare enbart var deltagande i den andra halvleken, så gjorde hemmatruppen ett tungt jobb på Frövis konstgräs som slutade med seger. Mycket bakom segersiffrorna kom tidigt när IFK Lindesberg rivstartar matchen med två raka mål på tretton minuter.

26 april 2024 klockan 12:32 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Vårstädning i trädgården får inte längre gå upp i rök

Efter att regeringen fattat beslut om nya regler kring avfallshantering har det uppstått en hel del förvirring kring vad som egentligen gäller när det kommer till eldning av trädgårdsavfall och majbrasor. På Naturvårdsverkets hemsida står att läsa att man ska vända sig till sin kommun för att få veta hur det ser ut där man bor eller verkar – så vad gäller då egentligen i Lindesbergs kommun? LindeNytt tog kontakt med Hilkka Sievert, enhetschef på miljökontoret, för att reda ut begreppen.

26 april 2024 klockan 10:51 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Beslutet: Storå vårdcentral läggs ned

Trots massiva protester från allmänheten, läkare och patienter beslutade Hälso- och sjukvårdsnämnden på torsdagen...

Utveckla primärvården – inte tvärtom!

INSÄNDARE/DEBATT: Idag (torsdag 25 april) ska Hälso- och sjukvårdsnämnden fatta beslut om den så kallade fä...

Lindesbergs lasarett. Foto: Camilla Lagerman

Befolkningens närhet till sjukvård i den norra delen av Region Örebro län ska begränsas

INSÄNDARE/DEBATT: I september 2023 presenterade Hälso- och sjukvårdsdirektören vid Region Örebro län en Utvecklingsplan för hälso- och sjukvården. Han föreslog en nedläggning av jourverksamheten för kirurgi i Lindesberg, en stängning av de fyra specialistmottagningarna samt stängning av psykiatrins slutenvårdsavdelning. På medicinkliniken skulle man fokusera på utbildning och forskning. Efteråt har man även föreslagit nedläggning av sjukhusets kök. Mat ska beställas från USÖ i små kartonger, såsom nu sker från kommunen till hemmen, inom kommunens äldrevård. Hur det blir om en patient läggs in på medicinkliniken mitt i natten och ska ha viss diet framkommer ej.

24 april 2024 klockan 11:04 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Kalle Söderlund (Lpo). Foto: Privat/Fredrik Norman

Ibland är vägen fram till rätt beslut lite väl krokig!

INSÄNDARE/DEBATT: Det har den senaste tiden skrivits en hel del om fordonsprogrammet på Lindeskolan och jag som representant i Barn o Utbildningsnämnden är så otroligt nöjd med att programmet blir kvar. Vet inte hur många gånger jag har ifrågasatt nedläggningen av programmet utan att blivit hörd! Vill rikta ett stort tack till KD och L för stödet i denna fråga. Utan ert stöd hade programmet blivit nedlagt på felaktiga grunder.

24 april 2024 klockan 10:52 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Inför IFK Lindesberg-Pålsboda GoIF: Hemmalaget i favoritposition
Med ett rejält flyt på hemmaplan så är det inte samma tryck borta. I lördags blev det förlust mot Lillån, där kämpaglöden saknades i den ...
24 april 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Poet ska sammanställa ungas tankar och visioner om Frövis framtid
I ett nytt projekt ska Region Örebro län tillsammans med flera samarbetspartners ta tillvara på barn och ungdomars tankar kring utvecklingen av Fr...
23 april 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Hemvärnets patrullhundar gjorde upp i lokalt mästerskap
Under söndagen avgjordes Distriktsmästerskapet i patrull för hemvärnshundar i skogarna kring Lindesberg. Totalt tre tävlande från Nä...
22 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

En stunds fika och avkoppling för medlemmarna i HjärtLung Bergslagen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Uppskattad avkoppling för hjärtsjuka i badhusets relax

Under fredagseftermiddagen samlades medlemmar från Riksförbundet HjärtLung Bergslagen på Energikällans relaxavdelning i Lindesberg, för några timmars avkoppling och omvårdnad. Medlemsträffarna fyller många funktioner, bland annat försöker man motverka ensamheten.
– Människor som är hjärtsjuka och lite äldre är ofta ensamma, då ville vi göra något gemensamt som alla kunde vara med på, berättar ordförande Gun Ehnvik.

22 april 2024 klockan 11:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Diaknoiassistent Anna Lennartsson och Gåvobodens grundare Elin Olofsson är taggatde för ett nytt samarbete. Foto: Jennie Einarsson

Med gemensamma krafter blir klädbytardagen ännu större: ”Nu rensar vi garderoberna!”

Genom ett nytt samarbete ska årets klädbytardag i Lindesberg bli större än någonsin tidigare. Detta hoppas både Elin Olofsson, grundare av Gåvoboden, och Diakniassistent Anna Lennartsson från Linde bergslags församling. Med gemensamma krafter ska de ge gamla plagg nytt liv och generera pengar till välgörenhet.
– Det blir en start för ett samarbete mellan Gåvoboden och diakonin här i Lindesberg, vilket ger oss en brygga mellan hjälpen och behovet, förklarar Elin Olofsson.

19 april 2024 klockan 14:16 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Bassängträningen håller seniorerna starkare och friskare

Region Örebro län vill utreda evidensen med bassängträning, för att se om det finns tydliga fö...

Ny klubb riktad till ungdomar och EPA-häng

En ny satsning ska få ungdomar i bygden att "klubba" och dansa loss - eller bara hänga med andra. Genom hårt slit ...

Fotograf: Patrik Svedberg

Dömd 16-åring motanmäler – två män åtalas för misshandel och olaga hot

Den 16-årige pojke som under tisdagen dömdes till ungdomsövervakning för grov misshandel har gjort en motanmälan, där båda offren i domen nu är åtalade för olaga hot respektive misshandel. Detta ska också vara upprinnelsen till den grova misshandel som pojken sedan dömdes för.

17 april 2024 klockan 13:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Örongodis utlovas när det bjuds på ”En strut kaRAMELler”

En härligt uppknäppt musikalisk stund utlovas när Linde Symphonic Band tillsammans med...

Därför varslar Kommunal om strejk

INSÄNDARE/DEBATT: Kommunal har gått in i årets förhandlingar med rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar fö...

Trio från Lindesberg döms för grov misshandel och grovt hemfridsbrott

De tre unga män från Lindesberg som häktades den 8 februari, misstänkta för grov ...

Dubbla medaljer för Frövi judo efter mäktig tävlingshelg

Efter en intensiv tävlingshelg kan Frövi judo återigen stoltsera med två nya mä...

Storbackas svar till ”Socialdemokrat i norr”

INSÄNDARE/DEBATT: Hej ”Socialdemokrat i norr”. Jag talar som förtroendevald och företrädare för...

Tala för dig själv, Bengt Storbacka!

INSÄNDARE/DEBATT: Med vilken rätt gör du dig till talesman för Socialdemokraterna i norra Region Örebro län i din ...

Inriktningen tunga fordon fick det glädjande beskedet under torsdagen. Foto: Camilla Lagerman

Elevernas glädje efter beskedet: ”Man blir glad i själen”

Efter torsdagens besked att det tunga fordonsprogrammet på Lindeskolan får vara kvar, är glädjen stor både bland elever och lärare. LindeNytt hälsade på under fredagen för att höra reaktionerna.
– Det är ju fantastiskt att vi äntligen får vara kvar, och att de tog sitt förnuft till fånga. Det här är ju viktigt för våra elever, bygden och branschen, säger läraren Per-Anton Olsson.

12 april 2024 klockan 17:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Elevernas drömmar om resa till djurpark besannas genom generösa bidrag
Genom hårt arbete och hängivenhet har eleverna i anpassad grundskola på Lindbackaskolan lyckats få ihop pengar till en högt efterlängtad ...
12 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nämndledamöter förvånade efter beskedet: ”Inte fått någon information”
Flera ledamöter i barn- och utbildningsnämnden blev minst sagt överraskade under torsdagen när de fick beskedet via media att tunga fordon skulle ...
11 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Glädjebeskedet: Tunga fordon blir kvar på Lindeskolan
Efter alla turer kring inriktningen lastbil och mobila maskiner på fordons- och transportprogrammet på Lindeskolan, kom under torsdagen beskedet att...
11 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-04-11

2024-04-10

2024-04-10

2024-04-10

2024-04-09

2024-04-09

2024-04-09

2024-04-08

2024-04-08

2024-04-06

2024-04-05

2024-04-05

2024-04-04

2024-04-04

2024-04-28 02:41