Statlig, kommunal eller privat polis? I takt med att vardagsbrottsligheten ökar och polisens resurser minskar, kommer nya förslag och initiativtagande från politiker, kommunala tjänstemän, företagare och privatpersoner på hur man kan skydda invånarna från denna brottstyp. Senast i ropet är att anställa en ”samhällsvakt” som kan patrullera nattetid – året runt.
Kils kommun har varit uppmärksammad för denna idé. Förslaget kom från en näringsidkare som hade fått nog av otryggheten i samhället. Nu har denna idé lyfts upp i rampljuset och självaste kommunalrådet i Kil samtycker med initiativtagaren.
I Lindesberg finns sedan en tid tillbaka en så kallad centrumvärd, en person som ”patrullerar” omkring i centrum och har koll på läget i butikerna. Allt för att öka tryggheten för butiksägare och deras kunder. Och resultatet har hittills varit mycket gott, många upplever faktiskt en större trygghet i centrumvärdens närvaro.
Ett liknande koncept, men nattetid, är medicinen Kils kommun nu använder mot kriminaliteten. Alla som vill kan teckna avtal, en summa som varierar mellan privatpersoner och företagare. Tanken är att så många som möjligt ska gå med och att det i sin tur räcker för att en vakt ska kunna patrullera med bil nattetid – året runt. För att påskynda processen kommer kommunen skjuta till extrapengar i projektet. Måhända väl investerade slantar.
Polischefen tycker initiativet är bra
Lindesbergs kommuns närpolischef, Magnus Luhr, är inte emot idén – snarare tvärtom. Allt som kan hjälpa till att trygga invånarna är välkommet om konceptet är upplagt på rätt sätt.
-Jag vet inte riktigt hur det är tänkt att fungera i fallet Kil, men är det ett bra upplägg är det naturligtvis bara bra. Vi har ju sedan flera år tillbaka olika brottsförebyggande föreningar som ger gott resultat, bland annat i Frövi och Lindesberg. Sedan vet jag att Nattåkarna i Kopparberg funnits länge och gjort mycket gott, berättar Magnus.
Dessa kan övervaka och ingripa – något polisen inte har resurser till. Övervakning är förebyggande men kostsamt och omöjligt för en patrull som ena stunden befinner sig i Linde för att senare fara till någon av småorterna.
-Ja, övervakning har vi inte resurser till helt enkelt, konstaterar närpolischefen.
Enligt honom är dock kommunen ganska förskonad från dessa vardagsbrott i dagsläget, men det innebär inte att en ”nattvakt” skulle vara överflödig. Det går alltid i perioder och för bara något år sedan var situationen en helt annan med väldigt många inbrott i både bilar, fastigheter och industrilokaler.
Dessutom kan en nattvakt snabbare ingripa vid bråk utanför krogarna om övervakningen schemaläggs till dessa platser när det sker aktiviteter där.
Vad är säkerheten värd?
Skulle du kunna tänka dig att betala för en egen ”polis”, som kommer när Du larmar? I så fall, vad får det kosta per månad? Skriv till redaktionen och berätta>>