LIF Lindesberg tog en seger mot Svenska Mästaren Ystads IF. Foto: Hasse Persson.

Uddamålseger mot Sveriges bästa lag!

Det färska SM-vinnande laget Ystads IF gästade Lindesberg Arena under onsdagskvällen, för en match inom Svenska Cupen. Ett roligt besök där många nog redan på förhand, trodde att Division 1-laget LIF Lindesberg skulle få svårt att hänga med. Så blev det däremot inte. Efter en otrolig andra halvlek så slutade matchen med uddamålsseger till hemmalaget!

De svenska mästarna, Ystads IF, gästade Lindesberg Arena under onsdagskvällen för en match inom Svenska Cupen, där de lottades att få möta Division 1-laget LIF Lindesberg.

Även om en seger inte kändes som en solklar möjlighet på förhand, så hade LIFs nya tränare, Joakim Bååk, förhoppningar om att få jämföra sig mot de bästa.

– Som jag uttryckte tidigare så måste vi göra en supermatch om vi ska kunna ge oss på de bästa. Samtidigt så känner jag att det finns mycket i laget. Jag har sett under flera år att det finns mycket kvalitet i laget som, av olika anledningar, inte har kommit fram på planen.

Förhoppningarna om den dolda kvaliteten visade sig dessutom inte vara någon större bluff, då LIF slog till med en storskräll. Även om Division 1-lag får ett mindre handikapp i Svenska Cupen i form av så kallat shoot-outs, sex straffskott innan matchen börjar, så var Ystads energi svåra att stå emot under de första minuterna.

Foto: Hasse Persson

Trots att LIF fick börja matchen med 5-0, så tog det åtta minuter för Ystad att kvittera ställningen till 7-7. Tio minuter in i halvleken började LIF Lindesberg komma in i tempot och höll sig bara ett mål bakom de svenska mästarna, när halvleksvilan skulle påbörjas.

Med spelarna tillbaka på planen så hade LIF lagt in en ny växel. Ystad fick aldrig någon riktig ledning, istället fick bortalaget en tvåmålsledning som störst som snabbt hämtades in av hemmalaget. Att hemmamålvakten Simon Ongeri var omutlig i målet, gjorde inte heller saken enklare för SM-gästerna.

Närmare fem minuter kvar av matchen så var det LIF som höll en tvåmålsledning, som hemmalaget höll hårt om. Ystad fick till ett mål som ändrade ställningen till 30-29, men med ett bra bakåtspel från hemmalaget så kunde Ystad aldrig avgöra.

LIF Lindesberg inleder således försäsongen med att besegra SM-vinnarna Ystads IF på hemmaplan.

– Vi kommer från kämpiga år på planen så den här segern kändes viktig för oss. Vi är väldigt glada, en del i laget gav uttryck som ”vad hände precis?”, så när vi gör något som är så här bra, då ska vi också få fira. Jag är absolut stolt över grabbarna, de är rent av sagt fördjävligt fina när de lägger ner det hårda jobbet som krävs, säger Joakim Bååk.

Foto: Hasse Persson

”De spelade en division som vi inte har ställt oss med”
Matchen mot Ystad under onsdagen var LIF Lindesberg andra match under försäsongen, där laget innan dess har med sig en seger från en träningsmatch mot VästeråsIrsta. Onsdagens match var därmed säsongens första tävlingsmatch, där man står som segrare mot landets bästa lag.

– Man ska däremot också vara medveten om att vi inleder matchen med 5-0 efter shoot-outs. Det är bara en match och även om Ystad kanske inte gör någon toppmatch, så går vi ut och gör en otrolig andra halvlek. Det såg riktigt bra ut och det var det vi ville se. Vi har egentligen inte mer än att fått en bra start på säsongen.

Tobias Varvne blev bästa målskytten i hemmalaget med nio mål. Foto: Hasse Persson

Även om den andra halvleken blev ett stort avgörande för matchen, så blev inte matchens inledning som man hade hoppats. Trots 5-0 innan matchstart, så tog det över fjorton minuter innan de fem målen hade fördubblats.

– Vi håller inte riktigt ramarna som vi har satt. Ystad kommer in med mycket energi och fullkomligt kör över oss, under de första tio minuterna. Det tog tid innan vi kunde vänja oss med deras tempo och fenomenala bollsläpp, de spelade en division som vi inte har ställt oss med.

– När de kvitterade efter åtta minuter så var det som att det stod 0-0 på tavlan och vi kände att vi kunde börja spela. Vi jobbar oss in och får träff på deras skyttar, samtidigt som Simon Ongeri är fantastisk i målet. Vi håller oss hyfsat genom hela matchen med det vi ska jobba med.

Uppvisningen på LIF Lindesbergs egentliga kvalitet kom däremot under den andra halvleken.

– Vi byter inte bara mål med motståndaren, vi får betalt för varje mål som vi göra, samtidigt som det otroliga försvars- och målvaktsspelet kommer från våra grunder där vi måste vara stabila. Samtliga jobbar fint och hittar intensitetsnivån i spelet. Vi hittar våra zoner och Simon hjälper till mycket i målet.

Simon Ongeri blev Matchens Lirare. Foto: Hasse Persson.

Simon Ongeri blev även Matchens Lirare för sina stora insatser i mål. Även om Joakim själv skulle fått svårt att välja en spelare för priset, så är han nöjd att ha onsdagens stora målskytt, Tobias Varvne, i laget.

– Det är flera spelare som ska lyftas, men det är klart att Varvne känns viktig för laget. Han sprider ett lugn i gruppen och har en rutin som sprider sig i laget. Han är ovärderlig för oss.

Resultat LIF Lindesberg-Ystads IF (Svenska Cupen)
Slutresultat: 30-29 (16-17)
Publik: 384 personer

Målgörare: Tobias Varvne (9), Joel Karlström (5), Thomas Einarsson (3), Asso Eliassi (2), Jesper Gyllby (2), Oskar Cosmo (2), Emil Pettersson (2), Herman Bosson (2), Hampus Högberg (1), Fredrik Karlsson (1), Anton Flood (1),

Matchens Lirare: Simon Ongeri

Publicerad 11 augusti 2022 klockan 10:34

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Camilla Lagerman

Planerade morddåd på skola – döms till rättspsykiatrisk vård

Den 20-årige man som den 22 december 2023 greps i anslutning till Lindesberg arena, misstänkt för bland annat förberedelse till mord dömdes under måndagen vid Örebro Tingsrätt till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

26 februari 2024 klockan 13:12 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsJari Mehtäläinen (SD) ordförande i socialnämnden. Foto: Camilla Lagerman/Fredrik Norman

Matlådor inte längre ett alternativ vid nya biståndsansökningar

I november 2021 lade Socialnämnden i Lindesberg fram ett förslag om att öka avgiften på matlådor levererade av hemtjänsten. Förslaget möttes av skarp kritik och kommunen fick senare i backa i frågan. Nu har nämnden fattat ett beslut där matlådorna istället tas bort helt för alla vårdtagare som inte har behov av specialkost. Detta gäller dock inte de som redan blivit beviljade.

26 februari 2024 klockan 11:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lindlövens drömmar om semifinal lever

Det blev en tuff norrlandsturné för Lindlöven där man inleder med en stor förlust mot Boden för att dagen därefter...

bildspel LIF Lindesberg utklassar serierivalen

Med en placering i botten av tabellen så hade LIF Lindesberg kniven mot strupen inför söndagens mycket viktiga match. ...

Hemtjänstpersonal testades för droger – nu får polisen kritik

Under torsdagsförmiddagen stoppade en polispatrull ett fordon i utkanten av centrala ...

Arkivbild

3800 biljetter sålda – nu öppnar Harmoni för fler läktarplatser

Biljettförsäljningen till årets Caprice med Manskören Harmoni, har skett med sådan fart att man nu kommer att släppa fler platser till kvällsföreställningen. Detta meddelar Roland Hellsing, Harmoni.

23 februari 2024 klockan 13:45 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Bengt Storbacka (S) och Magnus Storm (C). Arkivfoto: Camilla Lagerman

Är ekonomin som LPO påstår?

INSÄNDARE/DEBATT: Det är så klart smickrande att LPO i stort tycker som oppositionen vad gäller besparingarna på Lindeskolan, men att säga att den förra majoriteten lämnat över en svag ekonomi, där vi inte satt undan pengar till sämre tider och satt oss i den här ekonomiska situationen stämmer inte alls.

23 februari 2024 klockan 11:13 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Beredskapssjukhus finns i Lindesberg
INSÄNDARE/DEBATT: Alltsedan Folk och Försvars rikskonferens i Sälen i januari i år har det varnats för att Sverige utsätts för ett allt ...
23 februari 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Ny statistik: Lägsta barnafödandet på 17 år
Ny statistik från SCB visar att antalet nyfödda fortsätter att minska i Sverige och så även i Lindesbergs kommun. Under 2023 föddes 197 levande ...
22 februari 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Förlängd åtalstid för häktad Lindetrio
De tre unga män från Lindesberg som häktades den 8 februari, misstänkta för synnerligen grov misshandel och grovt hemfridsbrott, omhäktades ...
22 februari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Vilken hjälte! Jonathan Frykholm stod emot samtliga 47 skott från Väsby och höll därmed nollan. Det tappra jobbet gav Lindlöven tre mycket viktiga poäng till tabellen. Foto: Hasse Persson

bildspel Hamburgare och tvåmålsseger i Lindehov

När restaurangkedjan Brödernas lag, Väsby IK HK, gästade Lindehov så käkades det hamburgare på läktaren. Som en rolig pik på Väsbys nya partner för säsongen, så hade Lindlöven egna hamburgare till pangpriser. En lyckad förtäring för föreningen som även fick en lyckad onsdagskväll på isen, där Lindlöven höll sig lugna och kontrollerade Väsbys 47 målförsök.

21 februari 2024 klockan 23:47 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Med den agrivoltaiska tekniken går det att kombinera solpark och jordbruk. Foto: Linde Energi

Dubbla nomineringar till Lindeföretag för deras satsningar på solceller

Sedan 2004 har Svensk Solenergi årligen delat ut Solenergipriset till branschens mest innovativa idéer. I år står det klart att Lindesberg genom Linde Energi och det privata företaget Solisten David Larsson AB, lyckats knipa dubbla nomineringar till de prestigefyllda utmärkelserna.
– Det är jätteroligt att av de totalt 16 nominerade i Sverige på kategorierna mark och byggnad, så går två av dem till Lindesberg. Det känns som att det säger någonting om att vi ligger lite i framkant på det här området i Lindesberg, säger Simon Tullstedt, marknads- och kommunikationschef på Linde Energi.

21 februari 2024 klockan 20:46 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Lokala judotalanger uttagna till landslagets grupper

Svenska judoförbundets landslagsorganisation uppdaterade nyligen sina listor över de aktiva som blivit ...

Landsbygdspartiet Oberoende syn på besparingar på Lindeskolan

INSÄNDARE/DEBATT: En sak som samtliga partier är överens om är att vi måste spara pengar dä...

Attention varnar – unga med diagnoser drabbas när estetprogrammet tas bort

INSÄNDARE/DEBATT: Flera reportage och insändare har den senaste tiden handlat...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Laddat för aktiviteter på sportlovet

Nästa vecka är det dags för sportlov för skolbarn och ungdomar i Lindesbergs kommun och som vanligt anordnas en hel del av roliga aktiviteter på hemmaplan. Vad sägs om att gå på en käpphästfest, bygga ett slott eller kanske ”gejma loss” i bibblans TV-spelsutmaning? Detta och många fler roligheter serveras från 19-25 februari.

16 februari 2024 klockan 13:08 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

SMHI varnar för plötslig ishalka

Under fredagskvällen och in på lördagsdygnet råder risk för plötslig ishalka i norra länsdelen. Detta varnar SMHI för.

Sluteldat för kråkorna – innovativa elever vill effektivisera 170 000 vedpannor

Under tisdagen hölls finalen för "Innovation day 2024" på Lindeskolan...

Skänkta mjukisdjur skall trösta barn i ambulansen

Under onsdagen fick ambulansen i Lindesberg tillskott av en mängd nya medarbetare - i form av mjukisdjur. ...

Insändare: Beslut ska grunda sig på fakta

INSÄNDARE/DEBATT: Beslut skall grunda sig på fakta inte på antaganden eller vad man vill tro. Att lämna ut ...

Alice och Ellen, två av estetiska programmets blivande poliser

INSÄNDARE/DEBATT: Vi är två elever från estetiska programmet på Lindeskolan som nu studerar ...

Lillemor Bodman (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Foto: Moderaterna Lindesberg/Fredrik Norman

Bodman om konsekvenserna för berörda elever – och påstått jäv i skolfrågan

Efter måndagens möte i barn- och utbildningsnämnden står det klart att vård- och omsorgsprogrammet pausas från och med hösten 2024, samtidigt inväntar man sökunderlaget för estetiska programmet för att kunna avgöra dess framtid. Under nästa sammanträde i mars ska man även fatta beslut gällande ”tunga fordon”, då man nu ska utreda om det går att rädda.
– Det är ett otroligt svårt ekonomiskt läge, det säger man ju alltid kan man tycka, men det är verkligen extremt dåligt, säger Lillemor Bodman (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

13 februari 2024 klockan 12:55 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kristdemokraternas syn på Lindeskolans besparingskrav
INSÄNDARE/DEBATT: Kristdemokraterna Lindesberg är måna om att Lindesbergs kommun har en kvalitativ gymnasieskola. Den ska vara attraktiv för både...
13 februari 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Hur var det nu igen med det politiska modet?
INSÄNDARE/DEBATT: På Barn och utbildningsnämnd den 12 januari pratades det mycket om de strukturförändringar som behöver göras på Lindeskolan ...
13 februari 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Barnens Vasalopp i bilder
Under optimala förhållande gick starten för den populära miniklassikern Barnens Vasalopp i Fritidsbyn under söndagen. Det var omkring 40 barn i...
12 februari 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-02-12

2024-02-10

2024-02-09

2024-02-09

2024-02-09

2024-02-08

2024-02-08

2024-02-08

2024-02-08

2024-02-08

2024-02-07

2024-02-07

2024-02-07

2024-02-06

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2024-02-26 20:55