INSÄNDARE/DEBATT: Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) hade nämndmöte 16 november 2023 och då beslutade majoriteten (S, KD, C) att ge uppdraget till Hälso- och sjukvårdsförvaltningen (HS) att utifrån utvecklingsplanen återkomma till nämnden med ”En plan för att avsluta akuta kirurgiska ingrepp vid Lindesbergs lasarett.” För specialistmottagningar vid Lindesbergs och Karlskoga lasarett planeras koncentration av hela eller delar av mottagningarna till USÖ. Redan nu har halvering av IVA-platser samt begränsning av verksamhet vid laboratoriet och röntgen genomförts vid Lindesbergs lasarett. Lasarettets kök föreslås övergå från att laga maten till att få paketerad mat två gånger i veckan från USÖ. Politikerna i HSN har alltså beslutat att Hälso-och sjukvårdsförvaltningen ska ta fram planer som framför allt påverkar länsinvånarna i norra länsdelen med begränsningar i bassjukvården.
Men syftet är väl att spara flera miljoner kr?
Tydligen inte för när argument presenteras som visar att det INTE blir någon besparing att genomföra förändringarna, då kommer nytt argument … att förändringarna inte handlar om besparingar utan om att nyttja personal effektivare. Akutmottagningen har en fungerande läkarbemanningen utan hyrläkare och kan möta både medicinska och kirurgiska patienter. Specialistmottagningarna har välfungerande mottagningar med sjuksköterskor och undersköterskor. Läkarbemanning behöver bara ibland stöttas med hyrpersonal. Så, inom dessa områden finns ingen besparing att inhämta. Det ger ingen vinst med att förflytta kostnaden (patienterna) från en billigare vårdform (länsdelssjukvård) till en dyrare vårdform (läns- och högspecialitetsvård).
Men inom ortopedin i Lindesberg föreslås en ökning av antal operationer för läns- och utomlänspatienter. Det finns 14 tjänster för narkossköterskor på operation men bara hälften består av ordinarie anställda. Resten kommer från bemanningsföretag. Eftersom hyrpersonalen får ta patientvårdande uppgifter så får ordinarie personal sköta service och kringarbete och förlorar den roligaste delen av sitt arbete till andra som tjänar och kostar två till tre gånger så mycket i lön.
Sådant leder till personalflykt och inte till bibehållande och utveckling för anställd personal! Alltså, där det finns personal och verksamheten fungerar väl förslås nedläggning. MEN på enheter där det inte finns personal och hyrpersonal behövs både till operationer och till vårdavdelning, där föreslås att utöka verksamheten. Hur är det tänkt egentligen? Förflytta personal från USÖ till Lindesberg? Bedriva elektiv kirurgi med hyrpersonal? All pågående nedrustning av Lindesbergs lasarett kommer leda till nedläggning av sjukhuset trots bedyrande från regionledningen om att det inte är syftet. Om flera vitala delar plockas bort från en verksamhet så kommer verksamheten till slut inte fungera och faller likt ett korthus.
Vi i norra länsdelen kommer behöva åka till USÖ i stället för till Lindesbergs lasarett, dag som natt, för mindre skador, buksmärtor, ögonbottenkontroller, hudbehandlingar, såromläggningar och mindre operationer i öronen m.m. Det leder till ökad trafik och koldioxidutsläpp. I norra länsdelen finns dessutom fler äldre vilka kan ha svårt att åka kollektivt och behöver hjälp av anhöriga. Det blir inte bara patienterna som drabbas utav tidsförluster och kostnader utan även anhöriga.
Varför ska bassjukvården försämras för invånarna i norra länsdelen när det INTE anses leda till ekonomiska besparingar? Ja, det leder naturligtvis till en del frågor. Har USÖ en för stor ”kostym” som behöver fyllas upp? Kostar det för mycket när två universitetssjukhus konkurrerar med varandra inom samma Samverkansregion (Akademiska sjukhuset och USÖ)? Det är kanske dags att USÖ får ta sin del av nedskärningar och inte att frånta norra länets invånare deras rättmätiga behov av akut kirurgiskt omhändertagande och bassjukvård!
Annika Hickisch
Pensionerad specialistsjuksköterska och f.d. landstingspolitiker för MP
Lena Forsgren
Specialistsjuksköterska