Lindesbergs historia är fylld av myter och sägner, den ena mer ”iöronfallande” än den andra. Tillsammans med museichef Lars Hagström har vi dykt ner i historiearkivet för att söka svar på varför vissa platser heter som de gör. De tre utvalda platserna är än idag centrala hållplatser i Lindesbergarens vardag och kommer ofta på tal i olika sammanhang. De tre platserna är Flugparken, Loppholmarna och Pälsärmen. Varför heter platserna så egentligen – vad är myt och vad är sanning?
Flugparken
Sägnerna om denna centrala park är många. Vissa påstår att parkens namn kommer sig av att en ganska ohälsosam gubbe bodde där en gång i tiden. I sin lilla stuga smörjde han kråset och avfallet dumpade han utanför stugknuten. Stanken från högarna lockade naturligtvis till sig mängder av feta spyflugor som kalasade på ”snuskiga gubbens” avfall. Namnet var givet: Flugparken.
Men lika givet är att detta är en osanning. Denna sägnen, som många andra, är väldigt mycket mer intressant och spännande än verkligheten.
Lars Hagström berättar:
-Visst känns historien om gubben mycket skoj och så, men sanningen är den att parken fick sitt namn efter kvarterets namn, som alltså är Flugan.
Flugparken – mer dramatiskt än så är det inte, berättar Lars Hagström.
Pälsärmen
Pälsärmen längs Lindesjöns strand är en plats många förknippar med sommar, sol och varma bad. Men förr kan tänkas att en annan genomskinlig vätska hade ett betydligt högre värde på denna plats.
För alla de stackare som med häst och vagn lämnade staden en kylig kväll, fanns vid Pälsärmen en krog. En sista chans att värma sig, men det var inte absolut inte värmen från brasan som lockade förbipasserande till detta korta stopp på färden.
-Det var sista hållplatsen för dem som begav sig ut i kylan, de stannade till där och tog sig en sup innan de fortsatte sin färd hemåt. En hutt på vägen. De tog alltså aldrig av sig kläderna och slog sig till ro: ”Man tog sig en sup i pälsärmen” som det hette då, berättar Lars.
Vilket kan jämföras med hur vi idag stannar till vid en mack och tar en grillad med bröd innan det bär av utsocknes till. Nåväl… nästan då.
Loppholmarna
Lars Hagström inleder:
-För många herrans år sedan fanns där ett sjukhus där förhållandena var ansträngande. På den tiden var hälsan och miljön inte vad vi är vana vid idag.
De som låg på sjukhuset var oftast drabbade av loppor och varje morgon gick personalen ut på gården och skakade rent sängkläderna från otyget. Därav namnet, säger Hagström och fnissar finurligt medan undertecknad nickar instämmande.
(Någon sekunds tystnad)
-Nädå, jag bara skojar, avslöjar han och fortsätter:
-Namnet Loppholmarna är en förkortning av dess ursprungliga namn ”Utloppholmarna”. På den tiden fanns där flera mindre holmar som bildades av allt sediment som spolades med i åns strömmar. När detta nådde fram till mynningen, eller åns utlopp om man så vill, föll det ner på botten och under årens lopp bildades där ett antal mindre holmar. Det var först i mitten av 1900-talet som dessa holmar sammanfördes under människans hand, och bildade en enda stor holme, berättar Hagström.
Loppholmarna kallades också för Prästholmarna under en tid, med relation till Prästgårdarna. Namnet fick dock aldrig fäste i folksjälen.
Per Erikssons stiftelse har beslutat att tilldela Bergslagens IF i Lindesberg 417 200 kronor. Pengarna kommer att användas till läx- och språkhjälp, material, lovaktiviteter, trygghetsvärdar samt integrationsprojekt för föräldrar, uppger Jenny Ågren, VD för Adolf Lindgrens och Per Erikssons stiftelser i Örebro, i ett pressmeddelande.
Efter en rejäl hemmaseger i söndags så såg det ljust ut för Lindlöven som nu under onsdagen åkte till Boden för en avgörande match om en plats i slutspelets kvartsfinal. Onsdagens matchresultat blev däremot inte lika rolig för Lindlöven som den tidigare slutspelsmatchen. Istället blev det en tung förlust mot Boden som tar sig vidare till slutspelets kvartsfinal.
Efter två jämna matcher så blev det att Boden och Lindlöven tog hem varsin slutspelsmatch. 1-1 i matcher innebär att det blir slutspelsmöten i Lindehov under både lördagen och söndagen, där den aktuella kvartsfinalen kan få sitt avgörande på söndag. Seger under lördagen blir däremot viktig för båda lagen, där Lindlöven ger goda rapporter.
– Vi kommer med pigga och fräscha spelare med bra energi, säger Lennart Hermansson.
Drygt 160 personer samlades på Örebrotravets publikläktare under lördagskvällen för att prisa och hylla de största travprestationerna från Fornaboda och Örebro under 2024. Mamma och dotter Hell blev de stora prisplockarna av Fornabodas priser, vilket skapade en otrolig stolthet hos mamma Kerstin som har fått uppleva en fantastik säsong med sin dotter.
– Det är klart att man är en stolt mamma, säger Kerstin Hell.
Det blev en oväntat jämn match när tabelljumbon Skogås gästade Lindesberg i en extremt viktig match. För gästerna handlade allt om serieöverlevnad inför den kommande säsongen medan LIF Lindesberg behöver två poäng för att ännu ha chans att ta sig till slutspel. Hemmatruppen segrade och är nu enbart ett mål bakom tabelltvåan.
– Med två matcher kvar så vet vi vad som står på spel, säger Aron Kelecsényi.
Det är sedan tidigare klart att Lindlöven kommer att vara med i slutspelet till HockeyAllsvenskan. Med slutspelsträdets nya utseende så innebär det att Lindlöven kommer att ta den långa resan till Boden, för att inleda slutspelet första två matcher på bortaisen. Trots två tidigare förluster mot Boden under säsongen, så finns det förhoppningar att kunna skrälla.
– Det passar oss bra att vara lite underdogs, säger Lennart Hermansson.
Det blev underhållande på planen när tabellfemman, Lund, gästade Lindesberg Arena för säsongens sista hemmamatch i Elitseriens grundserie. Även om gästerna gav bort hela 19 poäng till Linde Volley genom matchen, enbart efter nätserver, så blev det ändå skåningarna som åkte hemåt med tre poäng efter ett kvalitetsspel från båda hållen när bollarna väl kom över nätet.
– Trots förlust så är jag ändå jätteglad över mitt lag, säger Nelly Dejeby.
Efter ett års uppehåll återupptar IFK Lindesberg nu sin populära gåfotboll för seniorer. Under hösten genomförde kommunen projektet Seniorkraft, som uppmuntrade äldre att prova på olika fysiska och sociala aktiviteter, där gåfotboll visade sig vara en stor succé. För att möta det stora intresset satsar nu IFK Lindesberg på en nystart.
– Deltagarna som var med under hösten tyckte att det var väldigt roligt, så vi har beslutat oss för att ge detta en ny chans, säger Pernilla Eriksson från IFK Lindesberg.