Miriam Stenborg var bara sju år när hon fick diabetes, här med mamma Susann och vovven Bella. Foto: Camilla Lagerman

Världsdiabetesdagen: Miriam var bara 7 år när hon blev sjuk

Ungefär 500 000 personer i Sverige har diabetes, utav dem är ca 7000 barn, och antalet barn som insjuknar i typ 1-diabetes har nästan fördubblats från 80-talet fram till idag. Nästan 900 barn och ungdomar får diagnosen varje år, bara i Sverige. Miriam Stenborg var bara knappt sju år gammal när hon insjuknade.

Det var i början av 2014 som det hela började. Miriam fick en envis influensa som aldrig tycktes vilja ge med sig, hon gick ner i vikt och började klaga över magont.
– Vi reagerade först inte så kraftigt på det, alla kan vi tappa vikt och få ont i magen av en rejäl influensa. När hon sedan började gå upp och kissa mycket på nätterna började vi misstänka urinvägsinfektion, berättar mamma Susann och fortsätter:
– Det var egentligen först när vi hämtade henne hos en kompis, och mamman berättade att Miriam hade ätit sockerkaka och sedan druckit väldigt mycket som vi började lägga ihop ett och ett. Vi ringde då till 1177 och fick rådet att uppsöka läkare direkt, vilket vi gjorde.

Väl inne på akutmottagningen togs ett blodprov som visade att Miriams blodsocker låg på 44, ett normalt värde hos en icke diabetiker ska ligga under 11, eller under 7 om man har fastat.

– Då var det inget snack om saken, hon hade diabetes, säger Susann.

Miriam själv hann knappt reagera innan hon var inlagd på en avdelning med ett dropp i armen.
– Jag förstod inte vad som hände, jag var ju nyss hos en kompis och lekte och nu låg jag på sjukhus. Men jag minns att mamma grät, berättar Miriam.

Efter bara sex dagar vågade Miriam börja använda insulinsprutan själv, och efter två veckors vistelse på USÖ:s avdelning 26 var det dags att åka hem.

– Man kommer hem och har en föreställning om att allt ska vara som vanligt, men man inser ganska snabbt att inget är längre som vanligt, hela livet förändrades. Första halvåret var riktigt tufft och det var inte mycket sömn att tala om, jag ställde klockan vid 23, 01, 03, 05 och 07 för att sticka henne i fingret och kontrollera blodsockret. Då var det fortfarande så att det bara var de med ”struliga värden” som fick en mätare på armen, som numera är väldigt vanligt tack och lov. Allt detta medförde att jag drabbades av stressyndrom och fick gå ner i tid på jobbet. När vi sedan ställde läkaren mot väggen hände det grejer, och kort därefter fick Miriam sin mätare.

Numera har Miriam en insulinpump som hjälper henne att balansera hennes blodsocker. Dessutom har hon en mätare med sig om dagarna som inte bara skickar data till hennes egen mobil, utan även till föräldrarnas.
– Det är mycket smidigare nu, t ex när jag ska till badhuset så behöver jag inte ha med mig lika mycket saker längre, berättar Miriam.

Något som familjen upptäckte i samband med sjukdomen var hur mycket okunskap och fördomar det fortfarande finns kring diabetes.
– Många tror att det är ”bara att ta en spruta” men det är ju faktiskt inte så enkelt, varje dag dör det 5 personer som kan relateras till diabetes, berättar Susann och fortsätter:
– Sedan är det ju många som tror att man får diabetes av att äta för mycket socker, eller för att man är överviktig, att man inte kan göra vissa saker eller äta godis och så vidare. Man kan faktiskt äta både godis och glass bara man tänker lite smart.

”Pimplådan” med pyssel till hennes pump.

I början var det kompisar som inte vågade ta med henne hem för att leka av rädsla för att något skulle hända, och i skolan blev hon ombedd av en pedagog att gå undan och ta sin spruta. Numera är det dock mycket bättre.
-Hela klassen har fått lära sig massor om diabetes, så nu är det inga konstigheter, ler Susann och fortsätter:
– Vi har haft bra uppbackning från skolan och fick resurs för Miriam under flera års tid.

Trots att vardagen numera fungerar betydligt lättare än i början av Mirams sjukdom, så finns det fortfarande många orosmoln på himlen.
– Det är klart man nojar, min mardröm är att Miriams lillebror också ska få samma sak, vi har testat både honom och oss själva när vi har kissat lite mycket nån dag eller varit extra törstiga. Och visst kommer tankarna på vad som händer när jag inte finns på plats om hon sjunker i socker, men vi kan inte bara gå runt och tänka på diabetes hela tiden. Nu brukar vi pimpa Miriams pump med klistermärken och nagellack för att göra det till något roligt, man kan ju åtminstone ha en snygg pump, skrattar Susann.

Miriam var innan sjukdomen en mycket aktiv tjej som gärna lekte med kompisar, red och dansade, något hon fortsatt vara, och kanske ännu mer nu.
– Fysisk aktivitet är viktigt och underlättar diabetesbehandlingen. Miriam tränar dans och ridning flera gånger i veckan, och är även fodervärd åt en häst på ridskolan. Med hjälp av planering av mat och insulinmängder fungerar det bra, konstaterar Susann.

Susann har också börjat engagera sig i diabetesfrågor, hon är bland annat aktiv i Diabetesföreningen Örebro mo., där hon sitter som ledamot i styrelsen.
– Jag vill medverka till att information om nya hjälpmedel når de som lever med diabetes och påverka synen i samhället, för det behövs en uppfräschning. Nu finns det äntligen en diabetesgala också som sänds på tv,(ikväll) och det är helt fantastiskt! Det är väldigt känslosamt, vi har kämpat för att det här ska komma ut i ljuset! Det är trots allt en av Sveriges största folksjukdomar, säger Susann och avslutar:
– Om man man ska hitta något positivt i allt, så är det nog att vi inte längre tar varandra för givet. Miriam har också blivit mycket tuffare, och det behöver man nog vara för att klara av det, sjukdomen tar aldrig semester.

Fakta diabetes:
Typ 1- och typ 2-diabetes är två helt olika sjukdomar som har högt blodsocker som gemensam nämnare. Vid typ 1-diabetes slutar kroppen att bilda insulin. Insulin kan bara ges i injektioner, så en person med typ 1-diabetes måste tillföra insulin från dag ett i sin sjukdom. Typ 2-diabetes är mer komplex. Vid typ 2-diabetes bildar kroppen fortfarande insulin men det kan finnas ett insulinmotstånd som gör att insulinmängden inte räcker till. För mer info, läs HÄR

Publicerad 14 november 2018 klockan 14:26

Camilla Lagerman , 0581-61 71 71 , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Zila Conejeros enhetschef Arbetsmarknadsenheten. Foto: Camilla Lagerman

Snart dags för kommunens unga att söka sommarjobb

Nu är det snart dags för ungdomarna i Lindesbergs kommun att söka ferieplats för sommaren, och i år kan unga få pröva på att driva eget företag som feriejobb.
– Kanske har någon ungdom en idé som den vill pröva eller ett intresse av att få lära sig mer om hur det är att driva eget företag? säger Zila Conejeros, enhetschef på arbetsmarknadsenheten, Tillväxtförvaltningen, i ett pressmeddelande.

25 februari 2021 klockan 11:14 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Foto: Hasse Persson

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon

Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in bortalaget trots tre fina mål i den andra perioden. Matchen fick i slutändan avgöras i straffläggning, där tabelljumbon spelade in 1-2.

24 februari 2021 klockan 21:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Smittspridningen i länet ökar samtidigt som det råder brist på vaccin

Region Örebro län ser nu en svag ökning när det gäller smittspridningen av covid-...

Regionens genomgång av hanteringen av överblivna vaccindoser klar

Region Örebro län har i en genomgång granskat hur de överblivna doserna vid inledningen ...

Lastbil av vägen på R68: ”Krockat med ett träd”

UPPDATERAD. En lastbil har åkt av riksväg 68 och kört in i ett träd, enligt tidiga uppgifter ...

Per Nelzén instruerar Christina Orrbo och Ann Björklund bakom kassan. Foto: Camilla Lagerman

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.

23 februari 2021 klockan 13:38 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Minskade öppettider på kommunens bibliotek

Från och med den 1 mars kommer biblioteken i Lindesbergs kommun att minska sina öppettider. Bakgrunden till åtgärden är minskade resurser till biblioteken som därför behövt minska personal. Detta meddelade Kulturenheten i ett pressmeddelande under måndagen.

23 februari 2021 klockan 09:29 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Tävlingen avslutad och två vinnare utsedda
Det var väldigt många som ville vara med och tävla om de signerade exemplaren av Anders Johnssons debutkokbok ”Härifrån. Råvaror, recept och ...
22 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nya siffror: Befolkningen ökar i Lindesberg
I dag, måndag, publicerar Statistiska Centralbyrån färska befolkningssiffror för 2020 för kommuner runt om i landet. Bilden är tydlig, och visar...
22 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Inbrottstjuvar stal bil vid ishallen – dumpade fordonet i Frövi
Någon gång mellan fredag och lördag har inbrottstjuvar härjat vid ishallen Lindehov i Lindesberg. Enligt polisen skall man ha tagit sig in i den l...
22 februari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Magnus Storm vald till ny ordförande efter Jonas Kleber. Foto: Centerpartiet

Det blåser nya vindar i Centerpartiet – Storm tar över efter Kleber

Centerpartiet i Lindesbergs starke man, Jonas Kleber, lämnar nu över klubban efter tio år som ordförande.

22 februari 2021 klockan 08:43 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Jubel från bänken Foto: Hasse Persson

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger

Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo svårt att ta sig förbi, LIF Lindesbergs uppskruvade spel. Hela 23 mål spelades in i den andra halvleken, där ett lättat LIF kunde räkna in två nya poäng.
– Det här var en riktig ”måstematch” som vi bara skulle vinna, säjer Asso Eliassi.

21 februari 2021 klockan 18:05 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindlöven tog en poäng mot Kumla

Vårserien är en svajig historia för Lindlöven, som tidigare stod med fyra raka segrar. Efter sextio spelade minuter i sitt...

bildspel Förlust mot snabbspelande Engelholm

Grundspelets sista hemmamatch spelades mot vassa Engelholm under lördagen. Hemmalaget bjöd upp till kamp, men fick svårt ...

Partiell distansundervisning även efter sportlovet

Stadsskogsskolan i Lindesberg har vid ett flertal tillfällen under hösten och vintern fått övergå till ...

Annons


Foto: Fredrik Norman

Halkan så extrem att även halkbekämpande maskiner måste krypa fram

Regn och minusgrader har resulterat i att det råder blixthalka i vårt område. Halkbekämpning pågår sedan flera timmar tillbaka – men inte i den takt man hade hoppats på. Halkan är nämligen så svår att även maskinerna haft svårigheter att ta sig fram.
– Det är extremt, kommenterar Jan Gustafsson, som är arbetsledare för Samhällsbyggnads avdelning Park/Idrott.

19 februari 2021 klockan 10:03 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Färre nya coronafall i Lindesberg

Efter att ha legat på en platå under en period om 14 dagar, rapporteras nu allt färre nya coronasmittade personer i ...

Bibblan erbjuder digitalt sportlovsprogram

På måndag startar årets sportlov för kommunens barn och ungdomar, och precis som så mycket annat i pandemitider ...

Begränsade vaccinleveranser ger få tider att boka

I dagsläget har cirka 14 000 länsbor vaccinerats mot covid-19, men leveranserna av vaccin är fortfarande ...

Befarad ladugårdsbrand var kontrollerad eldning

UPPDATERAD. Strax före klockan 11 på torsdagsförmiddagen larmades Nerikes Brandkår ut till en befarad brand ...

Varnar för plötslig ishalka i samband med väderomslag

SMHI har på torsdagen utfärdat en klass 1-varning för plötslig ishalka. Varningen gäller för hela ...

Man anhållen misstänkt för misshandel

En man i 40-årsåldern greps på onsdagskvällen misstänkt för misshandel. Enligt polisen skall det röra sig om ett...

Årets Ekokock, Anders Johnsson, har tagit fram två helt nya röror till 37:an nyöppning. Foto: Camilla Lagerman

bildspel 37:an nyöppnar med nyheter från Årets Ekokock

Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man som bäst på att ta fram helt nya röror till sina omåttligt populära baguetter, och till sin hjälp har man en av de ursprungliga upphovsmakarna till just rörorna, tillika Årets Ekokock, Anders Johnsson.
– Nu ska vi ta 37:an in i framtiden med lite nya smaker, och jag tror att det kommer bli riktigt bra, säger Anders med ett brett leende.

17 februari 2021 klockan 12:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Vintern ger Linde energi möjlighet att gräva ner kablar utan att störa fågellivet
PRESSMEDDELANDE: Linde energi inleder nu nästa etapp med att väder- och framtidssäkra elnätet kring Österhammar, strax öster om Blixterboda. ...
17 februari 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Hyresförhandlingarna klara – så mycket höjs hyrorna med i år
PRESSMEDDELANDE: Efter beslut i Hyresmarknadskommittén är LIBO’s hyresnivå för 2021 klar. Hyrorna höjs med 1,7 % från och med den 1 januari ...
17 februari 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Kicki bytte Alicante mot Lindesberg och startade Bed & Breakfast
I mars 2016 sålde Kicki Seton sitt städföretag Kixon och flyttade med hela familjen till ett soligt Alicante i Spanien. Men efter fyra år på den ...
16 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-16

2021-02-15

2021-02-15

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-11

2021-02-11

2021-02-11

2021-02-10

2021-02-10

Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-02-26 02:57