Miriam Stenborg var bara sju år när hon fick diabetes, här med mamma Susann och vovven Bella. Foto: Camilla Lagerman

Världsdiabetesdagen: Miriam var bara 7 år när hon blev sjuk

Ungefär 500 000 personer i Sverige har diabetes, utav dem är ca 7000 barn, och antalet barn som insjuknar i typ 1-diabetes har nästan fördubblats från 80-talet fram till idag. Nästan 900 barn och ungdomar får diagnosen varje år, bara i Sverige. Miriam Stenborg var bara knappt sju år gammal när hon insjuknade.

Det var i början av 2014 som det hela började. Miriam fick en envis influensa som aldrig tycktes vilja ge med sig, hon gick ner i vikt och började klaga över magont.
– Vi reagerade först inte så kraftigt på det, alla kan vi tappa vikt och få ont i magen av en rejäl influensa. När hon sedan började gå upp och kissa mycket på nätterna började vi misstänka urinvägsinfektion, berättar mamma Susann och fortsätter:
– Det var egentligen först när vi hämtade henne hos en kompis, och mamman berättade att Miriam hade ätit sockerkaka och sedan druckit väldigt mycket som vi började lägga ihop ett och ett. Vi ringde då till 1177 och fick rådet att uppsöka läkare direkt, vilket vi gjorde.

Väl inne på akutmottagningen togs ett blodprov som visade att Miriams blodsocker låg på 44, ett normalt värde hos en icke diabetiker ska ligga under 11, eller under 7 om man har fastat.

– Då var det inget snack om saken, hon hade diabetes, säger Susann.

Miriam själv hann knappt reagera innan hon var inlagd på en avdelning med ett dropp i armen.
– Jag förstod inte vad som hände, jag var ju nyss hos en kompis och lekte och nu låg jag på sjukhus. Men jag minns att mamma grät, berättar Miriam.

Efter bara sex dagar vågade Miriam börja använda insulinsprutan själv, och efter två veckors vistelse på USÖ:s avdelning 26 var det dags att åka hem.

– Man kommer hem och har en föreställning om att allt ska vara som vanligt, men man inser ganska snabbt att inget är längre som vanligt, hela livet förändrades. Första halvåret var riktigt tufft och det var inte mycket sömn att tala om, jag ställde klockan vid 23, 01, 03, 05 och 07 för att sticka henne i fingret och kontrollera blodsockret. Då var det fortfarande så att det bara var de med ”struliga värden” som fick en mätare på armen, som numera är väldigt vanligt tack och lov. Allt detta medförde att jag drabbades av stressyndrom och fick gå ner i tid på jobbet. När vi sedan ställde läkaren mot väggen hände det grejer, och kort därefter fick Miriam sin mätare.

Numera har Miriam en insulinpump som hjälper henne att balansera hennes blodsocker. Dessutom har hon en mätare med sig om dagarna som inte bara skickar data till hennes egen mobil, utan även till föräldrarnas.
– Det är mycket smidigare nu, t ex när jag ska till badhuset så behöver jag inte ha med mig lika mycket saker längre, berättar Miriam.

Något som familjen upptäckte i samband med sjukdomen var hur mycket okunskap och fördomar det fortfarande finns kring diabetes.
– Många tror att det är ”bara att ta en spruta” men det är ju faktiskt inte så enkelt, varje dag dör det 5 personer som kan relateras till diabetes, berättar Susann och fortsätter:
– Sedan är det ju många som tror att man får diabetes av att äta för mycket socker, eller för att man är överviktig, att man inte kan göra vissa saker eller äta godis och så vidare. Man kan faktiskt äta både godis och glass bara man tänker lite smart.

”Pimplådan” med pyssel till hennes pump.

I början var det kompisar som inte vågade ta med henne hem för att leka av rädsla för att något skulle hända, och i skolan blev hon ombedd av en pedagog att gå undan och ta sin spruta. Numera är det dock mycket bättre.
-Hela klassen har fått lära sig massor om diabetes, så nu är det inga konstigheter, ler Susann och fortsätter:
– Vi har haft bra uppbackning från skolan och fick resurs för Miriam under flera års tid.

Trots att vardagen numera fungerar betydligt lättare än i början av Mirams sjukdom, så finns det fortfarande många orosmoln på himlen.
– Det är klart man nojar, min mardröm är att Miriams lillebror också ska få samma sak, vi har testat både honom och oss själva när vi har kissat lite mycket nån dag eller varit extra törstiga. Och visst kommer tankarna på vad som händer när jag inte finns på plats om hon sjunker i socker, men vi kan inte bara gå runt och tänka på diabetes hela tiden. Nu brukar vi pimpa Miriams pump med klistermärken och nagellack för att göra det till något roligt, man kan ju åtminstone ha en snygg pump, skrattar Susann.

Miriam var innan sjukdomen en mycket aktiv tjej som gärna lekte med kompisar, red och dansade, något hon fortsatt vara, och kanske ännu mer nu.
– Fysisk aktivitet är viktigt och underlättar diabetesbehandlingen. Miriam tränar dans och ridning flera gånger i veckan, och är även fodervärd åt en häst på ridskolan. Med hjälp av planering av mat och insulinmängder fungerar det bra, konstaterar Susann.

Susann har också börjat engagera sig i diabetesfrågor, hon är bland annat aktiv i Diabetesföreningen Örebro mo., där hon sitter som ledamot i styrelsen.
– Jag vill medverka till att information om nya hjälpmedel når de som lever med diabetes och påverka synen i samhället, för det behövs en uppfräschning. Nu finns det äntligen en diabetesgala också som sänds på tv,(ikväll) och det är helt fantastiskt! Det är väldigt känslosamt, vi har kämpat för att det här ska komma ut i ljuset! Det är trots allt en av Sveriges största folksjukdomar, säger Susann och avslutar:
– Om man man ska hitta något positivt i allt, så är det nog att vi inte längre tar varandra för givet. Miriam har också blivit mycket tuffare, och det behöver man nog vara för att klara av det, sjukdomen tar aldrig semester.

Fakta diabetes:
Typ 1- och typ 2-diabetes är två helt olika sjukdomar som har högt blodsocker som gemensam nämnare. Vid typ 1-diabetes slutar kroppen att bilda insulin. Insulin kan bara ges i injektioner, så en person med typ 1-diabetes måste tillföra insulin från dag ett i sin sjukdom. Typ 2-diabetes är mer komplex. Vid typ 2-diabetes bildar kroppen fortfarande insulin men det kan finnas ett insulinmotstånd som gör att insulinmängden inte räcker till. För mer info, läs HÄR

Publicerad 14 november 2018 klockan 14:26

Camilla Lagerman , 0581-61 71 71 , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Oron är stor inför den kommande neddragningen av akutmottagningens jourlinjer. Foto: Camilla Lagerman

Lindesbergs industrijättar protesterar mot neddragningar på akuten: ”Otroligt korkat”

När Volvo etablerade sig i Lindesberg i början av 70-talet var närheten till sjukvård och akutmottagning något som spelade en stor roll i att valet just landade på Lindesberg som etableringsort. Beslutet att förändra akutmottagningens jourlinjer, med start på måndag, är något som man nu ser på med oro från Meritors håll.
– På sikt minskar det här vår möjlighet att finnas på en sådan här plats, säger Kent Blom, platschef och VD på Meritor.

25 september 2020 klockan 12:56 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Arkivfoto: Fredrik Norman

Indragen kirurgjour nattetid är inte förenlig med säker vård!

INSÄNDARE/DEBATT: Från den 28 september kommer primärjouren inom kirurgi att dras in mellan klockan 21–07. Vad innebär detta för medborgarna inom norra länsdelen? Vart åker jag, som patient, när jag vaknar med exempelvis buksmärtor? Är det ett medicinskt eller kirurgiskt tillstånd? Ringer jag till 1177 och har svårtolkade symptom kommer de förmodligen att hänvisa till USÖ. Detta medför att det blir mer patienter till akuten USÖ och färre till Lindesbergs lasarett. Färre patienterna i statistiken kommer förmodligen att utnyttjas som argument vid fortsatta ”besparingar”.

25 september 2020 klockan 08:45 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Därför förlänger vi omställningsstödet

INSÄNDARE/DEBATT: Corona har slagit hårt mot många företag och en del branscher är mer drabbade än andra. Vi ...

bildspel Branden i Ramsberg: ”Det har brunnit i tre byggnader”

Under torsdagseftermiddagen framkom nya uppgifter gällande den misstänkt anlagda branden som ...

Linde Volley inleder Elitserien i arenan

Ifjol blev det en 6:e plats i Elitseriens tabell men med tio nya namn och ett helt nytt lag i laguppställningen så st...

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Ett fall av covid-19 på Björkhagaskolan

Ett bekräftat fall av covid-19 har konstaterats på Björhagaskolan i Lindesberg. I samråd med smittskyddsläkare och vårdnadshavare har nu skolan vidtagit nödvändiga åtgärder för att förhindra smittspridning.

24 september 2020 klockan 11:14 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Polisen tog tusen fortkörare på en vecka

Under den föregående veckan genomförde polisen i region Bergslagen en riktad insats mot fortkörare i trafiken. Sammantaget rapporterades strax över 1000 hastighetsöverträdelser i vår region.

24 september 2020 klockan 10:31 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Brand vid Ölsjöbadet utreds som mordbrand
På onsdagskvällen larmades brandkår och polis till badet vid Ölsjön i Ramsberg, där en byggnad stod i lågor. Polisen misstänker nu att branden...
24 september 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

KD: Innebär regionens beslut gällande Lindesbergs lasarett verkligen en besparing?
INSÄNDARE/DEBATT: Vi kristdemokrater i Lindesberg har vid ett flertal tillfällen försökt att få svar på vad man har tänkt att tjäna ekonomiskt...
24 september 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Långdragen pandemi ger förändrade öppettider på jourmottagningen
Under våren och sommaren har vårdcentralen i Lindesberg samarbetat med kommunens tre andra vårdcentraler för att kunna upprätthålla en bra ...
23 september 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Arkivbild på Fabian Wallouch Lindholm från förra säsongens hemmamatch mot Amo Foto: Hasse Persson

Säsongens första hemmamatch väntar

Med två tunga förluster bakom sig så gör LIF Lindesberg sin första hemmamatch för säsongen, på grund av situationen med covid-19 kommer dock arenans läktare att stå tomma.
– Publiken är alltid en stor faktor och de kommer att vara avsaknade.

23 september 2020 klockan 11:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Kommundirektör Henrik Arenvang. Foto: Camilla Lagerman

Företagsklimatet: Fortsatt långt efter andra kommuner – men ”det går åt rätt håll”

Samtidigt som grannkommunen Ljusnarsberg likt en raket skjuter i höjden, är Lindesberg fortsatt kvar i bottenskiktet när Svenskt Näringsliv rankar kommunerna i 2020 års företagsklimat. Trots placeringen är kommunen positiv och menar att det går åt rätt håll.
– Vi har klättrat några placeringar uppåt och det rör på sig i det långsiktiga arbete vi gör. Vi behöver göra en resa och jobba uthålligt och målfokuserat med att förändra upplevelsen av att driva ett företag i Lindesbergs kommun. Vår service, de tjänster vi erbjuder och delarna i det företagsklimat Lindesbergs kommun ansvarar för ska stadigt bli ännu bättre, säger kommundirektör Henrik Arenvang i ett pressmeddelande.

23 september 2020 klockan 10:11 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Spara inte på akuten Lindesberg

INSÄNDARE/DEBATT: Regionpolitikerna borde väl inse att en ”besparing” på akutverksamheten på Linde lasarett inte bara ...

13-årig flicka påkörd: ”Nackskada och brutna ben”

En 13-årig flicka har förts till USÖ med befarad nackskada och benbrott efter att ha blivit p...

Region Örebro län har visat sin styrka – nu väntar en föränderlig tid

INSÄNDARE/DEBATT: 2020 har varit ett omtumlande år för oss alla. En ny sjukdom ...

Annons


Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

AT-läkaren om vardagen och oron inför framtiden

INSÄNDARE/DEBATT: Klockan är ungefär ett på natten en vanlig natt på Lindesbergs akutmottagning. Jag som AT-läkare och nattjour på kirurgen har precis undersökt två patienter. Tillsammans med min bakjour har vi beslutat att patienterna får gå hem och återkomma för röntgen under dagtid imorgon. Under tiden har medicinjouren, en annan AT-läkare, precis undersökt en patient som inkommit med akut bröstsmärta.

22 september 2020 klockan 09:04 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Lindeskolan hyllade sina giganter med sång av Martin Almgren

Under festliga former tackade Lindeskolans ledning under måndagen flera av sina mest trogna ...

Lindesbergs lasarett var bäst i Sverige 2018

INSÄNDARE/DEBATT: När jag arbetade i Örebro Läns Landsting fick vi av och till gå kurser med målsättningen ...

Storförlust i Västerås

VästeråsIrsta är tillbaka i Allsvenskan efter att spelat upp sig från Division 1 och blev LIF Lindesbergs andra motståndare för s...

Tillfällig distansundervisning för coronadrabbad klass

Efter att ett flertal elever i en och samma klass testat positivt för covid-19, och ytterligare ett ...

(S)vek av Karin (S)undin och Andreas (S)vahn!

INSÄNDARE/DEBATT: Ni två svarar inte! Som tidigare talar ni två mångordigt om antal operationer jourtid… Men ...

PRO: ”Gör om gör rätt”

INSÄNDARE/DEBATT: PRO i Lindesberg har tidigare framfört vår oro över Lindesbergs lasaretts framtid. Skulle ...

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Uppgifter: Konstaterad covidsmitta på skola i Lindesberg

Minst två elever vid Stadsskogsskolan i Lindesberg har konstaterats smittade med covid-19, detta enligt uppgifter till LindeNytt. Skolans rektor menar att man följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer, och att man inte kan kommentera huruvida det finns någon smitta.

17 september 2020 klockan 11:43 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

KD: Så stoppar vi våldsvågen
INSÄNDARE/DEBATT: Kommer våldsvågen aldrig att ta slut? Det är vad många frågar sig efter dödsskjutningen av en tolvårig flicka och det tio ...
17 september 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Centralisering – en pandemi i hela länet!
INSÄNDARE/DEBATT: Vad nästan värre är, är den fördumning som råder inom Region Örebro län. Varför upprepar dess ledning, med Andreas Svahn i...
17 september 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Stängning av Stripa är resursslöseri!
INSÄNDARE/DEBATT: I det vackra Bergslagen kan man inte låta bli att häpna över det smått fantastiska byggnadsminnet Stripa Gruva, med många vä...
16 september 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-09-16

2020-09-16

2020-09-15

2020-09-15

2020-09-15

2020-09-15

2020-09-14

2020-09-12

2020-09-11

2020-09-11

2020-09-11

2020-09-10

2020-09-10

2020-09-10

2020-09-25 20:53