Miriam Stenborg var bara sju år när hon fick diabetes, här med mamma Susann och vovven Bella. Foto: Camilla Lagerman

Världsdiabetesdagen: Miriam var bara 7 år när hon blev sjuk

Ungefär 500 000 personer i Sverige har diabetes, utav dem är ca 7000 barn, och antalet barn som insjuknar i typ 1-diabetes har nästan fördubblats från 80-talet fram till idag. Nästan 900 barn och ungdomar får diagnosen varje år, bara i Sverige. Miriam Stenborg var bara knappt sju år gammal när hon insjuknade.

Det var i början av 2014 som det hela började. Miriam fick en envis influensa som aldrig tycktes vilja ge med sig, hon gick ner i vikt och började klaga över magont.
– Vi reagerade först inte så kraftigt på det, alla kan vi tappa vikt och få ont i magen av en rejäl influensa. När hon sedan började gå upp och kissa mycket på nätterna började vi misstänka urinvägsinfektion, berättar mamma Susann och fortsätter:
– Det var egentligen först när vi hämtade henne hos en kompis, och mamman berättade att Miriam hade ätit sockerkaka och sedan druckit väldigt mycket som vi började lägga ihop ett och ett. Vi ringde då till 1177 och fick rådet att uppsöka läkare direkt, vilket vi gjorde.

Väl inne på akutmottagningen togs ett blodprov som visade att Miriams blodsocker låg på 44, ett normalt värde hos en icke diabetiker ska ligga under 11, eller under 7 om man har fastat.

– Då var det inget snack om saken, hon hade diabetes, säger Susann.

Miriam själv hann knappt reagera innan hon var inlagd på en avdelning med ett dropp i armen.
– Jag förstod inte vad som hände, jag var ju nyss hos en kompis och lekte och nu låg jag på sjukhus. Men jag minns att mamma grät, berättar Miriam.

Efter bara sex dagar vågade Miriam börja använda insulinsprutan själv, och efter två veckors vistelse på USÖ:s avdelning 26 var det dags att åka hem.

– Man kommer hem och har en föreställning om att allt ska vara som vanligt, men man inser ganska snabbt att inget är längre som vanligt, hela livet förändrades. Första halvåret var riktigt tufft och det var inte mycket sömn att tala om, jag ställde klockan vid 23, 01, 03, 05 och 07 för att sticka henne i fingret och kontrollera blodsockret. Då var det fortfarande så att det bara var de med ”struliga värden” som fick en mätare på armen, som numera är väldigt vanligt tack och lov. Allt detta medförde att jag drabbades av stressyndrom och fick gå ner i tid på jobbet. När vi sedan ställde läkaren mot väggen hände det grejer, och kort därefter fick Miriam sin mätare.

Numera har Miriam en insulinpump som hjälper henne att balansera hennes blodsocker. Dessutom har hon en mätare med sig om dagarna som inte bara skickar data till hennes egen mobil, utan även till föräldrarnas.
– Det är mycket smidigare nu, t ex när jag ska till badhuset så behöver jag inte ha med mig lika mycket saker längre, berättar Miriam.

Något som familjen upptäckte i samband med sjukdomen var hur mycket okunskap och fördomar det fortfarande finns kring diabetes.
– Många tror att det är ”bara att ta en spruta” men det är ju faktiskt inte så enkelt, varje dag dör det 5 personer som kan relateras till diabetes, berättar Susann och fortsätter:
– Sedan är det ju många som tror att man får diabetes av att äta för mycket socker, eller för att man är överviktig, att man inte kan göra vissa saker eller äta godis och så vidare. Man kan faktiskt äta både godis och glass bara man tänker lite smart.

”Pimplådan” med pyssel till hennes pump.

I början var det kompisar som inte vågade ta med henne hem för att leka av rädsla för att något skulle hända, och i skolan blev hon ombedd av en pedagog att gå undan och ta sin spruta. Numera är det dock mycket bättre.
-Hela klassen har fått lära sig massor om diabetes, så nu är det inga konstigheter, ler Susann och fortsätter:
– Vi har haft bra uppbackning från skolan och fick resurs för Miriam under flera års tid.

Trots att vardagen numera fungerar betydligt lättare än i början av Mirams sjukdom, så finns det fortfarande många orosmoln på himlen.
– Det är klart man nojar, min mardröm är att Miriams lillebror också ska få samma sak, vi har testat både honom och oss själva när vi har kissat lite mycket nån dag eller varit extra törstiga. Och visst kommer tankarna på vad som händer när jag inte finns på plats om hon sjunker i socker, men vi kan inte bara gå runt och tänka på diabetes hela tiden. Nu brukar vi pimpa Miriams pump med klistermärken och nagellack för att göra det till något roligt, man kan ju åtminstone ha en snygg pump, skrattar Susann.

Miriam var innan sjukdomen en mycket aktiv tjej som gärna lekte med kompisar, red och dansade, något hon fortsatt vara, och kanske ännu mer nu.
– Fysisk aktivitet är viktigt och underlättar diabetesbehandlingen. Miriam tränar dans och ridning flera gånger i veckan, och är även fodervärd åt en häst på ridskolan. Med hjälp av planering av mat och insulinmängder fungerar det bra, konstaterar Susann.

Susann har också börjat engagera sig i diabetesfrågor, hon är bland annat aktiv i Diabetesföreningen Örebro mo., där hon sitter som ledamot i styrelsen.
– Jag vill medverka till att information om nya hjälpmedel når de som lever med diabetes och påverka synen i samhället, för det behövs en uppfräschning. Nu finns det äntligen en diabetesgala också som sänds på tv,(ikväll) och det är helt fantastiskt! Det är väldigt känslosamt, vi har kämpat för att det här ska komma ut i ljuset! Det är trots allt en av Sveriges största folksjukdomar, säger Susann och avslutar:
– Om man man ska hitta något positivt i allt, så är det nog att vi inte längre tar varandra för givet. Miriam har också blivit mycket tuffare, och det behöver man nog vara för att klara av det, sjukdomen tar aldrig semester.

Fakta diabetes:
Typ 1- och typ 2-diabetes är två helt olika sjukdomar som har högt blodsocker som gemensam nämnare. Vid typ 1-diabetes slutar kroppen att bilda insulin. Insulin kan bara ges i injektioner, så en person med typ 1-diabetes måste tillföra insulin från dag ett i sin sjukdom. Typ 2-diabetes är mer komplex. Vid typ 2-diabetes bildar kroppen fortfarande insulin men det kan finnas ett insulinmotstånd som gör att insulinmängden inte räcker till. För mer info, läs HÄR

Publicerad 14 november 2018 klockan 14:26

Camilla Lagerman , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Med den agrivoltaiska tekniken går det att kombinera solpark och jordbruk. Foto: Linde Energi

Dubbla nomineringar till Lindeföretag för deras satsningar på solceller

Sedan 2004 har Svensk Solenergi årligen delat ut Solenergipriset till branschens mest innovativa idéer. I år står det klart att Lindesberg genom Linde Energi och det privata företaget Solisten David Larsson AB, lyckats knipa dubbla nomineringar till de prestigefyllda utmärkelserna.
– Det är jätteroligt att av de totalt 16 nominerade i Sverige på kategorierna mark och byggnad, så går två av dem till Lindesberg. Det känns som att det säger någonting om att vi ligger lite i framkant på det här området i Lindesberg, säger Simon Tullstedt, marknads- och kommunikationschef på Linde Energi.

21 februari 2024 klockan 20:46 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Annons

Ingrid Nilsson ingår i U21-landslaget. Foto: Magnus Nilsson

Lokala judotalanger uttagna till landslagets grupper

Svenska judoförbundets landslagsorganisation uppdaterade nyligen sina listor över de aktiva som blivit uttagna till landslagen samt utvecklingsgrupperna. Bland namnen finns flera av Frövi judos talanger, bland annat Ingrid Nilsson, som efter dubbla SM-guld var en given kandidat.

21 februari 2024 klockan 14:42 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Landsbygdspartiet Oberoende syn på besparingar på Lindeskolan

INSÄNDARE/DEBATT: En sak som samtliga partier är överens om är att vi måste spara pengar dä...

Attention varnar – unga med diagnoser drabbas när estetprogrammet tas bort

INSÄNDARE/DEBATT: Flera reportage och insändare har den senaste tiden handlat...

Laddat för aktiviteter på sportlovet

Nästa vecka är det dags för sportlov för skolbarn och ungdomar i Lindesbergs kommun och som vanligt anordnas en hel ...

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

SMHI varnar för plötslig ishalka

Under fredagskvällen och in på lördagsdygnet råder risk för plötslig ishalka i norra länsdelen. Detta varnar SMHI för.

16 februari 2024 klockan 10:31 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Lillemor Bodman (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Foto: Moderaterna Lindesberg/Fredrik Norman

Konsekvensanalys saknades när beslut om Lindeskolan togs – nämndordföranden kan inte svara på varför

FN:s Barnkonvention blev svensk lag år 2020, för att säkerställa barns rättigheter samt att de ska tas i beaktande av alla samhällets verksamheter. Detta innebär att alla barns bästa ska beaktas och att barn ska få uttrycka sin åsikt i frågor som berör dem och deras närmiljö. Därför ska en barnkonsekvensanalys göras vid beslut som får långsiktiga effekter för barn och vid beslut av övergripande eller strategisk karaktär. När LindeNytt granskade beslutsunderlaget till besparingsförslagen gällande Lindeskolans programutbud, fanns ingen sådan utan endast en ekonomisk konsekvensanalys. Nämndens ordförande, Lillemor Bodman (M), kan inte ge svar på varför detta underlag saknades vid sammanträdet tidigare i veckan.
– Ärligt talat så kan jag inte svara, kommenterar hon.

15 februari 2024 klockan 14:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Sluteldat för kråkorna – innovativa elever vill effektivisera 170 000 vedpannor
Under tisdagen hölls finalen för "Innovation day 2024" på Lindeskolan. Det rådde knappast någon brist på uppfinningsrikedomen hos ungdomarna: ...
15 februari 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Skänkta mjukisdjur skall trösta barn i ambulansen
Under onsdagen fick ambulansen i Lindesberg tillskott av en mängd nya medarbetare - i form av mjukisdjur. Bakom initiativet står Lions Club ...
14 februari 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Insändare: Beslut ska grunda sig på fakta
INSÄNDARE/DEBATT: Beslut skall grunda sig på fakta inte på antaganden eller vad man vill tro. Att lämna ut beslutsunderlag som inte överensstä...
14 februari 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Alice och Ellen, två av estetiska programmets blivande poliser

INSÄNDARE/DEBATT: Vi är två elever från estetiska programmet på Lindeskolan som nu studerar vidare till poliser. Vi flyttade från Stockholm och Södertälje för att satsa på våra sporter volleyboll och handboll.

14 februari 2024 klockan 13:36 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Lillemor Bodman (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Foto: Moderaterna Lindesberg/Fredrik Norman

Bodman om konsekvenserna för berörda elever – och påstått jäv i skolfrågan

Efter måndagens möte i barn- och utbildningsnämnden står det klart att vård- och omsorgsprogrammet pausas från och med hösten 2024, samtidigt inväntar man sökunderlaget för estetiska programmet för att kunna avgöra dess framtid. Under nästa sammanträde i mars ska man även fatta beslut gällande ”tunga fordon”, då man nu ska utreda om det går att rädda.
– Det är ett otroligt svårt ekonomiskt läge, det säger man ju alltid kan man tycka, men det är verkligen extremt dåligt, säger Lillemor Bodman (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

13 februari 2024 klockan 12:55 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kristdemokraternas syn på Lindeskolans besparingskrav

INSÄNDARE/DEBATT: Kristdemokraterna Lindesberg är måna om att Lindesbergs kommun har en kvalitativ ...

Hur var det nu igen med det politiska modet?

INSÄNDARE/DEBATT: På Barn och utbildningsnämnd den 12 januari pratades det mycket om de strukturförändringar ...

bildspel Barnens Vasalopp i bilder

Under optimala förhållande gick starten för den populära miniklassikern Barnens Vasalopp i Fritidsbyn under söndagen. Det var ...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Beslutet: Dessa program pausas och läggs ned på Lindeskolan

UPPDATERAD KL 14:58 Inför måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden hade oppositionen lagt fram ett alternativt sparförslag gällande Lindeskolan, där programutbudet skulle förbli intakt. Majoriteten valde dock att gå på sin egen linje, med en liten modifikation, att man ska pausa, utreda och sedan eventuellt lägga ned Lastbil och mobila maskiner på Fordons- och transportprogrammet. Vård- och omsorgsprogrammet pausas och frågan gällande Estetiska programmet skjuts fram till nästa sammanträde i mars.
– Vi vill behålla viktiga yrkesutbildningar, inte ta bort dem. Med de kompetensbehov och utmaningar som vi möter, är det självklart för oss. Men vi vann inte och eleverna hade behövt ett annat besked nu! säger oppositionen i ett pressmeddelande.

12 februari 2024 klockan 14:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Läraren om sparförslaget: ”Underlaget är felaktigt”

På måndag ska barn- och utbildningsnämnden fatta beslut gällande besparingar på ...

Förening tar över och styr Trollrallyt in i framtiden

Efter att ha arrangerat Trollrallyt i Lindesberg i två år lämnar Matilda Persson och Rebecca Persson ...

Lärare polisanmäld efter allvarlig händelse under skoltid

En lärare vid en skola i norra kommundelen blev under tisdagen tagen ur tjänst efter att en hä...

Öppet brev angående förslagen av besparingarna på Lindeskolan

INSÄNDARE/DEBATT: Vi som har Lindeskolan som arbetsplats vill med detta brev uttrycka vår oro...

Tre personer häktade för synnerligen grov misshandel

Tre personer, varav två tonåringar, häktades under onsdagen vid Örebro Tingsrätt för synnerligen ...

Debattsvar: VI GÖR DET SOM MÅSTE GÖRAS

INSÄNDARE/DEBATT: Tack, Bengt, för ditt inlägg om besparingar på Lindeskolan. Jag förstår att det känns ovant ...

Med sju minuter kvar av matchen saknades fem viktiga spelare i LIF Lindesberg. Trots en bra spelad match så blev skadan för stor när poängen skulle fördelas. Foto: Hasse Persson

bildspel Två röda kort fällde LIF Lindesberg

Med två röda kort, en skadad spelare och två frånvarande nyckelspelare så var det hela fem viktiga spelare som försvann från den tillgängliga bänken, när Anderstorp gästade Lindesberg. Matchen höll sig jämn under onsdagskvällen, där de sista sju minuterna blev mardrömsliknande för hemmalaget som var chanslösa i slutminuterna.

8 februari 2024 klockan 14:28 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Saknad kulturprofil hedras med minnesfond
I slutet av 2022 gick den mycket uppskattade keramikern och konstnären Gunilla Dovsten bort efter en tids sjukdom. För att hedra hennes minne delas ...
8 februari 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Majoriteten föreslår att lägga ned program på Lindeskolan – vi har andra förslag
INSÄNDARE/DEBATT: Liggande förslag från majoriteten är att Lindeskolans Undersköterskeprogram pausas, att Estetiska programmet och Lastbil och ...
8 februari 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Nya förslaget: Lägga ned populära program på Lindeskolan
Under hösten 2023 beslutade Barn-och utbildningsnämnden att genomföra en besparing om 10 miljoner kronor på Lindeskolan. Enligt ett nytt förslag ...
7 februari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-02-07

2024-02-07

2024-02-06

2024-02-05

2024-02-05

2024-02-05

2024-02-02

2024-02-02

2024-02-02

2024-02-01

2024-02-01

2024-02-01

2024-02-01

2024-02-01

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2024-02-21 22:48