Varm avslutning på Fornaboda

Med 30 grader och skinande sol i himlen var det dags för Fornaboda att avsluta sin travsäsong för 2020, trots flertalet omstarer i de första loppen så flöt tävlingsdagen på där det i mitten av dagen bjöds på en sista hemmaseger innan den 22-åriga kusken Mats E Djuse satte punkt för säsongens tävlingar.

Det var många liter vatten som gick åt när Fornaboda skulle köra igång sin säsongsavslutning, banans banmästare Benny Nilsson var tidigt uppe med sin personal för att göra i ordning banan inför det som skulle bli en mycket varm tävlingsdag.

– Det är mycket arbete med att hålla banan i tävlingsskick och jag var uppe för dagens första sladdning redan klockan 6 på morgonen för att jobba och då har jag preparerat banan sedan kvällen innan, berättar Benny när undertecknad når honom via telefon efter tävlingsdagens slut.

– Jag skulle gissa på att vi använt upp mot 300 000 liter vatten under en sån här varm dag, eftersom vattnet dunstar av rätt fort i värmen så har vi fått arbeta länge och det har blivit många rakor på banan, jag tror vi fick en paus på 30 minuter där vi inte behövde vattna men det var också maxgränsen, fortsätter Benny.

Arbetet verkade dock vara uppskattat från flera håll och inte minst från dagens vinnare som bjöd på flera uppvisningar där man under flera tillfällen fick höra frasen ”hårt i mål” vid målgång.

Starten i lopp 7 Foto: Timmy Lundegård

En glad hemmaseger blev det under dagen, trots dramatik med varvet kvar där hemmakallblodet Oss Can efter en tuff inledning hittat ner som andra häst i andra spår direkt blev utknuffad till tredje spår, hemmahästen satsade efter det mot ledning och väl där blev det körning framåt slutet när Årjängskusken Gunnar Kylén tillsammans med sin häst Mine Lotta kom upp på utsidan när upploppet återstod.

Med en tuff avslutning där ledarduon sprang i makalöst snabba 22,8 under de sista 500 meterna blev det ett målfoto som skulle avgöra vinnaren, domarna väntade länge med ett resultat men diskade tillslut Mine Lotta för att ha knuffat ut Oss Can i tredje spår tidigare under loppet.

– Att stå vid staketet när de säjer att det är ”hårt i mål” är inte direkt någon rolig känsla och när de drar ut på resultatet som de gjorde idag blir inte att kännas bättre, menar Lovisa Canneryd som var lättad att höra att hennes häst slutligen stod som segrare.

– Jag tyckte han var riktigt bra, han fick ingen rolig start men när han hittade ner som andra häst i andra spår kändes det perfekt så jag blev lite fundersam på varför han gick ut igen men det var inte deras fel, han gjorde det bra i ledningen men Tobbe (körande Torbjörn Jansson) sade efteråt att han tappade lite med travet mot slutet men det kan lika gärna vara värmens ”fel”, berättar Lovisa medan den törstiga segerhästen doppar mulen i vattenhinken som väntade i boxen.

Kallblodslopp körs inte lika ofta som varmblodslopp på Fornaboda vilket gör det extra speciellt att delta i dessa lopp, något som Lovisa fick känna på då dagens seger med Oss Can var hennes första på hemmaplan.

– Jag startade ett annat kallblod på Fornaboda för ett tag sedan men då blev det ingen seger och jag tror att det var enda gången jag startat ett kallblod på Fornaboda så det är såklart lite extra roligt när man får vinna här, berättar Lovisa som har resten av dagen planerad.

– Nu blir det att åka hem och bada, jag har ingen pool så det blir nog att hoppa i sjön och jag kommer nog kunna ta med mig Oss Can, sedan ska jag träna mina andra hästar som fick stanna hemma idag.

Oss Can (nummer 10) är på väg i tredje spår med varvet kvar till mål Foto: Timmy Lundegård

I varmblodloppen bjöds det på höga hastigheter i värmen där Fornaboda gästades av en tidigare vinnare av Bergslagsloppet, detta genom Charrua Forlan som i det tredje loppet stod på 60 meters tillägg från start i ett lopp över tre varv.
Efter ett lopp i de bakre positionerna styrde hästens tränare Hans-Owe Sundberg ut sin häst i banan och hade redan med 800 meter kvar tagit ett grepp om ledningen och därifrån var 10-åringen omöjlig att slå.

– Han är inte i samma guld-klass som han har varit men han tycker fortfarande att det är kul att tävla, att det var lång distans spelar inte någon större roll då han är väldigt all-round, när han var på topp var han med i Solvallas långlopp ”4 kilometer” där han efter en felstyrning från min sida fick lägga sig i dödens i tre och ett halvt varv, trots det blev han ändå 4:a, berättar den glada segerkusken Hans-Owe Sundberg.

– Han får tävla på tills han tröttnar, en av hans ägare och uppfödare har gjort i ordning en speciell box för honom när han känner att han inte vill fortsätta så just nu försöker vi bara hålla humöret uppe för att han sedan ska kunna få ett bra pensionärsliv, berättar Hans-Owe som under 2020 gör en comeback-säsong som kusk.

– Det är lite ”hans fel” att jag kör igen kan man väl säja, Torbjörn Jansson som fått ersätta mig i sulkyn tyckte att han började tröttna och då kände jag att jag ville testa honom själv, så vi anmälde till Visby i två lopp och där tycker jag att han gick bra, sedan fick han bakspår och ett tråkigt lopp på Mantorp men han har ändå gjort det bra, avslutar Hans-Owe Sundberg.

Charrua Forlan var överlägsen när mållinjen närmade sig Foto: Timmy Lundegård

Med åtta lopp avgjorda var det tillslut dags för säsongens sista lopp att köras där samtliga deltagande kuskar var 25 år eller yngre, segrade gjorde 22-åriga Mats E Djuse som tog sin tredje raka seger med Uto Broline som satte punkt för Fornaboda-säsongen efter ett lopp som första häst i andra spår.

– Idag fick han göra lite jobb själv från utvändig position mot tuffare motståndare än vad han är van vid, han är en jättefin häst som man kommer få roligt med i framtida lopp, menar segerkusken Mats E Djuse efter att avrundat Fornabodasäsongen.

– Det har varit en väldigt bra säsong här på Fornaboda där jag fått chansen att köra flera fina hästar på en fin bana, jag tycker det är synd att säsongen inte är längre då det känns som man skulle kunna köra tävlingar här en bra bit in på september, menar Mats som efter sin första säsong på Fornaboda hoppas få komma tillbaka under nästa säsong.

Jorma Kontio tar emot pris som Champion 2020 Foto: Privat

Dagens vinnare:
Lopp 1:
Hittlite – Jörgen Westholm – 2,72
Lopp 2: Fenix Brick – Jörgen Westholm – 1,89
Lopp 3: Charrua Forlan – Hans-Owe Sundberg – 2,10
Lopp 4: Art Brown – Torbjörn Jansson (Stefan Arvidsson) – 8,54
Lopp 5: Oss Can – Torbjörn Jansson (Lovisa Canneryd) – 1,84
Lopp 6: Grace Journey – Jorma Kontio (Katja Melkko) – 1,93
Lopp 7: Hållihop – Henrik Åslund – 4,54
Lopp 8: Saphir D’Inverne – Anders Göstasson – 95,96
Lopp 9: Uto Broline – Mats E Djuse (Jessica Simpsson) – 3,52

Körvsensligans slutställning:
1. Jorma Kontio (10 segrar, 6 andra, 4 tredje)
2. Oskar J Andersson (6 segrar, 7 andra, 2 tredje)
3. Magnus A Djuse (5 segrar, 3 andra, 2 tredje)
4. Mats E Djuse (5 segrar, 2 andra, 1 tredje)
5. Torbjörn Jansson (4 segrar, 5 andra, 1 tredje)

Säsongens hemmavinnare:
9:e maj: Berra Bus – Karin Eriksson (Kerstin Hell)
9:e maj: Swift Diva – Andreas Andersson (Kenneth Holmgran)
6:e juni: Käbb’s Valente – Kenneth Gorski (Marita Gustafsson)
23:e juli: Nidalee – Kerstin Hell
16:e augusti: Oss Can – Torbjörn Jansson (Lovisa Canneryd)

Nästa tävlingsdag: Söndag 23:e augusti, ponnytravdag med första start kl. 11.00 (publikfritt)

Publicerad 16 augusti 2020 klockan 21:16

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Camilla Lagerman

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem som får första och andra sprutan. Nu kan personer som är 70 år och äldre boka tid för vaccination.

12 april 2021 klockan 14:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Arkivfoto: Fredrik Norman

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bostäder. I båda fallen har gärningspersonerna lurat sig in i bostäderna på olika sätt.

12 april 2021 klockan 12:52 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaff...

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge

Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillf...

Vattenmassorna dånar fram vid kraftstationen i Dalkarlshyttan. Foto: Fredrik Norman

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget

Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på egendom. Just nu ger dock Linde energi ett lugnande besked till de som berörs. Någon extrem vårflod ser man inte på kartan i dagsläget.

7 april 2021 klockan 11:14 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”

De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte påskhelgen. Redan på Långfredagen upptäcktes ett första sabotage mot den påskprydda installationen, som skapats av personalen vid Samhällsbyggnad Bergslagen. Då hade en av påskkärringarna slitits upp och lämnats på en annan plats i närområdet.
– Det är naturligtvis jättetråkigt att det blir så här, men på något sätt var det nästan väntat att det inte skulle få vara i fred, säger Monica Iwarsson Lindh, enhetschef på Samhällsbyggnad Bergslagen.

6 april 2021 klockan 13:50 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt
Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur en ensam gärningsperson sågs kasta vad som liknade en så ...
6 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret
Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger ...
4 april 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Glad Påsk!
LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk! //Red.
3 april 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Felix Hansson visste att finalägget fanns i Flugparken i Lindesberg. Foto: Jennie Larsson

bildspel Påskäggsjakten är avslutad – här är vinnarna

Det var ett rekordstort deltagande i LindeNytts påskäggsjakt i år, vilket är otroligt roligt! Samtliga vinnare är utsedda och alla priser delades under långfredagen ut av påskvärdarna Happy och Ester. LindeNytt vill med detta rikta ett äggstremt stort tack till veckans alla tävlingssponsorer ICA Supermarket, Lågprisvaruhuset Mejk och 37:an.

2 april 2021 klockan 17:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bild från Region Örebro län

Rekordnotering i antal covidfall: 128 på en vecka

Smittspridningen är uppe på en rekordhög nivå i Lindesbergs kommun, hela 128 bekräftade fall av covid-19 har rapporterats under de senaste 7 dagarna. Detta är den högsta noteringen sedan testningarna startade för ungefär ett år sedan. Samtidigt rapporterar Region Örebro län att kurvan över antalet smittade i länet pekar brant uppåt.

2 april 2021 klockan 11:12 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

SPF-Seniorerna i norra länsdelen värnar om Lindesbergs lasarett

INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-...

bildspel Fototävlingen avgjord – bildkavalkad

Totalt 20 bidrag, alla med härliga och roliga tolkningar av temat vår/påsk, kom in till LindeNytts fototävling. ...

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

Annons


En 2500 kvadratmeter stor padelhall är det senaste tillskottet på Charlottenlunds Handelsplats. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu den drygt 2500 kvadratmeter stora hallen av 6 stycken sprillans nya padelbanor.
– Det som är så bra med padel är ju att det är något som går att utöva även i coronatider, förklarar Per Eriksson som står bakom Lindesbergs nya padelhall.

31 mars 2021 klockan 13:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Två kvinnor misshandlades – varav en grovt: ”Har använts ett tillhygge”

Tre personer greps på tisdagskvällen misstänkta för misshandel, ...

Sjätteklassare undervisas på distans på grund av ökad sjukfrånvaro hos personalen

De två sista dagarna innan påsklovet, 31 mars och 1 april, kommer ...

Smittskyddsläkaren rekommenderar munskydd i affärer och kollektivtrafiken

PRESSMEDDELANDE: Smittskyddsläkaren i Region Örebro län har beslutat att införa ...

Brandkåren ryckte ut och räddade nödställd katt

Nerikes Brandkår fick under måndagseftermiddagen rycka ut på ett något ovanligt larm i Guldsmedshyttan, d...

Påskkärringarna har landat i centrala Lindesberg: ”Kul grej”

Med mycket enkla medel har personalen på Samhällsbyggnad Bergslagens avdelning gata...

Vi vill ha kvar kirurgakuten på Lindesbergs lasarett nattetid!

INSÄNDARE: En söndagskväll för inte så länge sedan drabbades jag (Linda) av ett ...

Marco Åkesson på Plantmarknaden i Lindesberg visar upp Årets Pelargon, Astrid. Foto: Camilla Lagerman

Vackra Astrid utsedd till Årets Pelargon

Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till zonalpelargonen Astrid. Marco Åkesson på Plantmarknaden berättar mer om denna omåttligt populära blomma och om den vinnande sorten Astrid.
– Den är förvånansvärt vädertålig, trots att den är så tät, och ger mycket blommor oavsett om den står utomhus eller inne.

26 mars 2021 klockan 13:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Polisen inleder dialog med medborgarna för att kartlägga brottsligheten
Nu inleder polisen en digital medborgardialog i syfte att prioritera de brott som upplevs som mest angelägna att stävja där den enskilde ...
26 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Beslut om partiell fjärrundervisning förlängs till mitten av april
Stadsskogsskolan i Lindesberg förlänger sin partiella fjärrundervisning, och även Storåskolan går över till den undervisningsformen från och ...
26 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Smittspridningen fortsatt kvar på en hög nivå
Folkhälsomyndigheten presenterade under torsdagseftermiddagen färska siffror över coronaläget i landet. Den höga smittspridningen i Lindesbergs ...
25 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-25

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-22

2021-03-22

2021-03-21

2021-03-19

2021-03-19

2021-03-19

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-04-12 21:41