Varm avslutning på Fornaboda

Med 30 grader och skinande sol i himlen var det dags för Fornaboda att avsluta sin travsäsong för 2020, trots flertalet omstarer i de första loppen så flöt tävlingsdagen på där det i mitten av dagen bjöds på en sista hemmaseger innan den 22-åriga kusken Mats E Djuse satte punkt för säsongens tävlingar.

Det var många liter vatten som gick åt när Fornaboda skulle köra igång sin säsongsavslutning, banans banmästare Benny Nilsson var tidigt uppe med sin personal för att göra i ordning banan inför det som skulle bli en mycket varm tävlingsdag.

– Det är mycket arbete med att hålla banan i tävlingsskick och jag var uppe för dagens första sladdning redan klockan 6 på morgonen för att jobba och då har jag preparerat banan sedan kvällen innan, berättar Benny när undertecknad når honom via telefon efter tävlingsdagens slut.

– Jag skulle gissa på att vi använt upp mot 300 000 liter vatten under en sån här varm dag, eftersom vattnet dunstar av rätt fort i värmen så har vi fått arbeta länge och det har blivit många rakor på banan, jag tror vi fick en paus på 30 minuter där vi inte behövde vattna men det var också maxgränsen, fortsätter Benny.

Arbetet verkade dock vara uppskattat från flera håll och inte minst från dagens vinnare som bjöd på flera uppvisningar där man under flera tillfällen fick höra frasen ”hårt i mål” vid målgång.

Starten i lopp 7 Foto: Timmy Lundegård

En glad hemmaseger blev det under dagen, trots dramatik med varvet kvar där hemmakallblodet Oss Can efter en tuff inledning hittat ner som andra häst i andra spår direkt blev utknuffad till tredje spår, hemmahästen satsade efter det mot ledning och väl där blev det körning framåt slutet när Årjängskusken Gunnar Kylén tillsammans med sin häst Mine Lotta kom upp på utsidan när upploppet återstod.

Med en tuff avslutning där ledarduon sprang i makalöst snabba 22,8 under de sista 500 meterna blev det ett målfoto som skulle avgöra vinnaren, domarna väntade länge med ett resultat men diskade tillslut Mine Lotta för att ha knuffat ut Oss Can i tredje spår tidigare under loppet.

– Att stå vid staketet när de säjer att det är ”hårt i mål” är inte direkt någon rolig känsla och när de drar ut på resultatet som de gjorde idag blir inte att kännas bättre, menar Lovisa Canneryd som var lättad att höra att hennes häst slutligen stod som segrare.

– Jag tyckte han var riktigt bra, han fick ingen rolig start men när han hittade ner som andra häst i andra spår kändes det perfekt så jag blev lite fundersam på varför han gick ut igen men det var inte deras fel, han gjorde det bra i ledningen men Tobbe (körande Torbjörn Jansson) sade efteråt att han tappade lite med travet mot slutet men det kan lika gärna vara värmens ”fel”, berättar Lovisa medan den törstiga segerhästen doppar mulen i vattenhinken som väntade i boxen.

Kallblodslopp körs inte lika ofta som varmblodslopp på Fornaboda vilket gör det extra speciellt att delta i dessa lopp, något som Lovisa fick känna på då dagens seger med Oss Can var hennes första på hemmaplan.

– Jag startade ett annat kallblod på Fornaboda för ett tag sedan men då blev det ingen seger och jag tror att det var enda gången jag startat ett kallblod på Fornaboda så det är såklart lite extra roligt när man får vinna här, berättar Lovisa som har resten av dagen planerad.

– Nu blir det att åka hem och bada, jag har ingen pool så det blir nog att hoppa i sjön och jag kommer nog kunna ta med mig Oss Can, sedan ska jag träna mina andra hästar som fick stanna hemma idag.

Oss Can (nummer 10) är på väg i tredje spår med varvet kvar till mål Foto: Timmy Lundegård

I varmblodloppen bjöds det på höga hastigheter i värmen där Fornaboda gästades av en tidigare vinnare av Bergslagsloppet, detta genom Charrua Forlan som i det tredje loppet stod på 60 meters tillägg från start i ett lopp över tre varv.
Efter ett lopp i de bakre positionerna styrde hästens tränare Hans-Owe Sundberg ut sin häst i banan och hade redan med 800 meter kvar tagit ett grepp om ledningen och därifrån var 10-åringen omöjlig att slå.

– Han är inte i samma guld-klass som han har varit men han tycker fortfarande att det är kul att tävla, att det var lång distans spelar inte någon större roll då han är väldigt all-round, när han var på topp var han med i Solvallas långlopp ”4 kilometer” där han efter en felstyrning från min sida fick lägga sig i dödens i tre och ett halvt varv, trots det blev han ändå 4:a, berättar den glada segerkusken Hans-Owe Sundberg.

– Han får tävla på tills han tröttnar, en av hans ägare och uppfödare har gjort i ordning en speciell box för honom när han känner att han inte vill fortsätta så just nu försöker vi bara hålla humöret uppe för att han sedan ska kunna få ett bra pensionärsliv, berättar Hans-Owe som under 2020 gör en comeback-säsong som kusk.

– Det är lite ”hans fel” att jag kör igen kan man väl säja, Torbjörn Jansson som fått ersätta mig i sulkyn tyckte att han började tröttna och då kände jag att jag ville testa honom själv, så vi anmälde till Visby i två lopp och där tycker jag att han gick bra, sedan fick han bakspår och ett tråkigt lopp på Mantorp men han har ändå gjort det bra, avslutar Hans-Owe Sundberg.

Charrua Forlan var överlägsen när mållinjen närmade sig Foto: Timmy Lundegård

Med åtta lopp avgjorda var det tillslut dags för säsongens sista lopp att köras där samtliga deltagande kuskar var 25 år eller yngre, segrade gjorde 22-åriga Mats E Djuse som tog sin tredje raka seger med Uto Broline som satte punkt för Fornaboda-säsongen efter ett lopp som första häst i andra spår.

– Idag fick han göra lite jobb själv från utvändig position mot tuffare motståndare än vad han är van vid, han är en jättefin häst som man kommer få roligt med i framtida lopp, menar segerkusken Mats E Djuse efter att avrundat Fornabodasäsongen.

– Det har varit en väldigt bra säsong här på Fornaboda där jag fått chansen att köra flera fina hästar på en fin bana, jag tycker det är synd att säsongen inte är längre då det känns som man skulle kunna köra tävlingar här en bra bit in på september, menar Mats som efter sin första säsong på Fornaboda hoppas få komma tillbaka under nästa säsong.

Jorma Kontio tar emot pris som Champion 2020 Foto: Privat

Dagens vinnare:
Lopp 1:
Hittlite – Jörgen Westholm – 2,72
Lopp 2: Fenix Brick – Jörgen Westholm – 1,89
Lopp 3: Charrua Forlan – Hans-Owe Sundberg – 2,10
Lopp 4: Art Brown – Torbjörn Jansson (Stefan Arvidsson) – 8,54
Lopp 5: Oss Can – Torbjörn Jansson (Lovisa Canneryd) – 1,84
Lopp 6: Grace Journey – Jorma Kontio (Katja Melkko) – 1,93
Lopp 7: Hållihop – Henrik Åslund – 4,54
Lopp 8: Saphir D’Inverne – Anders Göstasson – 95,96
Lopp 9: Uto Broline – Mats E Djuse (Jessica Simpsson) – 3,52

Körvsensligans slutställning:
1. Jorma Kontio (10 segrar, 6 andra, 4 tredje)
2. Oskar J Andersson (6 segrar, 7 andra, 2 tredje)
3. Magnus A Djuse (5 segrar, 3 andra, 2 tredje)
4. Mats E Djuse (5 segrar, 2 andra, 1 tredje)
5. Torbjörn Jansson (4 segrar, 5 andra, 1 tredje)

Säsongens hemmavinnare:
9:e maj: Berra Bus – Karin Eriksson (Kerstin Hell)
9:e maj: Swift Diva – Andreas Andersson (Kenneth Holmgran)
6:e juni: Käbb’s Valente – Kenneth Gorski (Marita Gustafsson)
23:e juli: Nidalee – Kerstin Hell
16:e augusti: Oss Can – Torbjörn Jansson (Lovisa Canneryd)

Nästa tävlingsdag: Söndag 23:e augusti, ponnytravdag med första start kl. 11.00 (publikfritt)

Publicerad 16 augusti 2020 klockan 21:16

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Roland Hellsing och Christian Kokvik. Foto: Manskören Harmoni

Efter 13 år – nu lämnar Roland över ansvaret till näste man

Under 13 års tid har Roland Hellsing verkat som ordförande för Manskören Harmoni. Nu har det dock blivit hög tid att lämna över ansvaret till näste man – Christian Kokvik, som har varit vice ordförande under Hellsings tid.

16 augusti 2022 klockan 15:59 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Lindbackaskolan i Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Kameraövervakning för att få bukt med skadegörelse på Lindbackaskolan

Upprepade fall av skadegörelse och elever som larmat om att delar av skolan känns otrygg har nu gjort att Barn- och utbildningsnämnden i Lindesberg fattat beslut om att kameraövervaka delar av den nybyggda Lindbackaskolan. Dessutom kommer skolan att införa ett mobilt team som ska röra sig bland eleverna för att skapa trygghet och minska skadegörelse. Det meddelar nämnden i ett pressmeddelande under tisdagen.

16 augusti 2022 klockan 15:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

PRO bjuder in allmänheten till debatt med politiker

Med mindre än en månad kvar till valet bjuder PRO i Lindesberg in allmänheten till en hearing i Folkets ...

Man i 65-årsåldern hittad avliden i Norrsjön

Under lördagskvällen pågick ett eftersök i Norrsjön på gränsen mellan Lindesberg och Ljusnarsbergs ...

Framtidskuskarna tog för sig på travet

Säsongens nästsista tävlingsdag på Fornaboda kördes under söndagslunchen, där flera av sportens framtidsnamn fick...

Foto: Jennie Einarsson

bildspel Bildspecial: Ulf Lundell i Lindesberg Arena

Under rungande applåder klev Ulf Lundell upp på scenen under lördagskvällen i Lindesberg Arena för att göra sin sista spelning under sin allra sista sommarturné. Det resulterade i en magisk afton som lockade publik från hela Norden och även så långt bort som Tyskland för att få uppleva vad som kanske kan komma att bli Ulf Lundells sista livespelning. LindeNytt fanns på plats under kvällen för att kunna bjuda på ett bildspecial.

13 augusti 2022 klockan 21:58 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Foto: Jennie Einarsson

Stekhet debatt på Norrtullstorget

Under en timmeslång stekhet debatt i tryckande värme lyftes flera av de mest aktuella frågorna inom sjukvården i Regionen på lördagsförmiddagen. Bland annat debatterades möjlighet att kunna ha en fast läkarkontakt, akutmottagningen i Lindesberg och hur man ställer sig till privata vårdgivare.

13 augusti 2022 klockan 16:53 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Skogsbrand utanför Storå var snabbt under kontroll
UPPDATERAD. Vid 17-tiden på fredagen upptäcktes en skogsbrand strax utanför Storå. Enligt Niclas Nielsen, räddningsledare vid Nerikes Brandkår, ...
12 augusti 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Kraftmätning väntas när Bergslagens Snabbaste ska avgöras
Lördagen den 20 augusti är det åter dags för kommunens bilentusiaster att besöka Linde Raceway, där den andra och sista tävlingen i Bergslagens...
12 augusti 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Stort polispådrag: ”Hotade skada sig själv och andra”
Sent på torsdagseftermiddagen beordrades flera polispatruller till en adress i norra kommundelen. Enligt larmuppgift skall en person uttryckt ...
12 augusti 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

LIF Lindesberg tog en seger mot Svenska Mästaren Ystads IF. Foto: Hasse Persson.

Uddamålseger mot Sveriges bästa lag!

Det färska SM-vinnande laget Ystads IF gästade Lindesberg Arena under onsdagskvällen, för en match inom Svenska Cupen. Ett roligt besök där många nog redan på förhand, trodde att Division 1-laget LIF Lindesberg skulle få svårt att hänga med. Så blev det däremot inte. Efter en otrolig andra halvlek så slutade matchen med uddamålsseger till hemmalaget!

11 augusti 2022 klockan 10:34 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Hyrmaskiner

Grov stöld vid uthyrningsföretag

Natten till torsdag har företaget Hyrmaskiner i Lindesberg drabbats av en grov stöld. En minigrävare med tillhörande släp efterlyses nu av företaget.

11 augusti 2022 klockan 09:02 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Byggmästare Moberg möter Bergslagsmor i tredje upplagan av Flydda Tider

För tredje året i rad arrangerar Bergslagens Spektakelteater teatervandringen Flydda ...

bildspel Linde Sports Camp igång för nionde året i ordningen

För nionde året i ordningen är omåttligt populära Linde Sports Camp i full gång, i och runt ...

Man hotfull mot allmänheten i centrala Lindesberg: ”Hade ett tillhygge”

En man i 30-årsåldern misstänks för att under tisdagen ha hotat flera ...

Annons


Ikonen och legendaren Ulf Lundell gästar Lindesberg på lördag. Foto: Pressbild

Bara dagar kvar till Ulf Lundells konsert i Lindesberg: ”Vi hoppas på en fullsatt arena”

På lördag gästar en av landets absolut största artister, Ulf Lundell, scenen i Lindesberg Arena. Konserten som är det sista stoppet på hans stora sommarturné kan även komma att bli en av Lundells sista livespelningar, något som eventstrateg Jeanette Andersson hoppas kunna locka storpublik.
– Han har själv sagt att det här är hans absolut sista sommarturné, och vi är det sista stoppet, säger hon till LindeNytt.

9 augusti 2022 klockan 13:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

LIF Lindesberg möter SM-vinnande Ystads IF

Försäsongen har bara börjat för LIF Lindesberg där man på en match mot VästeråsIrsta, håller sig obesegrade...

Vill man bli gammal i Sverige?

INSÄNDARE/DEBATT: Är ålderdomen i Sverige trygg? Fångar man upp alla gamla människor som behöver hjälp i det dagliga livet...

Polisen stoppade vårdslös förare efter samtal från trafikant

En bilist på riksväg 68 utanför Lindesberg, misstänks för att ha utsatt övriga i trafiken ...

Ungdomar bröt sig in i skola

Vid 18-tiden på söndagen larmades polisen om ett pågående inbrott i Lindeskolan.

Familjeglädje på Fornaboda

Inför fredagens lunchtävlingar så hade kusken, Valentin Prevost, stora delar av familjen på plats för en trevlig lunch på ...

Ville och Adams cykelresa genom Sverige slog insamlingsmålet

Måndagen den 11 juli påbörjade vännerna sin cykelresa genom Sverige, med målet att samla in 25...

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Stew förbereder sig för spelning på Kopparbergsfestivalen

I slutet av maj turnéöppnade det Lindesbergsbaserade rockbandet Stew på Riff Musik Bar tillsammans med det rutinerade stockholmsgänget Lugnet. Nu förbereder sig killarna i Stew på ytterligare en spelning med samma arrangörer, då Kopparbergsfestivalen anordnas till helgen.
– Det ska bli skitkul, det är första festivalspelningen för oss i år, säger Nicklas Jansson.

4 augusti 2022 klockan 14:46 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Mycket glädje trots kalldusch när seniorerna hade kickoff
Det bjöds på mycket skratt, grillad korv, spel och ett plötsligt ösregn när SPF Seniorerna i Lindesberg träffades vid Äventyrsgolfen under ...
4 augusti 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Ingrid Nilsson uttagen till U18-VM
I slutet av förra veckan kammade Frövi Judos supertalang Ingrid Nilsson hem ett välförtjänt guld vid Ungdoms-OS i Slovakien. Nu väntar nya ...
3 augusti 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Bokhandlarna Christina och Ann lanserar webbshop
För att möta sina kunders behov gör Blombergska Bokhandeln i Lindesberg en stor satsning på e-handeln och startar upp en egen webbutik i Ugglans ...
2 augusti 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-08-01

2022-07-29

2022-07-29

2022-07-28

2022-07-27

2022-07-27

2022-07-26

2022-07-25

2022-07-23

2022-07-22

2022-07-21

2022-07-20

2022-07-19

2022-07-18

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2022-08-18 01:06