Varm avslutning på Fornaboda

Med 30 grader och skinande sol i himlen var det dags för Fornaboda att avsluta sin travsäsong för 2020, trots flertalet omstarer i de första loppen så flöt tävlingsdagen på där det i mitten av dagen bjöds på en sista hemmaseger innan den 22-åriga kusken Mats E Djuse satte punkt för säsongens tävlingar.

Det var många liter vatten som gick åt när Fornaboda skulle köra igång sin säsongsavslutning, banans banmästare Benny Nilsson var tidigt uppe med sin personal för att göra i ordning banan inför det som skulle bli en mycket varm tävlingsdag.

– Det är mycket arbete med att hålla banan i tävlingsskick och jag var uppe för dagens första sladdning redan klockan 6 på morgonen för att jobba och då har jag preparerat banan sedan kvällen innan, berättar Benny när undertecknad når honom via telefon efter tävlingsdagens slut.

– Jag skulle gissa på att vi använt upp mot 300 000 liter vatten under en sån här varm dag, eftersom vattnet dunstar av rätt fort i värmen så har vi fått arbeta länge och det har blivit många rakor på banan, jag tror vi fick en paus på 30 minuter där vi inte behövde vattna men det var också maxgränsen, fortsätter Benny.

Arbetet verkade dock vara uppskattat från flera håll och inte minst från dagens vinnare som bjöd på flera uppvisningar där man under flera tillfällen fick höra frasen ”hårt i mål” vid målgång.

Starten i lopp 7 Foto: Timmy Lundegård

En glad hemmaseger blev det under dagen, trots dramatik med varvet kvar där hemmakallblodet Oss Can efter en tuff inledning hittat ner som andra häst i andra spår direkt blev utknuffad till tredje spår, hemmahästen satsade efter det mot ledning och väl där blev det körning framåt slutet när Årjängskusken Gunnar Kylén tillsammans med sin häst Mine Lotta kom upp på utsidan när upploppet återstod.

Med en tuff avslutning där ledarduon sprang i makalöst snabba 22,8 under de sista 500 meterna blev det ett målfoto som skulle avgöra vinnaren, domarna väntade länge med ett resultat men diskade tillslut Mine Lotta för att ha knuffat ut Oss Can i tredje spår tidigare under loppet.

– Att stå vid staketet när de säjer att det är ”hårt i mål” är inte direkt någon rolig känsla och när de drar ut på resultatet som de gjorde idag blir inte att kännas bättre, menar Lovisa Canneryd som var lättad att höra att hennes häst slutligen stod som segrare.

– Jag tyckte han var riktigt bra, han fick ingen rolig start men när han hittade ner som andra häst i andra spår kändes det perfekt så jag blev lite fundersam på varför han gick ut igen men det var inte deras fel, han gjorde det bra i ledningen men Tobbe (körande Torbjörn Jansson) sade efteråt att han tappade lite med travet mot slutet men det kan lika gärna vara värmens ”fel”, berättar Lovisa medan den törstiga segerhästen doppar mulen i vattenhinken som väntade i boxen.

Kallblodslopp körs inte lika ofta som varmblodslopp på Fornaboda vilket gör det extra speciellt att delta i dessa lopp, något som Lovisa fick känna på då dagens seger med Oss Can var hennes första på hemmaplan.

– Jag startade ett annat kallblod på Fornaboda för ett tag sedan men då blev det ingen seger och jag tror att det var enda gången jag startat ett kallblod på Fornaboda så det är såklart lite extra roligt när man får vinna här, berättar Lovisa som har resten av dagen planerad.

– Nu blir det att åka hem och bada, jag har ingen pool så det blir nog att hoppa i sjön och jag kommer nog kunna ta med mig Oss Can, sedan ska jag träna mina andra hästar som fick stanna hemma idag.

Oss Can (nummer 10) är på väg i tredje spår med varvet kvar till mål Foto: Timmy Lundegård

I varmblodloppen bjöds det på höga hastigheter i värmen där Fornaboda gästades av en tidigare vinnare av Bergslagsloppet, detta genom Charrua Forlan som i det tredje loppet stod på 60 meters tillägg från start i ett lopp över tre varv.
Efter ett lopp i de bakre positionerna styrde hästens tränare Hans-Owe Sundberg ut sin häst i banan och hade redan med 800 meter kvar tagit ett grepp om ledningen och därifrån var 10-åringen omöjlig att slå.

– Han är inte i samma guld-klass som han har varit men han tycker fortfarande att det är kul att tävla, att det var lång distans spelar inte någon större roll då han är väldigt all-round, när han var på topp var han med i Solvallas långlopp ”4 kilometer” där han efter en felstyrning från min sida fick lägga sig i dödens i tre och ett halvt varv, trots det blev han ändå 4:a, berättar den glada segerkusken Hans-Owe Sundberg.

– Han får tävla på tills han tröttnar, en av hans ägare och uppfödare har gjort i ordning en speciell box för honom när han känner att han inte vill fortsätta så just nu försöker vi bara hålla humöret uppe för att han sedan ska kunna få ett bra pensionärsliv, berättar Hans-Owe som under 2020 gör en comeback-säsong som kusk.

– Det är lite ”hans fel” att jag kör igen kan man väl säja, Torbjörn Jansson som fått ersätta mig i sulkyn tyckte att han började tröttna och då kände jag att jag ville testa honom själv, så vi anmälde till Visby i två lopp och där tycker jag att han gick bra, sedan fick han bakspår och ett tråkigt lopp på Mantorp men han har ändå gjort det bra, avslutar Hans-Owe Sundberg.

Charrua Forlan var överlägsen när mållinjen närmade sig Foto: Timmy Lundegård

Med åtta lopp avgjorda var det tillslut dags för säsongens sista lopp att köras där samtliga deltagande kuskar var 25 år eller yngre, segrade gjorde 22-åriga Mats E Djuse som tog sin tredje raka seger med Uto Broline som satte punkt för Fornaboda-säsongen efter ett lopp som första häst i andra spår.

– Idag fick han göra lite jobb själv från utvändig position mot tuffare motståndare än vad han är van vid, han är en jättefin häst som man kommer få roligt med i framtida lopp, menar segerkusken Mats E Djuse efter att avrundat Fornabodasäsongen.

– Det har varit en väldigt bra säsong här på Fornaboda där jag fått chansen att köra flera fina hästar på en fin bana, jag tycker det är synd att säsongen inte är längre då det känns som man skulle kunna köra tävlingar här en bra bit in på september, menar Mats som efter sin första säsong på Fornaboda hoppas få komma tillbaka under nästa säsong.

Jorma Kontio tar emot pris som Champion 2020 Foto: Privat

Dagens vinnare:
Lopp 1:
Hittlite – Jörgen Westholm – 2,72
Lopp 2: Fenix Brick – Jörgen Westholm – 1,89
Lopp 3: Charrua Forlan – Hans-Owe Sundberg – 2,10
Lopp 4: Art Brown – Torbjörn Jansson (Stefan Arvidsson) – 8,54
Lopp 5: Oss Can – Torbjörn Jansson (Lovisa Canneryd) – 1,84
Lopp 6: Grace Journey – Jorma Kontio (Katja Melkko) – 1,93
Lopp 7: Hållihop – Henrik Åslund – 4,54
Lopp 8: Saphir D’Inverne – Anders Göstasson – 95,96
Lopp 9: Uto Broline – Mats E Djuse (Jessica Simpsson) – 3,52

Körvsensligans slutställning:
1. Jorma Kontio (10 segrar, 6 andra, 4 tredje)
2. Oskar J Andersson (6 segrar, 7 andra, 2 tredje)
3. Magnus A Djuse (5 segrar, 3 andra, 2 tredje)
4. Mats E Djuse (5 segrar, 2 andra, 1 tredje)
5. Torbjörn Jansson (4 segrar, 5 andra, 1 tredje)

Säsongens hemmavinnare:
9:e maj: Berra Bus – Karin Eriksson (Kerstin Hell)
9:e maj: Swift Diva – Andreas Andersson (Kenneth Holmgran)
6:e juni: Käbb’s Valente – Kenneth Gorski (Marita Gustafsson)
23:e juli: Nidalee – Kerstin Hell
16:e augusti: Oss Can – Torbjörn Jansson (Lovisa Canneryd)

Nästa tävlingsdag: Söndag 23:e augusti, ponnytravdag med första start kl. 11.00 (publikfritt)

Publicerad 16 augusti 2020 klockan 21:16

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Sex vargar får fällas i vinterns licensjakt

Länsstyrelserna i Västmanland och Örebro län har nu kommit till beslut beträffande licensjakt efter varg under den kommande vintern. Totalt sex vargar tillåts att fällas inom det så kallade Vidalnreviret. Det här innebär att jaktområdet gränsar till den allra ostligaste delen av Lindesbergs kommun.

30 september 2020 klockan 13:46 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


IFK Lindesberg har välkomnat många nya medlemmar. Pojklaget med spelare födda 2010 är ett riktigt stort gäng. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Lyft för IFK Lindesberg under pandemin

Coronapandemin ställde in ett stort antal matcher och halverade tävlingssäsongen för IFK Lindesbergs herrlag. Men trots det har föreningen vuxit under året, och kan nu redovisa 120 nya medlemmar, varav de flesta barn.

30 september 2020 klockan 10:35 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kommunen redo när trenden fortsätter – populärt att ladda elbilar

PRESSMEDDELANDE: Sommaren 2018 gick startskottet för Lindesbergs kommuns satsning på ett...

Kirurgernas primärjour – Ödets ironi – Nu får politikerna ge sig!

På måndag kväll den 28 september försvinner primärjouren vid den mottagning...

bildspel Massivt deltagande i tyst minut för akutmottagningen

Vid lunchtid på måndagen samlades ca 250 personer utanför Lindesbergs lasarett, för att gemensamt hå...

Arkivbild. Foto: Ida Lindkvist

Till ansvariga chefer inom äldreomsorgen i Lindesbergs kommun

INSÄNDARE/DEBATT: Tankar omkring besöksförbudets upphävande.
Vilken oerhörd glädje och befrielse alla vi anhöriga, vänner och boende kände när beskedet kom att besöksförbudet skulle upphöra den 1 oktober. Den inre smärta detta halvår inneburit för många kan naturligtvis inte mätas eller förklaras. Vi vet att personalen har varit fantastiska och gjort allt vad de kan. Men de kan aldrig ersätta anhöriga eller vänner.

28 september 2020 klockan 11:38 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Lindesbergs lasarett. Foto: Camilla Lagerman

Läkarna på medicinkliniken: Gör om, gör rätt!

INSÄNDARE/DEBATT: Det har skrivits mycket kring den kommande avvecklingen av kirurgi och ortopedi nattetid i Lindesberg. Vi som arbetar här och har en direkt inblick i förhållandena håll vill passa på att ge några synpunkter.

28 september 2020 klockan 08:18 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Tråkig inledning av Elitserien
Det var många nya spelare som stod med i laguppställningen för Linde Volley under lördagens hemmamatch inför Elitseriens inledande match mot Link...
27 september 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Oavgjort efter en jämn kamp
LIF Lindesberg bjöd upp till jämn kamp mot det elitseriesatsande Amo HK. Trots en del slarv i anfallet under matchens gång visade LIF upp sitt bä...
25 september 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Lindesbergs industrijättar protesterar mot neddragningar på akuten: ”Otroligt korkat”
När Volvo etablerade sig i Lindesberg i början av 70-talet var närheten till sjukvård och akutmottagning något som spelade en stor roll i att ...
25 september 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Indragen kirurgjour nattetid är inte förenlig med säker vård!

INSÄNDARE/DEBATT: Från den 28 september kommer primärjouren inom kirurgi att dras in mellan klockan 21–07. Vad innebär detta för medborgarna inom norra länsdelen? Vart åker jag, som patient, när jag vaknar med exempelvis buksmärtor? Är det ett medicinskt eller kirurgiskt tillstånd? Ringer jag till 1177 och har svårtolkade symptom kommer de förmodligen att hänvisa till USÖ. Detta medför att det blir mer patienter till akuten USÖ och färre till Lindesbergs lasarett. Färre patienterna i statistiken kommer förmodligen att utnyttjas som argument vid fortsatta ”besparingar”.

25 september 2020 klockan 08:45 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

S-politikern Daniel Andersson från Frövi på plats utanför Riksdagshuset. Foto: Privat

Därför förlänger vi omställningsstödet

INSÄNDARE/DEBATT: Corona har slagit hårt mot många företag och en del branscher är mer drabbade än andra. Vi socialdemokrater kommer att göra allt som krävs för att rädda så många jobb och företag som möjligt under den här svåra tiden.

25 september 2020 klockan 08:05 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Branden i Ramsberg: ”Det har brunnit i tre byggnader”

Under torsdagseftermiddagen framkom nya uppgifter gällande den misstänkt anlagda branden som ...

Linde Volley inleder Elitserien i arenan

Ifjol blev det en 6:e plats i Elitseriens tabell men med tio nya namn och ett helt nytt lag i laguppställningen så st...

Ett fall av covid-19 på Björkhagaskolan

Ett bekräftat fall av covid-19 har konstaterats på Björhagaskolan i Lindesberg. I samråd med smittskyddsläkare och...

Annons


Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Polisen tog tusen fortkörare på en vecka

Under den föregående veckan genomförde polisen i region Bergslagen en riktad insats mot fortkörare i trafiken. Sammantaget rapporterades strax över 1000 hastighetsöverträdelser i vår region.

24 september 2020 klockan 10:31 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Brand vid Ölsjöbadet utreds som mordbrand

På onsdagskvällen larmades brandkår och polis till badet vid Ölsjön i Ramsberg, där en byggnad stod i lågor. ...

KD: Innebär regionens beslut gällande Lindesbergs lasarett verkligen en besparing?

INSÄNDARE/DEBATT: Vi kristdemokrater i Lindesberg har vid ett flertal tillf...

Långdragen pandemi ger förändrade öppettider på jourmottagningen

Under våren och sommaren har vårdcentralen i Lindesberg samarbetat med kommunens tre ...

Säsongens första hemmamatch väntar

Med två tunga förluster bakom sig så gör LIF Lindesberg sin första hemmamatch för säsongen, på grund av situationen...

Spara inte på akuten Lindesberg

INSÄNDARE/DEBATT: Regionpolitikerna borde väl inse att en ”besparing” på akutverksamheten på Linde lasarett inte bara ...

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

13-årig flicka påkörd: ”Nackskada och brutna ben”

En 13-årig flicka har förts till USÖ med befarad nackskada och benbrott efter att ha blivit påkörd av en personbil.

22 september 2020 klockan 16:56 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Region Örebro län har visat sin styrka – nu väntar en föränderlig tid
INSÄNDARE/DEBATT: 2020 har varit ett omtumlande år för oss alla. En ny sjukdom har svept över världen på ett sätt som ingen av oss kunnat tä...
22 september 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

AT-läkaren om vardagen och oron inför framtiden
INSÄNDARE/DEBATT: Klockan är ungefär ett på natten en vanlig natt på Lindesbergs akutmottagning. Jag som AT-läkare och nattjour på kirurgen har...
22 september 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Lindeskolan hyllade sina giganter med sång av Martin Almgren
Under festliga former tackade Lindeskolans ledning under måndagen flera av sina mest trogna kollegor för lång och trogen tjänst, med både blommor...
21 september 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-09-21

2020-09-20

2020-09-18

2020-09-18

2020-09-18

2020-09-17

2020-09-17

2020-09-17

2020-09-16

2020-09-16

2020-09-16

2020-09-15

2020-09-15

2020-09-15

2020-10-01 00:57