Varm avslutning på Fornaboda

Med 30 grader och skinande sol i himlen var det dags för Fornaboda att avsluta sin travsäsong för 2020, trots flertalet omstarer i de första loppen så flöt tävlingsdagen på där det i mitten av dagen bjöds på en sista hemmaseger innan den 22-åriga kusken Mats E Djuse satte punkt för säsongens tävlingar.

Det var många liter vatten som gick åt när Fornaboda skulle köra igång sin säsongsavslutning, banans banmästare Benny Nilsson var tidigt uppe med sin personal för att göra i ordning banan inför det som skulle bli en mycket varm tävlingsdag.

– Det är mycket arbete med att hålla banan i tävlingsskick och jag var uppe för dagens första sladdning redan klockan 6 på morgonen för att jobba och då har jag preparerat banan sedan kvällen innan, berättar Benny när undertecknad når honom via telefon efter tävlingsdagens slut.

– Jag skulle gissa på att vi använt upp mot 300 000 liter vatten under en sån här varm dag, eftersom vattnet dunstar av rätt fort i värmen så har vi fått arbeta länge och det har blivit många rakor på banan, jag tror vi fick en paus på 30 minuter där vi inte behövde vattna men det var också maxgränsen, fortsätter Benny.

Arbetet verkade dock vara uppskattat från flera håll och inte minst från dagens vinnare som bjöd på flera uppvisningar där man under flera tillfällen fick höra frasen ”hårt i mål” vid målgång.

Starten i lopp 7 Foto: Timmy Lundegård

En glad hemmaseger blev det under dagen, trots dramatik med varvet kvar där hemmakallblodet Oss Can efter en tuff inledning hittat ner som andra häst i andra spår direkt blev utknuffad till tredje spår, hemmahästen satsade efter det mot ledning och väl där blev det körning framåt slutet när Årjängskusken Gunnar Kylén tillsammans med sin häst Mine Lotta kom upp på utsidan när upploppet återstod.

Med en tuff avslutning där ledarduon sprang i makalöst snabba 22,8 under de sista 500 meterna blev det ett målfoto som skulle avgöra vinnaren, domarna väntade länge med ett resultat men diskade tillslut Mine Lotta för att ha knuffat ut Oss Can i tredje spår tidigare under loppet.

– Att stå vid staketet när de säjer att det är ”hårt i mål” är inte direkt någon rolig känsla och när de drar ut på resultatet som de gjorde idag blir inte att kännas bättre, menar Lovisa Canneryd som var lättad att höra att hennes häst slutligen stod som segrare.

– Jag tyckte han var riktigt bra, han fick ingen rolig start men när han hittade ner som andra häst i andra spår kändes det perfekt så jag blev lite fundersam på varför han gick ut igen men det var inte deras fel, han gjorde det bra i ledningen men Tobbe (körande Torbjörn Jansson) sade efteråt att han tappade lite med travet mot slutet men det kan lika gärna vara värmens ”fel”, berättar Lovisa medan den törstiga segerhästen doppar mulen i vattenhinken som väntade i boxen.

Kallblodslopp körs inte lika ofta som varmblodslopp på Fornaboda vilket gör det extra speciellt att delta i dessa lopp, något som Lovisa fick känna på då dagens seger med Oss Can var hennes första på hemmaplan.

– Jag startade ett annat kallblod på Fornaboda för ett tag sedan men då blev det ingen seger och jag tror att det var enda gången jag startat ett kallblod på Fornaboda så det är såklart lite extra roligt när man får vinna här, berättar Lovisa som har resten av dagen planerad.

– Nu blir det att åka hem och bada, jag har ingen pool så det blir nog att hoppa i sjön och jag kommer nog kunna ta med mig Oss Can, sedan ska jag träna mina andra hästar som fick stanna hemma idag.

Oss Can (nummer 10) är på väg i tredje spår med varvet kvar till mål Foto: Timmy Lundegård

I varmblodloppen bjöds det på höga hastigheter i värmen där Fornaboda gästades av en tidigare vinnare av Bergslagsloppet, detta genom Charrua Forlan som i det tredje loppet stod på 60 meters tillägg från start i ett lopp över tre varv.
Efter ett lopp i de bakre positionerna styrde hästens tränare Hans-Owe Sundberg ut sin häst i banan och hade redan med 800 meter kvar tagit ett grepp om ledningen och därifrån var 10-åringen omöjlig att slå.

– Han är inte i samma guld-klass som han har varit men han tycker fortfarande att det är kul att tävla, att det var lång distans spelar inte någon större roll då han är väldigt all-round, när han var på topp var han med i Solvallas långlopp ”4 kilometer” där han efter en felstyrning från min sida fick lägga sig i dödens i tre och ett halvt varv, trots det blev han ändå 4:a, berättar den glada segerkusken Hans-Owe Sundberg.

– Han får tävla på tills han tröttnar, en av hans ägare och uppfödare har gjort i ordning en speciell box för honom när han känner att han inte vill fortsätta så just nu försöker vi bara hålla humöret uppe för att han sedan ska kunna få ett bra pensionärsliv, berättar Hans-Owe som under 2020 gör en comeback-säsong som kusk.

– Det är lite ”hans fel” att jag kör igen kan man väl säja, Torbjörn Jansson som fått ersätta mig i sulkyn tyckte att han började tröttna och då kände jag att jag ville testa honom själv, så vi anmälde till Visby i två lopp och där tycker jag att han gick bra, sedan fick han bakspår och ett tråkigt lopp på Mantorp men han har ändå gjort det bra, avslutar Hans-Owe Sundberg.

Charrua Forlan var överlägsen när mållinjen närmade sig Foto: Timmy Lundegård

Med åtta lopp avgjorda var det tillslut dags för säsongens sista lopp att köras där samtliga deltagande kuskar var 25 år eller yngre, segrade gjorde 22-åriga Mats E Djuse som tog sin tredje raka seger med Uto Broline som satte punkt för Fornaboda-säsongen efter ett lopp som första häst i andra spår.

– Idag fick han göra lite jobb själv från utvändig position mot tuffare motståndare än vad han är van vid, han är en jättefin häst som man kommer få roligt med i framtida lopp, menar segerkusken Mats E Djuse efter att avrundat Fornabodasäsongen.

– Det har varit en väldigt bra säsong här på Fornaboda där jag fått chansen att köra flera fina hästar på en fin bana, jag tycker det är synd att säsongen inte är längre då det känns som man skulle kunna köra tävlingar här en bra bit in på september, menar Mats som efter sin första säsong på Fornaboda hoppas få komma tillbaka under nästa säsong.

Jorma Kontio tar emot pris som Champion 2020 Foto: Privat

Dagens vinnare:
Lopp 1:
Hittlite – Jörgen Westholm – 2,72
Lopp 2: Fenix Brick – Jörgen Westholm – 1,89
Lopp 3: Charrua Forlan – Hans-Owe Sundberg – 2,10
Lopp 4: Art Brown – Torbjörn Jansson (Stefan Arvidsson) – 8,54
Lopp 5: Oss Can – Torbjörn Jansson (Lovisa Canneryd) – 1,84
Lopp 6: Grace Journey – Jorma Kontio (Katja Melkko) – 1,93
Lopp 7: Hållihop – Henrik Åslund – 4,54
Lopp 8: Saphir D’Inverne – Anders Göstasson – 95,96
Lopp 9: Uto Broline – Mats E Djuse (Jessica Simpsson) – 3,52

Körvsensligans slutställning:
1. Jorma Kontio (10 segrar, 6 andra, 4 tredje)
2. Oskar J Andersson (6 segrar, 7 andra, 2 tredje)
3. Magnus A Djuse (5 segrar, 3 andra, 2 tredje)
4. Mats E Djuse (5 segrar, 2 andra, 1 tredje)
5. Torbjörn Jansson (4 segrar, 5 andra, 1 tredje)

Säsongens hemmavinnare:
9:e maj: Berra Bus – Karin Eriksson (Kerstin Hell)
9:e maj: Swift Diva – Andreas Andersson (Kenneth Holmgran)
6:e juni: Käbb’s Valente – Kenneth Gorski (Marita Gustafsson)
23:e juli: Nidalee – Kerstin Hell
16:e augusti: Oss Can – Torbjörn Jansson (Lovisa Canneryd)

Nästa tävlingsdag: Söndag 23:e augusti, ponnytravdag med första start kl. 11.00 (publikfritt)

Publicerad 16 augusti 2020 klockan 21:16

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Jennie Einarsson

Nya rekommendationer för testning och karantän

Den kraftigt ökade smittspridningen av covid-19 har fått Folkhälsomyndigheten att justera sina riktlinjer för de som insjuknat och även för personer i karantän. Bland annat slopas familjekarantänen för vissa grupper, medan antalet dagar i karantän för både sjuka och hushållskontakter kortas ned från sju till fem dagar. Man gör även prioriteringar i testverksamheten för att underlätta det mycket ansträngda läget.

20 januari 2022 klockan 14:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsRigoletto bokstavligen i ny kostym - 1920 talets art deco. Med vacker musik från tiden innan. Foto: Folkets Hus och Parker.

Rigoletto: Musik utan gränser – bara att njuta och nynna med!

Det BLIR live-sänd opera på bio i Lindesberg även 2022 trots allt. Året inleds med en av de mest spelade opera-pjäserna – och faktiskt mest nynnade melodierna.

20 januari 2022 klockan 13:18 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Satsa på lokal energiförsörjning för att möta framtida utmaningar

INSÄNDARE/DEBATT: Att det råder elbrist i Sverige är en myt. I norra Sverige produceras...

Regeringens lösning: el-bidrag för att betala skyhöga skatter

INSÄNDARE/DEBATT: Människor runt om i landet tvingas nu leva med konsekvenserna av regeringens...

Röklukt i livsmedelsbutik undersöktes av brandkåren

Strax före klockan sju på tisdagsmorgonen, larmades Nerikes Brandkår ut till en livsmedelsbutik i ...

Skärmbild från Region Örebro läns hemsida.

434 nya fall i kommunen – på en vecka

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Lindesbergs kommun fortsätter att öka i rekordfart. Enligt färska siffror från Region Örebro län rapporterades 434 nya fall av sjukdomen bara under de senaste sju dagarna, vilket är den högsta noteringen sedan pandemin startade.

17 januari 2022 klockan 09:37 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Bankhus utsatt för skadegörelse: ”Flera rutor har skadats”

På måndagsmorgonen larmades polisen till Kungsgatan i centrala Lindesberg, sedan någon eller några med ett tillhygge hade gett sig på fastigheten i vilken bland annat Handelsbanken huserar. När patrullen kom fram till adressen, fanns dock ingen misstänkt kvar på platsen.
– Man hittade ett föremål kvarlämnat, som har tagits i beslag, uppger Christina Hallin, polisens presstalesperson i region Bergslagen.

17 januari 2022 klockan 09:41 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Söndagens volleyboll är framflyttad
Ännu en volleybollmatch inom Elitserien flyttas. I början av året var det hemmaderbyt mot Örebro som flyttades på grund av spelare som testat sig...
15 januari 2022 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Publikfri hemmamatch slutade med förlust
Dörrarna var låsta när fredagens match mot Per-Ols skulle spelas, istället fick man följa matchen på Facebook. Efter ett beslut från WSK ...
14 januari 2022 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Nattöppen akutmottagning från den 17 januari
Från och med måndag den 17 januari kan invånare återigen vända sig till akutmottagningen på Lindesbergs lasarett oavsett akuta besvär och tid p...
14 januari 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Extremt halt: ”Det är tufft, men vi kämpar på!”

På många platser i kommunen råder just nu mycket svår halka till följd av väderomslaget från kallgrader till mildare väder. På Samhällsbyggnad Bergslagen uppges att halkbekämpningen just nu upptar alla resurser, men att det ändå kommer att ta tid innan man hunnit med alla platser och vägsträckor.
– Vi har vår egen personal ute i centrala delarna, sedan har vi våra entreprenörer som kör i ytterområden. Trots att vi kör för fullt just nu, så kommer det ändå att dröja lite innan vi hunnit med alla platser, kommenterar Michael Kromm, arbetsledare på avdelning Gata, Samhällsbyggnad Bergslagen.

13 januari 2022 klockan 10:30 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Trafikolycka i Frövi – lastbil och personbil kolliderade

En lastbil och personbil var inblandade i en trafikolycka på torsdagsmorgonen i centrala Frövi. Enligt uppgift från polisen skall ingen av de inblandade ha skadats allvarligt.

13 januari 2022 klockan 08:23 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Ny toppnotering i coronafall ger längre väntetid på provsvar

Den senaste tidens kraftiga ökning av antalet coronafall i länet har återigen gett regionens ...

Nya restriktioner från och med onsdag 12 januari

Antalet bekräftade fall av covid-19 har ökat kraftigt i hela landet efter jul- och nyårshelgerna, och Ö...

AnnonsLillemor Bodman (M). Foto: Moderaterna

Hur kan vi värna demokratin? Svar: Genom att utbilda och informera barn och unga

INSÄNDARE/DEBATT: ”Ungdomen är vår framtid”, ”Det är de unga som ska bygga framtiden”. Citat som vi ofta använder och som använts i alla tider. Det är naturligtvis så men om vi vill att våra barn och ungdomar ska värna vår demokrati så måste vi också se till att de har kunskaper och en förståelse för hur demokratin fungerar.

10 januari 2022 klockan 09:25 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Brandkåren larmades om rökutveckling i industrilokal

Strax före klockan åtta på måndagsmorgonen, larmades Nerikes Brandkår ut till en industribrand i ...

Kraftigt ökad smittspridning – omikron dominant

Under vecka 52 ökade smittspridningen av covid-19 i Örebro län kraftigt, då cirka 1 860 nya fall ...

Volleybollderby flyttas efter coronasmitta

Onsdagens elitseriemöte i volleyboll mellan Lindesberg och Örebro ställs in med kort varsel efter att en av ...

Brandkåren ryckte ut till häst i nöd: ”Föll omkull på isen”

På tisdagsförmiddagen larmades Nerikes Brandkår om en häst som hade fallit ...

Fyra personer misshandlades i stort slagsmål

På nyårsnatten larmades polisen om ett pågående slagsmål i Vedevåg. Enligt uppgift skall mellan 10-15 ...

SMHI varnar för plötslig ishalka

Regn följt av uppklarnande väder och fallande temperaturer. Så ser prognosen ut, som SMHI nu flaggar gul varning för gä...

Gott Nytt År!

Med bara några timmar kvar av året, passar redaktionen på att tacka er alla för i år och samtidigt önska er ett Gott Nytt 2022!

31 december 2021 klockan 11:38 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Nya missförhållanden vid äldreboende – ny Lex Sarah-anmälan gjord
I början av november rapporterade LindeNytt om en rad missförhållanden vid ett äldreboende i Lindesberg. Problemen med bland annat stölder, då...
29 december 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Industribrand var snabbt under kontroll: ”Ingen har skadats”
På onsdagsmorgonen larmades Nerikes Brandkår ut till en industribrand i Lindesberg.
29 december 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

WSK gästas av Allsvenskt motstånd
Fyra lag återstår i innebandyns Distriktsmästerskap. Ett av lagen är WSK Lindesberg som på onsdag tar emot Lillån IBK, ett lag som till vardags ...
28 december 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-12-27

2021-12-26

2021-12-24

2021-12-23

2021-12-22

2021-12-21

2021-12-21

2021-12-20

2021-12-20

2021-12-20

2021-12-19

2021-12-19

2021-12-19

2021-12-17

2022-01-23 18:32