Varm avslutning på Fornaboda

Med 30 grader och skinande sol i himlen var det dags för Fornaboda att avsluta sin travsäsong för 2020, trots flertalet omstarer i de första loppen så flöt tävlingsdagen på där det i mitten av dagen bjöds på en sista hemmaseger innan den 22-åriga kusken Mats E Djuse satte punkt för säsongens tävlingar.

Det var många liter vatten som gick åt när Fornaboda skulle köra igång sin säsongsavslutning, banans banmästare Benny Nilsson var tidigt uppe med sin personal för att göra i ordning banan inför det som skulle bli en mycket varm tävlingsdag.

– Det är mycket arbete med att hålla banan i tävlingsskick och jag var uppe för dagens första sladdning redan klockan 6 på morgonen för att jobba och då har jag preparerat banan sedan kvällen innan, berättar Benny när undertecknad når honom via telefon efter tävlingsdagens slut.

– Jag skulle gissa på att vi använt upp mot 300 000 liter vatten under en sån här varm dag, eftersom vattnet dunstar av rätt fort i värmen så har vi fått arbeta länge och det har blivit många rakor på banan, jag tror vi fick en paus på 30 minuter där vi inte behövde vattna men det var också maxgränsen, fortsätter Benny.

Arbetet verkade dock vara uppskattat från flera håll och inte minst från dagens vinnare som bjöd på flera uppvisningar där man under flera tillfällen fick höra frasen ”hårt i mål” vid målgång.

Starten i lopp 7 Foto: Timmy Lundegård

En glad hemmaseger blev det under dagen, trots dramatik med varvet kvar där hemmakallblodet Oss Can efter en tuff inledning hittat ner som andra häst i andra spår direkt blev utknuffad till tredje spår, hemmahästen satsade efter det mot ledning och väl där blev det körning framåt slutet när Årjängskusken Gunnar Kylén tillsammans med sin häst Mine Lotta kom upp på utsidan när upploppet återstod.

Med en tuff avslutning där ledarduon sprang i makalöst snabba 22,8 under de sista 500 meterna blev det ett målfoto som skulle avgöra vinnaren, domarna väntade länge med ett resultat men diskade tillslut Mine Lotta för att ha knuffat ut Oss Can i tredje spår tidigare under loppet.

– Att stå vid staketet när de säjer att det är ”hårt i mål” är inte direkt någon rolig känsla och när de drar ut på resultatet som de gjorde idag blir inte att kännas bättre, menar Lovisa Canneryd som var lättad att höra att hennes häst slutligen stod som segrare.

– Jag tyckte han var riktigt bra, han fick ingen rolig start men när han hittade ner som andra häst i andra spår kändes det perfekt så jag blev lite fundersam på varför han gick ut igen men det var inte deras fel, han gjorde det bra i ledningen men Tobbe (körande Torbjörn Jansson) sade efteråt att han tappade lite med travet mot slutet men det kan lika gärna vara värmens ”fel”, berättar Lovisa medan den törstiga segerhästen doppar mulen i vattenhinken som väntade i boxen.

Kallblodslopp körs inte lika ofta som varmblodslopp på Fornaboda vilket gör det extra speciellt att delta i dessa lopp, något som Lovisa fick känna på då dagens seger med Oss Can var hennes första på hemmaplan.

– Jag startade ett annat kallblod på Fornaboda för ett tag sedan men då blev det ingen seger och jag tror att det var enda gången jag startat ett kallblod på Fornaboda så det är såklart lite extra roligt när man får vinna här, berättar Lovisa som har resten av dagen planerad.

– Nu blir det att åka hem och bada, jag har ingen pool så det blir nog att hoppa i sjön och jag kommer nog kunna ta med mig Oss Can, sedan ska jag träna mina andra hästar som fick stanna hemma idag.

Oss Can (nummer 10) är på väg i tredje spår med varvet kvar till mål Foto: Timmy Lundegård

I varmblodloppen bjöds det på höga hastigheter i värmen där Fornaboda gästades av en tidigare vinnare av Bergslagsloppet, detta genom Charrua Forlan som i det tredje loppet stod på 60 meters tillägg från start i ett lopp över tre varv.
Efter ett lopp i de bakre positionerna styrde hästens tränare Hans-Owe Sundberg ut sin häst i banan och hade redan med 800 meter kvar tagit ett grepp om ledningen och därifrån var 10-åringen omöjlig att slå.

– Han är inte i samma guld-klass som han har varit men han tycker fortfarande att det är kul att tävla, att det var lång distans spelar inte någon större roll då han är väldigt all-round, när han var på topp var han med i Solvallas långlopp ”4 kilometer” där han efter en felstyrning från min sida fick lägga sig i dödens i tre och ett halvt varv, trots det blev han ändå 4:a, berättar den glada segerkusken Hans-Owe Sundberg.

– Han får tävla på tills han tröttnar, en av hans ägare och uppfödare har gjort i ordning en speciell box för honom när han känner att han inte vill fortsätta så just nu försöker vi bara hålla humöret uppe för att han sedan ska kunna få ett bra pensionärsliv, berättar Hans-Owe som under 2020 gör en comeback-säsong som kusk.

– Det är lite ”hans fel” att jag kör igen kan man väl säja, Torbjörn Jansson som fått ersätta mig i sulkyn tyckte att han började tröttna och då kände jag att jag ville testa honom själv, så vi anmälde till Visby i två lopp och där tycker jag att han gick bra, sedan fick han bakspår och ett tråkigt lopp på Mantorp men han har ändå gjort det bra, avslutar Hans-Owe Sundberg.

Charrua Forlan var överlägsen när mållinjen närmade sig Foto: Timmy Lundegård

Med åtta lopp avgjorda var det tillslut dags för säsongens sista lopp att köras där samtliga deltagande kuskar var 25 år eller yngre, segrade gjorde 22-åriga Mats E Djuse som tog sin tredje raka seger med Uto Broline som satte punkt för Fornaboda-säsongen efter ett lopp som första häst i andra spår.

– Idag fick han göra lite jobb själv från utvändig position mot tuffare motståndare än vad han är van vid, han är en jättefin häst som man kommer få roligt med i framtida lopp, menar segerkusken Mats E Djuse efter att avrundat Fornabodasäsongen.

– Det har varit en väldigt bra säsong här på Fornaboda där jag fått chansen att köra flera fina hästar på en fin bana, jag tycker det är synd att säsongen inte är längre då det känns som man skulle kunna köra tävlingar här en bra bit in på september, menar Mats som efter sin första säsong på Fornaboda hoppas få komma tillbaka under nästa säsong.

Jorma Kontio tar emot pris som Champion 2020 Foto: Privat

Dagens vinnare:
Lopp 1:
Hittlite – Jörgen Westholm – 2,72
Lopp 2: Fenix Brick – Jörgen Westholm – 1,89
Lopp 3: Charrua Forlan – Hans-Owe Sundberg – 2,10
Lopp 4: Art Brown – Torbjörn Jansson (Stefan Arvidsson) – 8,54
Lopp 5: Oss Can – Torbjörn Jansson (Lovisa Canneryd) – 1,84
Lopp 6: Grace Journey – Jorma Kontio (Katja Melkko) – 1,93
Lopp 7: Hållihop – Henrik Åslund – 4,54
Lopp 8: Saphir D’Inverne – Anders Göstasson – 95,96
Lopp 9: Uto Broline – Mats E Djuse (Jessica Simpsson) – 3,52

Körvsensligans slutställning:
1. Jorma Kontio (10 segrar, 6 andra, 4 tredje)
2. Oskar J Andersson (6 segrar, 7 andra, 2 tredje)
3. Magnus A Djuse (5 segrar, 3 andra, 2 tredje)
4. Mats E Djuse (5 segrar, 2 andra, 1 tredje)
5. Torbjörn Jansson (4 segrar, 5 andra, 1 tredje)

Säsongens hemmavinnare:
9:e maj: Berra Bus – Karin Eriksson (Kerstin Hell)
9:e maj: Swift Diva – Andreas Andersson (Kenneth Holmgran)
6:e juni: Käbb’s Valente – Kenneth Gorski (Marita Gustafsson)
23:e juli: Nidalee – Kerstin Hell
16:e augusti: Oss Can – Torbjörn Jansson (Lovisa Canneryd)

Nästa tävlingsdag: Söndag 23:e augusti, ponnytravdag med första start kl. 11.00 (publikfritt)

Publicerad 16 augusti 2020 klockan 21:16

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Den rädda lilla kissen som fått namnet Lee, visade sig vara en hona utan id-märkning. Foto: Privat

Katten på Granngårdens lager har fått komma in i värmen

Den skygga lilla katten som under en tid huserat på lagret hos Granngården i Lindesberg, kunde under måndagen äntligen fångas in och tas i säkerhet. Efter en veterinärundersökning står det nu klart att kissen är en hona i sexårsåldern, och att hon helt saknar id-märkning. Dessutom har man nu upptäckt ytterligare en katt på Granngårdens lager.

28 januari 2021 klockan 08:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsSandy, Emma, Maryam och Navila tackar nu för sig. Foto: Privat

Andra bullar för Wienerkonditoriet när nya ägare tar över

För knappt 2,5 år sedan tog Sandy Aogiz och hans fru Maryam över det anrika Wienerkonditoriet i Lindesberg. Men efter ett tufft 2020 bestämde makarna sig för att sälja, och redan på måndag tar de nya ägarna över rodret.
– Det blev för tufft för oss, när coronan kom blev vi tvungna att dra ner på personal, vilket gjorde att vi fick jobba mycket mer än tidigare, berättar Sandy.

27 januari 2021 klockan 08:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Rekord för Erikshjälpens gåvoinlämning under pandemin

Coronapandemin fick människor att stanna hemma i större utsträckning än förr och många tog tillf...

Främmande katt flyttade in i Granngården – söker dess ägare

Granngården i Lindesberg har under den senaste månaden fått en inneboende på sitt lager...

Här slog polisen till mot de misstänkta knarkodlarna

2,5 kilo skördad och torkad cannabis samt 250 st. cannabisplantor. Detta blev den totala mängden ...

Foto: Timmy Lundegård

Två poäng efter straffläggning

Surahammar var sist ut i vårseriens första mötesomgång och bjöd på en underhållande match. Efter ett chansartat drag från bortalaget tvingades matchen in i ett övertidsspel som därefter avgjordes i straffar. Sex skott behövde där Alexander Sunnefors spelade in två viktiga poäng till Lindlöven.

24 januari 2021 klockan 19:14 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Max Broman blev Matchens Lirare efter 8 inspelade mål Foto: Hasse Persson

bildspel Förlust i viktig hemmamatch

Trots en stark inledning för LIF Lindesberg så kunde man inte gå segrande ur söndagens Allsvenska match mot Anderstorp. Väl använda time-outer för Jönköpingslaget gjorde stor skada för det orangea hemmalaget, som vid ännu en ny förlust, lägger sig allt närmre en placering under det nedersta strecket.

24 januari 2021 klockan 19:49 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Tråkig fredagskväll i Köping
Med en storslagen seger mot ett starkt Grums i Lindehov så höjdes förväntningarna inför fredagens bortamöte mot Köping. Väl på plats blev det...
22 januari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Kilometerlång kö när lastbilar fastnade i Hällabacken
Snöfallet har under fredagsförmiddagen skapat stora problem på riksväg 50, när tunga fordon blev strandade i Hällabacken norr om Lindesberg.
22 januari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Lastbil välte vid norra infarten: ”Stort dieselläckage”
UPPDATERAD. På fredagsförmiddagen larmades räddningstjänst och polis till norra infarten till Lindesberg med anledning av en singelolycka. Det var...
22 januari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Nytt förslag från ny nämnd ska ge fler chans till jobb

Människor med kognitiva funktionsvariationer samt äldre långtidsarbetslösa står ofta utanför arbetslivet, något som Tillväxtnämnden i Lindesberg vill råda bot på genom ett nytt förslag som presenterades under torsdagens webbsända pressträff.
– De måste få en chans att få vara med, och få ett socialt umgänge och gemenskap, säger nämndens ordförande Magnus Storm (C).

22 januari 2021 klockan 08:03 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Lastbil med släp har vält på R50: ”Mycket halt på platsen”

UPPDATERAD. Strax före klockan åtta på torsdagskvällen larmades räddningstjänsten om en singelolycka med en lastbil. Olyckan har skett på riksväg 50 strax norr om Fornaboda i höjd med Ölsjön.
– Det är en lastbil med släp som har vält. Själva dragbilen ligger kvar på vägbanan och släpet ligger i diket, uppger Christina Hallin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

21 januari 2021 klockan 20:06 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Nytt beslut om Stadsskogsskolan: fjärrundervisning för samtliga elever

Tanken var att Stadsskolsskolan partiellt skulle övergå till distansundervisning från...

Vädervarningen: Nu slår ishalkan till!

Den som skall ut på vägarna under sena torsdagen, bör vara extra försiktig. Nu varnar nämligen SMHI för att det ...

bildspel Utklassning på hemmaisen

Efter två inspelade poäng under de tre senaste matcher, visade Lindlöven fin spelarform där man fullkomligt utklassade den ...

AnnonsGenrebild: Fredrik Norman

Populär Facebookgrupp vill få stopp på traktens stölder

En våg av stölder och inbrott i Storå- och Guldsmedshytteområdet under hösten fick Stefan Hagelin att agera. För fem månader sedan startade han Facebookgruppen ”Stoppa stölderna i Storå, Guldsmedshyttan, Lindesberg, Stråssa, Fanthyttan, Löa” och på kort tid har hela 700 personer anslutit sig till nätverket.

20 januari 2021 klockan 14:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Samtliga högstadieskolor inför partiell distansundervisning

UPPDATERAD. Efter årsskiftet öppnade utbildningsminister Anna Ekström upp för att även hö...

Befarade drunkning i Lindessjön: ”Såg en vak”

Sent på tisdagskvällen larmades räddningstjänst och polis om en befarad drunkning i Stora ...

Föreningens lösning när restriktionerna satte stopp: digitala träningspass

Efter ett tufft år med coronarestriktioner som gjorde gruppträningar i princip ...

Linde energi slog fjärrvärmerekord: ”Aldrig eldat så lite olja”

Sedan drygt 20 år tillbaka har det kommunägda bolaget samarbetat med ...

Frosths Konditori öppnar ytterligare ett café – på lasarettet

Sedan slutet av december har Lindesbergs lasarett stått utan ett café, sedan den ...

Polis pepparsprayade misstänkt kvinna

När polisen konfronterade en kvinna, misstänkt för misshandel, blev situationen av sådan art att poliserna fick anvä...

Arkivfoto Foto: Hasse Persson

Där satt den, Linde Volley!

Efter en dyster säsongshalva för Linde Volley utan poäng till tabellen så har Linde Volley hittat en stor spelarform. Under lördagseftermiddagen kom säsongens hittills största triumf där Lindelaget lyckades spela in sin första trepoängare, detta efter en nagelbitare mot nykomlingen IKSU.

16 januari 2021 klockan 15:31 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Förlust mot tabellsexan Karlskrona
Med lagets största målskyttar skadade så var det en tuff uppgift som väntade när Karlskrona gästade arenan under lördagen. Trots ny målvakt i ...
16 januari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tung förlust för gästande Lindlöven
Lindlöven är tre matcher in i Vårserien och placerar sig redan farligt i tabellen. Seriens andra förlust kom under fredagen i ett bortamöte mot ...
15 januari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Målvakt från Aranäs till LIF Lindesberg
Med ett fortsatt skadat lag så fortsätter LIF Lindesberg att stärka upp i uppställningen. Simon Ongeri är det nya namnet som LIF har lånat in fr...
15 januari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-01-15

2021-01-14

2021-01-14

2021-01-14

2021-01-13

2021-01-13

2021-01-13

2021-01-13

2021-01-13

2021-01-12

2021-01-12

2021-01-12

2021-01-11

2021-01-11

Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-01-28 13:09