Carl Johan Jepson firande nationaldagen på Fornaboda, där han körde in en vinnare i det sista loppet. Foto: Timmy Lundegård

Varma vinnare på nationaldagstravet

Bara sex dagar efter Fornabodas stora travfest så öppnade de portarna på nytt. Det årliga nationaldagstravet bjöd på fina förutsättningar med värmande sol, barnaktiviteter och nationalsång. Halvvägs genom tävlingsdagen fick den medverkande publiken även applådera in en utklassande hemmaseger.

Röken från Fornabodas största tävlingsdag har knappt lagt sig innan banan öppnade upp för nya tävlingar. Nationaldagen är däremot en tradition hos ”Sveriges grönaste travbana”, där ett besök brukar vara ett måste för Lindesbergs travälskare. 712 personer hittade till travtävlingarna som bjöd på högklassiga lopp.

Mitt under tävlingsdagen fick hemmapubliken ta emot en hemmaseger. Det var Kerstin Hell som hade lekstuga på tävlingsovalen bakom Lookheishere, tränad av Jimmi Ehlers. Duon kom snabbt till ledningen och började att lämna sina bakomvarande konkurrenter när slutsvängen uppstod. På upploppet var duon helt överlägsna.

Lookheishere var i princip ensam på upploppet. Foto: Timmy Lundegård

”Jimmi kan träna häst” var det enda som hördes från den skrattande kusken Kerstin Hell som hade gott om krafter kvar efter mål. Duon kunde inte bjuda på någon segerintervju, istället fick hästens skötare Simon Gorski ställa sig vid mikrofonen.

– Han njuter så fort han kommer till ledningen. Han är jättefin att köra, det gäller bara att hålla honom lugn bakom bilen men så fort bilen släpper iväg starten och han håller sig på benen så är det bara att köra. Nu med åren har han lugnat ner sig hemma i hanteringen och han är väl en av de snällaste hästarna på gården.

Segern var hemmahästens första i karriären, denna togs i hästens 22:a start.

Kerstin Hell hade mycket att köra med bakom Lookheishere. Foto: Timmy Lundegård

Izola Silvåkra blev dagens överraskning: ”Gjorde sitt jobb med bravur”
Förutom hemmaseger så visades flera fina upp sig i vinnarcirkeln. Markus B Svedberg blev dagens namn med tre segrar in på tränarkontot, medan Timo Nurmos visade upp en av fjolårets finalister i Breeders Crown. Detta genom Jennifer Sisu som är betrodd att gå efter de klassiska fyraåringsloppen inför årets säsong.

Dagens skräll kom däremot framåt slutet av tävlingsdagen. Då var det Niclas Hammarström som körde in 24-oddsaren Izola Silvåkra till seger, detta efter att en av favoriterna galopperat bort sina segerchansen i ledningen på upploppet.

– Hästen var väldigt bra iordningställd och gjorde sitt jobb med bravur. Egentligen ville jag bara smyga framåt i tredje spår och hålla min position där, istället för att köra så pass tidigt som det blev. Hon ville däremot lite mer själv och det blev ju bra när ledaren galopperade. Med hästar runt om så tog hon tag i grejerna på upploppet och det var som att skicka iväg en raket. Det var väldigt angenämt att sitta där bakom i sulkyn, berättar Niclas som hyllar Liselotte Olsson för ett fint tränarjobb.

Izola Silvåkra fick överta ledningen på upploppet när den invändiga ledaren galopperade. Foto: Timmy Lundegård

Även publikfavoriten Björn Goop firade nationaldagen på Fornaboda, där det blev seger en enkel seger med egentränade Keyword. En treåring som gästade Fornaboda även i debuten, då slutade det med ett silver medan tisdagen gav en klar seger.

– Senast blev det som ett speedrace där han avslutade bra. Han var bra då, han hade farten i sig och har tagit det loppet bra. Jag tycker att det här är en väldigt mysig häst. Han har rätt inställning och jag tycker att han har varit en fin häst enda sedan jag var och tittade på honom hos uppfödaren, berättar kusken som inte får någon större chans att fira svenska flaggans dag.

– Tyvärr hinner man inte att fira de större dagarna så mycket. Både jag och all personal har jobbat hela dagen på förmiddagen och vi måste hinna med mycket. Det får bli att fira lite efteråt.

Nationaldagstravets vinnare:
Lopp 1:
Battuta Face – Simon Helm (Markus B Svedberg)
Lopp 2: Global Defender – Claes Sjöström (Markus B Svedberg) – 12,53
Lopp 3: Jennifer Sisu – Magnus A Djuse (Timo Nurmos) – 2,04
Lopp 4: Lookheishere – Kerstin Hell (Jimmi Ehlers) – 3,06
Lopp 5: Hvalstad Tor – Sebastian Rishovd (Odd Arne Sagholen) – 6,08
Lopp 6: Keyword – Björn Goop – 1,58
Lopp 7: Izola Silvåkra – Niclas Hammarström (Liselotte Olsson) – 24,33
Lopp 8: Xanthis Ibiza – Claes Sjöström (Markus B Svedberg) – 2,40
Lopp 9: Wiltons – Carl Johan Jepson (Sofia Aronsson) – 2,21

Publiksiffra: 712 personer

Nästa tävlingsdag: Onsdagen 14:e juni med första start kl. 15.00
Fri entré!!!

Publicerad 6 juni 2023 klockan 20:30

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

För tredje året i rad bjuder Amelie Bosson och barnbarnet Emma Nyberg in till Eftermiddagskaffe. Foto: Jennie Einarsson

Människor från alla håll samlas i Amelies trädgårdscafé

För tredje året i rad bjuder Amelie Bosson och barnbarnet Emma Nyberg in till Eftermiddagskaffe i Amelies mysiga bakgård på Kungsgatan 16 i Lindesberg. I den stämningsfyllda trädgården serveras hembakat fika med det lilla extra som lockar gäster från hela Örebro län.
– Vi har haft gäster från Kolsva och Köping som kom hit enbart för att besöka vårt café, man blir lite extra peppad då, berättar Amelie glatt.

15 juli 2024 klockan 13:31 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Annons


Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Polisen tvingades avbryta biljakt i centrala Lindesberg: ”Fara för allmänheten”

På fredagskvällen pågick en vild biljakt på flera platser i Lindesberg – bland annat i centrum. En misstänkt stulen bil var patrullens mål. Patrullen tvingades dock avbryta jakten då den misstänkte utgjorde mycket stor fara för allmänheten.
– Hastigheter på 100 kilometer uppmättes i centrum. Då är det inte värt riskerna, varför jag beordrade patrullen att avbryta, kommenterar polisens vakthavande befäl, Martin Tysell.

12 juli 2024 klockan 20:40 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

FotoFredag: Att fånga oväder på bild

Efter en minst sagt dramatisk vädervecka i vårt avlånga land, fokuserar fotografen Sami Rahkonen, i veckans avsnitt av...

Al Pitcher till Lindesberg i höst för att testa nya skämt

Efter fem utsålda turnéer och två stand-up-specialer på Netflix, kommer den hyllade komikern Al ...

Oscar och Louise städade upp efter grisiga badgäster

När Louise Norman från Lindesberg skulle besöka Uskavi kalkbrott möttes hon av något hon inte hade v...

Konstnären Paulius Mielinis har en passion för den japanska pappersvikningskonsten – Origami. Foto: Jennie Einarsson

Magisk vikning & poetiska klipp: En sommarutställning på Frövifors pappersbruksmuseum

Under sommaren har Frövifors pappersbruksmuseum blivit värd för en fascinerande utställning kallad ”Magisk vikning & poetiska klipp”. Fem internationella konstnärer visar upp sina minst sagt magnifika kreationer, skapade med ett så enkelt material som ett pappersark. Med olika tekniker har de gett papper ett helt nytt uttryck – som säkert får många att häpna.

10 juli 2024 klockan 14:51 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Arkivfoto: Jennie Einarsson

Över 200 loppisar att besöka under helgens fyndfest

Under den kommande helgen, 13-14 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget Bergslagens loppishelg går av stapeln för sjätte året i rad. Över 200 olika säljare, från Silverhöjden i norr till Fellingsbro i söder, öppnar dörrarna för fyndsugna loppisälskare mellan klockan 10.00-16.00 både lördag och söndag.

8 juli 2024 klockan 15:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Stort intresse för sommarens musikkollo: ”Jättekul att få sjunga på scen”
Syskonen Liselotte och Annebell Wahlströms dröm om att få stå på scen och spela in en egen låt gick i uppfyllelse när Studiefrämjandet ...
5 juli 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

FotoFredag: Morgonstund med guld i sikte
Ljuset är fotografens bästa vän. I den här veckans FF: FotoFredag ska vi kika på hur just ljuset påverkar motivet.
5 juli 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Jens utbildar sökhundar över hela världen: ”Vill höja nivån”
Jens Frank från Lindesberg utbildar varje år hundratals hundekipage världen över, där några av kunderna är den amerikanska polisen och det ...
4 juli 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

När Francesco Zet gästade vinnarcirkeln på Fornaboda så var publiken snabba med att omringa rektangeln på publikplats där hästen får skritta av sig. Både kusken Örjan Kihlström och tränare Daniel Redén var nöjda med prestationen. Foto: Timmy Lundegård

Tapper publik när världsstjärnan showar

Vädret blev inte det bästa men publiken trotsade smådropparna och visade att de kom för Francesco. Världsstjärnan var på plats och levererade för sin publik som fick applådera in den snabba hingsten till seger i Bergslagsloppet. Med Francesco i vinnarcirkeln så blev avskrittningsområdet omringat av Bergslagens travfans som på väldigt nära håll fick se en elithäst i sitt esse.

3 juli 2024 klockan 23:52 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Läsarbild

Krockade under omkörning – förare misstänkt för trafikbrott

Vid sextiden på onsdagsmorgonen inträffade en trafikolycka på Örebrovägen strax söder om centrala Lindesberg. Två personbilar hade kolliderat och polisen misstänker nu att en av förarna gjorde en farlig omkörning som resulterade i olyckan.
– Vi kommer att kolla lite närmare på det här, då det framkommer uppgifter om att olyckan inträffade i samband med en omkörning, kommenterar Anders Dahlman, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

3 juli 2024 klockan 09:01 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Fornaboda och STL Sommartrav är i stan

Med en dag kvar till Fornabodas stora tävlingsdag så tog sig travet in till Lindesberg. Under eftermiddagen hade ...

Trio misstänks för olaga intrång i träningsanläggning

Tre personer, en kvinna i 25-årsåldern och två män i 30- respektive 35-årsåldern, har delgivits ...

Världsklass när Francesco Zet gästar Fornaboda Travbana

På onsdag kommer en av världens bästa hästar, Francesco Zet, att gästa Fornaboda Travbana. Med ...

Carita Andersson/Reumatikerna, Christina Wendin/Strokeföreningen och Anita Norling/PRO. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Ilska och besvikelse när föreningarna tvingas lämna Linden: ”Bedrövligt”

I mitten av maj meddelade Tillväxtnämnden att man gick mot ett beräknat underskott om hela 4,1 miljoner kronor. Som ett led i att spara pengar valde man att avsluta hyreskontraktet för samlingsplatsen Linden, där flertalet föreningar idag huserar, bland annat PRO.
– Vi är besvikna, arga och frustrerade över att vi inte har någonstans att ta vägen och hur vi blir behandlade, säger PRO:s ordförande Anita Norling.

28 juni 2024 klockan 13:43 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

FotoFredag: Midsommaräventyr på jakt efter Värmlands vita älgar

Då var midsommar över för denna gång. Nubbe och sill och allt som hör midsommaren till, ...

Rusta etablerar sig i Lindesberg – öppnar hösten 2025

Varuhuset Rusta, med över 100 butiker spridda över landet, etablerar sig i Lindesberg. Butiken ...

Sveas bageri och konditori i konkurs – konkursförvaltaren söker lösning

I februari 2021 tog Sveas bageri och konditori över det anrika ...

Varnar för lokalt extremt stor risk för skogsbrand

I stora delar av Mellansverige råder just nu stor eller mycket stor risk för skogsbränder. Lokalt kan ...

Möt årets drivna drömjobbare: ”En fantastisk möjlighet”

För trettonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drö...

Dukat för traktorfest i Ullersäter

På lördag är det dags för sommarens höjdpunkt i Ullersäter mellan Fellingsbro och Frövi - familjefesten Ullermuller. ...

Foto: Sami Rahkonen

FotoFredag: Häng med ut bland kärlekskranka tuppar

Efter en kall och färglös vinter kommer en färg- och händelserik vår. Det är under våren min kamerautrustning vaknar till liv igen. På riktigt. Alla årstider har sina höjdpunkter för mig som naturfotograf och jag tänkte nu berätta lite om två specifika höjdpunkter som får mig att känna och verkligen inse att våren har anlänt.

21 juni 2024 klockan 09:34 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Nytt hopp för Storå och Freja vårdcentral efter beslut i Regionfullmäktige
Hälso- och sjukvårdsnämnden avbryter arbetet med att genomföra färdplansuppdraget som innebär att Storå och Freja vårdcentral blir mindre ...
19 juni 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Ny budget klubbad – men inte sänkta arvoden
Det blev en långdragen budgetdebatt i kommunfullmäktige under måndagen. Efter drygt fyra timmar var man redo att fatta ett beslut om kommande års ...
18 juni 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Bland Harry Potter-kvastar och andra vassa konstverk
Efter fjolårets succé har slipmaskintillverkaren Tormek åter slagit upp portarna för att visa besökare vad man kan göra med en vass egg. 25 nya ...
18 juni 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-06-17

2024-06-17

2024-06-15

2024-06-14

2024-06-14

2024-06-14

2024-06-12

2024-06-12

2024-06-11

2024-06-11

2024-06-10

2024-06-10

2024-06-07

2024-06-07

2024-07-16 15:51