Carl Johan Jepson firande nationaldagen på Fornaboda, där han körde in en vinnare i det sista loppet. Foto: Timmy Lundegård

Varma vinnare på nationaldagstravet

Bara sex dagar efter Fornabodas stora travfest så öppnade de portarna på nytt. Det årliga nationaldagstravet bjöd på fina förutsättningar med värmande sol, barnaktiviteter och nationalsång. Halvvägs genom tävlingsdagen fick den medverkande publiken även applådera in en utklassande hemmaseger.

Röken från Fornabodas största tävlingsdag har knappt lagt sig innan banan öppnade upp för nya tävlingar. Nationaldagen är däremot en tradition hos ”Sveriges grönaste travbana”, där ett besök brukar vara ett måste för Lindesbergs travälskare. 712 personer hittade till travtävlingarna som bjöd på högklassiga lopp.

Mitt under tävlingsdagen fick hemmapubliken ta emot en hemmaseger. Det var Kerstin Hell som hade lekstuga på tävlingsovalen bakom Lookheishere, tränad av Jimmi Ehlers. Duon kom snabbt till ledningen och började att lämna sina bakomvarande konkurrenter när slutsvängen uppstod. På upploppet var duon helt överlägsna.

Lookheishere var i princip ensam på upploppet. Foto: Timmy Lundegård

”Jimmi kan träna häst” var det enda som hördes från den skrattande kusken Kerstin Hell som hade gott om krafter kvar efter mål. Duon kunde inte bjuda på någon segerintervju, istället fick hästens skötare Simon Gorski ställa sig vid mikrofonen.

– Han njuter så fort han kommer till ledningen. Han är jättefin att köra, det gäller bara att hålla honom lugn bakom bilen men så fort bilen släpper iväg starten och han håller sig på benen så är det bara att köra. Nu med åren har han lugnat ner sig hemma i hanteringen och han är väl en av de snällaste hästarna på gården.

Segern var hemmahästens första i karriären, denna togs i hästens 22:a start.

Kerstin Hell hade mycket att köra med bakom Lookheishere. Foto: Timmy Lundegård

Izola Silvåkra blev dagens överraskning: ”Gjorde sitt jobb med bravur”
Förutom hemmaseger så visades flera fina upp sig i vinnarcirkeln. Markus B Svedberg blev dagens namn med tre segrar in på tränarkontot, medan Timo Nurmos visade upp en av fjolårets finalister i Breeders Crown. Detta genom Jennifer Sisu som är betrodd att gå efter de klassiska fyraåringsloppen inför årets säsong.

Dagens skräll kom däremot framåt slutet av tävlingsdagen. Då var det Niclas Hammarström som körde in 24-oddsaren Izola Silvåkra till seger, detta efter att en av favoriterna galopperat bort sina segerchansen i ledningen på upploppet.

– Hästen var väldigt bra iordningställd och gjorde sitt jobb med bravur. Egentligen ville jag bara smyga framåt i tredje spår och hålla min position där, istället för att köra så pass tidigt som det blev. Hon ville däremot lite mer själv och det blev ju bra när ledaren galopperade. Med hästar runt om så tog hon tag i grejerna på upploppet och det var som att skicka iväg en raket. Det var väldigt angenämt att sitta där bakom i sulkyn, berättar Niclas som hyllar Liselotte Olsson för ett fint tränarjobb.

Izola Silvåkra fick överta ledningen på upploppet när den invändiga ledaren galopperade. Foto: Timmy Lundegård

Även publikfavoriten Björn Goop firade nationaldagen på Fornaboda, där det blev seger en enkel seger med egentränade Keyword. En treåring som gästade Fornaboda även i debuten, då slutade det med ett silver medan tisdagen gav en klar seger.

– Senast blev det som ett speedrace där han avslutade bra. Han var bra då, han hade farten i sig och har tagit det loppet bra. Jag tycker att det här är en väldigt mysig häst. Han har rätt inställning och jag tycker att han har varit en fin häst enda sedan jag var och tittade på honom hos uppfödaren, berättar kusken som inte får någon större chans att fira svenska flaggans dag.

– Tyvärr hinner man inte att fira de större dagarna så mycket. Både jag och all personal har jobbat hela dagen på förmiddagen och vi måste hinna med mycket. Det får bli att fira lite efteråt.

Nationaldagstravets vinnare:
Lopp 1:
Battuta Face – Simon Helm (Markus B Svedberg)
Lopp 2: Global Defender – Claes Sjöström (Markus B Svedberg) – 12,53
Lopp 3: Jennifer Sisu – Magnus A Djuse (Timo Nurmos) – 2,04
Lopp 4: Lookheishere – Kerstin Hell (Jimmi Ehlers) – 3,06
Lopp 5: Hvalstad Tor – Sebastian Rishovd (Odd Arne Sagholen) – 6,08
Lopp 6: Keyword – Björn Goop – 1,58
Lopp 7: Izola Silvåkra – Niclas Hammarström (Liselotte Olsson) – 24,33
Lopp 8: Xanthis Ibiza – Claes Sjöström (Markus B Svedberg) – 2,40
Lopp 9: Wiltons – Carl Johan Jepson (Sofia Aronsson) – 2,21

Publiksiffra: 712 personer

Nästa tävlingsdag: Onsdagen 14:e juni med första start kl. 15.00
Fri entré!!!

Publicerad 6 juni 2023 klockan 20:30

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Rektor Eva Valtonen och Emma Elvenäs från styrelsen framför den pampiga skolbyggnaden. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Friskolan i Löa firade 30 år – fick besök från svunna tider

På tisdagen bjöd Löa Friskola in till ett festligt 30-årsfirande med öppet hus. Skolan är en av de första friskolorna som tog form i Sverige på 90-talet. Detta firades denna dag med grillade hamburgare, hoppborg, ponnyridning och visning av skolans olika klassrum och områden. På plats fanns bland annat skolans allra första ”mattant och busschaufför som kikade in på besök.
– Under de år som jag var mattant hände det inte en enda gång att någon elev sa att maten var äcklig, inte någon. De var helt otroliga, vilka fina ungar vi hade och nu är de stora och har egna barn, berättar Maud Råstock, före detta mattant på Löa Friskola.

27 september 2023 klockan 13:59 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

AnnonsSVT:s Henrik Kruusval intervjuar en färgstark karaktär i Second Hand-butiken i Lindesberg. Foto: Hans Andersson

Erikshjälpens upptakt – i danstakt för Världens Barn

Erikshjälpen hade en spektakulär kickoff för höstens insamling för Världens Barn på tisdagen. Ett team från Sveriges Television var på plats och kunde föreviga en dansshow, som många av personalen deltog i. Till och med TV-teamet Hampus Eurenius och Henrik Kruusval drog på sig dräkter. Det blev en pangstart.

27 september 2023 klockan 09:04 av Hans Andersson Visa hela artikeln

bildspel Gymnasiemässan gav högstadiets elever mersmak

Under tisdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen ...

Ny idrottsförening vill minska segregationen: ”Få en meningsfull fritid”

Visionen bakom nystartade Bergslagens Idrottsförening handlar om att ...

SVT besöker Erikshjälpen

På tisdagen besöker Sveriges Television Lindesberg för att spela in ett reportage inför den stora TV-galan för Världens Barn i n...

Foto: Camilla Lagerman

bildspel Linde Judo Open blev större än någonsin

Med närmare 500 tävlingsstarter från hela 49 klubbar, både från Sverige och övriga Norden, blev helgens Linde Judo Open precis den idrottsfest man hade hoppats på. Det bjöds på jubel, skratt och tårar när den sjätte upplagan av tävlingen genomfördes i Lindesberg arena. LindeNytt kan här bjuda på några ögonblick från lördagens tävling.

25 september 2023 klockan 17:20 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Daniel Ekström (t.v.) och Oliver Lindberg är mycket nöjda med sitt beslut att slå sig ned i Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Krögarparet som gick ”all in”: ”Otroligt glad att jag flyttade hem”

Den 1 juni slog Brasserie All In upp portarna i den gamla Göransonska gården i Lindesberg. På bara knappt fyra månader har krögarparet Oliver Lindberg och Daniel Ekström hunnit med hel del, allt från räkfrossor och skumparty till att ha blivit husägare för första gången. Nu börjar man så sakteliga landa efter flytten från Stockholm, där både Oliver och Daniel tidigare arbetade på flertalet stora restauranger.
– Jag är otroligt glad att jag flyttade hem, det känns som det var en bra idé, vi har otroligt roligt, säger Oliver.

25 september 2023 klockan 09:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Sparförslag skapar oro på hudmottagningen i väntan på beslut
I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs lasarett, som nu ligger i farozonen med det nya sparförslaget, har turen kommit...
25 september 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Familjeföretaget firade 80 år av borrande i marken
Ända sedan året 1943 har familjeföretaget Magnussons & Petterssons Brunnsborrningsfirma i Lindesberg varit verksamma i Örebroregionen. Detta ...
22 september 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Ett knippe ögonblick från årets Lindemarken
Likt fjolåret arrangerades Lindemarken åter på Charlottenlunds Handelsområde, där ett 50-tal knallar hade ställt fram sina marknadsbord med korv...
22 september 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Rekordmånga starter på helgens Linde Judo Open

Sedan starten 2016 har Linde Judo Open vuxit till att bli ett av Judosveriges största evenemang. I år är tävlingen dessutom större än någonsin, med närmare 500 tävlingsstarter på lördagen.
– Om den här trenden håller i sig till nästa år behöver vi nog köpa lite mer grejer, skrattar Johan Orrbo.

22 september 2023 klockan 11:43 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lindesbergs lasarett. Foto: Camilla Lagerman

Behåll Lasarettet i Lindesberg!

INSÄNDARE/DEBATT: Det ekonomiska problemet är lätt att lösa.
Tillgången av sjukvård är central för ett samhälles funktion. Behovet ökar medelåldern. Andelen invånare 65 år och äldre är i Örebro län 18,6, Lindesberg 25,7, Nora 28,0, Hällefors 29,5 och Ljusnarsberg 32,5 procent. Vi var därför många som tyckte att det lät bra med nära vård som regionen började med 2022. Nära vård är ett invecklat begrepp men sammanfattningsvis flyttar man både vård, hälsa och omsorg närmare invånarna.

22 september 2023 klockan 10:18 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Seriefavoriten blev för tuff när de gästade LIF

Det blev seger i säsongspremiären efter en säsong i Division 1, under torsdagen blev det andra siffror. ...

Antalet intensivvårdsplatser på Lindesbergs lasarett halveras

De 16 intensivvårdsplatser som idag finns i länet, fördelat på tre sjukhus, kommer att ...

Gynmottagningen om oron för kvinnorna: ”De kommer försvinna i det här”

I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs ...

AnnonsFoto: Camilla Lagerman

Nu stängs mellersta infarten

På måndag påbörjas arbetet med att byta ut den gamla brotrumman som leder vattnet från Torphyttebäcken under Fotbollsgatan vid den mellersta infarten till Lindesberg. All trafik till industriområdet kommer därför ledas om till norra infarten under de fyra veckor som man beräknar att arbetet kommer pågå.
-Vi har sett rostangrepp på trumman vid besiktning, så är det dags att byta ut den innan den går sönder, förklarar Kenneth Persson, Byggprojektledare på Samhällsbyggnad Bergslagen.

21 september 2023 klockan 10:41 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Storbacka: ”En fråga om anständighet – vägra angiverilagen”

INSÄNDARE/DEBATT: Jag vill att Lindesbergs kommun säger nej till anmä...

Ögonmottagningen riskerar försvinna: ”Tänker mycket på patienterna”

I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs ...

Lindesberg bottenrankad – igen

Idag släppte Svenskt Näringsliv den årliga rapporten där de rankar företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Efter fjol...

Bred uppslutning – musik för alla vid Världens Barn-konserten

Musikaliskt fulladdat för Världens Barn-konserten på söndag. Några är favoriter i ...

Ungdomar skrämde hästar och hotade gårdsägare som ingrep

En gårdsägare strax utanför Lindesberg fick på måndagskvällen ovälkommet besök av ett gäng ...

Så många kräftor gick in i burarna: ”Vi är nöjda”

Drygt 7000 kräftor blev den sammanlagda fångsten när allmänhetens fiske hölls i fredags.

Vårdadministratör Lena och sjuksköterska Anna Åberg är mycket bekymrade över sparförslaget. Foto: Camilla Lagerman

ÖNH-mottagningen om sparförslaget: ”Låt oss få bli ett gott exempel, lägg inte ner oss!”

Enligt sparförslaget som presenterats av sjukvårdsdirektör Jonas Claesson ska den akuta kirurgin vid akutmottagningen i Lindesberg flyttas till USÖ, något som väckt starka reaktioner. Men det är även specialistmottagningarna på lasarettet som berörs av detta, något som LindeNytt kommer att belysa i en ny artikelserie. Först ut är Öron-Näsa-Halsmottagningen.
– Samma antal patienter ska tas om hand inne på USÖ som vi har förstått det, där ser vi inte riktigt ekvationen gå ihop eftersom de inte klarar köerna som det ser ut idag, säger Sektionsansvarig sjuksköterska Anna Åberg.

19 september 2023 klockan 15:30 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Svahn efter demonstranternas besvikelse: ”Jag kommer gärna tillbaka”
Efter måndagens demonstration utanför kommunhuset i Lindesberg väcktes starka reaktioner över att regionrådet Andreas Svahn (S) aldrig mötte ...
19 september 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

TV: Se demonstranternas kritik efter uteblivet möte med Svahn
När klockan hade passerat 16:00 hade fortfarande inte Andreas Svahn (S) synts till vid kommunhuset i Lindesberg. Istället för regionrådet kom ...
18 september 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Massiv uppslutning i demonstration – men Andreas Svahn tog bakvägen
Måndagens demonstration utanför kommunhuset i Lindesberg fick en massiv uppslutning från medborgare som ville visa sitt stöd i kampen om sjukvå...
18 september 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-09-18

2023-09-17

2023-09-17

2023-09-16

2023-09-15

2023-09-15

2023-09-15

2023-09-15

2023-09-15

2023-09-15

2023-09-14

2023-09-14

2023-09-13

2023-09-13

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2023-09-28 03:47