Jag har, som medborgare i Lindesberg, lämnat in ett formellt medborgarförslag till kommunfullmäktige. Förslaget är enkelt: att en extern och oberoende part ska genomföra en fullständig granskning av hur kommunen hanterar jäv och intressekonflikter, samt att ta fram nya, skärpta regler som förbjuder vänskapskorruption.
Anledningen är inte teoretisk. Under flera månaders granskning av kommunens egna offentliga handlingar har ett mönster av osunda och potentiellt olagliga sammanblandningar mellan offentliga uppdrag och privata intressen blivit uppenbart. Detta är inte en fråga om enskilda misstag, utan om hur hela vårt lokala system är strukturerat.
Varje medborgare bör ställa sig följande frågor:
• Är det rimligt att kommunens personalchef samtidigt kan sitta som vice ordförande i ägarstiftelsen för den bank som kommunen är kund hos?
• Är det rimligt att ledande förtroendevalda har samma typ av dubbla roller, med lojaliteter till både kommunen och exempelvis den lokala banksektorn?
• Är det rimligt att en enda person, kommunens ekonomichef, enligt organisationsbeslutet KS § 159 har getts nycklarna till hela riket? Samma chef styr inte bara över alla pengar, utan också över hela IT-systemet. Samma chef styr dessutom över det centrala kansliet – den funktion som kontrollerar allt informationsflöde, som avgör vilka handlingar som ska lämnas ut enligt grundlagen, och som förbereder de beslutsunderlag som våra politiker ska rösta om.
• Är det rimligt att kommundirektören också styr, har lojalitet och insikt i kommunala moderbolaget, som personen egentligen är satt granska? Var går gränsen för VD-rollen och rollen som högste tjänsteman, som också har inflytande i hur kommunala resurser hanteras? Hur säkerställer man att oberoende ögon finns på hur pengar och affärer hanteras?
Det är konstateranden av fakta baserade på direkt öppna och offentliga uppgifter. Denna typ av sammanblandning, där gränsen mellan den som styr, den som granskar och den som gynnas suddas ut, skapar en kultur där ansvar kan förskjutas och kontrollmekanismer slutar fungera. Ingen politiker kan med gott samvete påstå att detta är hållbart.
Det är i denna kultur som vi har sett ett underskott på 100 miljoner kronor, där en passiv kommunrevision outsourcar sitt uppdrag utan revisionsplan och där medborgares mail med kritik raderas olästa i konflikt med arkivlagen. De dokument som bevisar detta, och som namnger de berörda personerna, är offentliga handlingar och några finns bifogade till det medborgarförslag som kommunen nu är skyldig att hantera.
Mitt förslag handlar om att återinföra grundläggande, tydliga spelregler som följer kommunallagen och brottsbalken. Att en chef inte ska kunna anställa sina vänner (exempelvis enhetschefen är vän med verksamhetschefen), och att de som styr vår kommun inte samtidigt ska ha ledande roller i de bolag och banker de gör affärer med. Det är ett minimikrav för en fungerande demokrati och effektiv granskning och vida övertrumfar eventuella meritlistor.
Nu är det upp till bevis för våra folkvalda i kommunfullmäktige. De tvingas nu välja sida: för ökad transparens och ett starkare skydd mot korruption, eller för att bevara det nuvarande systemet?
Den verkliga utmaningen ligger i att de som ska rösta om striktare jävsregler i vissa fall är samma personer som kan ha ett personligt intresse av att låta allt fortsätta som förut. Men om vår kommun ska kunna förändras på riktigt, måste grunden vara fri från jäv och intressekonflikter.
Jag uppmanar alla medborgare i Lindesberg att följa hanteringen av detta ärende (Ärendenummer: #79826). Det handlar inte om mig. Det handlar om vårt gemensamma förtroende för den lokala demokratin.
Toste Lilja
Medborgare i Lindesbergs kommun