Anna-Karin Englin och Suzanne Sillren är mycket tacksamma över allt som skänkts sedan boendet för ensamkommande flyktingbarn öppnades. Foto: Ida Lindkivst

”Vi är helt fascinerade över givmildheten”

I juni öppnade Frövis före detta hotell upp för ensamkommande flyktingbarn. Just nu bor där åtta flickor och sex pojkar. De har flytt från sitt hemland, vissa med föräldrarnas stöd och välsignelse, andra utan att någon vet om det. De kommer hit för att få en chans att leva, och nu vill personalen på boendet rikta ett tack till alla som på olika vis hjälpt dessa ungdomar att få en nystart.

Till en början var de några få ensamkommande flyktingbarn som flyttade in i Frövis hotell, i dagsläget är det 14 ungdomar som bor här, den äldsta är 17 år, och den yngsta 14. Framöver kommer man kunna ta emot 17 stycken, men man har redan tvingats säga nej till omkring 60 barn och ungdomar.

– Det är väldigt varierat mående, för en del är det värre än andra, om man kan säga så. En del kommer från en bakgrund med krig eller stark diktatur. Andra har upplevt traumatiska upplevelser på vägen hit. Ungdomarna som kommer hit har ensam tagit sig hit, de är väldigt resursstarka samtidigt som de har med sig trauman, berättar Anna-Karin Englin, VD för Resiliens AB.

En del har tagit sig hit utan att meddela sina föräldrar, och andra har skickats iväg av de närmsta. Vissa har valt att fly för att komma undan en utgång som barnsoldater, vilka man värvar både flickor och pojkar.
– De flesta ungdomar kommer hit i de kläder som de stått i, och kanske har de med sig en liten plastpåse. Tunna shorts och T-shirt och badtofflor, säger samordnare Suzanne Sillren.

De är 12 stycken som jobbar på hemmet med ungdomarna, och det finns personal på plats dygnet runt. Några av de yngre boende har börjat på Fröviskolan, och någon enstaka på gymnasiet i Lindesberg. Resten går bara och väntar på deras tur. Anna-Karin och Suzanne beskriver hur gärna de här ungdomarna vill, många har planer på att i framtiden utbilda sig till ingenjör, läkare och pilot, och någonstans känner de en oro att de här ungdomarna ska förlora sin dröm när väntan blir för lång.
– De har ett sådant driv och vill så mycket, det vore förödande om de tappar det, säger Anna-Karin och Suzanne fortsätter:

– I somras hade vi sommarskola i två veckor, sex timmar om dagen. Vi har haft specialpedagog här också som försöker bygga upp deras individuella skolmål. Och så har de fått lära sig cykla och simma, Positiva Frövi gjorde en simklass för våra ungdomar.

Suzanne och Anna-Karin är eniga om att de blivit väldigt välkomnade här i Frövi. Människor hälsar, pratar och intresserar sig för deras verksamhet, det har även hänt att man knackat på för att höra om de kan tänkas behöva något särskilt. Det har till dem skänkts möbler, musikinstrument, kläder och fiskeredskap. Även ett företag i centrala Lindesberg har ställt upp extra mycket.
– Lindegym fick vi otroligt mycket fina träningskläder ifrån. Vi är helt fascinerade över givmildheten och vill verkligen rikta ett stort tack!, säger Anna-Karin.

Men verksamheten är fortsatt intresserade att ta emot om någon vill skänka, högst på önskelistan står pojkkläder, byråer, cyklar, en och annan fotboll, badshorts till killar, varma och regntäta kläder samt ryggsäckar. Det är också uppskattat om någon familj skulle vilja bjuda hem någon av ungdomarna en stund, eller komma förbi för lite samvaro, vilket framförallt gynnar integrationen.
– Varje dag händer det roliga saker och saker som gör oss berörda. Samtidigt visar de en oerhörd omtanke om varandra och om oss i personalen. De har så mycket empati och stark känsla för att hjälpa till, man blir varm i hjärtat varje dag, avslutar Anna-Karin märkbart rörd.

Publicerad 24 september 2015 klockan 16:29

Ida Lindkvist , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Tolv läkare: ”Vi måste rädda Lasarettet i Lindesberg”

INSÄNDARE/DEBATT: Varför Andreas Svahn och Karin Sundin skapade ni ett problem som inte fanns?

28 oktober 2021 klockan 10:05 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Annons


Tävlingen, som sponsras av Lågprisvaruhuset Mejk och Lindesbergs Biograf, vill ni inte missa! Foto: Jennie Einarsson

LindeNytts Hallovinn – lös den kluriga rebusen

Höstlovet är i antågande för kommunens barn och ungdomar, och snart väntar en veckas ledighet från skolbänken. Vad passar då bättre än att delta i LindeNytts höstlovstävling, där hela tre lyckliga vinnare har chansen att lägga vantarna på en minst sagt åtråvärd vinst! I samarbete med Lågprisvaruhuset Mejk och Lindesbergs Biograf presenterar LindeNytt en klurig rebus som behöver lösas för att kunna vara med och tävla.

27 oktober 2021 klockan 11:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Man skadad i halsen av slipmaskin: ”Oklart hur allvarlig skadan är”

En man i 30-årsåldern har förts till sjukhus med en skada på halsen som ...

Restaurangkedjan Brödernas öppnar i Lindesberg

Restaurangkejdan Brödernas, med sitt ursprung i Stockholm, öppnar inom kort i Lindesberg. Den nya etableringen...

Fastighetsägaren: ”Tidsfråga innan någon kör ihjäl sig”

Skadegörelser och okynneskörning är fortfarande något som handelsområdet ...

Genrebild: Fredrik Norman

Inbrottstjuvar fastnade på övervakningskamera

Natten till söndag har ett företag i Storå haft påhälsning av inbrottstjuvar. Man har konstaterat att tillgrepp har skett. På sociala medier uppger företaget att det rör sig om en elpanna som har stulits.

25 oktober 2021 klockan 14:05 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Pressbild. Foto: Region Örebro län

Förtroendet för regionpolitiken är skadat

INSÄNDARE/DEBATT: Efter drygt ett års högljudda protester hos invånarna i norra länsdelen har då regionens politiska majoritet backat. Nu kommer akuten i Lindesberg att få en viss förstärkning under nattetid så att man kan få behandling för enklare kirurgiska och ortopediska åkommor. Det är bra, men beslutet har dröjt för länge för att kunna återskapa förtroendet hos invånare i Lindesberg. Denna sent påkomna vilja att hörsamma de alltmer ilskna ropen, handlar inte heller om en plötslig insikt om att sjukvården är ett trygghetsskapande kitt i lokalsamhället. Alla förstår att förstärkningen på nattakuten istället handlar om timing – snart är det val. Ett val som kan komma att bli svettigt för de styrande, S,C och KD, då det mullrar i både västra och norra länsdelen.

25 oktober 2021 klockan 11:12 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Storbacka om förslaget för akuten: ”Riktigt bra för alla”
INSÄNDARE: Vi har haft en period av oro då inte hela akuten varit öppen dygnet runt. Men nu presenterar majoriteten i länet en lösning som sjös...
25 oktober 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Jämna set blev ny förlust
Linde Volleys hittills jämnaste match för säsongen tog vid i Lindesberg Arena under söndagen. Umeåföreningen IKSU gästade Lindesberg där jä...
24 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Målrik seger efter tidig femmålsledning
Det blev en ny hemmaseger för WSK Lindesberg! Med en överlägsen femmålsledning efter den första perioden, såg matchen ut att kunna låsas redan ...
22 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Efter en härlig match från LIF, var det besvikelse efteråt. Foto: Hasse Persson

bildspel Välförtjänt seger blev uddamålsförlust

Med skadade fick LIF Lindesberg ta in nödspelare, som i sin tur gjorde en härlig insats i laget. Med en storspelande ”Robban” Mjörnander i målet såg det länge ut som en stor seger mot HIF Karlskrona. Ledningen höll länge, men inte när det är som viktigast. Den sista minuten.

22 oktober 2021 klockan 22:30 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Stefan Jansson, Björn Eremo, Linnea Wilhelmson, Martin Almgren och Jesper Hugosson utgör ensemblen i årets julfest. Foto: Privat

Vinnarna av biljetter till julfesten utsedda

Det var rekordvarning på antalet deltagare i tävlingen om biljetter till julfesten, signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson. Nästan alla svarade dessutom rätt på tävlingsfrågan som löd: Vad hette Martin Almgrens vinnarlåt i Idol 2015?

22 oktober 2021 klockan 12:59 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nytt förslag om ökad tillgänglighet på akuten

Nästan tretton månader har gått sedan hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att stänga den primära ...

bildspel Politiker åt lunch med elever för att fira måltidens dag

Lindbackaskolans skolrestaurang fick ett något annorlunda besök under torsdagens lunch, då ...

Stor brist på jourhem för hemlösa missar

Antalet hemlösa katter i Sverige är stort, något som den lokalt förankrade föreningen Hemlösa Tassar märker av...

Annons


Oktober i årets almanacka pryds av Christina Ohlssons bild som visar Kyrkbacken i Fellingsbro. Foto: Fredrik Norman

Din bild kan pryda nästa års almanacka

Har du tagit ett tjusigt foto som du vill att resten av invånarna skall få se? Då har du chansen nu när nästa års lokala almanacka utformas.

21 oktober 2021 klockan 11:59 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel En tabellpoäng efter straffar

Forshaga bjöd på ett högt tempo i Lindehov under onsdagen, i en match som inte var den roligaste för säsongen. Bortalaget har...

Jonathan laddar mot fredagens hemmamatch

Lif Blå-spelaren Jonathan Riihimäki har gjort succé i LIF Lindesbergs Allsvenska lag. På tre matcher har 20-åringen...

Landsbygden avvecklas!

INSÄNDARE/DEBATT: 2021-10-19 åker Moderaterna med buss 308 från Löa till Lindesberg och avstiger vid Lindesbergs lasarett (...

Årets höstlovsprogram släppt

Det drar ihop sig till ett efterlängtat höstlov för kommunens barn och ungdomar, vilket också innebär att ett rykande fä...

Slamsugbil ”tappade lasten”: ”Luktar väldigt illa”

Stora delar av vägbanan samt gång- och cykelvägen vid Prästbron i centrala ...

bildspel Unghästutställningen på Fornaboda gjorde succé

Många poäng delades ut när Fornaboda Travbana, i lördags, hade sin första unghästutställning för ...

Lindbackaskolan i Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Pojke utsatt för långvarig mobbing: ”Vi måste flytta om han någonsin ska kunna känna sig trygg igen”

Hot, våld och trakasserier har under flera år varit vardag för en pojke på Lindbackaskolan i Lindesberg. Trots ett flertal anmälningar till både polis och socialtjänst har mobbingen alltjämt eskalerat. Enligt pojkens mamma blev skolans lösning att placera honom i ett eget klassrum, utan möjlighet till rast, då man inte kan garantera pojkens säkerhet.

18 oktober 2021 klockan 14:42 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Tre misstänkta drograttfyllerister på kort tid
Från i söndags eftermiddag till måndag morgon, har polisen tagit tre personer som misstänks ha kört bil narkotikapåverkade. Två av förarna ...
18 oktober 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Upphämtning gav en poäng
Lindlöven gästade Nyköping under söndagen. Efter ett tvåmålsunderläge med 3-1 i den andra perioden, så var Lindelaget nära att vända matchen...
17 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

WSK var nära poäng efter upphämtning
5-1 blev 6-5. Efter en sur inledning så var WSK Lindesberg nära att vända matchen till sin fördel. Efter ett tidigt försprång av Sala ...
17 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-10-17

2021-10-16

2021-10-15

2021-10-15

2021-10-15

2021-10-15

2021-10-14

2021-10-14

2021-10-13

2021-10-13

2021-10-13

2021-10-13

2021-10-13

2021-10-13

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-10-28 10:24