Det är förstås lätt för så väl människorna inom klubben som supportrarna att känna besvikelse när Lindlöven-säsongen ser ut att bli allt annat än vad man tänkt sig. Men egentligen är resultatet kanske inte så konstigt. Det tar tid att bygga en vinnare.
Jag har som ni vet vid det här laget redan gått händelserna i förväg och slagit fast att Lindlöven inte kommer att spela i Allettan. Det är en besvikelse. Visst är det så.
Men kanske är det inte så konstigt trots allt. Det kanske stirrades lite för mycket på fjolårssuccén inför höstens nedsläpp. Självbilden hos klubben kanske blev lite väl uppblåst och förväntningarna hos oss utomstående kanske blev lite väl stora. Kort och gott, vi var förmodligen ganska många som gick händelserna i förväg (på exakt samma sätt som jag nu gör när jag proklamerar domen att loppet är kört för laget i Allettan-racet) och trodde lite för mycket om laget.
En kort historisk titt visar ju nämligen med all önskvärd tydlighet att Lindlöven inte har mycket till framgång att skryta med och sola sig i glansen från. Årets (så här långt) åttondeplats och 15 inspelade poäng på 14 matcher är snarare vardag. Ungefär vad man har kunnat förvänta sig av Lindlöven.
Jag roade mig med att gå tillbaka i tiden till säsongen 07/08, då Hockeyettan fick den utformning som vi lever med idag. Lindlöven har, om vi bortser från årets icke fullbordade säsong, under den perioden gjort fem säsonger i C-serien och en i E-serien med tämligen identiska resultat.
Räknar vi bort fjolårets succésäsong som ju slutade med en fjärdeplats på 49 inspelade poäng har Lindlöven i Hockeyettans grundserie år ut och år in placerat sig mellan sjätte och åttondeplats (sexa en gång, sjua två gånger, åtta två gånger) med mellan 25 och 35 poäng inspelade.
Fortsättningsserieresultaten är även de ganska identiska. Bortsett från säsongen 07/08 då man faktiskt vann serien bara för att åka ut direkt med 0-2 i matcher mot Nacka i playoff har man placerat sig i mitten med ett modest poängantal.
Mot en sådan bakgrund är årets säsong snarare business as usual för Lindlöven. Visst förstärkte man laget med intressanta namn och visst gav fjolårets Allettansuccé (vi talar väl gärna tyst om att laget väl där hamnade sist va?) råg i ryggen inför vad som komma skulle. Men framgången sitter inte i väggarna i Lindehov och det är ju faktiskt så att det tar tid att bygga en vinnare.
För att surfa på klämmiga gamla talesätt.
Rom byggdes inte på en dag. För Lindlöven är det bara att bita ihop och bygga vidare och pusselbit för pusselbit försöka skapa ett framgångsrikt maskineri.
En gång är ingen gång. Fjolårets resultat var lysande, men innebär uppenbarligen inte att Lindlöven är ett topplag bara för det. Framgångar måste upprepas om och om igen för att förväntningar ska kunna cementeras.
Vi kanske förväntade oss lite för mycket av Lindlöven i år.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Guldsmedshytte SK har haft det tufft mot seriens topplag med bara en hämtad poäng efter de tre toppmötena. Kumla har bevisligen varit svårast att rå på med 7-0 i bortamötet som gjordes i säsongens femte omgång. Extra revanschfyllt blev då när Kumla gästade Råsshallen under fredagskvällen, där det bjöds på en jämn kamp som gick till förlängning.
LIF Lindesberg var inte nådiga när Silwing-Troja gästade Lindesberg Arena i helgen. Till den andra halvleken var hemmalaget nära att få in ett mål i minuten, där LIF Lindesberg gjorde 23 mål inom halvleken medan gästerna fick lika många mål på den dubbla matchtiden. Det vilda målgörandet i den andra halvleken gjorde att LIF Lindesberg utklassade gästerna med hela 16 mål (!).
Det blev en rörig mittperiod för Lindlöven när serien tog vändning i Lindehov under söndagen. Emil Norberg fick lämna isen helt samtidigt som Lindlöven blev känsliga i egen zon vilket gav det gästande Tranås AIF ett kvitteringsmål. Straffar fick avgöra matchen där hemmalagets Joel Kiirikki visade sig omutlig framför målet. Med fyra raka straffar avgjorde han matchen och blev en stor nyckel till att säkra extrapoängen.
Totalt 13 mål gjordes när två jämna lag möttes i Råsshallen under tisdagskvällen. Efter tre raka triumfer under säsongsinledningen så var det ett hemmalag med ett starkt självförtroende som tog emot Avesta BK. Efter en stark första period från Guldsmedshytte SK med 3-1 på poängtavlan så lyckades Avesta att vända matchen till sin fördel.
– Vi lyckas inte ta det hela vägen, säger Rasmus Ristiharju.
Det blev en viss dramatik i Lindehov under söndagen. Hemmalaget, Lindlöven, skapade matchens första jubel när de till synes skapade det första målet i matchen mot Forshaga IF. Trots jubel så började domarna att prata ihop sig för att därefter döma bort det inledande målet. Ett mål som gjorde en stor skillnad på den resterande matchen som slutade 1-2.
– Att tappa poängen känns lite som en stöld, säger Lennart Hermansson.
Den tidigare säsongen i Division 1 blev en snabb vändning till Allsvenskan efter att tagit sig genom ”Ettan” som obesegrade. Till den här säsongen har man en ny och yngre trupp i laguppställningen med flera egna LIF-ungdomar som under söndagen gjorde sin hemmapremiär mot Täby HBK. Gästerna hittade hål på hemmalaget, vilket gjorde att LIF Lindesberg fick ta emot sin första förlust i Division 1.
Det börjar bra för Lindlöven. Efter HockeyEttans premiärmatch kunde Lindlöven åka hem med två poäng borta mot Tranås för att därifrån ladda upp för den kommande hemmapremiären. Serienykomlingarna Grästorps IK gästade Lindehov men fick åka hem utan både mål och poäng efter att Lindlöven visat sig överlägsna utan att helt imponera.
– Vi har mer att ge än vad vi visade ikväll, säger Lennart Hermansson.