Anna Almlöf och Maria-Pia Karlsson. Foto: Hans Andersson

VVS-butiken byggs om till förskola för 30 ”rörmokare”

Du har nog varit där och handlat någon gång – eller din fru eller din pappa – på Lindesbergs VVS/EL på det lilla industriområdet i Brodalen. Nu är det slut med det – företaget flyttar som vi berättat i LindeNytt till Orielfältet och in flyttar ett trettiotal barn som tillsammans med personal gör huset till 500 kvadratmeter förskola. Men namnet på förskolan blir traditionsrikt – Rörmokeriet. Här har rörmokare huserat länge.

Det är det nya bolaget Solberga Förskolor AB, som i höst kommer att ta över lokalerna. Man har fått positiva förhandsbesked från såväl Barn- och utbildningsnämnden som kommunledningen och nu väntar man på ett positivt besked om bygglov och att en mindre avvikelse från detaljplanen godkänns – något som behövs eftersom det är ett område avsett för mindre industriverksamhet.

– Vi har känt hela tiden att vi är välkomna hit med den verksamhet som vi planerar. Trots att vi ännu inte gjort någon större reklam för oss, så har vi redan många barn i kön, säger Anna Almlöf och Maria-Pia Karlsson. Just nu finns det barn som går på tillfälliga förskolor som kommunen driver, så vi vet att vi behövs.

– Den här disken kommer vi att ha kvar. Här kommer vi att ha bibliotek för barnen, säger Anna när hon står vid butikens kassadisk och visar med hela armen var barnen kan sitta under läsestunden. Och här efter väggen med alla fönstren ut mot Torphyttevägen bygger vi rum – olika hemvisten – för barnen.

Tillsammans med Maria-Pia visar hon det som idag är ett visningsrum för badrum och toaletter – här kommer det att bli ett dansrum – alltså fortfarande någon form av ”show-room”. Den nuvarande entrén blir kvar och så kommer det till ytterligare en. Det blir åtta p-rutor för föräldrarna och några för personal.

– Jag hoppas att föräldrar kan gå eller cykla till oss, säger Anna Almlöf. Även om vi är en förskola för alla lindesbergsbarn, så är det ingen tvekan om att det här är ett bra läge med den generationsväxling som sker i Brodalen med barnfamiljer som flyttar in. Vi ska också vara en förskola som passar för föräldrar som jobbar på någon av industrierna – vill de lämna barnet 5.15, så ordnar vi det. Kanske vi kan samarbeta med handlaren, så att de kan få matkassen samtidigt som de hämtar barnen !

Den nya förskolan har en egen kö och kommer att följa precis de regler och taxor som gäller i kommunala daghem. Här gäller samma maxtaxa som på andra daghem. Pedagogiken är densamma här som på en vanlig kommunal förskola. En gård med staket runt kommer att anläggas som en kvadrat runt Rörmokeriet. De kommer att göra utflykter – kanske till fots till närliggande Lindesby och Torphyttan, motionsspåret… eller med den eldrivna Cargo-bike som kan ta fyra barn. Pricken över i – blir kanske maten. Den kommer att levereras från Stadshotellet till Rörmokeriet.

Aktiebolag som driver en förskola – politiskt sprängstoff i dessa valtider ? De två har inte märkt någon motvind och säger också frankt att de måste generera vinst – som de sedan ska plöja ner i verksamheten. De sneglar litet på de två hus som de nuvarande ”rörmokarna” ska tränga ihop sig i om några månader när/om huset byggs om – och innan de i sin tur kan flytta till industriområdet. Solberga Förskolor AB startar med stor tillförsikt.

De har båda en gedigen yrkesbakgrund – Anna Almlöf som lärare och Maria-Pia Karlsson som beteendevetare. Anna är rektor och förskolechef på Pilkrogs friskola och Maria-Pia har varit huvudman för den. Båda är småbarnsföräldrar. Idéerna om att starta den här förskolan har funnits ett tag:

– Vi har cyklat förbi här och alltid tyckt att det här är ett så fint hus, säger Maria-Pia Karlsson. Vi blev förstås glada när vi blev erbjudna att hyra här. Genom den process vi är inne i nu, har vi också lärt oss otroligt mycket – både om bygglov, planer och hur man kan bygga om.

– Vi vill förstås att det här blir Lindesbergs bästa förskola, säger Anna Almlöf, som har barn på en kommunal förskola, som hon säger är bra. Och kanske vi kan sporra andra förskolor att bli ännu bättre. Vad vi nu gör är något helt nytt för tätorten Lindesberg.

Publicerad 25 augusti 2014 klockan 08:00

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Grönsiskans nya konstnärsateljé är nu invigd. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Grönsiskans små konstnärer invigde förskolans ateljé

Förskolan Grönsiskan i Lindesberg invigde sin helt nya ateljé under tisdagseftermiddagen. Under pompa och ståt klippte tre av förskolans små konstnärer det traditionsenliga bandet, som även det var skapat av barnen själva.
– Vi strävar hela tiden efter att barnen ska vara delaktiga, och vi har jobbat mycket med att få ner saker i barnens höjd, så det här blev verkligen jättebra, berättar rektor Stina Karlkvist.

20 april 2021 klockan 18:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Måste kirurgakuten stänga nattetid även i Karlskoga?

INSÄNDARE/DEBATT: För att få ekonomin i balans beslöt Hälso- och sjukvårdsnämnden i september 2019 att reducera antalet arbetade timmar under kvällar, nätter och helger inom området jour och beredskap.
Tjänstemännen visade att det under 2018 endast hade gjorts 26 operationer på operationsavdelningen nattetid i Lindesberg. De beslöt därför att ta bort primärjouren på akutmottagningen i Lindesberg. De rådde närapå enighet om detta i nämnden. Först efter en längre tid uppdagades det att nämndens ordförande inte presenterat verksamhetens hela omfattning. Mellan klockslagen 17.00 och 07.00 behandlades dessutom 2 585 ytterligare patienter av kirurgjouren på akutmottagningen och 1 175 mellan 21.00 och 07.00.

20 april 2021 klockan 09:29 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Brandkåren larmades ut när kontrollerad eldning spred sig

UPPDATERAD. Vid 14-tiden på måndagen larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand i Grönbo, en...

Över 15 000 doser vaccin fördelas i länet under veckan

Under vecka 16 vaccinerar Region Örebro län med totalt 15 700 doser vaccin. Nu kan personer som är f...

Dags att sopa ut gruset från tomtgränsen: ”Vi börjar på måndag”

Fastighetsägare i bostadsområden i Lindesberg uppmanas nu att greppa tag om ...

Bild från Region Örebro län

Minskning i antal covidfall – lättnader i restriktioner för vaccinerade

Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har legat runt 100 sjukdomsfall per vecka i kommunen, har nu siffran minskat till 76 under de senaste 7 dagarna. Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att man inför lättnader i restriktionerna för personer som fått minst en dos vaccin.

16 april 2021 klockan 10:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Bil i diket på Lv249

En singelolycka med personbil har inträffat på länsväg 249 strax utanför Fellingsbro i riktning mot Arboga.

16 april 2021 klockan 13:32 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall
Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det ...
15 april 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Stadsskogsskolan förlänger fjärrundervisning för två tredjedelar av eleverna
Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via partiell fjärrundervisning i ytterligare två veckor. Årskurs 9 ...
15 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet
Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären ä...
14 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Nattlig utryckning när rishög stod i lågor

Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.

14 april 2021 klockan 08:08 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Egenproducerad glass är den stora nyheten som man hoppas kunna lansera inom kort. Foto: Privat

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.

13 april 2021 klockan 13:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax ...

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem ...

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bost...

Annons


Mikael Tiderman och Pernilla Hjelt tog emot utmärkelsen via plattformen Teams.

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets Arbetslivsmuseum, och fick därmed ta emot en emaljskylt samt en prissumma om 25 000 kronor.
– Det betyder så mycket personligen att få vara med och utveckla vår verksamhet, och speciellt att få ett ekonomiskt tillskott under ett hårt pandemiår, berättade den märkbart rörda museichefen Mikael Tiderman.

9 april 2021 klockan 12:49 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaff...

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge

Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillf...

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget

Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden ...

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”

De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte p...

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt

Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur ...

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Glad Påsk!

LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk!
//Red.

3 april 2021 klockan 09:10 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Påskäggsjakten är avslutad – här är vinnarna
Det var ett rekordstort deltagande i LindeNytts påskäggsjakt i år, vilket är otroligt roligt! Samtliga vinnare är utsedda och alla priser delades...
2 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Rekordnotering i antal covidfall: 128 på en vecka
Smittspridningen är uppe på en rekordhög nivå i Lindesbergs kommun, hela 128 bekräftade fall av covid-19 har rapporterats under de senaste 7 ...
2 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

SPF-Seniorerna i norra länsdelen värnar om Lindesbergs lasarett
INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-Seniorerna ser inte längre att vi kan kalla det för det, ...
2 april 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-04-01

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-30

2021-03-30

2021-03-29

2021-03-29

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-25

2021-03-25

2021-04-21 00:55