Anna Almlöf och Maria-Pia Karlsson. Foto: Hans Andersson

VVS-butiken byggs om till förskola för 30 ”rörmokare”

Du har nog varit där och handlat någon gång – eller din fru eller din pappa – på Lindesbergs VVS/EL på det lilla industriområdet i Brodalen. Nu är det slut med det – företaget flyttar som vi berättat i LindeNytt till Orielfältet och in flyttar ett trettiotal barn som tillsammans med personal gör huset till 500 kvadratmeter förskola. Men namnet på förskolan blir traditionsrikt – Rörmokeriet. Här har rörmokare huserat länge.

Det är det nya bolaget Solberga Förskolor AB, som i höst kommer att ta över lokalerna. Man har fått positiva förhandsbesked från såväl Barn- och utbildningsnämnden som kommunledningen och nu väntar man på ett positivt besked om bygglov och att en mindre avvikelse från detaljplanen godkänns – något som behövs eftersom det är ett område avsett för mindre industriverksamhet.

– Vi har känt hela tiden att vi är välkomna hit med den verksamhet som vi planerar. Trots att vi ännu inte gjort någon större reklam för oss, så har vi redan många barn i kön, säger Anna Almlöf och Maria-Pia Karlsson. Just nu finns det barn som går på tillfälliga förskolor som kommunen driver, så vi vet att vi behövs.

– Den här disken kommer vi att ha kvar. Här kommer vi att ha bibliotek för barnen, säger Anna när hon står vid butikens kassadisk och visar med hela armen var barnen kan sitta under läsestunden. Och här efter väggen med alla fönstren ut mot Torphyttevägen bygger vi rum – olika hemvisten – för barnen.

Tillsammans med Maria-Pia visar hon det som idag är ett visningsrum för badrum och toaletter – här kommer det att bli ett dansrum – alltså fortfarande någon form av ”show-room”. Den nuvarande entrén blir kvar och så kommer det till ytterligare en. Det blir åtta p-rutor för föräldrarna och några för personal.

– Jag hoppas att föräldrar kan gå eller cykla till oss, säger Anna Almlöf. Även om vi är en förskola för alla lindesbergsbarn, så är det ingen tvekan om att det här är ett bra läge med den generationsväxling som sker i Brodalen med barnfamiljer som flyttar in. Vi ska också vara en förskola som passar för föräldrar som jobbar på någon av industrierna – vill de lämna barnet 5.15, så ordnar vi det. Kanske vi kan samarbeta med handlaren, så att de kan få matkassen samtidigt som de hämtar barnen !

Den nya förskolan har en egen kö och kommer att följa precis de regler och taxor som gäller i kommunala daghem. Här gäller samma maxtaxa som på andra daghem. Pedagogiken är densamma här som på en vanlig kommunal förskola. En gård med staket runt kommer att anläggas som en kvadrat runt Rörmokeriet. De kommer att göra utflykter – kanske till fots till närliggande Lindesby och Torphyttan, motionsspåret… eller med den eldrivna Cargo-bike som kan ta fyra barn. Pricken över i – blir kanske maten. Den kommer att levereras från Stadshotellet till Rörmokeriet.

Aktiebolag som driver en förskola – politiskt sprängstoff i dessa valtider ? De två har inte märkt någon motvind och säger också frankt att de måste generera vinst – som de sedan ska plöja ner i verksamheten. De sneglar litet på de två hus som de nuvarande ”rörmokarna” ska tränga ihop sig i om några månader när/om huset byggs om – och innan de i sin tur kan flytta till industriområdet. Solberga Förskolor AB startar med stor tillförsikt.

De har båda en gedigen yrkesbakgrund – Anna Almlöf som lärare och Maria-Pia Karlsson som beteendevetare. Anna är rektor och förskolechef på Pilkrogs friskola och Maria-Pia har varit huvudman för den. Båda är småbarnsföräldrar. Idéerna om att starta den här förskolan har funnits ett tag:

– Vi har cyklat förbi här och alltid tyckt att det här är ett så fint hus, säger Maria-Pia Karlsson. Vi blev förstås glada när vi blev erbjudna att hyra här. Genom den process vi är inne i nu, har vi också lärt oss otroligt mycket – både om bygglov, planer och hur man kan bygga om.

– Vi vill förstås att det här blir Lindesbergs bästa förskola, säger Anna Almlöf, som har barn på en kommunal förskola, som hon säger är bra. Och kanske vi kan sporra andra förskolor att bli ännu bättre. Vad vi nu gör är något helt nytt för tätorten Lindesberg.

Publicerad 25 augusti 2014 klockan 08:00

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Camilla Lagerman

Misstänkt rånare har häktats

Den man i 35-40-årsåldern, som greps och senare anhölls misstänkt för rånet mot apoteket i centrala Lindesberg, är fortsatt frihetsberövad. Enligt uppgift från Ola Andersson, utredningschef vid polisen i Lindesberg, har mannen nu häktats.

2 december 2021 klockan 15:24 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Foto: Camilla Lagerman

Nu införs vaccinationsbevis – detta gäller i Lindesberg

Från och med idag, den 1 december, införs vaccinationsbevis för inomhusevenemang med fler än 100 personer. Detta innefattar bland annat konserter, sportevenemang och även biobesök. Lindesbergs Bio väljer dock att genomföra vissa visningar med covidbevis och andra med begränsat antal besökare istället, för att bion ska kunna vara tillgänglig för alla.

1 december 2021 klockan 15:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nu kan Britt och Göran äntligen gå på opera igen!

- Om Folkets Hus i Lindesberg inte fanns, då skulle det inte bli mycket opera. Det säger Britt Lindkvist...

Trygg Vuxen-grundaren en av sex som prisas av Linde Energi

Det av Linde energi instiftade "Energiklappen", som ger allmänheten chans att nominera personer de ...

Fritidsbanken får årets Bris-pris

Årets Bris-pris går till Fritidsbanken, som ger barn runt om i landet möjlighet att delta i olika fritidsaktiviteter genom...

Axel Schylström avslutade sin Sverigeturné i Lindesberg på måndagskvällen. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Både skratt och tårar när Axel Schylström avslutade sin turné i Lindesberg

Närmare 300 personer hade tagit sig till Lindeskolans aula under måndagskvällen för att lyssna till Axel Schylströms fantastiska föreläsning och musik i showen Bränd. Det blev en kväll med både tårar, skratt och nya insikter om vad som är viktigt i livet.
– Det kändes jättebra, det är alltid roligt att vara i Linde, berättar Axel för LindeNytt efter showen och kallar skämtsamt Lindesberg för sitt andra hem.

30 november 2021 klockan 10:30 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Linde energi

Gammal högspänningsledning i Brodalen byts ut

En äldre högspänningsledning i Brodalen, som har orsakat strömavbrott för boende i området, kommer nu att ersättas med en ny. Arbetet påbörjas denna vecka och planeras att slutföras lagom till julhelgen. Det här innebär att vissa gator i området kommer att grävas upp – men ingreppet görs med hänsyn till trafik och boende.
– Vi kommer främst att hålla oss till vägkanten, för att inte skapa hinder och störningar för de boende i området, säger Ola Andersson, anläggningschef på Linde energi, i ett pressmeddelande.

29 november 2021 klockan 09:06 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Efterlängtad seger togs i hyllningsmatchen!
Adventsmatchen mot Anderstorp blev en speciell tillställning. I veckan kom beskedet att en av LIF Lindesbergs stora föreningsnamn och eldsjälar ...
28 november 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Förlust mot Linköping trots en setseger
Den tuffa säsongen fortsätter för Linde Volley. Mittenplacerade Linköping gästade Lindesberg under lördagen där man trots ett bra spel i ...
28 november 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Guld och brons till hemmadistriktet i judons riksmästerskap
Riksmästerskapen för distriktslag i judo avgjordes under lördagen i Lindesberg Arena. Efter en dag med tuffa och bitvis otroligt jämna matcher ...
27 november 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Timmy Lundegård

Femte raka segern för WSK Lindesberg!

Segertrenden fortsätter för både WSK Lindesberg och Lindbackahallen! Under fredagskvällen kom lagets femte raka seger, där man ännu står obesegrade i den nya hemmaarenan. En tidigt säkrad seger höll däremot på att glida WSK ur händerna, där säsongscomebackande Filip Livén fick säkra segern med mål i öppen kasse.

26 november 2021 klockan 23:55 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Efter åtta förluster och två oavgjorda matcher, låter det positivt från Algot Hane. Foto: Hasse Persson.

Seger direkt med nya tränaren?

Den nya huvudtränaren ”Preben” har visat sig för LIF Lindesbergs spelarkår och söndagens match blir debutframträdandet. Laget kommer från en oavgjord match mot Rimbo, men kommer med positiva rapporter inför söndagens match mot Anderstorp. Är det äntligen dags för seger?
– Jag tror på två riktigt sköna poäng, säger Algot Hane.

26 november 2021 klockan 16:38 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Indierockbandet från Storå tävlar i Melodifestivalen

Under fredagsmorgonen presenterade SVT första halvan av de totalt 28 bidragen som ska tävla i nästa å...

Unga och porr: ”Vuxna måste ta ansvar”

Pornografin har blivit hårdare, den brer ut sig på nätet. 15-åringar söker vård för skador i ...

En höjning med 66 procent!!

INSÄNDARE/DEBATT: Alla PRO:are och alla äldre som betalar och får matlådor genom Lindesbergs kommuns försorg fick förmodligen ...

Annons


Eva Karlsson, Carin Green, Birgitta Wiberg, Berit Nygren, Marja-Lena Lindkvist och Ingalill Senneryd dekorerar blomsterarrangemang till några av kommunens äldre. Foto: Camilla Lagerman

Lions Kristina sätter guldkant på julen för äldre

Under torsdagsförmiddagen var det full pysselverkstad i Lions lokal i Lindesberg, då sex kreativa kvinnor från Lions Kristina samlades för att arrangera vackra julblommor som sedan ska delas ut bland de äldre som behöver en extra guldkant på tillvaron inför jul.
– Vi har plockat mossa och granris för att göra blommorna extra fina, säger Carin Green medan hon omsorgsfullt dekorerar en blomma.

25 november 2021 klockan 13:45 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Man gripen och anhållen för apoteksrånet

En man i 35-40-årsåldern har frihetsberövats misstänkt för rånet mot Apoteket Hjärtat. Mannen greps knappt tv...

Trafikolycka med flera fordon utanför Frövi

UPPDATERAD. En trafikolycka med en personbil och lastbil inträffade på torsdagsmorgonen strax utanför Frövi. ...

Apoteket rånat: ”Kommit över mediciner”

Just nu pågår en polisinsats i centrala Lindesberg. Detta sedan personalen på Apoteket Hjärtat utlöst...

Ny mobilapp ska göra bion tillgänglig för flera

Lindesbergs Bio har nyligen köpt in och installerat en ny tillgänglighetslösning som ska underlätta biobes...

Socialnämndens förslag: Höj priset på hemtjänstens matlådor med 66 procent

Brukare som får sina matlådor levererade av hemtjänsten kan snart tvingas att...

Anna Takanen med pappa Timos lapp från "Hjälpkommittén för Finlands barn". Fotograf Stefan Bremer

Stark pjäs om finska krigsbarn

80 000 barn skickades från Finland till Sverige under krigsåren i Finland. Ett av dem var Timo , en fyraårig pojke. Hans dotter Anna Takanen har i boken ”Sörjen som blev” skildrat de känslor som det väcker.
– Det tar fyra generationer innan ett krig går ur en familj, har hon sagt i intervjuer.

22 november 2021 klockan 09:38 av Hans Andersson Visa hela artikeln

”Preben” är ny tränare för LIF Lindesberg!
Carlsson tar över efter Karlsson. Under lördagen stod det klart att Martin Carlsson, mest känd som ”Preben”, kommer att ta över som huvudträ...
21 november 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Fjärde raka segern togs på bortaplan
Trots en seg säsongsinledning med två förluster på bortaplan inom de första tre matcherna, så har WSK Lindesberg gått upp starkt. På lördagen...
20 november 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

En poäng med mersmak!
Trots frånvaron av en huvudtränare i LIF Lindesberg så blev det poäng. Trots en mycket stark inledning blev tappet stort i den andra halvleken, d...
20 november 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-11-19

2021-11-19

2021-11-19

2021-11-18

2021-11-18

2021-11-17

2021-11-17

2021-11-16

2021-11-15

2021-11-15

2021-11-15

2021-11-14

2021-11-14

2021-11-13

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-12-02 16:50