För en inte alltför avlägsen tid sedan (läs 20 år) så var innebandyn något man förknippade med ribbstolar, gympasalens tunga träbänkar nedlagda som sarg, kompisgäng och en kul rekreationssport. I dag är läget annorlunda. Tillsammans med den stora bredd av utövare på alla nivåer och elitsatsande lag så är innebandyn en av Sveriges största sporter, slaget på antal utövare. Nu finns det en Super Liga, vilket är högsta serien i Sverige, med TV-sända matcher, fin sarg i var och varannan idrottshall och ganska stort mediautrymme. Här någonstans försöker Lindesbergs innebandyklubb WSK Lindesberg att hitta sin plats.
Jag träffade Stefan Lundström, ansvarig för sportkommittén som berättade lite om den resa man ute på som förening.
– 2007 gjordes det en sammanslagning av två klubbar, Wedevåg SK och Lindesberg IBK, berättar Stefan.
Man tog det i sammanhanget självklara namnet WSK Lindesberg och började arbeta mer målmedvetet.
– Vi startade en ungdomsverksamhet och började se över vår organisation, forsätter Stefan.
Man påbörjade ett lobbyarbete mot kommunen för att få bättre träningsmöjligheter för barn och ungdomslagen. Det blev bättre, även om det dröjde.
– För tre säsonger sedan så hade vi två timmar halltid i veckan innan halv åtta på kvällen. Det är ju omöjligt att bedriva en barn- och ungdomsverksamhet under dom premisserna. Då för tre år sen så kom det nya tjänstemän på kommunen som har börjat se till behoven. Vi hade ca 170 aktiva då, nu är vi uppe i ca 360 och växer.
Hur har då det sportsliga sett ut för representationslaget?
– Efter sammanslagningen så var vi i Div 2 och första året fick vi kvala för att hänga kvar. Laget har alltid varit talangfullt om än en aning bohemiskt. Det har sedan dess varit spel i Div 2 tills vi lyckades ta steget upp i våras efter ett dramatiskt kvalspel. Den avgörande matchen stod 9-9 vid full tid innan WSK avgjorde i sudden death mot Västra Frölunda från Göteborg. Inför förra säsongen ville man ta tag i strukturen på A-laget och lyfte fram informella ledare som även vill träna hårt och utvecklas, berättar Stefan.
Stefan nämner här två exempel, Mattias Pettersson 31 år och produktiv höger forward i första kedjan, samt Ola Larsson 37 år och stabil back som två viktiga spelare som varit med under hela resan och är lite av kulturbärare i föreningen. Det talangfulla laget har en bra mix av spelare i olika åldrar.
– Trots att vi har rutin så har vi ett ungt lag som är utvecklingsbart och inte nått sin peak än. Av 21 spelare i truppen så är 13 st födda -89 eller yngre.
Vad är klubbens vision?
– Vi vill vara en attraktiv förening och vi vill vara ”norra länets lag”. Vi ska ha en stabil organisation och vi jobbar med kontinuitet. Vi bygger laget på egna produkter eller spelare från närliggande orter. Vi vill spela i den serie som vi har material för, vi kommer inte värva in spelare för att kunna spela i en högre division.
Ekonomin då, innebär spel i div 1 ökade kostnader?
– Vi har en bra, stabil ekonomi i klubben men självklart så blir det mer kostnader, cirka en kvarts miljon.
Vad har ni för förhoppningar på årets säsong?
– Sportsligt så vill vi fortsätta med det offensiva spel vi alltid haft. Vi vill sätta gasen i botten och sätta press på motståndarna högt upp i banan. Vi har gott om matchvinnarkaraktärer och målskyttar i laget. Så det är med tillförsikt vi ser fram mot årets säsong, avslutar Stefan samtidigt som han nämner IBF Örebro som storfavoriter i serien. Kul ”derbyn” att se fram mot.
På tal om sarg så var det först 2001 som Lindesberg IBK fick sin första sarg, innan dess så var man tvungen att åka till Arboga och Örebro för att låna. Hemmamatcherna spelar man i Stadsskogsskolan, en bra arena för innebandy med fina läktare.