I helgen tog WSK Lindesbergs -09-trupp hem sin första serieseger. En av föreningens framgångar i den stora ungdomssatsningen. Foto: Timmy Lundegård

WSK Lindesbergs ungdomssatsning ger resultat

Trots att pandemin har satt sina spår inom idrottsföreningarnas ungdomsarbeten, så är innebandyplanen i Lindesberg fylld med träningsladdade ungdomar. Rekordmånga tjejer har visat ett högt intresse att träna med WSK Lindesberg, där det även visas en tydlig framgång med en färsk serieseger i ungdomarnas bagage.
– Det är fantastiskt att få vara med om det här, berättar Jörgen Dahlström.

Även om ungdomsidrotten, enligt flera källor och rapporter, fortsatt ökar efter pandemin, så är den ännu haltande på flera håll. Trots återhämtningen visar en rapport från Riksidrottsförbundet (RF) att det är betydligt fler tjejer, i åldern 13-16, som har minskat på idrottandet jämfört med killarna i samma ålder.

Detta är däremot helt omvänt hos WSK Lindesberg som har fyllda träningspass, när föreningens tjejer intar innebandyplanen. Totalt 45 aktiva tjejer är fördelade på de tre ungdomslagen, där Morgan Lilja följer lagens framgångsresor som lagledare. Bakom Morgan finns även A-lagsmålvakten Kristoffer Pettersson, samt Jörgen Dahlström som även är ordförande för Örebro Läns innebandyförbund.

– Vi har haft samma antal ungdomsspelare både innan och efter pandemin, det har dessutom ökat med spelare den sista tiden. Vi har ökat på tjejdelen efter pandemin, så det ser verkligen positivt ut för våran del, säger Morgan Lilja.

Ungdomarnas ledartrio. F.v. Morgan Lilja, Jörgen Dahlström & Kristoffer Pettersson. Foto: Timmy Lundegård

– Vi har en tjejsatsning som vi försöker att få igång i hela länet där vi har haft noll intresse i den norra länsdelen. Det är bara WSK och Nora som är de innebandyföreningarna som har haft spelbara lag i år. Kopparberg har bara haft ett herrlag och ett mindre ungdomslag, samtidigt som vi har tappat tjejer precis som i de flesta sporterna. Så en tjejsatsning är väldigt intressant, både från förbundets sida men även för Lindesberg, berättar Jörgen Dahlström.

– Som Kopparbergare så har man sett att det finns LIF eller Lindlöven, medan bara WSK har setts som ”bara en mindre innebandyförening”. Nu har vi ändå visat att vi har 45 tjejer födda mellan -09/-11. Det är inte många andra sporter som kan slå det. Samtidigt som ungdomarna tycker att det är jätteroligt, det är ingen som hoppar av någon träning snarare att samtliga är här under varje träningspass. Det är fantastiskt att få vara med om det här, fyller förbundsordföranden i.

Även om ungdomssatsningen går framåt, så görs det utan att stressa varken spelare eller ledare. Ledartrion vill hellre se en förening som sakta går framåt och har kvar sina spelare, för att således utöka ungdomsverksamheten.

– Målet skulle jag vilja säga är att ha ett bra damjuniorlag om drygt två eller tre år, säger Jörgen.

Foto: Timmy Lundegård

Solklar serieseger på hemmaplan för -09-truppen i söndags
Med ungdomssatsningarna kommer även framgångar. Under helgen blev det officiellt att WSKs -09-lag gick segrande ur truppens seriespel, där man nu jagar en cupseger redan i nästa helg. Framgångar finns även i den lägre ålderstruppen, som inte har förlorat en seriematch på två säsonger.

Trots att helgens serieseger för -09-truppen säkrades tidigt, blev det en stor glädje hos de 23 spelarna när slutsignalen kom. Resultatet blev dessutom fina 4-0.

– Känslan direkt efter slutsignalen var toppen, alla är glada och springer ut med bra humör. Trots att vi visste om att vi hade vunnit serien så blev vi lika glad efter matchen. Man vill ju alltid vinna den sista matchen, speciellt när den är på hemmaplan, berättar lagkamraterna Meja Gerstel och Lovisa Helmersson.

– Vi älskar vårat lag, alla i laget är som en familj. Eftersom att vi är så pass många som vi är, så blev det nog någon i början som inte fick samma speltid jämfört med de andra. Med tiden så har vi tränat ihop på att vi gör kortare byten, nu till matcherna har det blivit perfekta byten så att alla får spela lika mycket.

Foto: Timmy Lundegård

Lagens framgångar är något de tre ledarna följer och njuter av, främst för spelarnas egna skull.

– Framgångarna tror jag är en extra drivningskraft hos tjejerna. Att de ser att de lyckas tillsammans. Det är också det som är drivet för oss som ledare, att de lyckas. Vi har dessutom en stor trygghet i gruppen och det håller nog kvar många tjejer i både sporten och laget. Vi försöker att ha utmaningar till varje person, att de ska kunna utvecklas men samtidigt känna sig utmanade, berättar Morgan Lilja och Kristoffer Pettersson.

Med ungdomssatsningens framgångar verkar det även finnas idéer framåt. Precis som handbollen och ishockeyn, så finns tankarna på en egen cup i Lindesberg.

– Jag har en dröm någonstans att kunna anordna en WSK-cup. Det här är ju ett extremt lag med många föräldrar och ledare, så jag har fött idéer men sedan får vi se vad som händer. Det krävs mycket jobb och jag tror iså fall att vi ska börja på en liten skala. Idéer finns och det är värt att fundera på, avslutar Morgan Lilja.

Publicerad 20 april 2023 klockan 14:39

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Rektor Eva Valtonen och Emma Elvenäs från styrelsen framför den pampiga skolbyggnaden. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Friskolan i Löa firade 30 år – fick besök från svunna tider

På tisdagen bjöd Löa Friskola in till ett festligt 30-årsfirande med öppet hus. Skolan är en av de första friskolorna som tog form i Sverige på 90-talet. Detta firades denna dag med grillade hamburgare, hoppborg, ponnyridning och visning av skolans olika klassrum och områden. På plats fanns bland annat skolans allra första ”mattant och busschaufför som kikade in på besök.
– Under de år som jag var mattant hände det inte en enda gång att någon elev sa att maten var äcklig, inte någon. De var helt otroliga, vilka fina ungar vi hade och nu är de stora och har egna barn, berättar Maud Råstock, före detta mattant på Löa Friskola.

27 september 2023 klockan 13:59 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

AnnonsSVT:s Henrik Kruusval intervjuar en färgstark karaktär i Second Hand-butiken i Lindesberg. Foto: Hans Andersson

Erikshjälpens upptakt – i danstakt för Världens Barn

Erikshjälpen hade en spektakulär kickoff för höstens insamling för Världens Barn på tisdagen. Ett team från Sveriges Television var på plats och kunde föreviga en dansshow, som många av personalen deltog i. Till och med TV-teamet Hampus Eurenius och Henrik Kruusval drog på sig dräkter. Det blev en pangstart.

27 september 2023 klockan 09:04 av Hans Andersson Visa hela artikeln

bildspel Gymnasiemässan gav högstadiets elever mersmak

Under tisdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen ...

Ny idrottsförening vill minska segregationen: ”Få en meningsfull fritid”

Visionen bakom nystartade Bergslagens Idrottsförening handlar om att ...

SVT besöker Erikshjälpen

På tisdagen besöker Sveriges Television Lindesberg för att spela in ett reportage inför den stora TV-galan för Världens Barn i n...

Foto: Camilla Lagerman

bildspel Linde Judo Open blev större än någonsin

Med närmare 500 tävlingsstarter från hela 49 klubbar, både från Sverige och övriga Norden, blev helgens Linde Judo Open precis den idrottsfest man hade hoppats på. Det bjöds på jubel, skratt och tårar när den sjätte upplagan av tävlingen genomfördes i Lindesberg arena. LindeNytt kan här bjuda på några ögonblick från lördagens tävling.

25 september 2023 klockan 17:20 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Daniel Ekström (t.v.) och Oliver Lindberg är mycket nöjda med sitt beslut att slå sig ned i Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Krögarparet som gick ”all in”: ”Otroligt glad att jag flyttade hem”

Den 1 juni slog Brasserie All In upp portarna i den gamla Göransonska gården i Lindesberg. På bara knappt fyra månader har krögarparet Oliver Lindberg och Daniel Ekström hunnit med hel del, allt från räkfrossor och skumparty till att ha blivit husägare för första gången. Nu börjar man så sakteliga landa efter flytten från Stockholm, där både Oliver och Daniel tidigare arbetade på flertalet stora restauranger.
– Jag är otroligt glad att jag flyttade hem, det känns som det var en bra idé, vi har otroligt roligt, säger Oliver.

25 september 2023 klockan 09:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Sparförslag skapar oro på hudmottagningen i väntan på beslut
I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs lasarett, som nu ligger i farozonen med det nya sparförslaget, har turen kommit...
25 september 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Familjeföretaget firade 80 år av borrande i marken
Ända sedan året 1943 har familjeföretaget Magnussons & Petterssons Brunnsborrningsfirma i Lindesberg varit verksamma i Örebroregionen. Detta ...
22 september 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Ett knippe ögonblick från årets Lindemarken
Likt fjolåret arrangerades Lindemarken åter på Charlottenlunds Handelsområde, där ett 50-tal knallar hade ställt fram sina marknadsbord med korv...
22 september 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Rekordmånga starter på helgens Linde Judo Open

Sedan starten 2016 har Linde Judo Open vuxit till att bli ett av Judosveriges största evenemang. I år är tävlingen dessutom större än någonsin, med närmare 500 tävlingsstarter på lördagen.
– Om den här trenden håller i sig till nästa år behöver vi nog köpa lite mer grejer, skrattar Johan Orrbo.

22 september 2023 klockan 11:43 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lindesbergs lasarett. Foto: Camilla Lagerman

Behåll Lasarettet i Lindesberg!

INSÄNDARE/DEBATT: Det ekonomiska problemet är lätt att lösa.
Tillgången av sjukvård är central för ett samhälles funktion. Behovet ökar medelåldern. Andelen invånare 65 år och äldre är i Örebro län 18,6, Lindesberg 25,7, Nora 28,0, Hällefors 29,5 och Ljusnarsberg 32,5 procent. Vi var därför många som tyckte att det lät bra med nära vård som regionen började med 2022. Nära vård är ett invecklat begrepp men sammanfattningsvis flyttar man både vård, hälsa och omsorg närmare invånarna.

22 september 2023 klockan 10:18 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Seriefavoriten blev för tuff när de gästade LIF

Det blev seger i säsongspremiären efter en säsong i Division 1, under torsdagen blev det andra siffror. ...

Antalet intensivvårdsplatser på Lindesbergs lasarett halveras

De 16 intensivvårdsplatser som idag finns i länet, fördelat på tre sjukhus, kommer att ...

Gynmottagningen om oron för kvinnorna: ”De kommer försvinna i det här”

I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs ...

AnnonsFoto: Camilla Lagerman

Nu stängs mellersta infarten

På måndag påbörjas arbetet med att byta ut den gamla brotrumman som leder vattnet från Torphyttebäcken under Fotbollsgatan vid den mellersta infarten till Lindesberg. All trafik till industriområdet kommer därför ledas om till norra infarten under de fyra veckor som man beräknar att arbetet kommer pågå.
-Vi har sett rostangrepp på trumman vid besiktning, så är det dags att byta ut den innan den går sönder, förklarar Kenneth Persson, Byggprojektledare på Samhällsbyggnad Bergslagen.

21 september 2023 klockan 10:41 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Storbacka: ”En fråga om anständighet – vägra angiverilagen”

INSÄNDARE/DEBATT: Jag vill att Lindesbergs kommun säger nej till anmä...

Ögonmottagningen riskerar försvinna: ”Tänker mycket på patienterna”

I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs ...

Lindesberg bottenrankad – igen

Idag släppte Svenskt Näringsliv den årliga rapporten där de rankar företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Efter fjol...

Bred uppslutning – musik för alla vid Världens Barn-konserten

Musikaliskt fulladdat för Världens Barn-konserten på söndag. Några är favoriter i ...

Ungdomar skrämde hästar och hotade gårdsägare som ingrep

En gårdsägare strax utanför Lindesberg fick på måndagskvällen ovälkommet besök av ett gäng ...

Så många kräftor gick in i burarna: ”Vi är nöjda”

Drygt 7000 kräftor blev den sammanlagda fångsten när allmänhetens fiske hölls i fredags.

Vårdadministratör Lena och sjuksköterska Anna Åberg är mycket bekymrade över sparförslaget. Foto: Camilla Lagerman

ÖNH-mottagningen om sparförslaget: ”Låt oss få bli ett gott exempel, lägg inte ner oss!”

Enligt sparförslaget som presenterats av sjukvårdsdirektör Jonas Claesson ska den akuta kirurgin vid akutmottagningen i Lindesberg flyttas till USÖ, något som väckt starka reaktioner. Men det är även specialistmottagningarna på lasarettet som berörs av detta, något som LindeNytt kommer att belysa i en ny artikelserie. Först ut är Öron-Näsa-Halsmottagningen.
– Samma antal patienter ska tas om hand inne på USÖ som vi har förstått det, där ser vi inte riktigt ekvationen gå ihop eftersom de inte klarar köerna som det ser ut idag, säger Sektionsansvarig sjuksköterska Anna Åberg.

19 september 2023 klockan 15:30 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Svahn efter demonstranternas besvikelse: ”Jag kommer gärna tillbaka”
Efter måndagens demonstration utanför kommunhuset i Lindesberg väcktes starka reaktioner över att regionrådet Andreas Svahn (S) aldrig mötte ...
19 september 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

TV: Se demonstranternas kritik efter uteblivet möte med Svahn
När klockan hade passerat 16:00 hade fortfarande inte Andreas Svahn (S) synts till vid kommunhuset i Lindesberg. Istället för regionrådet kom ...
18 september 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Massiv uppslutning i demonstration – men Andreas Svahn tog bakvägen
Måndagens demonstration utanför kommunhuset i Lindesberg fick en massiv uppslutning från medborgare som ville visa sitt stöd i kampen om sjukvå...
18 september 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-09-18

2023-09-17

2023-09-17

2023-09-16

2023-09-15

2023-09-15

2023-09-15

2023-09-15

2023-09-15

2023-09-15

2023-09-14

2023-09-14

2023-09-13

2023-09-13

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2023-09-28 03:31