I helgen tog WSK Lindesbergs -09-trupp hem sin första serieseger. En av föreningens framgångar i den stora ungdomssatsningen. Foto: Timmy Lundegård

WSK Lindesbergs ungdomssatsning ger resultat

Trots att pandemin har satt sina spår inom idrottsföreningarnas ungdomsarbeten, så är innebandyplanen i Lindesberg fylld med träningsladdade ungdomar. Rekordmånga tjejer har visat ett högt intresse att träna med WSK Lindesberg, där det även visas en tydlig framgång med en färsk serieseger i ungdomarnas bagage.
– Det är fantastiskt att få vara med om det här, berättar Jörgen Dahlström.

Även om ungdomsidrotten, enligt flera källor och rapporter, fortsatt ökar efter pandemin, så är den ännu haltande på flera håll. Trots återhämtningen visar en rapport från Riksidrottsförbundet (RF) att det är betydligt fler tjejer, i åldern 13-16, som har minskat på idrottandet jämfört med killarna i samma ålder.

Detta är däremot helt omvänt hos WSK Lindesberg som har fyllda träningspass, när föreningens tjejer intar innebandyplanen. Totalt 45 aktiva tjejer är fördelade på de tre ungdomslagen, där Morgan Lilja följer lagens framgångsresor som lagledare. Bakom Morgan finns även A-lagsmålvakten Kristoffer Pettersson, samt Jörgen Dahlström som även är ordförande för Örebro Läns innebandyförbund.

– Vi har haft samma antal ungdomsspelare både innan och efter pandemin, det har dessutom ökat med spelare den sista tiden. Vi har ökat på tjejdelen efter pandemin, så det ser verkligen positivt ut för våran del, säger Morgan Lilja.

Ungdomarnas ledartrio. F.v. Morgan Lilja, Jörgen Dahlström & Kristoffer Pettersson. Foto: Timmy Lundegård

– Vi har en tjejsatsning som vi försöker att få igång i hela länet där vi har haft noll intresse i den norra länsdelen. Det är bara WSK och Nora som är de innebandyföreningarna som har haft spelbara lag i år. Kopparberg har bara haft ett herrlag och ett mindre ungdomslag, samtidigt som vi har tappat tjejer precis som i de flesta sporterna. Så en tjejsatsning är väldigt intressant, både från förbundets sida men även för Lindesberg, berättar Jörgen Dahlström.

– Som Kopparbergare så har man sett att det finns LIF eller Lindlöven, medan bara WSK har setts som ”bara en mindre innebandyförening”. Nu har vi ändå visat att vi har 45 tjejer födda mellan -09/-11. Det är inte många andra sporter som kan slå det. Samtidigt som ungdomarna tycker att det är jätteroligt, det är ingen som hoppar av någon träning snarare att samtliga är här under varje träningspass. Det är fantastiskt att få vara med om det här, fyller förbundsordföranden i.

Även om ungdomssatsningen går framåt, så görs det utan att stressa varken spelare eller ledare. Ledartrion vill hellre se en förening som sakta går framåt och har kvar sina spelare, för att således utöka ungdomsverksamheten.

– Målet skulle jag vilja säga är att ha ett bra damjuniorlag om drygt två eller tre år, säger Jörgen.

Foto: Timmy Lundegård

Solklar serieseger på hemmaplan för -09-truppen i söndags
Med ungdomssatsningarna kommer även framgångar. Under helgen blev det officiellt att WSKs -09-lag gick segrande ur truppens seriespel, där man nu jagar en cupseger redan i nästa helg. Framgångar finns även i den lägre ålderstruppen, som inte har förlorat en seriematch på två säsonger.

Trots att helgens serieseger för -09-truppen säkrades tidigt, blev det en stor glädje hos de 23 spelarna när slutsignalen kom. Resultatet blev dessutom fina 4-0.

– Känslan direkt efter slutsignalen var toppen, alla är glada och springer ut med bra humör. Trots att vi visste om att vi hade vunnit serien så blev vi lika glad efter matchen. Man vill ju alltid vinna den sista matchen, speciellt när den är på hemmaplan, berättar lagkamraterna Meja Gerstel och Lovisa Helmersson.

– Vi älskar vårat lag, alla i laget är som en familj. Eftersom att vi är så pass många som vi är, så blev det nog någon i början som inte fick samma speltid jämfört med de andra. Med tiden så har vi tränat ihop på att vi gör kortare byten, nu till matcherna har det blivit perfekta byten så att alla får spela lika mycket.

Foto: Timmy Lundegård

Lagens framgångar är något de tre ledarna följer och njuter av, främst för spelarnas egna skull.

– Framgångarna tror jag är en extra drivningskraft hos tjejerna. Att de ser att de lyckas tillsammans. Det är också det som är drivet för oss som ledare, att de lyckas. Vi har dessutom en stor trygghet i gruppen och det håller nog kvar många tjejer i både sporten och laget. Vi försöker att ha utmaningar till varje person, att de ska kunna utvecklas men samtidigt känna sig utmanade, berättar Morgan Lilja och Kristoffer Pettersson.

Med ungdomssatsningens framgångar verkar det även finnas idéer framåt. Precis som handbollen och ishockeyn, så finns tankarna på en egen cup i Lindesberg.

– Jag har en dröm någonstans att kunna anordna en WSK-cup. Det här är ju ett extremt lag med många föräldrar och ledare, så jag har fött idéer men sedan får vi se vad som händer. Det krävs mycket jobb och jag tror iså fall att vi ska börja på en liten skala. Idéer finns och det är värt att fundera på, avslutar Morgan Lilja.

Publicerad 20 april 2023 klockan 14:39

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Jonathan Frykholm har varit viktig i målet för Lindlöven. Även under onsdagen kommer han att finnas framför målet när AllEttans sista match ska spelas. Arkivfoto: Hasse Persson

Fri entré när Lindlöven kan gå till semifinal

Semifinal i ett kval till Allsvenskan eller att bli ett av de första lagen att välja motståndare i kvartsfinalen är belöningen om Lindlöven tar tre poäng under onsdagen. Mycket står på spel när AllEttans sista match för säsongen ska spelas i Lindehov och även om Lindlöven inte har något att förlora så bjuder Lindesbergs Fastigheter på fri entré för att öka stödet för tre viktiga poäng.
– Onsdagens match handlar om vilka förutsättningar vi får i slutspelet, säger Henry Nordlund.

27 februari 2024 klockan 16:34 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

AnnonsLäraren Per-Anton Olsson hade med sig en skrivelse från MaskinLeverantörerna. Foto: Camilla Lagerman

Skrivelsen som inte fick läsas upp i kommunfullmäktige

Inför punkten allmänhetens frågestund under måndagens kommunfullmäktige hade läraren Per-Anton Olsson aviserat att han ville läsa ett stycke ur en skrivelse från branschorganisationen Maskinleverantörerna, med anledning av nedläggningshotet på tunga fordon. Detta medgav dock inte ordförande Arnold Bengtsson (S), då det endast är frågor som ska ställas. LindeNytt kan dock publicera skrivelsen i sin helhet.

27 februari 2024 klockan 13:51 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Planerade morddåd på skola – döms till rättspsykiatrisk vård

Den 20-årige man som den 22 december 2023 greps i anslutning till Lindesberg arena, ...

Matlådor inte längre ett alternativ vid nya biståndsansökningar

I november 2021 lade Socialnämnden i Lindesberg fram ett förslag om att öka avgiften på ...

Det blev två poäng efter helgens norrlandsturné mot Boden och Kiruna. Nu väntar en sista match där tre poäng kan sluta med en semifinalplats i det kommande slutspelet. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Lindlövens drömmar om semifinal lever

Det blev en tuff norrlandsturné för Lindlöven där man inleder med en stor förlust mot Boden för att dagen därefter, ta en övertidseger mot Kiruna. Totalt åker man hemåt med två nya poäng till en mycket jämn tabell. Två poäng som blir viktiga när det snart avgörs vilket slutspel som Lindlöven går mot, kvartfinal eller föreningens första semifinal.

25 februari 2024 klockan 22:08 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Det var en stor glädje hos LIF Lindesberg efter att hemmalaget utklassat tabellfyran VästeråsIrsta. De två poängen är mycket viktiga för LIF Lindesberg som kämpar för sin överlevnad i Allsvenskan. Foto: Hasse Persson

bildspel LIF Lindesberg utklassar serierivalen

Med en placering i botten av tabellen så hade LIF Lindesberg kniven mot strupen inför söndagens mycket viktiga match. Serierivalen VästeråsIrsta gästade arenan och även om gästerna fick ses som favoriter från sin fjärde plats i tabellen, så blev det otroligt många tekniska fel för gästerna som blev utklassade av det lättade hemmalaget.
– Vi visar att det är vi som vill mest, säger Jesper Nilsson.

25 februari 2024 klockan 20:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Hemtjänstpersonal testades för droger – nu får polisen kritik
Under torsdagsförmiddagen stoppade en polispatrull ett fordon i utkanten av centrala Lindesberg, då man misstänkte att föraren var narkotikapå...
23 februari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

3800 biljetter sålda – nu öppnar Harmoni för fler läktarplatser
Biljettförsäljningen till årets Caprice med Manskören Harmoni, har skett med sådan fart att man nu kommer att släppa fler platser till kvällsf...
23 februari 2024 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Är ekonomin som LPO påstår?
INSÄNDARE/DEBATT: Det är så klart smickrande att LPO i stort tycker som oppositionen vad gäller besparingarna på Lindeskolan, men att säga att ...
23 februari 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Beredskapssjukhus finns i Lindesberg

INSÄNDARE/DEBATT: Alltsedan Folk och Försvars rikskonferens i Sälen i januari i år har det varnats för att Sverige utsätts för ett allt starkare hot utifrån. Risknivån höjdes redan under förra året. Nu senast har Sveriges militära underrättelse- och säkerhetstjänst – MUST- i sin årsrapport konstaterat att riskerna för svensk säkerhet har ökat.

23 februari 2024 klockan 11:04 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Bild: Statistikmyndigheten SCB

Ny statistik: Lägsta barnafödandet på 17 år

Ny statistik från SCB visar att antalet nyfödda fortsätter att minska i Sverige och så även i Lindesbergs kommun. Under 2023 föddes 197 levande barn i kommunen, vilket är det lägsta antalet på 17 år.
– Senast det föddes färre barn i Lindesberg var 2006. Då föddes det 185 barn i kommunen, säger Lovisa Sköld, befolkningsstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.

22 februari 2024 klockan 14:32 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Förlängd åtalstid för häktad Lindetrio

De tre unga män från Lindesberg som häktades den 8 februari, misstänkta för synnerligen grov misshandel och ...

bildspel Hamburgare och tvåmålsseger i Lindehov

När restaurangkedjan Brödernas lag, Väsby IK HK, gästade Lindehov så käkades det hamburgare på läktaren. Som en ...

Dubbla nomineringar till Lindeföretag för deras satsningar på solceller

Sedan 2004 har Svensk Solenergi årligen delat ut Solenergipriset till branschens mest...

Ingrid Nilsson ingår i U21-landslaget. Foto: Magnus Nilsson

Lokala judotalanger uttagna till landslagets grupper

Svenska judoförbundets landslagsorganisation uppdaterade nyligen sina listor över de aktiva som blivit uttagna till landslagen samt utvecklingsgrupperna. Bland namnen finns flera av Frövi judos talanger, bland annat Ingrid Nilsson, som efter dubbla SM-guld var en given kandidat.

21 februari 2024 klockan 14:42 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Landsbygdspartiet Oberoende syn på besparingar på Lindeskolan

INSÄNDARE/DEBATT: En sak som samtliga partier är överens om är att vi måste spara pengar dä...

Attention varnar – unga med diagnoser drabbas när estetprogrammet tas bort

INSÄNDARE/DEBATT: Flera reportage och insändare har den senaste tiden handlat...

Laddat för aktiviteter på sportlovet

Nästa vecka är det dags för sportlov för skolbarn och ungdomar i Lindesbergs kommun och som vanligt anordnas en hel ...

SMHI varnar för plötslig ishalka

Under fredagskvällen och in på lördagsdygnet råder risk för plötslig ishalka i norra länsdelen. Detta varnar SMHI för.

Sluteldat för kråkorna – innovativa elever vill effektivisera 170 000 vedpannor

Under tisdagen hölls finalen för "Innovation day 2024" på Lindeskolan...

Ambulanschef Mikael Jansson, Lars Andersson och Lars-Olov Green från Lions, Eva Idstam från Lions Kristina och ambulanssjuksköterska Torbjörn Bergvall. Foto: Jennie Einarsson

Skänkta mjukisdjur skall trösta barn i ambulansen

Under onsdagen fick ambulansen i Lindesberg tillskott av en mängd nya medarbetare – i form av mjukisdjur. Bakom initiativet står Lions Club Lindesberg och Lions Kristina, som krokat arm för att se till att barn ska få tröst och lugn av en liten kramvänlig nalle när de råkar ut för något som kan kännas skrämmande.
– Det här är väldigt uppskattat, nästan alla barn som åker i ambulans vill ha en nalle, säger Mikael Jansson, ambulanschef för norra länsdelen.

14 februari 2024 klockan 14:56 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Insändare: Beslut ska grunda sig på fakta
INSÄNDARE/DEBATT: Beslut skall grunda sig på fakta inte på antaganden eller vad man vill tro. Att lämna ut beslutsunderlag som inte överensstä...
14 februari 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Alice och Ellen, två av estetiska programmets blivande poliser
INSÄNDARE/DEBATT: Vi är två elever från estetiska programmet på Lindeskolan som nu studerar vidare till poliser. Vi flyttade från Stockholm och ...
14 februari 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Bodman om konsekvenserna för berörda elever – och påstått jäv i skolfrågan
Efter måndagens möte i barn- och utbildningsnämnden står det klart att vård- och omsorgsprogrammet pausas från och med hösten 2024, samtidigt ...
13 februari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-02-13

2024-02-13

2024-02-12

2024-02-12

2024-02-10

2024-02-09

2024-02-09

2024-02-09

2024-02-08

2024-02-08

2024-02-08

2024-02-08

2024-02-08

2024-02-07

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2024-02-27 21:45