Med Lindlövens styrelses Susan Parling i spetsen anordnades det idag kälkhockey på Lindehov. Hedmora SK, som är erfarna kälkhockeyspelare, var på plats i ishallen och mötte flera idrottsprofiler som till vardags inte alls är van vid den här typen av sport. Men med entusiasm och stora leenden hoppade de i varsin kälke för att låta sig utmanas på en match, vilket gjordes under många skratt och konfundering hur man lyckas åka utan att ramla omkull.
För Lindlövens ungdomslag har fokus den senaste tiden bland annat legat på värdegrund och kul för alla. För att visa och trycka på detta lite extra bestämde sig Lindlövens styrelses Susan Parling för att försöka ordna något. Genom företaget hon arbetar för, Humana Assistans, fick hon kontakt med en kille i Hedemora SK som spelar kälkhockey.
– Så jag ringde och frågade om de ville komma hit och bevisa att alla kan utöva sport, berättar Susan, och laget nappade.
– Om vi ska få in värdegrunden och kul för alla så måste vi ju bevisa att det faktiskt är roligt för alla, att alla ska ha möjligheten!, säger Susan.
När Hedemora SK:s besök var bokat plockade man ihop Lindlöven All Stars, ett lag bestående av olika idrottsprofiler, både från Lindesberg och utanför kommungränsen. I laget kan man hitta judons Björn Nyberg, hockey-bröderna Olsson Fromell, Per Fritzell, representanter från SISU och Örebro Läns Idrottsförbund. I och med det här initiativet har Lindlöven dessutom sponsrats med fyra stycken kälkar för att ge funktionshindrade möjlighet att utöva ishockey, och överhuvudtaget kunna komma ut på isen.
Även om det står några efter rinken, och isen är välfylld, så kunde besökarna varit fler eftersom man efter matchen dessutom erbjuds att prova på kälkhockey.
– Det är tråkigt att det inte är större uppslutning, konstaterar Susan.
– Det är tråkigt att det inte är något folk här från kommunen, men jag hoppas att kommunen kommer att stötta oss i det här, säger Susan.
För faktum är att intresset och behovet av kälkhockey finns. En av de som önskar att ett lag ska startas och ge möjlighet till regelbunden träning är Emil Sedell, 11 år. Emil är rullstolsburen och har provat på kälkhockey tidigare. Emil fastande för sporten och har nu en alldeles egen kälke.
– Jag har provat, och det är jättelätt, flinar Emil med en ironisk ton i rösten.
Tvillingbrorsan Philip är också med, men till skillnad från Emil så har han inte provat kälkhockey ännu.
– Nej, jag har inte testat, men jag tänkte göra det idag, deklarerar Philip.
Att få spela kälkhockey och låta det bli en del av vardagen är något som Emil hoppas mycket på.
– Ja, man borde starta ett lag!, säger Emil bestämt, påhejad av Philip.
– Ja, det borde man absolut!
Per Fritzell som också fått chansen att testa på sporten kan äntligen pusta ut.
– Det var jobbigt, berättar han med ett leende.
– Det var rätt kul men svårt, det här är en helt ny idrott för mig, säger Fritzell.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Den nya gatubelysningen i området Torphyttan har väckt frågor från allmänheten. Ett par av armaturerna ger nämligen ifrån sig ett rött sken istället för det normala vita. Det finns dock en förklaring till fenomenet. LindeNytt har varit i kontakt med Mats Ivarsson, som är ansvarig för belysningen i Lindesbergs kommun. Han bekräftar att det inte är något fel på armaturerna, utan att det finns en anledning till att man har valt ett rött ljus på den aktuella platsen.
I skogarna vid Resta, strax utanför Ramsberg, fick Sara Lindlöf i förra veckan syn på ett lodjur som lugnt spatserade bland träden.
– Jag hade ju bara sett lodjur på djurpark innan, så det var jättehäftigt att få se på riktigt! säger hon till LindeNytt.
I Sverige har vi tidigare varit självförsörjande på el och därtill varit stora exportörer! Den inhemska elkonsumtionen har sedan 80-talet minskat dels beroende på effektiviseringar med exempelvis värmepumpsteknik! Den elbrist och då framförallt i landets södra del med kraftigt förhöjda priser beror dels på export till t.ex. Tyskland och dels på att den mesta produktionen finns i norr! Tyskland har skrotat sin kärnkraft och med brist på fossil gas så eldar man kol med stora utsläpp!