Den 28 september är det 20 år sedan M/S Estonia sjönk i Östersjön och 852 personer omkom – 33 av dem från Lindesberg. På dagen 20 år efter den stora katastrofen hålls en minneskonsert i Fellingsbro kyrka. Företrädare från kommunen kommer också att hålla en ceremoni dagen innan – den 27 september – vid minnesstenen i den lilla parken vid Pumphuset, som ligger vid gamla bron.
Det är anhörigföreningen som tillsammans med kyrkan och kommunen arrangerar. Den heter Föreningen Anhöriga Estonia, som var anställda i Lindesbergs kommun, FAE och Göran Claesson är ordförande. Hans dotter Susanne Claesson var en de omkomna. Tillsammans med Britt Davidson och Gunilla Egeryd från föreningen träffade han idag kommunchefen Christer Lenke, för att slutligen bestämma hur minnet av de anhöriga ska högtidlighållas.
Gunilla Egeryd och Göran Claesson från anhörigföreningen. Foto: Hans Andersson.
– Rikspolitikerna stod handfallna och sedan bestämdes allt över våra huvuden. Kommunens företrädare var väldigt tysta först, men har senare ställt upp på våra årsdagar, säger Gunilla Egeryd. Våra mest betrodda politiker, våra mest betrodda tänkare har stulit år av våra liv. Vi hade kunnat lägga det här bakom oss tidigare. Nu har jag gjort det.
Kommunchefen Christer Lenke beklagar att anhöriga känner det så och han säger att han träffat föreningen och kyrkan tidigare under våren för att diskutera minnesarrangemangen.
– Det här är deras upplevelser och det är beklagligt att de känner så. Vi har en skyldighet att ställa upp efter den här mycket tragiska händelsen och vi ska försöka göra ceremonin så värdig som möjligt.
33 personer från Lindesbergs kommun omkom när Estonia förliste. 32 av dessa var anställda inom kommunen. De flesta var kvinnor som arbetade i storkök inom äldreomsorgen och i skolor. Bland de omkomna var också bussens förare.
Konserten med bla kören Akvileja blir kl 18.00 i Fellingsbro kyrka söndag den 28 september. Det blir också kransnedläggning och ljuständning vid minnesstenarna intill de fem kyrkorna i Fellingsbro, Frövi, Guldsmedshyttan, Lindesberg och Ramsberg. Minneshögtider och ceremonier kommer att annonseras brett i olika medier och på kommunens hemsida.
Bakgrund (Sjöhistoriska museet)
En av de stora sjöolyckor som det talas mycket om i Sverige är Estoniakatastrofen. Natten till den 28 september 1994 sjönk passagerarfärjan m/s Estonia mitt ute i Östersjön. Hon var på väg från Tallinn till Stockholm. Ombord fanns 989 personer. 852 av dem dog. Bara 137 kunde räddas ur vattnet.
Många hoppades att fartyget skulle tas upp. Men så blev det aldrig. Sveriges, Finlands och Estlands regeringar bestämde att platsen där Estonia ligger på bottnen skall vara en grav och att gravfrid skall råda. Gravfrid betyder att den plats där människor ligger begravda ska lämnas ifred. Fortfarande är Estoniakatastrofen en svår fråga för många människor. Alla är inte överens med Haverikommissionen om varför Estonia sjönk.