”Jocke” brinner för kvalspelet: ”Anledningen till att jag ville hem”

Imorgon börjar LIF Lindesberg sin kvalkamp mot IFK Skövde, med målet att åter nå Elitserien. I en artikelserie på tre delar tar därför LindeNytt kvaltempen på klubben. Sist ut valde vi att besöka LIF:s sponsorlunch, lyssna till den sportsliga ledningen och ta ett långt snack med Joakim Bååk.

LIF Lindesberg höll på tisdagen sponsorlunch med sina samarbetspartners på Lindesbergs Stadshotell. Fokus låg som väntat på kvalspelet, som nu bara är en dag bort i tiden. Men även ungdoms- och damsektionen lyftes fram och klubbens ungdomskoordinator Erik Wallin berättade om A- och B-pojkarna som båda nått USM:s finalsteg.

Dessutom gästades mötet av handsbollsikonen Börje Larsson, som riktade blickarna mot sensommaren och det 50-årsjubileum som väntar. Redan nu står det klart att LIF spelar hemmamatch i samband med jubileumshelgen, något man förhoppningsvis gör som ett Elitserielag. För med ett knappt dygn kvar till avkast i kvalspelet svarade A-lagets tränare Herman Arenvang samt spelarna Joakim Bååk och Sébastien Ehnevid på frågor från de nyfikna besökarna.

– Pulsen höjdes lite, framförallt när man hör Börje. Det är härligt. Man känner varför man ville flytta hem, att det finns väldigt många sig om bryr sig om det här, säger Joakim Bååk efter avslutad sponsorlunch.

Ganska exakt ett år har passerat sedan den 28-årige Lindesbergssonen klev in på hotellet och presenterades som en LIF-spelare igen. Återkomsten i den brandgula dressen har även fallit väl ut, med fjärdeplats i Allsvenskan och kval mot Elitserien. Men säsongen har knappast gått på räls för LIF. ”Jocke” minns höstens kraftgång och främst uddamålsförlusten mot Warta, som då var tabelljumbo helt utan poäng.

– Där var vi nog djupt nere i källaren och kvalet kändes långt borta. Men det har väl också varit vår styrka, att vi lyckats hållit ihop gruppen och hållit oss i en bubbla hela året. Vi själva har hela tiden trott på det vi gör.

Efter ett nytt bottennapp borta mot Vinslöv vände serien och LIF hittade rätt. Under grundseriens andra halva vann laget tio av sina tretton matcher, något som gjorde att man i februari passerade kvalstrecket och därefter höll fast vid platsen. Säsongen har gått från mörker till succé och ”Jocke” förklarar att det inte är någon magi som ligger bakom förvandlingen.

– Vi har många unga spelare som tagit ett par kliv och tillsammans som grupp har vi kanske tagit ännu flera kliv. Vi lär känna varandra mer och mer hela tiden. Det är det som är den största nyckeln, att vi jobbat för att bli bättre under hela säsongen.

Gillar nya kvalkonceptet: ”Det blir ett mentalt spel”

Nu väntar alltså kval mot Elitserien, något som innebär tuffa och betydelsefulla matcher. Med sina år i högstaligan bakom sig är ”Jocke” en av LIF:s mer erfarna spelare och ett stort ansvar vilar därför på hans axlar.

– Det är klart att man har lite extra att bidra med. Men vi har ett helt gäng som spelat sådana här matcher tidigare och vi får sprida vad det handlar om till de med mindre erfarenhet, förklarar ”Jocke” och pekar ut skillnaden mellan serielunk och kvalfighter.

– Framförallt blir det viktigt med vad som händer efter matcherna. Oavsett resultat är inte matchserien slut förrän något lag vunnit tre matcher. Det blir ett annat mentalt spel, det är en lång serie och det gäller att prestera över tid.

Tre vinster skiljer alltså LIF Lindesberg från spel i Elitserien till hösten. IFK Skövde är hindret som måste överkommas och lagen möttes även under försäsongen, då med Skövde som vinnare. Nu väntar dock matcher av helt annan karaktär.

Kvalspelet är till denna säsong även omgjort. Från att tidigare ha utgjorts av en kvalserie med sex lag som spelade tio omgångar är det nu uppdelat i matchserier, där ett Elitserielag möter ett från Allsvenskan. Det nya konceptet är något som ”Jocke” tror öppnar upp för mentala dueller.

– Vi kan nog sätta lite grillor i huvudet på dem genom att vinna någon av de första matcherna. Då börjar det nog att krypa lite i dem, som ändå har pressen på sig i den här serien. Sen tror jag att det gynnar oss lite mer att bara ha fem matcher nu på kort tid och inte ligga på tio matcher. För vi har inte byggt upp den vanan att spela tätt som Elitserielagen, resonerar ”Jocke” och tillägger.

– Jag ser bara fördelar med att spela en playoffserie. Det blir dessutom roligare för publiken och mer känslor involverade.

Redo att gå för fullt: ”Nu får det bära eller brista”

Sedan sin återkomst till LIF har ”Jocke” varit en av lagets frontfigurer utåt. Spelmässigt menar dock mittnian att han inte kunnat göra sig själv rättvisa. Efterhängsna skadebesvär har stört hans säsong och tränare Arenvang har i många lägen matchat sin stjärna sparsamt.

– Det tar ut sin rätt att inte kunna gå för fullt på träningar. Över tid tappar man lite jämfört med om jag hade kunnat träna för fullt, berättar ”Jocke” som nu är redo att släppa på allt.

– Nu får det bära eller brista, sen får Herman ställa upp det lag som han tycker är bäst för dagen. Sen om det är jag eller någon annan som spelar och gör målen bryr jag mig inte det minsta om. Det är laget före jaget.

Sedan det att LIF avslutade sitt seriespel i Allsvenskan har tre veckor hunnit passera. Laget har ägnat mellanperioden åt att slicka såren, träna intensivt och studera det kommande kvalmotståndet. Men oavsett hur mycket tid som ägnas åt scouting av Skövde tycker ”Jocke” att det är LIF:s egna spel som blir av största vikt.

Det laddade kvalspelet drar alltså igång imorgon och först ut väntar match i Arenan. LIF hoppas på så välfyllda läktare som möjligt och uppmanar all publik att klä sig i orange. Avkast sker 19.00, då det gäller att sätta tonen ute på planen.

– Det är egentligen strunt samma hur det ser ut. Vi är duktiga på att lösa problem och jag utgår från att det kommer att bli en match med högt tempo, där båda lagen vill springa. Högt tempo är att förvänta sig och att vi håller tätt bakåt blir otroligt viktigt. Framåt kommer vi att göra målen, säger ”Jocke” om den troliga matchbilden.

28-åringen är precis som sitt övriga lag förberedd på vad som komma skall och drömmen om Elitserien brinner starkt. För Lindesbergssonen har karriären bjudit på många matcher i det brandgula stället, men frågan är om inte ”Jocke” nu går in till sin största strid.

– När jag någon gång i framtiden tittar tillbaka på min karriär så kommer det alltid att vara matcher med LIF som är starkast i minnet, oavsett vilka mer lag som jag spelat för. De här matcherna som vi spelar nu är anledningen till att jag brann så mycket för att flytta hem. Målsättningen har varit att spela upp LIF i Elitserien igen och nu har vi gett oss chansen till det.

Så spelas kvalet:
Onsdag 13/4 LIF Lindesberg-IFK Skövde
Söndag 17/4 IFK Skövde-LIF Lindesberg
Onsdag 20/4 IFK Skövde-LIF Lindesberg
Ev. Söndag 24/4 LIF Lindesberg-IFK Skövde
Ev. Torsdag 28/4 IFK Skövde-LIF Lindesberg

Publicerad 12 april 2016 klockan 18:15


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Jimmi Ehlers hade en bra dag när Fornaboda körde sin säsongspremiär. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Ehlers visade stallform i premiären

Under lördagen gick startskottet, för Fornabodas nya travsäsong. Det blev stort hemmajubel hos Kopparbergstränaren Jimmi Ehlers, som tidigt säkrade säsongens första hemmaseger. Detta med Danois Simoni, som var helt överlägsen på upploppet.
– Han var jättebra idag, säjer Jimmi efter loppet.

8 maj 2021 klockan 20:58 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

På lördag inleds Fornabodas nya travsäsong. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Fornaboda firar 70 år!

På lördag inleder Fornaboda sin nya säsong, där ”Sveriges grönaste travbana” firar ett stort jubileum. Ett helt nytt lopp med sexsiffrig vinstsumma, en tävlingsserie för ston med en betäckningsrätt i potten och upphöjd status av Bergslagsloppet, är tre nyheter att vänta när Fornaboda Travbana fyller 70 år.

7 maj 2021 klockan 12:09 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Linde Volley döms till stor skuld

Elitserieföreningen Linde Volley, står med ekonomiska problem. Den tidigare tränaren Sébastien Bougeâtre har, genom sitt ...

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ...

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ...

Per Sander från Lindesbergs Fastigheter tillsammans med Magnus Gutavsson som blir hallchef på Lindesbergs Padelcenter. Foto: Camilla Lagerman

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna står Johan Svensson på Lindesbergs Bygg och Per Sander på Lindesbergs Fastigheter, som nu bygger varsin anläggning längs ”industrirakan”.

31 mars 2021 klockan 16:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

En 2500 kvadratmeter stor padelhall är det senaste tillskottet på Charlottenlunds Handelsplats. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu den drygt 2500 kvadratmeter stora hallen av 6 stycken sprillans nya padelbanor.
– Det som är så bra med padel är ju att det är något som går att utöva även i coronatider, förklarar Per Eriksson som står bakom Lindesbergs nya padelhall.

31 mars 2021 klockan 13:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Dubbla nomineringar för Linde Volley
Att säsongens Elitseriespel är över, betyder inte att Linde Volleys säsong är färdig. I veckan kom nomineringarna till ”Säsongens utmä...
24 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande
En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala sköttes digitalt, kunde man i ...
21 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel LIF avslutar säsongen på elfte plats
Den minst sagt speciella handbollssäsongen är i mål. Skånela gästade arenan för vad som skulle bli ett stort målregn. 75 mål gjordes i den ...
19 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Nästjumbon säkrade sitt kontrakt

Efter att Torslanda blivit av med sin seger från i lördags, hade LIF chansen att ta ett högt kliv i den Allsvenska tabellen under tisdagen. Trots en stark upphämtning från 10-3 till 25-25, lyckades man inte att avgöra matchen vilket gav segern till nästjumbon Tyresö. En seger som slår ner AIK till Division 1.

16 mars 2021 klockan 21:14 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Efter söndagens match mot Surahammar kom Max Lalander med beskedet att karriären är över Foto: Hasse Persson

Max Lalander avslutar sin hockeykarriär

Med 9-2 mot Surahammar på hemmaisen, så tog säsongen slut för Lindlöven under söndagen. Direkt efter matchen kom däremot lagets stjärnspelare Max Lalander med beslutet, att vänsterforwardens hockeykarriär har nått sitt slut.
– Jag har tagit beslutet att dagens match mot Surahammar var den sista i min hockeykarriär, säjer Max Lalander.

14 mars 2021 klockan 21:02 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Storslagen avslutning för Lindlöven

9-2 efter sextio spelade minuter, blev resultatet när Vårserien skulle avslutas. Surahammar bjöd på tjuriga miner och ...

Förlust med två matcher kvar

Med bara en seger ifrån att säkra nästa säsong, åker LIF Lindesberg tomhänta från Torslanda under lördagskvällen. ...

Lindlövens kvalchanser lever!

Det blev seger för Eskilstuna Linden när dessa gästade Surahammar under fredagen. Detta innebär att tre lag ännu har en chans...

Annons

Simon Ongeri, en målvakt med framtiden framför sig Foto: Hasse Persson

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre kommer matcherna att ske utan lagets inlånade målvakt Simon Ongeri, som redan under helgen återgår till sitt ordinarie hemmalag HK Aranäs.
– Simon var inte inlånad till oss, under de resterande matchernas ursprungliga datum, säjer Ricky Nordahl.

7 mars 2021 klockan 17:08 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i å...

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till ...

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. ...

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom ...

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphä...

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under ...

Ida Larsson är redo för slutspel Foto: Hasse Persson

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande åttondelsfinal. Med ett utvecklande spel på planen och en stark spelarform, står Lindelaget laddade mot säsongens tuffaste uppgift.
– Vi är redo för att gå vidare, säjer Ida Larsson.

1 mars 2021 klockan 21:34 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Gratis hemmamatch när Röös hyllas
Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. Detta när föreningen, f...
1 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tiomålsförlust i Alstermo
Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan Amos målvakt såg...
28 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

En förlust avrundade grundspelet
Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 blev 24-23, följde ...
27 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-26

2021-02-24

2021-02-21

2021-02-21

2021-02-20

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-10

2021-02-06

2021-02-05

2021-02-05

2021-05-10 04:46