Krisen i Lindesbergs kommun är ett faktum. Sparpaket utformas i syfte att bromsa och eventuellt även lösa problemet med den skrala ekonomi som råder. Men utan några radikala omstruktureringar är kampen förgäves. Kommunen måste anpassa sig till verkligheten och en bra början är att minska antalet anställda.
En utopi eller ett målmedvetet tänkande. Oavsett vad är det tydligt att kommunpolitiker och tjänstemän lever i tron om att Lindesbergs befolkningstal skall nå 25 000. Detta inom en snar framtid också. Statistiken säger dock något helt annat och inget tyder på en plötslig Lindesbergs-Boom inom den snara framtid det talas om.
På grund av detta är det hög tid att anpassa sig till verkligheten och den prognos som tydligt visar framtidsvisionen. Vi blir inte fler, vi blir färre. Kommunen, politiker och tjänstemän, bör sluta att leva i tron om att vi är 25 000 invånare och istället rätta sig efter talet 23 000 invånare. Och eventuellt även planera och bygga upp verksamheterna efter talet 22 000 eftersom det är en mer rimlig och verklighetsnära siffra än målsättningen 25 000 invånare.
I maj månad var vi 23 275 invånare i kommunen, en minskning med 139 personer på ett år. Verkligheten: vi blir färre, inte fler. Vi upprepar: vi blir färre, inte fler.
Karl Arne Löthgren, Centern, pratade nyligen om personalnedskärningar inom kommunens olika verksamheter. Detta såg han som en verklighet om ekonomin inte saneras och ett underskott balanseras upp till ett plusminusnoll eller bättre. Enligt Svensk Kommunrating är detta helt rätt tankegång. Den så kallade kommunala sysselsättningsbubblan, ett kommunindex, som beräknar hur många anställda en kommun bör ha i förhållande till antalet invånare. I Lindesbergs fall är det redan flera hundra anställda för mycket.
Idag har kommunen lite drygt 1900 anställda. Enligt kommunrating bör antalet anställda vara betydligt lägre, rättare sagt lite drygt 1600 anställda. Detta kan bli eventuellt bli en verklighet, men borde redan innan krisen dök upp ha varit en självklarhet och sunt anpassande.
Travsäsongen på Fornaboda Travbana närmar sig med stormsteg. Under Annandag Påsk så smygstartar travbanan säsongen med en historisk ponnytravdag, där Fornaboda är först i landet med att arrangera varmblodslopp för ungdomar under en ponnytravdag. Startanmälan till loppet blev dessutom så pass stort att man valde att dela loppet i två.
– Det är givetvis jättepositivt, säger Claes Broberg.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
INSÄNDARE/DEBATT: Att den kvarvarande minoriteten i Lindesbergs kommun redan från början kändes skakig i sitt styre har vi redan sagt. Det tog inte mer än knappt ett och ett halvt år innan Lpo lämnade samarbetet och sedan även Liberalerna några månader senare. Är Sverigedemokraterna näst på tur att lämna?
Med påsken runt hörnet väntar en mängd roliga aktiviteter för hela familjen. Här finns möjlighet att prova på allt från att göra eget papper av äggkartonger till att utmana vänner och släkt i ett fartfyllt rutschbanerace.
LindeNytt har sammanställt de aktiviteter som hittills kommit till vår kännedom.
I denna veckas fotokrönika tänkte jag visa en blandning bilder som jag fotograferat under den gångna veckan. Det börjar röra på sig ute i naturen. Fåglar har börjat bygga bon och skyddar sina revir. Däggdjuren har börjat visa sig ute på öppna marker för att äta upp sig efter vintern. Det är en väldigt fin tid ute i naturen nu. Högtid för mig som naturfotograf.
Inför sommarens Hockey VM i Sverige kommer Tre Kronor att bära en helt ny matchtröja, där man bytt ut de klassiska blå kronorna mot kronor fyllda av klubbmärken från spelarnas moderklubbar. På de unika matchtröjorna kommer klubbemblem från både Lindlövens IF och Guldsmedshytte SK att synas.
– Det är hedrande för vår förening att vi kommer att synas på landslagströjan. Vi tycker det är viktigt att visa upp att grunden i svensk hockey är alla mindre klubbar med bred ungdomsverksamhet, säger Henry Nordlund, Ordförande, Lindlövens IF i ett pressmeddelande.
INSÄNDARE/DEBATT: Vi är mycket förvånade över att ledamöter i BUN missat information och diskussioner som förts i nämnden men även i andra forum när det gäller Vedevågsskolan. På decembermötet i BUN, på beredande möte, delade ordförande ut yrkandet som nu i mars kom upp som ett ändringsyrkande till liggande förslag. Detta för att partierna skulle ha möjlighet att diskutera yrkandet. Förslaget är alltså känt sedan länge.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.