Det är konstaterat att flertalet träd i Fågelsången måste kapas ned. Foto: Fredrik Norman
Akut behov att åtgärda riskträd i nyckelbiotop
Ett stort antal träd i naturområdet Fågelsången, beläget intill Bergskyrkogården samt Förskolan Kyrkberget, måste tas ned då dessa utgör risk för allmänheten och närliggande egendom. Enligt Arne Tschentscher, stadsträdgårdsmästare på Samhällsbyggnad Bergslagen, är det almsjukan som har gett upphov till träddöden. Nu uppmanas allmänheten att hålla behörigt avstånd till området medan arbetet pågår.
Fågelsången är registrerad som nyckelbiotop med stora ornitologiska värden och värdefull kärlväxtflora. Därför kan inte åtgärder vidtas utan Länsstyrelsens godkännande – vilket Samhällsbyggnad Bergslagen nu har fått och därför har planerat att vidta nödvändiga åtgärder, att trädsäkra området, med start i nästa vecka.
Enligt stadsträdgårdsmästare Arne Tschentscher är Länsstyrelsens beslut villkorat med att de träd som tas ned skall lämnas kvar på marken. Detta för att de döda träden ger goda förutsättningar för nyckelbiotopens insekter och fågelliv. I den mån det är möjligt kommer man att högkapa träden, särskilt äldre, grova träd samt så kallade hålträd, som betraktas som skyddsvärda och viktiga för t.ex. hackspettar.
Det är endast träd längs Fågelsångens stigar/gångbanor samt träd som står i närheten av villor som gränsar till området, som kommer att kapas. Samhällsbyggnad Bergslagen har dock för avsikt att försöka begränsa tillgängligheten utanför de stigar som nu skall säkras. Tillgängligheten begränsas genom att placera ut kapade träd. Man har också föreslagit att komplettera med skyltning som informerar om riskerna att röra sig utanför de säkra stigarna.
Så kan Du stötta LindeNytt
LindeNytt har finansierats genom reklamintäkter sedan år 2000. I takt med att antalet butiker har minskat kraftigt under åren, har även våra reklamintäkter följt samma spår.
Att övergå till påtvingad prenumeration är inget alternativ för oss – därför vänder vi oss istället direkt till våra tusentals läsare med hopp om stöd att fortsätta bedriva verksamheten i den anda vi gjort sedan starten 1999.
Vill just Du stötta oss i vårt arbete?
Då tackar vi dig ödmjukast oavsett om din Swishgåva är 10, 100 eller 1000 kronor. Ett stort tack för ditt stöd!
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Drängarna gästar Lindesberg under Vårfesten. Foto: Pressbild
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland annat att man helt eller till väsentlig del ska bedriva äldreomsorg på finska. De merkostnader som detta kan innebär får Lindesbergs kommun extra statsbidrag för. Tyvärr så bedrivs inget systematiskt arbete för att möta de äldre av finskspråkig personal. På kommunens hemsida (Den finskspråkiga) har man ”städat” bort informationen om rätten till finskspråkig personal.
19 november 2024 klockan 10:41 av
LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Det börjar bli kallare ute. Under den senaste tiden har det varit en hel del dimma också. Jag brukar ofta söka mig ut i naturen under sådana väderförhållanden – och den senaste tiden är absolut inget undantag.
15 november 2024 klockan 12:24 av
LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Från och med den 1 februari 2025 var det tänkt att företaget Medikus AB skulle ta över och driva vårdcentralen i Storå i egen regi. Men nu drar sig företaget ur förhandlingarna med Region Örebro län, något som Sveriges Radio Örebro var först med att rapportera.
Guldsmedshytte SK vände till tredje raka
Efter en rejäl bortaförlust med 6-1 mot Hallstahammar i slutet av oktober, så har Guldsmedshytte SK gått framåt. Två mycket klara segrar mot ...