Lagen om valfrihet, eller LOV som den kallas, innebär att äldre själva får välja vem han eller hon köper hemtjänster och boende av. För många är detta en självklarhet. Nu vill dock Socialdemokraterna häva reformen som borgarna införde under förra mandatperioden.-Det är synd för jag vet att det här hade skapat nya företag och arbetstillfällen samtidigt som kunden själv får frihet att välja vem man vill ha hjälp av, kommenterar Pär-Ove Lindqvist, moderaterna.
Den tidigare borgerliga majoriteten i Lindesberg, införde LOV i syfte att öppna en dörr för privata aktörer, så de fick konkurrera med den kommunala servicen gällande hälsovård och socialtjänster. Samtidigt som detta skulle skapa en sund konkurrens såg man även till ”kundens” bästa, att brukaren själv fick full frihet att välja vem som skulle utföra de tjänster som han eller hon var i behov av.
-För mig är det så självklart, men det är inte alla som ser det så, säger moderaternas Pär-Ove Lindqvist.
Enligt honom hade LOV inneburit nya arbetstillfällen utöver den frihet som den ger människor i behov av hemtjänst.
-Jag har själv pratat med en ungdom som framfört sin vision om att starta ett serviceföretag med anledning av LOV-reformen. Det känns inte bra att veta att minst ett företag aldrig fick chansen att starta upp, för det är tydligt att Socialdemokraterna med stöd av V och SD nu vill riva upp reformen i Lindesberg, förklarar Lindqvist.
Socialnämndens ordförande, Irja Gustavsson (S), tycker inte generellt illa om LOV utan menar att det handlar om andra saker när man nu vill riva reformen.
-Vi har haft en väldigt stor organisation i hemtjänsten, något vi har tvingats minska ner ganska mycket. Eftersom vi inte har funnit rätt struktur och ordning ännu, vill vi helt enkelt inte blanda in LOV. Vi måste komma till rätta med den kommunala hemtjänsten nu, säger hon.
Att en ny struktur inom hemtjänsten skall formas, torde samtidigt vara ett ypperligt läge att införa LOV-reformen permanent på området. Men intresset är svalt.
-Vi har istället sagt att vi vill vara ärliga och markera att vi inte är intresserade just nu. Sedan får vi väl se vad som händer i framtiden, om det blir en tvingande lag eller inte, avslutar Irja Gustavsson.
Kicki Seton, som driver serviceföretaget Kixon, tycker det är väldigt tråkigt att Lindesbergs politiker markerar på detta sättet.
-Man blir ju lika förvånad varje gång som Lindesberg står för bakåtsträvan. Jag har svårt att förstå det här, varför kan inte brukarna själva få rätten att välja tjänsteutövare? För vår egen del påverkas vi inte särskilt mycket av att LOV rivs upp, men det innebär att vi inte kan utvecklas på området tillsammans med andra företag inom samma bransch. Mycket tråkigt, kommenterar Kicki Seton.