Det efterlängtade höstlovet stundar och skoltrötta barn, ungdomar och även en del vuxna, får en paus. Det som står högst på listan är sovmorgnar, att inte behöva göra något särskilt utan bara ”chilla med kompisar” och ”ta det lugnt”. Men för den som vill aktivera sig är möjligheterna oändliga. Bland annat ligger ett Kulturlovsprogram ute till lindesbergarnas förfogande.
Det är få saker elever längtar efter så mycket som just loven, och äntligen är det höstlovsdags! Det är en evig väntan på det där lovet och hösten blir lång när man går i skolan. Höstterminen erbjuder endast ett lov, till skillnad mot våren då det både är två lov samt pepprat med studiedagar hit och dit. Men nu äntligen är det ändå dags att få lite välförtjänt vila. Fri från läxor, tidiga morgnar och friheten att göra lite som man känner för. Det ges möjlighet att delta i många aktiviteter som anordnas i stan under kulturlovet, dock är det mestadels för den yngre generationen. Så vad passade inte bättre än att höra sig för med ungdomarna på gymnasiet vad de har för egna planer att sysselsätta dagarna med!
Ett gäng på sex killar från Elprogrammet ska inte göra så mycket mer än vad de måste. Det är trötta krigare som värnar om sin sovmorgon och lediga tid.
– Jag ska göra så lite som möjligt, ta det lugnt!
– Och gymma lite…
– Det bästa med lov är att man inte behöver göra något, man kan sova mycket!
Från vänster: Andreas, Julius, Linus, Axel, Victor, Dennis
Moa, som går andra året på Ekonomiprogrammet, planerar att ha fullt upp.
– Jag ska spela handboll, gå på Halloweenfesten och så ska jag kanske till Vemdalen. Det bästa är att inte
behöva gå till skolan överhuvudtaget.
Någon som också ser fram emot lovet och tycker att det är toppen med en skolfri vecka, är Fuad som går sista året på Lindeskolan. Han får klura lite grann på frågan vad han ska hitta på.
– Åh, svår fråga… Jag har inte planerat något än, ja, förutom Halloweenfesten. Och så ska jag chilla med kompisar. Och bio!
Den kommande Halloweenfesten på Lindesbergs Stadshotell, visar sig vara omåttligt populär. Det är få som vill missa det partajet. Någon som däremot får hålla sig i skolan är rektorn Per Wernborg. Han får minsann inget lov, men är lika glad för det.
– Nä, det är inte tråkigt. Jag trivs ju bra på mitt jobb!
I Lindesbergs stad behöver man inte gå uttråkad under lovet. Den internationella Nalle-dagen kommer att firas på stadsbiblioteket, där det också anordnas spökhistorieberättande, eller varför inte ta sig en tur till Kulturums aula och testa på att vara en clown. För den modige kan man ge sig iväg på rundvandring i Stripa gruva, en berättande rundtur under namnet ”Döden i gruvan”. Tröttnar man på regn och rusk kan man krypa ner i biosalongens stolar, för under lovet kommer det att vara flera filmvisningar; både för äldre och yngre. Så för de som vill hitta på något mer än att sova och ta det lugnt, så erbjuds det en hel uppsjö med skojiga grejer att vara med på!
Nu kan lindesbergarna njuta av en tur i solen på Lindessjön utan att behöva äga en egen båt eller kajak. Genom en enkel och smidig bokning kan man nämligen hyra en kajak och bege sig ut på vattnet, med Loppholmarna som utgångspunkt.
– Supersmidigt om man vill ut på sjön en stund eller kanske passa på att paddla till Lövåsen och lyssna på Martin Almgren i sommar, säger Johan Persson som är en av franchisetagarna till Kayakomat.
Den svenska sommarens själ kan nog beskrivas som en salig blandning av aktivitet och vila, av hav och strand och däremellan besök på hembygdsgårdar och kulturella evenemang med inslag av musik och dans. Kanske är sommaren dock mest personifierad i den röda stugan och den blomstrande, surrande landsbygden med betande kor och levande lantbruk. För att uppleva något liknande här i trakterna behöver man verkligen inte fara långt. Varför inte delta i en traktorsafari en het sommarkväll? LindeNytt hakade på när det begav sig!
När förskolan Grönsiskan stängde sina dörrar för sista gången i början av året, påbörjades en helt ny resa för dess gamla lokaler. Efter otaliga timmars hårt slit får Hagaberg snart sin första egna restaurang, när Uffes pizzeria öppnar på torsdag.
– Jag har ju hållit på med det här sedan jag var 16 år gammal, det är det här jag brinner för, berättar Uffe Kocamaz.
Den omåttligt populära sommarsuccén Martin på sjön kommer tillbaka för ett fjärde år. Datumet är satt till lördagen den 16 augusti, då Martin Almgren återigen intar Råsvalens vatten för en flytande konsert i höjd med Lövåsen.
För första gången någonsin hålls judo-EM för personer med Downs Syndrom i Sverige, närmare bestämt i Lindesberg. Sju nationer, med totalt 42 tävlande, gör upp om medaljerna i Lindesberg Arena under lördagen.
– Det är mycket jobb, men det ska bli skitkul att göra det här, säger Johan Orrbo från Frövi judo.
I helgen 12-13 juli vankas ett ypperligt tillfälle att fynda det lilla extra och leta efter gömda skatter när Bergslagens Loppishelg går av stapeln för sjunde året i rad. Runt 200 loppisar deltar i årets upplaga som sträcker sig från Monicas loppis i Älvhöjden i norr till Uggelkilens loppis, Fellingsbro, i söder.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Vad gör en tradition – hur blir den till och hur överlever den? Ibland kan man tro att det bara behövs en något galen idé och lite människor som känner för att utveckla den för att något ska växa till en tradition. Det var ungefär det som hände i Ullersäter för dussinet år sedan.
– Jag får nog säga att jag är skyldig till det, säger Christofer Kärrdahl, som är sekreterare i Ullersäters bygdegårdsförening som står för arrangemangen kring det populära UllerMuller.
– Det var jag och två grannar som fick för oss att vi skulle ta traktorerna med oss och åka till Nostalgibyn och det var väl kul, fortsätter han.