Wiveca Wendin berättar om mobbningen som präglat hennes liv, här med sin bok. Foto: Ida Lindkvist

År av mobbning: Wiveca hittar styrkan i författandet

En pappa med spelmissbruk som inte drar sig för att misshandla sin familj. Dyslexi som inte utreds förrän vid 12 års ålder. Konstant mobbning från första till sista året i skolan, och även därefter vägrar det att upphöra. Glåporden haglar, lärare som tystar ner allt som händer. Och en människa som får utstå allt det här. 2012 gav Wiveca Wendin ut sin första bok: ”Mitt liv som mobbad”, och under våren 2016 släpper hon uppföljaren: ”Min revansch!”

Wiveca Wendin är 27 år gammal och bor i Lindesberg. Hit flyttade hon 10 år gammal, och i sitt bagage har hon en uppväxt som få skulle vilja byta till sig.
– Jag växte upp med min mamma och pappa och mina två äldre syskon. Min pappa var spelmissbrukare. Han tog våra pengar och spelade bort dem. Han misshandlade mig väldigt mycket. Jag bröt kontakten med honom när jag var liten, berättar Wiveca som idag inte vill känna vid sin far.

Mobbningen börjar
Med pappan lämnad bakom sig flyttade man till Lindesberg, men livet blev inte lättare. Wiveca fortsätter:
– Jag var stor och kraftig då, och de kallade mig för ”fetto”, ”tjockis”, ”uppstoppade gris och flodhäst”. Det var inte bara elever, utan även rektorer och lärare.

– Det började i första klass och har följt med genom gymnasiet. Jag hade vänner, men de gick bakom ryggen på mig. En gång kastade min lärare ut mig fast jag inte gjort något, jag fick vara i korridoren och då kom en speciallärare. Hon tog tag i mina armar och släpade in mig i klassrummet så att hela klassen skrattade. När mamma pratade med dem ville ingen känna sig vid händelsen, ingen visste var jag fått mina blåmärken ifrån. Då var jag åtta, nio år.

Wiveca kämpade också med sin dyslexi, något som inte blev fastställt förrän hon fyllde 12 år. Trots detta fick hon inte några hjälpmedel för det här, fast mamman kämpade för sin dotter.
– Vi fick bara höra att de inte hade råd och att det inte fanns några resurser. Jag fick inte någon hjälp förrän gymnasiet, och det tycker jag är jättedåligt!, säger Wiveca.

Kampen och mobbningen som aldrig slutar
Wiveca försöker beskriva hur dåligt hon mått över allt hon tvingats vara med om under alla år, men det finns egentligen inte några ord som är tillräckligt starka.
– Jag vet inte hur jag orkade, jag vet inte var jag fick kraft ifrån. Den enda som stöttat mig var min mamma, och hon har mått skitdåligt av det här. Och jag blir mobbad än idag, det är hur jag klär mig, mitt hår, hur jag ser ut, allt de kommer på. Jag blir mobbad på nätet, på Instagram, Facebook och Twitter, mest skriver de i privatmeddelande. Det är både folk jag känner och inte känner, både ungdomar och vuxna.

Wivecas stora idol och styrkekraft är artisten Darin. Hon berättar hur hans musik otaliga gånger räddat henne från att begå självmord och hjälpt henne att må bättre. Men inte heller det får hon ha ifred.
– Jag blir mobbad för att jag är ett Darin-fan. De kallar mig för stalker, att jag är löjlig som gillar honom och att det är ”stackars Darin som måste ha ett sådant fetto till fan”.

Den här konstanta mobbningen till trots kan Wiveca ändå medge att hon mår inte bara bättre, hon mår bra. Genom att skriva boken ”Mitt liv som mobbad” har hon styrka och efter alla år fått göra sin röst hörd.
– Jag började skriva när jag var 12, det var mammas idé från början. Jag skulle skriva ner mina tankar och först var det en dagbok. Men sedan bestämde jag mig för att göra den i bokform.

– Jag har fått väldigt bra respons, inget negativt alls. De som har läst berättar att de gråtit sig igenom boken och att de är grymt imponerade att jag vågar berätta.

 

Uppföljaren till ”Mitt liv som mobbad” kommer Wiveca att ge ut under våren 2016, ”Min revansch!”. Sedan 2010 har Wiveca föreläst om mobbning, och under nästa år planerar hon en studiecirkel ”Att vara mobbad”.

 

Wiveca har även en blogg! och en hemsida!

Publicerad 5 oktober 2015 klockan 14:46

Ida Lindkvist , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Camilla Lagerman

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem som får första och andra sprutan. Nu kan personer som är 70 år och äldre boka tid för vaccination.

12 april 2021 klockan 14:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Arkivfoto: Fredrik Norman

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bostäder. I båda fallen har gärningspersonerna lurat sig in i bostäderna på olika sätt.

12 april 2021 klockan 12:52 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaff...

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge

Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillf...

Vattenmassorna dånar fram vid kraftstationen i Dalkarlshyttan. Foto: Fredrik Norman

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget

Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på egendom. Just nu ger dock Linde energi ett lugnande besked till de som berörs. Någon extrem vårflod ser man inte på kartan i dagsläget.

7 april 2021 klockan 11:14 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”

De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte påskhelgen. Redan på Långfredagen upptäcktes ett första sabotage mot den påskprydda installationen, som skapats av personalen vid Samhällsbyggnad Bergslagen. Då hade en av påskkärringarna slitits upp och lämnats på en annan plats i närområdet.
– Det är naturligtvis jättetråkigt att det blir så här, men på något sätt var det nästan väntat att det inte skulle få vara i fred, säger Monica Iwarsson Lindh, enhetschef på Samhällsbyggnad Bergslagen.

6 april 2021 klockan 13:50 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt
Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur en ensam gärningsperson sågs kasta vad som liknade en så ...
6 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret
Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger ...
4 april 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Glad Påsk!
LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk! //Red.
3 april 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Felix Hansson visste att finalägget fanns i Flugparken i Lindesberg. Foto: Jennie Larsson

bildspel Påskäggsjakten är avslutad – här är vinnarna

Det var ett rekordstort deltagande i LindeNytts påskäggsjakt i år, vilket är otroligt roligt! Samtliga vinnare är utsedda och alla priser delades under långfredagen ut av påskvärdarna Happy och Ester. LindeNytt vill med detta rikta ett äggstremt stort tack till veckans alla tävlingssponsorer ICA Supermarket, Lågprisvaruhuset Mejk och 37:an.

2 april 2021 klockan 17:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bild från Region Örebro län

Rekordnotering i antal covidfall: 128 på en vecka

Smittspridningen är uppe på en rekordhög nivå i Lindesbergs kommun, hela 128 bekräftade fall av covid-19 har rapporterats under de senaste 7 dagarna. Detta är den högsta noteringen sedan testningarna startade för ungefär ett år sedan. Samtidigt rapporterar Region Örebro län att kurvan över antalet smittade i länet pekar brant uppåt.

2 april 2021 klockan 11:12 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

SPF-Seniorerna i norra länsdelen värnar om Lindesbergs lasarett

INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-...

bildspel Fototävlingen avgjord – bildkavalkad

Totalt 20 bidrag, alla med härliga och roliga tolkningar av temat vår/påsk, kom in till LindeNytts fototävling. ...

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

Annons


En 2500 kvadratmeter stor padelhall är det senaste tillskottet på Charlottenlunds Handelsplats. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu den drygt 2500 kvadratmeter stora hallen av 6 stycken sprillans nya padelbanor.
– Det som är så bra med padel är ju att det är något som går att utöva även i coronatider, förklarar Per Eriksson som står bakom Lindesbergs nya padelhall.

31 mars 2021 klockan 13:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Två kvinnor misshandlades – varav en grovt: ”Har använts ett tillhygge”

Tre personer greps på tisdagskvällen misstänkta för misshandel, ...

Sjätteklassare undervisas på distans på grund av ökad sjukfrånvaro hos personalen

De två sista dagarna innan påsklovet, 31 mars och 1 april, kommer ...

Smittskyddsläkaren rekommenderar munskydd i affärer och kollektivtrafiken

PRESSMEDDELANDE: Smittskyddsläkaren i Region Örebro län har beslutat att införa ...

Brandkåren ryckte ut och räddade nödställd katt

Nerikes Brandkår fick under måndagseftermiddagen rycka ut på ett något ovanligt larm i Guldsmedshyttan, d...

Påskkärringarna har landat i centrala Lindesberg: ”Kul grej”

Med mycket enkla medel har personalen på Samhällsbyggnad Bergslagens avdelning gata...

Vi vill ha kvar kirurgakuten på Lindesbergs lasarett nattetid!

INSÄNDARE: En söndagskväll för inte så länge sedan drabbades jag (Linda) av ett ...

Marco Åkesson på Plantmarknaden i Lindesberg visar upp Årets Pelargon, Astrid. Foto: Camilla Lagerman

Vackra Astrid utsedd till Årets Pelargon

Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till zonalpelargonen Astrid. Marco Åkesson på Plantmarknaden berättar mer om denna omåttligt populära blomma och om den vinnande sorten Astrid.
– Den är förvånansvärt vädertålig, trots att den är så tät, och ger mycket blommor oavsett om den står utomhus eller inne.

26 mars 2021 klockan 13:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Polisen inleder dialog med medborgarna för att kartlägga brottsligheten
Nu inleder polisen en digital medborgardialog i syfte att prioritera de brott som upplevs som mest angelägna att stävja där den enskilde ...
26 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Beslut om partiell fjärrundervisning förlängs till mitten av april
Stadsskogsskolan i Lindesberg förlänger sin partiella fjärrundervisning, och även Storåskolan går över till den undervisningsformen från och ...
26 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Smittspridningen fortsatt kvar på en hög nivå
Folkhälsomyndigheten presenterade under torsdagseftermiddagen färska siffror över coronaläget i landet. Den höga smittspridningen i Lindesbergs ...
25 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-25

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-22

2021-03-22

2021-03-21

2021-03-19

2021-03-19

2021-03-19

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-04-12 18:16