INSÄNDARE/DEBATT: Det är så klart smickrande att LPO i stort tycker som oppositionen vad gäller besparingarna på Lindeskolan, men att säga att den förra majoriteten lämnat över en svag ekonomi, där vi inte satt undan pengar till sämre tider och satt oss i den här ekonomiska situationen stämmer inte alls.
2022 gick kommunen med ett överskott på 97,5 miljoner. Av dessa avsattes 51 miljoner i en resultatutjämningsreserv. Pengar att använda om resultatet på sista raden eventuellt visar ett minus som det nu gör.
Tittar vi tillbaka på åren 2019 – 2021 så kan vi se följande resultat för Lindesbergs kommun.
2019: +34,5 miljoner
2020: +66,9 miljoner
2021: +23,9 miljoner
Sammanräknat överskott under mandatperioden 2019-2022: 222,8 miljoner.
Då vi tolkar det som att LPO har uppfattningen om att kommunal ekonomi fungerar som hushållens kommer här en liten förklaring då det säkert är fler som har samma uppfattning inom majoriteten.
En kommuns budget bygger på vilka skatteintäkter och statsbidrag som beräknas komma in. För Lindesbergs kommun utgörs intäkterna av 70% skatt och 30% statsbidrag, sammanräknat ca 1,6 miljarder.
Om en kommun visar positivt resultat på sista raden går dessa pengar in på ”finansen” och kan därmed inte användas till drift nästkommande år. Det samma gäller om nämnder visar ett plus när året är slut så går dessa tillbaka till kommunens stora plånbok och täcker andra nämnders minusresultat för att sen om något bli över läggas i ”finansen”.
Som läget är nu så har Tidö-regeringen valt att sänka statsbidragen vilket gör att intäkterna sjunker. Under pandemin som drabbade kommunerna tufft valde i stället den förra regeringen att öka statsbidragen. Men vi kan vara glada att i vår kommun har inte arbetslösheten stigit, så vi har fortfarande samma skatteintäkter, dock skulle de behöva öka i samma takt som statsbidraget sjunker och det innebär ju att vi behöver bli fler som bor och betalar skatt här.
Lägg därtill inflationen som ökar kommunens kostnader, men då skatter inte är inflationsäkrade så blir gapet mellan kostnad och intäkt stort.
Så det vi kan konstatera är
– att det just nu är tuffa tider ekonomiskt för kommuner i Sverige och inte enbart i Lindesberg beror på omvärlden med krig, inflation, ändrade regler för pensionsavsättningar, sänkta statsbidrag mm.
– att ett plusresultat INTE får användas till drift utan de kan användas till investeringar.
Så LPO, hur ska vi öka intäkterna, vad säger ert sunda förnuft?
Vi i oppositionen säger, investera i framtiden. Ni regerade med vår budget 2023 men ville till exempel inte använda pengarna vi lagt på förebyggande arbete för de allra minsta barnen. Pengar som hade stöttat sårbara familjer och sänkt framtida kostnader. Vi säger, sänk kostnader där vi kan utan att sänka kvalitén men framför allt säger vi, driv inte Lindesbergs kommun som om det vore ett företag för det offentliga och den offentliga ekonomin fungerar inte så.
Magnus Storm, oppositionsråd (C)
Bengt Storbacka, oppositionsråd (S)