Året är 1962 och en kallblodig mördare går lös och gäckar lagens långa arm. Medborgarna i samhället Fältskär blir medbjudna på en turbåt av direktör Wilhelmsson och turligt nog får kommissarie Brus oväntad hjälp på resan för att lösa mordgåtan.
Det är eleverna på estetiska programmet vid Lindeskolan som nu sätter upp sitt årliga musikteaterprojekt, ”Två kulor och en pudel”, och repar för fullt i Lindeskolans aula inför premiären i nästa vecka. Och det är synnerligen ingen liten satsning eleverna gör.
– Planeringen började redan förra våren så snart ridån gått ner på sista föreställningen för det årets musikteateruppsättning, säger lärare Staffan Blixt.
Årets föreställning är en klassisk mordgåta i Agatha Christie-anda och det är eleverna själva som ligger bakom allt arbete.
– Tanken är att de ska få vara med i hela processen från ax till limpa. Allt från manusskrivande till utformning av scen och dekor till marknadsföring. De har tagit kontakt med sponsorer, gjort snygga program och ordnat med biljettförsäljning. Eleverna har varit indelade i olika grupper som har haft olika ansvarsområden med en lärare i varje grupp, berättar Blixt som är ansvarig för manusgruppen.
De två andra nyckelpersoner som är på plats när LindeNytt kommer på besök, är Stefan Jansson som leder regigruppen och Andreas Von Sydow som är ansvarig för scenografin. Till skillnad från förra årets föreställning ”Freak de Cirque” där temat var cirkus och scenografin var byggd runt en cirkusmanege, är det i år dags för en klassisk teaterscen med dörrar.
– Vi blandar även in flera andra program i projektet. Bygg- och elprogrammet har hjälpt till med kulissbygge och restaurangprogrammet är ansvariga för maten till supébiljetten som går att köpa. Allt är inspirerat av 60-talet med hjälp av Länsteaterns rekvisita samt kulturförvaltningen, säger Von Sydow.
Eleverna har arbetat varje fredag eftermiddag under hösten och vintern med uppsättningen, för att det två sista veckorna innan premiären köra heltid och inte ha några andra lektioner. Det är ett stort gäng som syns och hörs på scenen under den imponerande slutscenen som repeteras när vi besöker aulan. Det är både sång och dans och glädjen är stor.
– Tanken är att alla som vill ha en replik ska få vara med, alla får plats, säger Staffan.
Den något bistre överste Stig Gustafsson, som spelas av Tobias Jäderqvist, ser fram emot premiären nästa vecka.
– Det här är verkligen en höjdpunkt på året och det roligaste jag gjort under utbildningen. Det är en cool känsla att få vara med om någonting så stort, säger Tobias.
En nyckelroll med många repliker är den smarta Cornelia Johansson som porträtteras av Maria Bernhardsson. Nu när det börjar närma sig premiären känner hon viss nervositet smyga sig på.
– Jag har inte tidigare haft så stort ansvar som jag har i den här föreställningen, så lite pirrigt börjar det kännas.
Både Tobias och Maria känner ett ansvar inför övriga ensemblen att sätta sina repliker.
– Det är en press, men en rolig press när man vet hur viktig varje replik är, konstaterar Tobias.
Med en knapp vecka kvar till premiären är de båda förväntansfulla.
– Det var jättekul att få jobba varje fredag med föreställningen när alla andra elever gick hem, berättar Maria.
Tobias instämmer:
– Man längtar varje morgon och ser fram emot att få jobba vidare, att sätta ihop allt och få se helheten.
Det är inspirerande att se hur många som är delaktiga och vilken stor produktion eleverna sätter upp. Men framförallt så blir man ju väldigt nyfiken på att få se vem som är mördaren. Är det översten? Eller kanske Cornelia själv? Eller någon annan av de sköna karaktärer där flera tydligen hade motiv till dådet…
Klart är dock att det blev en mördande åtgång på biljetterna till premiären som redan är slutsåld. Men biljetter finns fortfarande kvar till övriga föreställningar: fredag och lördag. Biljetter säljs på Bokia i Lindesberg och www.biljettforum.se.