FOTO: Hannes Feldin

Åren i Linde är över – nu byter Oskar sida

Efter sex år i Lindesberg Volley väntar nya utmaningar för Oskar Jönsson Vikterlöf. I höst byter Lindes förre assisterande tränare skepnad och tar plats på Örebro Volleys bänk. Inför sitt första uppdrag som huvudtränare ser han tillbaka på fina år i Linde och fram emot att spela derbyn på motståndarens sida.

– Det är väl både bra och dåliga känslor förstås, eftersom det varit många fantastiska år i Lindesberg. Man har ju med åren byggt upp relationer med människor och spelare i klubben. Så det är definitivt både positivt och negativt, men jättekul så klart att få testa sina vingar, slår Oskar Jönsson Vikterlöf själv fast om flytten.

Det var i början av juli som nyheten släpptes att Örebro Volley hittat sina nye tränare. Efter att Matilda Wikander lämnat sitt uppdrag sökte klubben en efterträdare. Men fann den några mil norrut, i Lindesberg.

I samband med sin resa med landslaget i mitten av maj kontaktades Oskar Jönsson Vikterlöf för första gången av Örebro. Inledningsvis hade man en mailkontakt, där klubben hörde sig för om Oskars intresse. Samtidigt förde Lindes assisterande tränare själv kontakt med den egna klubben om en eventuell fortsättning.

I mitten utav lägret kom så några mellandagar då Oskar befann sig hemma. Han passade då på att träffa Örebro och diskutera mer ingående, men tog sedan resterande landsläger på sig att fundera. Några förhastade beslut ville 28-årigen inte ta och när sedan lägret var över gav han sitt besked.

– När jag kom hem tog jag några dagar att tänka över det. Jag tackade sedan ja, berättar Oskar som lockades av positionen som huvudtränare.

– Det är definitivt en stor del i det. Att få den här chansen att träna ett Elitserie-lag.

Han har annars många år bakom sig som assisterande tränare. Sex år har det totalt blivit i Linde, där han mestadels arbetat med damlaget men även varit involverade i klubbens ungdomsverksamhet. Genom åren har Oskar haft flera möjligheter att ta sig vidare. Men det var först nu som han verkligen bestämde sig för att göra slag i drömmen.

– Jag har sagt nej till ett antal erbjudanden förut och känt att det var rätt att stanna kvar. Det hade varit rätt att stanna kvar nu också. Men samtidigt kände jag att hur många gånger kan man tacka nej när det ändå känns bra på den här nya sidan?

Beslutet är nu taget och Oskar har sedan en månad tillbaka kritat på för Örebro Volley. Laget är precis som Linde hemmahörande i Elitserien, där man tog sig till slutspel den gångna säsongen men föll i kvartsfinalen.

Att komma till en ny klubb brukar innebära mycket inlärningsarbete. För Oskar är det en enklare process denna gång, i och med att han är uppväxt i Örebro Volley. Men som huvudtränare kommer han nu få ansvaret över en ny spelartrupp med nya individer att lära känna.

– En del har jag ju hyffsat nära kontakt med och känner mycket sen tidigare. Vi har någon som varit i Lindesberg tidigare och någon som jag hade när hon var yngre. Sen är det en del som jag inte känner mer än ytligt, så det är mycket att lära in.

Att stifta bekantskap med nya spelare innebär samtidigt att säga farväl till gamla. Under sin långa tid i Lindesberg har Oskar format, utvecklat och lärt känna mängder av spelare. Att nu tvingas säga hej då och lämna den kärvänliga klubben tar givetvis emot.

– Det är inte den roligaste delen. Jag har fört mailkontakt nu på slutet med de flesta tjejerna som varit kvar här länge. De nya tjejerna har jag ju inte fått den kontakten med, men många andra har varit här i många år. Det är flera års samarbete och erfarenheter som hänger kvar där, berättar Oskar.

Hur hans framtida förhållande till klubben ser ut är lite oklart. Möjligheterna finns för att fortsätta att agera en form av bollplank åt Johan Isacsson.

– Jag har öppnat för att eventuellt dela med mig av videos så att Johan kan lägga upp på samma sätt som i år. Men det är inget som vi har pratat djupare om, de kanske hittar en ny. Det är ju så att i Sverige är vi för små för att inte samarbeta. Det blir konstigt och onödigt om varje klubb ska ha en som arbetar med datavolley.

Ett framtida samarbete till trots kommer Oskar från och med nu att vara en sportslig konkurrent för Linde. Just mellan Linde och Örebro finns även en extra laddning, då klubbarna är rivaler sedan gammalt. Därför är steget från det ena lägret till det andra något som kan uppfattas som känsligt.

– Det var ingenting som jag kunde väga in kände jag. För mig så landade det i att tycker Örebro är en bra stad och det finns mycket potential i den här klubben. Det är min hemstad och min moderklubb där jag började spela i ungdomen, menar Oskar som vill passa på att lyfta fram derbykaraktären.

– Min uppfattning är att det här är det närmsta derbyt som finns och det med mest historia. Det fanns ju Sollentuna/Vallentuna, men nu spelar inte Vallentuna kvar i Elitserien. Det finns också i Skåne men där har vi inte samma historia med rivaliteten. Så jag tycker att de här är de fyra bästa matcherna man spelar på hela året.

Innan seriespelet drar igång och derbyna tornar upp sig är det sommarvila som gäller. Oskar berättar att hans färska spelartrupp fått sina träningsprogram att hålla sig till. Efter uppehållet drar sedan det verkliga arbetet igång för Örebro Volleys nye huvudtränare. Men innan det tänker Oskar Jönsson Vikterlöf njuta av sommarledigheten.

Publicerad 4 juli 2014 klockan 13:32

Hannes Feldin , 070-46 03 603

Dagens insats går till Global Evolution som trots startgalopp flyger fram till en säker seger. Detta var en av Timo Nurmos och Jorma Kontios fem dagssegrar tillsammans. Foto: Timmy Lundegård

Nurmos är tillbaka som Fornabodamästare

Under årets travsäsong på Fornaboda så har Fornabodas flerfaldiga tränarchampion, Timo Nurmos, hållit en låg profil. Till säsongens åtta färdigkörda tävlingsdagar har stallet enbart gästat Lindesberg med tre hästar. Allt ändrades när den nionde tävlingsdagen tog fart, där Solvallastallet var tillbaka på Fornaboda och åkte hem med fem segrar på sex starter.

21 juli 2024 klockan 21:46 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

När Francesco Zet gästade vinnarcirkeln på Fornaboda så var publiken snabba med att omringa rektangeln på publikplats där hästen får skritta av sig. Både kusken Örjan Kihlström och tränare Daniel Redén var nöjda med prestationen. Foto: Timmy Lundegård

Tapper publik när världsstjärnan showar

Vädret blev inte det bästa men publiken trotsade smådropparna och visade att de kom för Francesco. Världsstjärnan var på plats och levererade för sin publik som fick applådera in den snabba hingsten till seger i Bergslagsloppet. Med Francesco i vinnarcirkeln så blev avskrittningsområdet omringat av Bergslagens travfans som på väldigt nära håll fick se en elithäst i sitt esse.

3 juli 2024 klockan 23:52 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Fornaboda och STL Sommartrav är i stan

Med en dag kvar till Fornabodas stora tävlingsdag så tog sig travet in till Lindesberg. Under eftermiddagen hade ...

Världsklass när Francesco Zet gästar Fornaboda Travbana

På onsdag kommer en av världens bästa hästar, Francesco Zet, att gästa Fornaboda Travbana. Med ...

bildspel Hovsta tog de viktiga poängen under måndagen

Med förlust mot Skyllberg under torsdagen så fick IFK Lindesberg göra sig i ordning för det sista topplaget i ...

IFK Lindesberg kämpade bra under den första halvleken mot Skyllberg och såg även ut att kunna jämna ut ställningen inför den andra halvan. Många psykiska mål släpptes in och istället fick hemmalaget ta emot sin sjätte raka förlust. Foto: Timmy Lundegård

Mycket tung förlust för IFK Lindesberg

Det är tungt hos IFK Lindesberg. Under torsdagskvällen kom den sjätte raka förlusten för den unga truppen som ännu är rejält drabbat av skador och sjukdomar. Hemmalaget såg stridsvilliga ut inför den andra halvleken men visade inte alls samma motivation som vid den tidigare upphämtningen mot Örebro. Med flera raka förluster mot seriens tuffaste gäng så blir det allt svårare att kämpa sig tillbaka.

14 juni 2024 klockan 00:58 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Senaste hemmaförlusten blev den första på länge för IFK Lindesberg. Grabbarna visade däremot en fortsatt kämparvilja i ett hopplöst läge och kommer behöva göra en bra match på torsdag. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Inför IFK-Skyllbergs IK: ”Vi ska göra ett hårt jobb”

IFK Lindesberg är på väg ut ur en mycket tung period i spelschemat. På kort tid har det skadedrabbade laget fått möta seriens bästa lag i tabellen, där förlusttrenden har stigit. Enbart två lag saknas innan Lindelaget får börja möta tabellens nedra regioner. På torsdag gästas Fritidsbyn av tabellfemman Skyllberg innan spelschemats tuffa period avslutas med möte mot tabellfyran.

12 juni 2024 klockan 19:19 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Rivstart för rallyduo i jakten på SM-guldet
Spänningen stiger efter att den fjärde deltävlingen i Svenska Mästerskapet i rally 2024 avgjordes i Tierp. I sin Mitsubishi Mirage var Kim Nydén ...
12 juni 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Amanda och Elin tog silver vid historiskt Kata-EM
Kata-EM i Sarajevo blev ett historiskt mästerskap, då den Europeiska Judo Unionen för första gången godkände adaptiv kata som en officiell klass...
11 juni 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Bowlingfantast från Kumla ny ägare när ”Pinnen” säljer
Efter två år som ägare av Kajsa & Pinnens Bowling och Restaurang i Lindesberg, har nu Lars-Åke ”Pinnen” Johansson sålt verksamheten. Ny ä...
11 juni 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Mycket priser delades ut till de nio vinnarna under Fornabodas årliga Nationaldagstrav. Förutom de klassiska vinnarrosetterna så fanns det även priser från Kotten & Co, EnglunDesign och Lindesbergs Nya Gummiverkstad. Genrebild. Foto: Timmy Lundegård

Snabba upplopp under Nationaldagstravet

Trots en travdag med vissa förseningar och oklart väder, så blev det en lyckad dag på Fornabodas årliga Nationaldagstrav. Värmlandskuskarna Björn Goop och Per Nilsson körde till sig varsin dubbelseger, medan Olle Alsén stod för dagens snabbaste avslutning med Hemisphere som gick från sist till seger på upploppet.
– Segerkänslan kom först i mitten på upploppet, berättar Olle.

6 juni 2024 klockan 21:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

bildspel Modiga förare i snabba bilar när Trollrallyt gick av stapeln

Det bjöds på både regn och sol, men framförallt en massa glädje, när årets upplaga av Trollrallyt gick av stapeln under nationaldagen. Ett trettiotal modiga lådbilsförare begav sig ner för banan i jakten om att bli den snabbaste föraren.
– Det känns som att barnen tycker det är roligt och att de uppskattar det, konstaterar Ali Jamal Yassin, ordförande i arrangerande Bergslagens IF.

6 juni 2024 klockan 12:58 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Bildspecial: Studentbalen 2024

Startskottet för studentveckan har officiellt gått, och under lördagskvällen samlades Lindeskolans avgångselever för den ...

bildspel Världseliten gjorde upp om titlarna utanför Lindesberg

Under den gångna helgen samlades världseliten inom orienteringsskytte i Munkhyttan, strax utanför ...

Nykomlingarna bröt IFK Lindesbergs segersvit

Under torsdagskvällen bröts IFK Lindesbergs långa segersvit på hemmaplan inom Division 5, där det slutade med...

Trots ett tidigt 0-1, så slutade den senaste hemmamatchen med seger. Då mot det rutinerade IFK Örebro, nu gästas Fritidsbyn av nykomlingarna Ett Fyra. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Inför IFK-BK Ett Fyra: ”Gäller bara att få allt att sitta”

Det är ett skadedrabbat men hemmastarkt IFK Lindesberg som tar emot nykomlingarna BK Ett Fyra under torsdagen. Även om bortamötet mot topptippade Laxå slutade med en 4-0-förlust, där IFK Lindesbergs skadebänk var en stor orsak till förlusten så är det optimistiska tankar från hemmalaget.
– Vi är ett bra lag, det gäller bara att få allt att sitta, säger Martin Eriksson.

22 maj 2024 klockan 17:08 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Stort intresse för nya cykelleder i trollskogarna

Genom djupa trolska skogar, på rullstensåsar, längs sjöar och gamla gruvhål går den helt nya cykelleden ...

bildspel Anna Bernholm hyllades under Judofestivalen

Efter en lång och mycket framgångsrik karriär som en av världens bästa kvinnor inom judon, bestämde sig Anna ...

bildspel Judofestivalen slog nytt rekord – igen

Frövi judos omåttligt populära evenemang Judofestivalen slog storartat rekord, när man i helgen välkomnade mer...

Blandade händelser på ett varmt Fornaboda

Eftermiddagen på travet bjöd verkligen på en blandning av allt det goda. Alla typer av travlopp visades upp på ...

bildspel Glammigt och känslosamt när årets idrottsprestationer prisades på Lindeskolan

Judodräkter, hockeyskydd och fotbollsskor fick ge plats åt stiliga kostymer ...

bildspel Vänskap över gränserna under helgens judoevenemang

Under den gångna helgen genomfördes årets upplaga av Swedish A-judo Open i Lindesberg Arena. Ett ...

Hemmasegrarna fortsätter för IFK Lindesberg som snart har passerat ett år utan serieförlust på hemmaplan. Under torsdagen blev det en skön seger mot IFK Örebro. Foto: Timmy Lundegård

Pressat IFK Lindesberg kämpar sig till seger

Det blev ingen enkel uppgift för IFK Lindesberg som fick en tung press på sig av det gästande IFK Örebro. Trots ett tidigt 1-1 så hittade de gästande örebroarna flertalet målchanser, samtidigt som IFK Lindesberg kämpade för att få bollen närmare mittlinjen. Mot den andra halvleken tog hemmalaget kontroll över matchen och avgjorde med två avslutande mål.
– Momentumet ändrades väl nästan direkt i den andra halvleken, säger Loke Laurberg.

10 maj 2024 klockan 14:02 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Dubbel juniorglädje när Anna tog första segern
Med dagens teknologiska målkameror så händer det inte ofta att man inte kan skilja två hästar från varandra efter en jämn målgång. Under ...
9 maj 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

En fin och solig lunch inleder travsäsongen
Travsäsongen på Fornaboda är officiellt igång! Åtta lopp inledde travveckan där det blev två kuskar som tog fokuset när tävlingarna skulle ...
2 maj 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

På torsdag öppnar Fornaboda för en lång travsäsong
På torsdag så öppnas dörrarna till vad som kan vara den längsta travsäsongen på Fornaboda. Rekordmånga tävlingsdagar körs på Fornaboda ...
30 april 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-04-26

2024-04-24

2024-04-15

2024-04-10

2024-04-09

2024-04-05

2024-04-03

2024-03-28

2024-03-27

2024-03-26

2024-03-25

2024-03-20

2024-03-18

2024-03-17

2024-07-24 18:05