FOTO: Hannes Feldin

Åren i Linde är över – nu byter Oskar sida

Efter sex år i Lindesberg Volley väntar nya utmaningar för Oskar Jönsson Vikterlöf. I höst byter Lindes förre assisterande tränare skepnad och tar plats på Örebro Volleys bänk. Inför sitt första uppdrag som huvudtränare ser han tillbaka på fina år i Linde och fram emot att spela derbyn på motståndarens sida.

– Det är väl både bra och dåliga känslor förstås, eftersom det varit många fantastiska år i Lindesberg. Man har ju med åren byggt upp relationer med människor och spelare i klubben. Så det är definitivt både positivt och negativt, men jättekul så klart att få testa sina vingar, slår Oskar Jönsson Vikterlöf själv fast om flytten.

Det var i början av juli som nyheten släpptes att Örebro Volley hittat sina nye tränare. Efter att Matilda Wikander lämnat sitt uppdrag sökte klubben en efterträdare. Men fann den några mil norrut, i Lindesberg.

I samband med sin resa med landslaget i mitten av maj kontaktades Oskar Jönsson Vikterlöf för första gången av Örebro. Inledningsvis hade man en mailkontakt, där klubben hörde sig för om Oskars intresse. Samtidigt förde Lindes assisterande tränare själv kontakt med den egna klubben om en eventuell fortsättning.

I mitten utav lägret kom så några mellandagar då Oskar befann sig hemma. Han passade då på att träffa Örebro och diskutera mer ingående, men tog sedan resterande landsläger på sig att fundera. Några förhastade beslut ville 28-årigen inte ta och när sedan lägret var över gav han sitt besked.

– När jag kom hem tog jag några dagar att tänka över det. Jag tackade sedan ja, berättar Oskar som lockades av positionen som huvudtränare.

– Det är definitivt en stor del i det. Att få den här chansen att träna ett Elitserie-lag.

Han har annars många år bakom sig som assisterande tränare. Sex år har det totalt blivit i Linde, där han mestadels arbetat med damlaget men även varit involverade i klubbens ungdomsverksamhet. Genom åren har Oskar haft flera möjligheter att ta sig vidare. Men det var först nu som han verkligen bestämde sig för att göra slag i drömmen.

– Jag har sagt nej till ett antal erbjudanden förut och känt att det var rätt att stanna kvar. Det hade varit rätt att stanna kvar nu också. Men samtidigt kände jag att hur många gånger kan man tacka nej när det ändå känns bra på den här nya sidan?

Beslutet är nu taget och Oskar har sedan en månad tillbaka kritat på för Örebro Volley. Laget är precis som Linde hemmahörande i Elitserien, där man tog sig till slutspel den gångna säsongen men föll i kvartsfinalen.

Att komma till en ny klubb brukar innebära mycket inlärningsarbete. För Oskar är det en enklare process denna gång, i och med att han är uppväxt i Örebro Volley. Men som huvudtränare kommer han nu få ansvaret över en ny spelartrupp med nya individer att lära känna.

– En del har jag ju hyffsat nära kontakt med och känner mycket sen tidigare. Vi har någon som varit i Lindesberg tidigare och någon som jag hade när hon var yngre. Sen är det en del som jag inte känner mer än ytligt, så det är mycket att lära in.

Att stifta bekantskap med nya spelare innebär samtidigt att säga farväl till gamla. Under sin långa tid i Lindesberg har Oskar format, utvecklat och lärt känna mängder av spelare. Att nu tvingas säga hej då och lämna den kärvänliga klubben tar givetvis emot.

– Det är inte den roligaste delen. Jag har fört mailkontakt nu på slutet med de flesta tjejerna som varit kvar här länge. De nya tjejerna har jag ju inte fått den kontakten med, men många andra har varit här i många år. Det är flera års samarbete och erfarenheter som hänger kvar där, berättar Oskar.

Hur hans framtida förhållande till klubben ser ut är lite oklart. Möjligheterna finns för att fortsätta att agera en form av bollplank åt Johan Isacsson.

– Jag har öppnat för att eventuellt dela med mig av videos så att Johan kan lägga upp på samma sätt som i år. Men det är inget som vi har pratat djupare om, de kanske hittar en ny. Det är ju så att i Sverige är vi för små för att inte samarbeta. Det blir konstigt och onödigt om varje klubb ska ha en som arbetar med datavolley.

Ett framtida samarbete till trots kommer Oskar från och med nu att vara en sportslig konkurrent för Linde. Just mellan Linde och Örebro finns även en extra laddning, då klubbarna är rivaler sedan gammalt. Därför är steget från det ena lägret till det andra något som kan uppfattas som känsligt.

– Det var ingenting som jag kunde väga in kände jag. För mig så landade det i att tycker Örebro är en bra stad och det finns mycket potential i den här klubben. Det är min hemstad och min moderklubb där jag började spela i ungdomen, menar Oskar som vill passa på att lyfta fram derbykaraktären.

– Min uppfattning är att det här är det närmsta derbyt som finns och det med mest historia. Det fanns ju Sollentuna/Vallentuna, men nu spelar inte Vallentuna kvar i Elitserien. Det finns också i Skåne men där har vi inte samma historia med rivaliteten. Så jag tycker att de här är de fyra bästa matcherna man spelar på hela året.

Innan seriespelet drar igång och derbyna tornar upp sig är det sommarvila som gäller. Oskar berättar att hans färska spelartrupp fått sina träningsprogram att hålla sig till. Efter uppehållet drar sedan det verkliga arbetet igång för Örebro Volleys nye huvudtränare. Men innan det tänker Oskar Jönsson Vikterlöf njuta av sommarledigheten.

Publicerad 4 juli 2014 klockan 13:32

Hannes Feldin , 070-46 03 603

Foto: Camilla Lagerman

bildspel Gymnasiemässan gav högstadiets elever mersmak

Under tisdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. Samtidigt visade skolans UF-företag upp sig, vilket är en viktig del av utbildningen om man så småningom vill bli entreprenör.

26 september 2023 klockan 17:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Bergslagens IF består av Elvis Karaosmanovic, Birjar Mostafa, Rebin Mostafa, Ali Jamal Yassin, Alexander Scharnke, Mohammed Hassan, Ronny Sterzenbach. Foto: Privat

Ny idrottsförening vill minska segregationen: ”Få en meningsfull fritid”

Visionen bakom nystartade Bergslagens Idrottsförening handlar om att arbeta förebyggande, att ge ungdomar en meningsfull fritid och en tillhörighet. Med start inom några veckor bjuder man in till uppstartsmöte på Hagaberg, som även är platsen man kommer hålla till på.
– Vi vill skapa en miljö där alla är inkluderade och känner en tillhörighet, för det är så man kommer in i samhället också, säger Ali Jamal Yassin, ordförande.

26 september 2023 klockan 11:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Linde Judo Open blev större än någonsin

Med närmare 500 tävlingsstarter från hela 49 klubbar, både från Sverige och övriga Norden, blev helgens Linde ...

Rekordmånga starter på helgens Linde Judo Open

Sedan starten 2016 har Linde Judo Open vuxit till att bli ett av Judosveriges största evenemang. I år är tä...

Seriefavoriten blev för tuff när de gästade LIF

Det blev seger i säsongspremiären efter en säsong i Division 1, under torsdagen blev det andra siffror. ...

Det var många glada ansikten på de unga kuskarna när ponnytravet satte punkt för Fornabodas travsäsong. Direkt blev det hemmaseger för Vikas Rossimo. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Soliga ponnytävlingar avslutar Fornabodas säsong

Ponnytravet fick inleda Fornabodas travsäsong och då var det väl inte mer än rätt att de även fick sätta punkt. Under söndagen kördes tretton ponnylopp i ett helt perfekt väder, vilket hjälpte till att skapa den optimala stämningen. Bland de unga vinnarna hittades allt från segerdebuter till hemmaseger.

17 september 2023 klockan 20:04 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

IFK Lindesberg jublar högt när man säkrar tre viktiga poäng och fem gjorda mål. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Brutal utklassning av IFK Lindesberg

Inför lördagens hemmamatch mot Hovsta så kvarstår fyra matcher inom Fotbollsfemman, där poängen blir avgörande för tabellens slutställning. Till säsongens näst sista hemmamatch så skickade IFK Lindesberg en tydlig signal på att Lindetruppen siktar mot en placering i tabelltoppen.
– Roligt för grabbarna att få till det, säger Niklas Christensson.

17 september 2023 klockan 00:50 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Seger i den Allsvenska comebacken
Det blir jubel redan i comebacken! Efter en säsong som obesegrade i Division 1 så kommer LIF Lindesberg tillbaka till Allsvenskan, starkare än på ...
16 september 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Inför IFK Lindesberg-Hovsta IF: ”Är i bättre form än senast”
Fyra matcher återstår av säsongens Fotbollsfemma. I nuläget är det bara två poäng skiljer mellan IFK Lindesbergs nuvarande femte plats och en ...
15 september 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Det är dags för comeback i Allsvenskan!
I våras var det ett stort jubel efter att LIF Lindesberg tog sig igenom Division 1 som obesegrade. Placeringen som överlägsen serievinnare gav ...
14 september 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

I februari överlämnade pojklaget 13 000 kronor till Barncancerfonden Mellansverige, efter förra årets cup. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Benjamins minne spelas för andra året: ”Det här är stort”

Söndagen den 8 oktober spelas minnescupen Benjamins Minne för andra året, i Fritidsbyn Lindesberg. Cupen arrangeras av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010, tillsammans med LindeNytt, för att hedra minnet av pojkarnas vän och lagkamrat som gick bort i cancer endast 10 år gammal.
– Det viktigt för oss alla att vi genomför den här cupen, för Benjamin, säger Aleksander Lazarevic.

12 september 2023 klockan 11:17 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Amanda Orrbo är nybliven guldmedaljör. Foto: Johan Orrbo

EM-GULD till Amanda Orrbo

Frövi Judos Amanda Orrbo tog under fredagen ett efterlängtat EM-guld i italienska Padova, där hon tävlade i mästerskapet för personer med Downs syndrom. Därmed kan hon stoltsera med ett guld i EM, VM och Special Olympics.
– Det känns häftigt att äntligen vinna guldet, hälsar en lycklig Amanda.

8 september 2023 klockan 17:52 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Hög svansföring under helgens svenska mästerskap

SM-helgen i Fritidsbyn bjöd på en hel del regn, sol och värme, men framförallt en uppvisning av Sveriges ...

Jenny Brunzell blev travsäsongens sista vinnare

Örebrotjejen Alice Molin blev först med att vinna lopp under årets travsäsong på Fornaboda, medan Jenny ...

bildspel Här invigs helgens SM-tävlingar i Lindesberg

Till tonerna av Guldsmedshyttans Musikkår invigdes helgens SM-tävlingar i bruks och mondioring med pompa och st...

Annons

Foto: Camilla Lagerman

IFK Lindesberg tappade poäng efter avgörande straff

När slutminuten närmade sig såg det ut som att IFK Lindesberg skulle gå segrande med 2-1 ur torsdagens match mot tabellettan. Bortalaget Östansjö hann att få med sig en straff strax innan slutsignalen ljöd. Straffskottet gick i mål vilket blev matchavgörande under sista minuten.
– Att tappa segern i slutminuterna är sjukt irriterande.

25 augusti 2023 klockan 10:06 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Inför IFK-Östansjö IF: Tabellettans segertrend ska brytas

IFK Lindesberg kommer från, vad som kan vara, säsongens bästa match när de segrade över Latorp ...

Hemmaseger trots en kortare galopp

Det blev en kortare galopp för hemmahästen Cersei Gene när de tävlande ekipagen kom ur den första svängen. Det var dä...

Stor seger på hemmaplan: ”Vi gör säsongens bästa match”

Ett dåligt väder stoppar inte IFK Lindesberg. Mycket arbete har gjorts på Fritidsbyn för att ...

Fotbollsyra inledde första skoldagen på Brotorpsskolan

På onsdagsmorgonen välkomnade skolorna i Lindesbergs kommun sina elever tillbaka efter ett långt ...

Inför IFK-Latorps IF: Poängjakt mot tabelltoppen

Med en seger i ryggen så är det dags för ny match. Poängen börjar att bli viktiga för tabellfyran IFK ...

Systrarna Vera och Victoria Almlöf tyckte skyttet var lite svårt. Bäst var tennisen. Foto: Camilla Lagerman

10-årsjubileum för Linde Sports Camp

För tionde året i ordningen gick omåttligt populära Linde Sports Camp av stapeln under sommarlovets sista vecka. Sammanlagt 104 barn har under fyra dagar testat 10 olika sporter, något som ger ett positivt avtryck hos föreningarna.
– Många barn tappar intresse i den här åldern och behöver ha något nytt, och det har ju verkligen skett under de här 10 åren. Alla får alltid några nya medlemmar efter det här, och flera av dessa har blivit riktigt bra inom sin sport, berättar Björn Nyberg från Frövi Judo.

11 augusti 2023 klockan 16:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Viktiga poäng efter det långa uppehållet
Tre raka hemmamatcher står på matchschemat efter att IFK Lindesberg har gått igenom över en månad med ledigheter. Tabellåttan Pålsboda var fö...
11 augusti 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Fritidsbyn tillfälligt avstängd efter översvämning
På grund av de mycket höga vattenflödena i Torphytteån väljer nu IFK Lindesberg att tillfälligt stänga Fritidsbyn för samtliga aktiviteter i ...
10 augusti 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tusentals besökare väntas när SM i bruks och mondioring avgörs i Lindesberg
Den sista helgen i augusti avgörs SM i bruks och mondioring i Fritidsbyn i Lindesberg. Ett mästerskap som lockar tusentals besökare från hela ...
9 augusti 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-08-09

2023-08-08

2023-07-31

2023-07-26

2023-07-24

2023-07-19

2023-07-19

2023-07-07

2023-07-03

2023-06-26

2023-06-24

2023-06-19

2023-06-18

2023-06-15

2023-09-28 03:08