Igår, torsdag, klockan 13.00 satt alla blomsterentusiaster bänkade för att se när Årets pelargon 2015 tillkännagavs. Det blev sorten ”Violino” som kröntes, en pelargon med ljust violetta blommor och mörkgröna blad. Och bara några timmar senare fanns den i Plantmarknadens sortiment. – Den kommer att bli väldigt populär, tror Plantmarknadens Marco Åkesson.
Pelargonen är en populär blomma och finns idag i många hem, både inne och ute under sommartid. Det finns tiotusentals olika sorter runtom i världen och blomman gjorde entré i Europa på 1600-talet, för att sedan anlända i Sverige under 1700-talet, men till en början valde man att endast odla doftpelargoner.
– Det är bladverket som sprider doft. Det finns dem som doftar Coca-Cola, om man nu gillar det. Men citron är vanligare. Och mygg och knott tycker inte om citron, så lite kan pelargonen då avskräcka dem, berättar Plantmarknadens ägare Marco Åkesson.
Det finns många olika grupper; såsom Stjärnpelargoner, Äggskalspelargoner och Fingerpelargoner. Men det är Mårbackapelargonen, som i övrigt fått sitt namn efter Selma Lagerlöfs barndomshem, Tulpanpelargonen och Rosenknoppspelargonen som är de som står högst på listan.
– Pelargonen är en blomma som många samlar på, det är nog den mest folkkära blomman. De olika sorterna kan uppstå av slump, men så är det odlare som jobbar med att korsa och få fram de egenskaper som efterfrågas; regntålig, klara av lägre temperaturer och friska, förklarar Marco.
Och vid lunch under gårdagen presenterades den lilarosa blomman som fått äran att titulera som Årets Pelargon för 2015. Pelargonium Xhortorum Moonlight-serien ”Violino” är blommans fullständiga namn, vilket avslöjar att Violino är en sort av zonalpelargonen, Moonlight-seriens pelargoner har mörka bladverk och stjälkar. Och redan under eftermiddagen anlände dessa Violino till Marco och Plantmarknaden.
– Den tillhör den vanliga gruppen av pelargoner och den kommer att bli väldigt populär. När den vuxit på sig planterar man över den i en större kruka och använder pelargonjord eller välgödslad urnjord, och sedan vattnar man efter behov, säger Marco.
Dock ska man undvika att vattna på själva blomman. Marco fortsätter:
– Står den ute under bar himmel så får den ju regn på sig, det kan man inte hindra. Men annars ska man se till att bara vattna jorden.
Men om man nu bor i lägenhet, utan tillgång till balkong?
– Det är det som är så bra med pelargoner, de tål att stå inomhus, bara de får stå ljust i ett fönster.
Pelargoner är dessutom lätta att övervintra, de kan nämligen förvaras både ljust och mörkt, men svalt, den optimala temperaturen bör vara mellan 10-15 grader. Dock får dem absolut inte utsättas för minusgrader, då finns det risk för att pelargonen tackar för sig. Sedan väcker man dem åter till liv igen i mars när ljuset återvänder.
– Desto svalare man förvarar den, desto mindre vattning och skötsel, tipsar Marco:
– De är dessutom lätta att ta skott ifrån!
Just nu befinner sig räddningstjänsten i Storå med anledning av en mindre brand i terrängen. Enligt uppgifter från SOS Alarm skall det röra sig den majbrasa som brann där på Valborgsmässoaftonen som blossat upp igen.
– Det brinner med öppna lågor och det finns i nuläget ingen prognos för hur länge man kommer att behöva arbeta med branden, uppger larmoperatör.
INSÄNDARE/DEBATT: Avseende planerad vindkraft i området Morskoga/Bergshyttan/Grönbo. Efter ett möte den 8/5, sammankallat av Landinfra kan följande kommentarer inte undvikas. Har emellertid synnerligen svårt att finna några positiva effekter, varken ur klimat eller miljömässig synvinkel.
INSÄNDARE/DEBATT: Det ligger ett långvarigt underskott bakom socialnämndens ekonomi. Vi har en ekonomi som är svår att budgetera för. Ett enda lagstadgat ärende kan betyda många miljoner i kostnader per år och detta kan ske från en dag till en annan. Under sju års tid har jag på nära håll följt förra styrets nedskärningar för att komma tillrätta med underskottet, viket i långa loppet leder till dyrare omkostnader då vi i Socialnämnden arbetar med människor och välfärd, något som man inte bara plockar bort.
Efter fjolårets succépremiär återvänder nu MTB-loppet Ramträffen till de trolska skogarna i Ramsberg. På rullstensåsar, längs sjöar, över raviner och genom spektakulära installationer mitt ute i naturen går loppet som lockar cyklister från hela Sverige.
– Vi fick fler anmälda än vi hade räknat med förra året och väldigt fint beröm för våra leder, så vi kör igen i år, säger Henrik Björkman från Ramsbergs idrottsförening.
I samband med Vårmönstringen i lördags anordnades Lindesbergs första Burnout-tävling vid SHRA:s klubblokal på Linde Raceway. Eventet lockade omkring 500 åskådare som samlades för att njuta av en kombination av motorsång, däckrök och hög stämning. Mikael ”Blomman” Blomberg från SHRA konstaterar att evenemanget överträffade förväntningarna.
– Vi hade aldrig trott att så många skulle komma, det blev riktigt drag – jättekul, säger ”Blomman”.
Under lördagen firade IFK Lindesberg sitt 120-årsjubileum med en riktig fotbollsfest vid Fritidsbyn i Lindesberg. Dagen till ära fick man celebert besök av fotbollsstjärnor som Kevin Walker, Samuel Wowoah och dessutom veteranlaget från Djurgårdens IF.
– Det har varit en toppendag, mycket folk och trevlig stämning, säger Petter Carlsson, ordförande i IFK Lindesberg.
Trots envisa regnskurar och mörka moln var stämningen på topp under årets Vårmönstring. På Lindeskolans stora grönområde stod blankpolerade bilar och motorcyklar från olika tidsepoker uppradade så långt ögat kunde nå. LindeNytt var på plats och fångade flera härliga ögonblick från utställningen som vi delar med oss av i bildspelet ovan.
Den allvarliga trafikolyckan, strax utanför Lindesberg, fick dödlig utgång. Detta bekräftades av polisen tidigt på torsdagen.