Igår, torsdag, klockan 13.00 satt alla blomsterentusiaster bänkade för att se när Årets pelargon 2015 tillkännagavs. Det blev sorten ”Violino” som kröntes, en pelargon med ljust violetta blommor och mörkgröna blad. Och bara några timmar senare fanns den i Plantmarknadens sortiment. – Den kommer att bli väldigt populär, tror Plantmarknadens Marco Åkesson.
Pelargonen är en populär blomma och finns idag i många hem, både inne och ute under sommartid. Det finns tiotusentals olika sorter runtom i världen och blomman gjorde entré i Europa på 1600-talet, för att sedan anlända i Sverige under 1700-talet, men till en början valde man att endast odla doftpelargoner.
– Det är bladverket som sprider doft. Det finns dem som doftar Coca-Cola, om man nu gillar det. Men citron är vanligare. Och mygg och knott tycker inte om citron, så lite kan pelargonen då avskräcka dem, berättar Plantmarknadens ägare Marco Åkesson.
Det finns många olika grupper; såsom Stjärnpelargoner, Äggskalspelargoner och Fingerpelargoner. Men det är Mårbackapelargonen, som i övrigt fått sitt namn efter Selma Lagerlöfs barndomshem, Tulpanpelargonen och Rosenknoppspelargonen som är de som står högst på listan.
– Pelargonen är en blomma som många samlar på, det är nog den mest folkkära blomman. De olika sorterna kan uppstå av slump, men så är det odlare som jobbar med att korsa och få fram de egenskaper som efterfrågas; regntålig, klara av lägre temperaturer och friska, förklarar Marco.
Och vid lunch under gårdagen presenterades den lilarosa blomman som fått äran att titulera som Årets Pelargon för 2015. Pelargonium Xhortorum Moonlight-serien ”Violino” är blommans fullständiga namn, vilket avslöjar att Violino är en sort av zonalpelargonen, Moonlight-seriens pelargoner har mörka bladverk och stjälkar. Och redan under eftermiddagen anlände dessa Violino till Marco och Plantmarknaden.
– Den tillhör den vanliga gruppen av pelargoner och den kommer att bli väldigt populär. När den vuxit på sig planterar man över den i en större kruka och använder pelargonjord eller välgödslad urnjord, och sedan vattnar man efter behov, säger Marco.
Dock ska man undvika att vattna på själva blomman. Marco fortsätter:
– Står den ute under bar himmel så får den ju regn på sig, det kan man inte hindra. Men annars ska man se till att bara vattna jorden.
Men om man nu bor i lägenhet, utan tillgång till balkong?
– Det är det som är så bra med pelargoner, de tål att stå inomhus, bara de får stå ljust i ett fönster.
Pelargoner är dessutom lätta att övervintra, de kan nämligen förvaras både ljust och mörkt, men svalt, den optimala temperaturen bör vara mellan 10-15 grader. Dock får dem absolut inte utsättas för minusgrader, då finns det risk för att pelargonen tackar för sig. Sedan väcker man dem åter till liv igen i mars när ljuset återvänder.
– Desto svalare man förvarar den, desto mindre vattning och skötsel, tipsar Marco:
– De är dessutom lätta att ta skott ifrån!
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Det bäddades upp för en duell i årets största travlopp på Fornaboda Travbana och favoriterna svek inte publiken. Med dryga halvvarvet kvar till mål så fick elithästarna Castor The Star och Hades de Vandel göra upp om segerkransen. Båda hästarna visade prov på en rejäl styrka men trots en tung resa utvändigt ledaren, så blev det Hades de Vandel som var starkast med sin kusk Robin Bakker.
– Idag kämpade båda hästarna tappert fram till mållinjen, säger segerkusken
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
Trädet står i fokus – som form, idé och kreativ drivkraft – när Tormek bjuder in till sommarutställningen In Between Trees – Through Grind and Motion. Denna gång har man valt en ny riktning med fokus på det konstnärliga uttrycket och ambitionen att ge besökarna en helhetsupplevelse.
– Det är ett steg framåt i vår utveckling. Vi är väldigt glada över att få möjligheten att visa upp dessa fantastiska verk från utställare på den här nivån, säger Malin Karlsson, Social Media Specialist på slipmaskinstillverkaren Tormek.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
Lördagen den 19 juli är det återigen dags att maxa hästkrafterna ur bygdens motorer, då den tredje upplagan av Bergslagens Snabbaste går av stapeln på Linde Raceway.
– Vi hoppas att det blir riktigt roligt och att lindesbergarna tycker det är skoj att det kommer igång igen. Vi har ju märkt att det är väldigt efterlängtat, säger Peter Hayden på SHRA.
Under två veckors tid kommer underhållsarbete ske längs de större genomfartslederna i Lindesbergs kommun. Det är huvudsakligen så kallade potthål som nu skall åtgärdas på dessa vägar. Detta meddelar Gatuavdelningen via kommunens hemsida.
Midsommarafton närmar sig – med dans kring stången, sill, blomsterkransar och allt som hör därtill. Som traditionen bjuder arrangeras firanden på flera platser runt om i Lindesbergs kommun. LindeNytt har listat de platser som har kommit till vår kännedom.