Igår, torsdag, klockan 13.00 satt alla blomsterentusiaster bänkade för att se när Årets pelargon 2015 tillkännagavs. Det blev sorten ”Violino” som kröntes, en pelargon med ljust violetta blommor och mörkgröna blad. Och bara några timmar senare fanns den i Plantmarknadens sortiment. – Den kommer att bli väldigt populär, tror Plantmarknadens Marco Åkesson.
Pelargonen är en populär blomma och finns idag i många hem, både inne och ute under sommartid. Det finns tiotusentals olika sorter runtom i världen och blomman gjorde entré i Europa på 1600-talet, för att sedan anlända i Sverige under 1700-talet, men till en början valde man att endast odla doftpelargoner.
– Det är bladverket som sprider doft. Det finns dem som doftar Coca-Cola, om man nu gillar det. Men citron är vanligare. Och mygg och knott tycker inte om citron, så lite kan pelargonen då avskräcka dem, berättar Plantmarknadens ägare Marco Åkesson.
Det finns många olika grupper; såsom Stjärnpelargoner, Äggskalspelargoner och Fingerpelargoner. Men det är Mårbackapelargonen, som i övrigt fått sitt namn efter Selma Lagerlöfs barndomshem, Tulpanpelargonen och Rosenknoppspelargonen som är de som står högst på listan.
– Pelargonen är en blomma som många samlar på, det är nog den mest folkkära blomman. De olika sorterna kan uppstå av slump, men så är det odlare som jobbar med att korsa och få fram de egenskaper som efterfrågas; regntålig, klara av lägre temperaturer och friska, förklarar Marco.
Och vid lunch under gårdagen presenterades den lilarosa blomman som fått äran att titulera som Årets Pelargon för 2015. Pelargonium Xhortorum Moonlight-serien ”Violino” är blommans fullständiga namn, vilket avslöjar att Violino är en sort av zonalpelargonen, Moonlight-seriens pelargoner har mörka bladverk och stjälkar. Och redan under eftermiddagen anlände dessa Violino till Marco och Plantmarknaden.
– Den tillhör den vanliga gruppen av pelargoner och den kommer att bli väldigt populär. När den vuxit på sig planterar man över den i en större kruka och använder pelargonjord eller välgödslad urnjord, och sedan vattnar man efter behov, säger Marco.
Dock ska man undvika att vattna på själva blomman. Marco fortsätter:
– Står den ute under bar himmel så får den ju regn på sig, det kan man inte hindra. Men annars ska man se till att bara vattna jorden.
Men om man nu bor i lägenhet, utan tillgång till balkong?
– Det är det som är så bra med pelargoner, de tål att stå inomhus, bara de får stå ljust i ett fönster.
Pelargoner är dessutom lätta att övervintra, de kan nämligen förvaras både ljust och mörkt, men svalt, den optimala temperaturen bör vara mellan 10-15 grader. Dock får dem absolut inte utsättas för minusgrader, då finns det risk för att pelargonen tackar för sig. Sedan väcker man dem åter till liv igen i mars när ljuset återvänder.
– Desto svalare man förvarar den, desto mindre vattning och skötsel, tipsar Marco:
– De är dessutom lätta att ta skott ifrån!
Efter tisdagens skjutning vid Campus Risbergska i Örebro, där ett tiotal personer omkom, beslutade Barn- och utbildningsförvaltningen i Lindesberg att personal från elevhälsan ska finnas på plats vid kommunens samtliga skolor och förskolor under onsdagen för att fånga upp elever som har behov av att prata.
Strax efter lunchtid på tisdagen larmades polis till Campus Risbergska skolan i Örebro med anledning av pågående dödligt våld. Sedan dess har en omfattande insats pågått kring skolan, med poliser från flera län, efter att flera personer skottskadats. Nu går Region Örebro län upp i stabsläge med anledning av attacken, där även Lindesbergs lasarett ingår.
På fredagen ringlade en lång kö längs Järnvägsgatan i Frövi – det var dags för den efterlängtade invigningen av Freya vårdcentral. Nu i privat regi och med Mia Konradsson bakom rodret. Efter att de två band(ag)en klippts – ett vid trappan och ett vid handikapprampen – bjöd Mia in till öppet hus, där alla fick möjlighet att se sig omkring i de nyrenoverade lokalerna.
Under det nya årets första dagar följde jag utvecklingen kring årets första meteorsvärm – Kvadrantiderna – som passerade Sverige och hade sin ”peak” den tredje januari då man kunde se upp till 80 stjärnfall i timmen.
Det var inte någon större dramatik när Guldsmedshytte SK jagade tre nya tabellpoäng mot Kungsör under tisdagen. Med 3-0 efter 39 spelade minuter så var segern som inhämtad mot tabelljumbon. En viktig seger för Hytta som inför grundseriens sista fyra matcher måste plocka minst två segrar för att hinna ikapp Fagersta om den önskvärda slutspelsplatsen.
– Det blir tufft men vi ser fram emot utmaningen, säger Filip Nyberg.
Två lastbilar kolliderade på riksväg 50 i höjd med Fanthyttan sent på måndagseftermiddagen. Nu misstänks den ena föraren för trafikbrott.
Inom kort kommer den gröna och bruna avfallstunnan att få sällskap av en grå. Denna innebär att man utöver matavfall och restavfall snart kommer att kunna sortera tidningar samt förpackningar av papper, plast och metall på ett fastighetsnära sätt.
– Vi kommer att använda oss av ett färgsorteringssystem, man lägger först förpackningarna i påsar i olika färger innan man lägger dessa i kärlet, förklarar Michael Lindström, Avfallsstrategstrateg på Samhällsbyggnadsförvaltningen.
Torsdagsdygnet ser ut att bli en riktigt besvärlig dag ute i trafiken. SMHI har målat upp en prognos som kan ge över 20 millimeter nederbörd – inledningsvis som regn eller snöblandat regn för att senare övergå i snöfall som periodvis kan vara ymnigt. Omständigheterna kan orsaka is- och slaskhalka med konsekvenser för trafiken, enligt prognosen.