Axel Thybeck visar hur det går till vid en kontroll. Foto: Ida Lindkvist

Att sluta med orientering finns inte på kartan för 8-årige Axel Thybeck

Orientering är så mycket mer än att bara flänga omkring i skogen, svettig och stirrandes efter nästa orange-vita tygstycke som ska föreställa en kontroll. Det vet det unga orienteringsproffset Axel Thybeck, och han berättar gärna om sitt stora intresse. 

Axel är åtta år gammal och började orientera i samma veva som benen lärde sig att gå. Han både tränar och tävlar och det ryms ofantligt mycket energi i den lilla kroppen, på ren och skär automatik hoppar och skuttar han fram när han går, småspringer i sidled. Och det är en av delarna som han älskar med orienteringen. 

– Man får springa mycket!, berättar han. 

Axel visar vad man behöver för att kunna orientera; en karta, en kompass och en pinne. Pinnen använder man vid kontrollerna för att tala om att man varit där, den beräknar också tiden. Lite annorlunda mot den numer gammalmodiga stiftklämman. 
– Kompassen pekar alltid mot norr. Men om två kompasser kommer för nära varandra pekar dem fel, förklarar Axel. 


Axel förklarar hur kompassen fungerar. Foto: Ida Lindkvist

Och idag är det Skogskul som är på gång hos Lindebygdens Orienteringsklubb. Skogskul är för alla ungdomar i skolålder. Det är fördelaktigt om man kan läsa, men får vara med även om sådana kunskaper fattas. 
– Det är ungefär i skolålder som många börjar, säger orienteraren Kent Karlsson, som har orienterat i 50 år och är ännu tävlingsaktiv. 


Gänget i startgroparna. Vissa har orienterat förut, andra inte. Foto: Ida Lindkvist

Kent berättar vidare att orientering är en tuff sport; man blir blöt och smutsig. Ibland öser regnet ner och där löper man omkring, mitt i skogen. Men Axel vet varför man ändå fortsätter: 
– Man vill klara av det! 

Orientering är inte den enklaste sporten, det finns en del grundläggande kunskap som man måste ha någorlunda koll på. Axel fortsätter: 
– Det är mittemellan, man måste kunna kodsiffrorna, det är det viktigaste. Det lättaste är inskolning, U1 och U2, dem är inte så långa och det är lätta vägar till kontrollerna. H och D, herrar och damer, då är det svårare vägar och längre. Man blir bara äldre och äldre och då blir det svårare och svårare. 

Axel har även några klädtips att dela med sig av: 
– Man kan ha tjocka kläder när man springer, men man måste ha springskor, inte stövlar. Och ramlar man i gegga kan man behöva ha något för det, något överdrag.

 Det här har Axel gjort förut! Foto: Ida Lindkvist


Det finns också flertalet olika varianter av orientering, det måste inte nödvändigtvis ske i skogen. Undervattensorientering, trim- och cykelorientering och fotoorientering; listan kan göras lång. 
– Stadsorientering på stan finns det, det har jag sprungit en gång som jag minns. Och så finns det så man kan köra i mörkret, men det är för äldre, säger Axel. 

Tävling är också en viktig bit i intresset för Axel och han berättar:
– Det är roligt. Man startar en och en och när alla har kommit i mål jämför man allas tid. Ibland startar alla samtidigt, det har jag sett en gång, men mest startar man en och en. Jag är inte nervös, men man måste springa och kolla omkring, om kontrollen till exempel sitter på en höjd. 

– Man borde komma hit och orientera, bygga upp hjärta och lungor. Och man har nytta av att kunna läsa kartor!, avslutar Kent. 

 
Publicerad 2 april 2015 klockan 19:43

Ida Lindkvist

Carin Hamnlund lämnar nu över stafettpinnen till den före detta eleven och tränarkollegan Frédérik Gourlay. Foto: Ingrid Nilsson

Före detta elev tar över som lärare

Efter 11 år som tränare på judogymnasiet lämnar nu Carin Hamnlund över stafettpinnen i åtminstone ett år framöver. Ny tränare blir en av hennes egna före detta elever, Frédérik Gourlay.

8 juli 2020 klockan 13:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Jorma Kontio visade körhänderna och tog en trippel på Fornaboda, här med Keira de Veluwe Foto: Timmy Lundegård

bildspel Kontio är tillbaka i kuskchampionats-toppen

Jorma Kontio är svårslagen på Fornaboda, något han bevisade under Fornabodas åttonde tävlingsdag för säsongen, ”den flygande finländaren” som han kallas för visade upp körhänderna på nytt där han efter tre segrar under samma kväll tog ett grepp om körsvenschampionatet på Fornaboda, motstånd kan dock vara på väg.

7 juli 2020 klockan 23:32 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Nytt banrekord på Fornaboda

Den svenska traveliten var på plats när Fornaboda skulle köra sin årliga storloppsdag med det traditionella Bergslagsloppet med ...

bildspel Haugstad segrade i Midsommarloppet

Midsommarfirandet pågår för fullt i Sverige men på Fornaboda byttes inlagd sill och ”små grodorna” ut mot nygrillade ...

14 idrottsföreningar i Lindesbergs kommun tilldelas coronakompensation

Stödet till de idrottsföreningar i Örebro län som drabbats ekonomiskt av ...

Foto: Timmy Lundegård

Montéryttare tog en kuskdubbel

Kvinnorna tar för sig allt mer inom travet och under Fornabodas femte tävlingsdag för säsongen var Örebros montédrottning Sofia Adolfsson på plats där hon fick visa körhänderna, dagen slutade med en dubbel och med Gävlekusken Annelie Leander på plats i körsvensliga-toppen så ökar chansen att Fornaboda kan få sin första kvinnliga kuskchampion.

14 juni 2020 klockan 08:00 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nationaldagstrav på Fornaboda Foto: Timmy Lundegård

bildspel Vinnarjubel på nationaldagstravet

Nationaldagstravet på Fornaboda Travbana brukar vara en folkfest där publiken oftast klär sig i blågult, trots att folkfesten blev inställd fick tävlingarna köras och när dagen tog sitt slut så bjöd nationaldagen på flera nordiska inslag med vinnarkuskar från Norge, Finland och en dansk från Lindesberg.

6 juni 2020 klockan 23:50 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Han är Fornabodas nya sportchef
I fredags kom beskedet om att travälskaren Robin Thörn tar över posten som Örebrotravet och Fornabodas gemensamma sportchef då den nuvarande ...
2 juni 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Stjärnglans på ett blött Fornaboda
Det var flertalet stjärnkuskar på plats när Fornaboda satte hästarnas styrka i fokus under söndagseftermiddagen. Trots svarta moln och flertalet ...
24 maj 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Fartfyllda söndagstävlingar på Fornaboda
På grund av söndagens extra insatta V75-tävlingar från danska Charlottenlund med stora tävlingar så flyttades Fornabodas tävlingar fram en ...
17 maj 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Gävlekusken Annelie Leander blev säsongens första vinnare på Fornaboda, här med Sunday Rhyme Foto: Timmy Lundegård

bildspel Imponerande vinnare under travpremiären

Startskottet på Fornaboda Travbana är ett av Lindesbergs största vårtecken och under lördagen var det dags för säsongspremiär, trots en tom publikplats och inga vinnarintervjuer i högtalarna så bjöd dagen på snabba lopp och dubbla vinnarjubel från Fornabodas hemmatränare.

9 maj 2020 klockan 16:50 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Timmy Lundegård

Publikfri säsongspremiär på travet

Under lördagen går startskottet för säsongens första travtävlingar på Fornaboda Travbana, ett besök på travbanan är för många en tradition men med den rådande pandemin som finns i samhället så kommer travet att hålla portarna stängda för samtliga åskådare som istället får följa tävlingarna från skärmen.

7 maj 2020 klockan 10:43 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Gräsroten gör en förskottsutbetalning till ungdomsidrotten

De senaste sju åren har Svenska Spel, via initiativet Gräsroten, delat ut närmare 400 miljoner ...

Stefan Karlsson blir ny tränare för LIF

LIF Lindesberg har gjort klart med en ny tränare efter Ivica Zubac, som tränat laget de två senaste säsongerna. Det...

Vårmönstringen blir en höstmönstring i år

SHRA Lindesbergs klassiska vårmönstring i maj månad kommer inte att kunna genomföras som planerat. Detta på ...

Annons

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Besök Linde AB öppnar verksamheter igen

Torsdagen den 19 mars beslutade Besök Linde AB att tillsvidare stänga sina verksamheter i syfte att minska spridningen av Covid-19. Från och med måndag 30 mars kommer man dock att öppna upp Lindesberg Arena och Badhuset Energikällan igen efter rekommendationer från Folkhälsomyndigheten, meddelar man i ett pressmeddelande under torsdagen.

26 mars 2020 klockan 15:48 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Kristoffer tar rollen som motorklubbens ordförande

Med en tom ordförandestol sedan en lång tid tillbaka så kunde motorklubben SHRA i början av veckan ...

LIF Lindesberg sträcker ut en hand: ”Vårt sätt att bidra”

Flera av Lindesbergs matbutiker ändrar sina öppettider för att underlätta för mä...

bildspel Förlust i säsongsavslutningen

Det var en jämn och tuff säsong som skulle avslutas när LIF Lindesberg spelade sin sista bortamatch mot Rimbo, trots att lä...

Volleybollens SM-slutspel skjuts upp

Med flera uppskjutna och inställda evenemang på grund av den höga smittorisken av Coronaviruset så meddelar det svenska ...

WSK Lindesbergs kvalspel ställs in

Med Coronaoron runt om i världen så har flera evenemang fått ställas in och under fredagseftermiddagen kom beskedet att ...

Slutspelet inleds i kvartsfinalen

Efter en formstark avslutning lyckades Linde Volley att försvara sin plats i tabellen som leder till SM-slutspelets ...

Foto: Hasse Persson

bildspel Hemmaförlust utan publik

Med tabellettan HK Aranäs på plats i arenan för säsongens sista hemmamatch så blev det en riktig berg- och dalbana, ledningen hoppade mellan lagen och precis som mot Hammarby var det inget utav lag som kunde gå undan med ledningen men med tre minuter kvar av matchen kom spiken i kistan som avgjorde till bortalagets fördel.

11 mars 2020 klockan 22:42 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Kvällens handbollsmatch spelas utan publik
Med anledning av coronaviruset och regeringens beslut av att ställa in evenemang med högst 500 besökare så meddelar LIF Lindesberg och Svenska ...
11 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Nu börjar kvalet till herrettan
I helgen börjar allvaret för WSK Lindesberg som på fredag kan ta det första stora steget mot herrettan när slutspelet drar igång på hemmaplan, ...
11 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Amanda Orrbo nominerad till pris på Parasportgalan
Frövi Judos Amanda Orrbo har rönt stora framgångar inom Special Needsjudon, och har belönats med flertalet medaljer för sina tävlingsinsatser. ...
10 mars 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-03-09

2020-03-08

2020-03-08

2020-03-07

2020-03-07

2020-03-05

2020-03-01

2020-03-01

2020-02-29

2020-02-29

2020-02-29

2020-02-28

2020-02-28

2020-02-28

2020-07-09 22:55