Norra länsdelens åttondeklassare bjöds under onsdagen in till en halvdagskonferens i Lindesberg arena, med rubriken ”Dödshot och glitter, machokultur och normer”. Föreläsare var Johan Pettersson, genus- och statsvetare från stiftelsen Make Equal samt Linnea Claesson som kanske är mest känd för sitt Instagramkonto ”assholesonline” och för sitt stora engagemang i feminism, civilkurage och jämställdhet.
För fjärde året i rad arrangerade kommunerna i norra Örebro län, folkhälsoteamet i norra Örebro län och Länsstyrelsen i Örebro län konferensen ”Våld angår oss alla” på Lindeskolans aula. Då årets konferens hade ett särskilt fokus på unga och våld, valde man att parallellt genomföra en halvdagskonferens för norra länsdelens elever i årskurs 8 i arenan.
– Att prata om normer, näthat, samtycke och civilkurage är viktiga samhällsfrågor. Vi behöver medvetandegöra problemen och prata om dem med våra ungdomar, berättar Christian Kokvik, elevhälsochef i Lindesbergs kommun, och även dagens konferencier.
– Hur många av er använder sociala medier idag? undrade Christian ifrån scenkanten och blickade ut över havet av åttondeklassare där merparten räckte upp sina händer.
– Hur många av er vet vilka regler som gäller på sociala medier, vad som är lagligt och inte? frågade han och endast ett fåtal händer räcktes nu upp.
Därefter var det Johan Petterssons tur att inta scenen, för att prata om normer, manligt och kvinnligt, sextrakasserier och samtycke.
– Jag minns när jag var liten och vi gick på skoldiscon. I slutet av discot var det alltid dags för tryckare, och då skulle alla killar vara tuffa och lägga händerna på rumpan på tjejen man dansade med. Var man riktigt modig klämde man till lite också. Det är skrämmande, för det är ju ett sexuellt ofredande, men då var det mer en norm, berättade Johan och fortsatte:
– Enligt en färsk undersökning är det så många som 20% av eleverna på högstadiet som upplever att det ofta förekommer sexuella trakasserier på deras skola. Då är det viktigt att komma ihåg att det faktiskt finns en lagstiftning som skyddar er som elever, för skolan ska alltid ta aktiv ställning mot sådant. Om ni inte känner er trygga så har skolan misslyckats.
Som avslutning klev den numera rikskända människorättsaktivisten Linnea Claesson upp på scenen för att prata om bland annat näthat och civilkurage. Den lite småstökiga stämningen som tidigare susat runt på läktarna avtog helt när Linnea berättade att en kille på en middag hade talat om att han hade ett rum hemma som på fester kallades för ”våldtäktsrummet”. Då blev det plötsligt helt knäpptyst i arenan, och ett allvar infann sig.
– Vi måste våga ifrågasätta och säga ifrån, för det är vår jargong och sättet vi pratar om varandra som lägger grunden för vad vi tycker är okej, berättade hon inför en storögd publik och fortsatte:
– Förra året dödades 22 kvinnor av män i deras närhet, män som de litat på, älskat och i många fall levt med. Varje vecka våldtas 700 kvinnor, och de flesta våldtäkter sker hemma hos förövaren eller offret och begås ofta av någon som offret känner. Många tror att man måste göra fysiskt motstånd för att det ska räknas som ett övergrepp, men i 7 fall av 10 inträffar något som heter frozen fright, som innebär att offret drabbas av en frysreaktion under övergreppet och alltså inte kan varken röra sig eller skrika. Så även om du inte får ett nej så betyder inte det ett ja, allt annat än ett ja är ett nej!