INSÄNDARE/DEBATT: Som ung kvinna med finska rötter, uppvuxen i Sverige blir jag gång på gång påmind om hur lite det faktiskt betyder för vissa. I Lindesbergs kommun har frågan om finskspråkig äldreomsorg dragits i långbänk sedan 2012, trots att kommunen är del av finskt förvaltningsområde. Detta innebär att äldreomsorgen ska erbjudas helt eller till väsentlig del på finska. Men vad är det egentligen som händer i regionen? För vad händer när kommunen sviker? Jo, ansvaret faller också på Region Örebro län, som måste ta sitt ansvar.
Som en del av det finska förvaltningsområdet är det inte bara kommunerna som ska säkerställa att nationella minoriteters rättigheter respekteras utan regionen har också en central roll, särskilt inom hälso- och sjukvård. Tyvärr är det tydligt att även här finns stora brister. Vi har äldre och anhöriga som kämpar för att bli förstådda inom vården av läkare, sjuksköterskor och annan personal som inte talar eller förstår finska. För de som redan känner sig utsatta, sjuka och i behov av stöd, kan denna språkbarriär vara förödande.
Frågan är varför har så lite hänt trots att finskspråkiga rättigheter varit en del av svensk lagstiftning sedan 2010? Regionen får extra statliga medel för att stärka sina insatser gentemot nationella minoriteter, men var går de pengarna? Är det verkligen rimligt att anhöriga ska bära den bördan? Vilket är precis det som hände med Airi Bigstens far i Lindesberg. Det är ett rent svek.
Ett annat exempel är demensvården. Forskning visar att personer med demens ofta återgår till sitt modersmål. För finsktalande äldre betyder det att de riskerar att bli isolerade och missförstådda i vården. Ingen ska behöva känna så, allra minst de som har byggt upp vårt samhälle och fört vår kultur vidare.
Jag frågar mig: Var är strategierna för att anställa fler finsktalande inom vården? Var är planerna för att skapa en värdig äldreomsorg och sjukvård som respekterar de finskspråkigas behov? Regionen måste samarbeta med kommunerna och säkerställa att de finska åldringarnas rättigheter uppfylls. Vi kan inte fortsätta låta den här gruppen ignoreras.
Det handlar inte bara om rättigheter på papper. Det handlar om människors värdighet, trygghet och livskvalitet. Regionen har resurserna och ansvaret. Det är dags att visa att det också finns viljan. Politiken måste kliva fram och visa att den tar minoritetslagen på allvar. Sverige är vårt hem, men det finska är en del av våra hjärtan. Och vi förtjänar bättre än att bli bortglömda.
Karin Mäki-Kala (L)
Ersättare i regionstyrelsen, Region Örebro län
Tidigare i veckan var jag och en kompis till en plats där jag tidigare har sett strömstare. Jag ville se efter om jag kunde få en glimt av fågeln nu när vintern börjar greppa tag om naturen. Tyvärr såg jag ingen strömstare, men jag fick istället se en gärdsmyg – en liten fågel som gärna rör sig på marken bland buskar grenar. Dessvärre blev denna gärdsmyg skrämd av oss när vi promenerade längs en stig. Jag gjorde ett tappert försök att fota den, men fick ge upp till slut.
Under tisdagskvällen lystes strandpromenaden i Lindesberg upp av 400 marschaller som tänts av Rotary Lindesberg. Marschalltändningen är ett årligen återkommande evenemang, som klubben brukar anordna i samband med julkonserten. I år startade man även en insamling, där målet var att få in pengar som räckte till 8 nya elgeneratorer som ska skickas till det krigsdrabbade Ukraina. Resultatet blev dock betydligt mer än man hoppats på, och i början av nästa år skickas hela 15 generatorer till landet.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun har ett enormt ekonomiskt underskott och alla nämnder plus all kommunal verksamhet beordras att genomföra besparingar, så även Barn-och utbildningsnämnden där jag är ordförande och leder arbetet.
INSÄNDARE/DEBATT: Vi, boende och engagerade invånare i Vedevåg, har under en längre tid följt besluten som fattats under ledning av Lillemor Bodman (M). Beslut som ofta påverkat våra barn, vår bygd och framtiden för vår kommun på ett negativt sätt. Senast har ett hemligt dokument läckt, där förslag om nedläggning av Vedevågskolan framkommit. Detta är droppen som fått bägaren att rinna över.
Det har gått ett år sedan Granngården kunde återöppna sin butik, efter månader av sanering på grund av den brand som bröt ut i en angränsande lokal. Nu firar man stort, med en hel veckas kalas och festligheter.
– Det känns skönt att det aldrig ens ifrågasattes om vi skulle öppna igen, utan det var självklart, säger butikschef Daniel Israelsson.
INSÄNDARE/DEBATT: Vänsterpartiet har svikit invånarna i norra länet. Genom att rösta för att avveckla akutkirurgin på Lindesbergs lasarett har de prioriterat politiskt inflytande framför människors trygghet. De löften om jämlik vård som de tidigare stått för har nu bytts mot makt i ett S, C och KD-styre som leder sjukvården in i en osäker framtid.
Det såg tungt ut för Guldsmedshytte SK som låg under med 1-2 inför den tredje perioden mot Avesta under luciamatchen i Råsshallen. Hemmatruppen jobbade däremot effektivt under den tredje perioden och fick dubbla chanser på mål efter att det gästande Avesta tagit på sig boxplay. Två boxplay för gästerna slutade med lika många mål för hemmalaget som avgjorde matchen efter en rejäl vändning.
– Sett till poängen så var det var en extremt viktig match, säger Anton Toolanen.
Vid sjön Gliens kant i Ramsberg ligger ett unikt och energisnålt jordhus insprängt i en kulle. Ett bygge som tagit 12 år att färdigställa, med hjälp av hårt arbete och nya sätt att tänka. Nu hotas dock huset av rivning, då kommunen anser att det är för fint för en ekonomibyggnad – trots klartecken innan byggstart.
– Jag vill bara att de ska förstå att det är en ekonomibyggnad, jag har ett hus jag bor i, jag behöver inte ett till, säger Peter Jilke.