INSÄNDARE/DEBATT: Som ung kvinna med finska rötter, uppvuxen i Sverige blir jag gång på gång påmind om hur lite det faktiskt betyder för vissa. I Lindesbergs kommun har frågan om finskspråkig äldreomsorg dragits i långbänk sedan 2012, trots att kommunen är del av finskt förvaltningsområde. Detta innebär att äldreomsorgen ska erbjudas helt eller till väsentlig del på finska. Men vad är det egentligen som händer i regionen? För vad händer när kommunen sviker? Jo, ansvaret faller också på Region Örebro län, som måste ta sitt ansvar.
Som en del av det finska förvaltningsområdet är det inte bara kommunerna som ska säkerställa att nationella minoriteters rättigheter respekteras utan regionen har också en central roll, särskilt inom hälso- och sjukvård. Tyvärr är det tydligt att även här finns stora brister. Vi har äldre och anhöriga som kämpar för att bli förstådda inom vården av läkare, sjuksköterskor och annan personal som inte talar eller förstår finska. För de som redan känner sig utsatta, sjuka och i behov av stöd, kan denna språkbarriär vara förödande.
Frågan är varför har så lite hänt trots att finskspråkiga rättigheter varit en del av svensk lagstiftning sedan 2010? Regionen får extra statliga medel för att stärka sina insatser gentemot nationella minoriteter, men var går de pengarna? Är det verkligen rimligt att anhöriga ska bära den bördan? Vilket är precis det som hände med Airi Bigstens far i Lindesberg. Det är ett rent svek.
Ett annat exempel är demensvården. Forskning visar att personer med demens ofta återgår till sitt modersmål. För finsktalande äldre betyder det att de riskerar att bli isolerade och missförstådda i vården. Ingen ska behöva känna så, allra minst de som har byggt upp vårt samhälle och fört vår kultur vidare.
Jag frågar mig: Var är strategierna för att anställa fler finsktalande inom vården? Var är planerna för att skapa en värdig äldreomsorg och sjukvård som respekterar de finskspråkigas behov? Regionen måste samarbeta med kommunerna och säkerställa att de finska åldringarnas rättigheter uppfylls. Vi kan inte fortsätta låta den här gruppen ignoreras.
Det handlar inte bara om rättigheter på papper. Det handlar om människors värdighet, trygghet och livskvalitet. Regionen har resurserna och ansvaret. Det är dags att visa att det också finns viljan. Politiken måste kliva fram och visa att den tar minoritetslagen på allvar. Sverige är vårt hem, men det finska är en del av våra hjärtan. Och vi förtjänar bättre än att bli bortglömda.
Karin Mäki-Kala (L)
Ersättare i regionstyrelsen, Region Örebro län
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Det bäddades upp för en duell i årets största travlopp på Fornaboda Travbana och favoriterna svek inte publiken. Med dryga halvvarvet kvar till mål så fick elithästarna Castor The Star och Hades de Vandel göra upp om segerkransen. Båda hästarna visade prov på en rejäl styrka men trots en tung resa utvändigt ledaren, så blev det Hades de Vandel som var starkast med sin kusk Robin Bakker.
– Idag kämpade båda hästarna tappert fram till mållinjen, säger segerkusken
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
Trädet står i fokus – som form, idé och kreativ drivkraft – när Tormek bjuder in till sommarutställningen In Between Trees – Through Grind and Motion. Denna gång har man valt en ny riktning med fokus på det konstnärliga uttrycket och ambitionen att ge besökarna en helhetsupplevelse.
– Det är ett steg framåt i vår utveckling. Vi är väldigt glada över att få möjligheten att visa upp dessa fantastiska verk från utställare på den här nivån, säger Malin Karlsson, Social Media Specialist på slipmaskinstillverkaren Tormek.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
Lördagen den 19 juli är det återigen dags att maxa hästkrafterna ur bygdens motorer, då den tredje upplagan av Bergslagens Snabbaste går av stapeln på Linde Raceway.
– Vi hoppas att det blir riktigt roligt och att lindesbergarna tycker det är skoj att det kommer igång igen. Vi har ju märkt att det är väldigt efterlängtat, säger Peter Hayden på SHRA.
Under två veckors tid kommer underhållsarbete ske längs de större genomfartslederna i Lindesbergs kommun. Det är huvudsakligen så kallade potthål som nu skall åtgärdas på dessa vägar. Detta meddelar Gatuavdelningen via kommunens hemsida.
Midsommarafton närmar sig – med dans kring stången, sill, blomsterkransar och allt som hör därtill. Som traditionen bjuder arrangeras firanden på flera platser runt om i Lindesbergs kommun. LindeNytt har listat de platser som har kommit till vår kännedom.